Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૩. આચામદાયિકાવિમાનવત્થુ

    3. Ācāmadāyikāvimānavatthu

    ૧૮૫.

    185.

    ‘‘પિણ્ડાય તે ચરન્તસ્સ, તુણ્હીભૂતસ્સ તિટ્ઠતો;

    ‘‘Piṇḍāya te carantassa, tuṇhībhūtassa tiṭṭhato;

    દલિદ્દા કપણા નારી, પરાગારં અપસ્સિતા 1.

    Daliddā kapaṇā nārī, parāgāraṃ apassitā 2.

    ૧૮૬.

    186.

    ‘‘યા તે અદાસિ આચામં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘Yā te adāsi ācāmaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;

    સા હિત્વા માનુસં દેહં, કં નુ સા દિસતં ગતા’’તિ.

    Sā hitvā mānusaṃ dehaṃ, kaṃ nu sā disataṃ gatā’’ti.

    ૧૮૭.

    187.

    ‘‘પિણ્ડાય મે ચરન્તસ્સ, તુણ્હીભૂતસ્સ તિટ્ઠતો;

    ‘‘Piṇḍāya me carantassa, tuṇhībhūtassa tiṭṭhato;

    દલિદ્દા કપણા નારી, પરાગારં અપસ્સિતા.

    Daliddā kapaṇā nārī, parāgāraṃ apassitā.

    ૧૮૮.

    188.

    ‘‘યા મે અદાસિ આચામં, પસન્ના સેહિ પાણિભિ;

    ‘‘Yā me adāsi ācāmaṃ, pasannā sehi pāṇibhi;

    સા હિત્વા માનુસં દેહં, વિપ્પમુત્તા ઇતો ચુતા.

    Sā hitvā mānusaṃ dehaṃ, vippamuttā ito cutā.

    ૧૮૯.

    189.

    ‘‘નિમ્માનરતિનો નામ, સન્તિ દેવા મહિદ્ધિકા;

    ‘‘Nimmānaratino nāma, santi devā mahiddhikā;

    તત્થ સા સુખિતા નારી, મોદતાચામદાયિકા’’તિ.

    Tattha sā sukhitā nārī, modatācāmadāyikā’’ti.

    ૧૯૦.

    190.

    ‘‘અહો દાનં વરાકિયા, કસ્સપે સુપ્પતિટ્ઠિતં;

    ‘‘Aho dānaṃ varākiyā, kassape suppatiṭṭhitaṃ;

    પરાભતેન દાનેન, ઇજ્ઝિત્થ વત દક્ખિણા.

    Parābhatena dānena, ijjhittha vata dakkhiṇā.

    ૧૯૧.

    191.

    ‘‘યા મહેસિત્તં કારેય્ય, ચક્કવત્તિસ્સ રાજિનો;

    ‘‘Yā mahesittaṃ kāreyya, cakkavattissa rājino;

    નારી સબ્બઙ્ગકલ્યાણી, ભત્તુ ચાનોમદસ્સિકા;

    Nārī sabbaṅgakalyāṇī, bhattu cānomadassikā;

    એતસ્સાચામદાનસ્સ , કલં નાગ્ઘતિ સોળસિં.

    Etassācāmadānassa , kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    ૧૯૨.

    192.

    ‘‘સતં નિક્ખા સતં અસ્સા, સતં અસ્સતરીરથા;

    ‘‘Sataṃ nikkhā sataṃ assā, sataṃ assatarīrathā;

    સતં કઞ્ઞાસહસ્સાનિ, આમુત્તમણિકુણ્ડલા;

    Sataṃ kaññāsahassāni, āmuttamaṇikuṇḍalā;

    એતસ્સાચામદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘન્તિ સોળસિં.

    Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghanti soḷasiṃ.

    ૧૯૩.

    193.

    ‘‘સતં હેમવતા નાગા, ઈસાદન્તા ઉરૂળ્હવા;

    ‘‘Sataṃ hemavatā nāgā, īsādantā urūḷhavā;

    સુવણ્ણકચ્છા માતઙ્ગા, હેમકપ્પનવાસસા 3;

    Suvaṇṇakacchā mātaṅgā, hemakappanavāsasā 4;

    એતસ્સાચામદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિં.

    Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasiṃ.

    ૧૯૪.

    194.

    ‘‘ચતુન્નમપિ દીપાનં, ઇસ્સરં યોધ કારયે;

    ‘‘Catunnamapi dīpānaṃ, issaraṃ yodha kāraye;

    એતસ્સાચામદાનસ્સ, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિ’’ન્તિ.

    Etassācāmadānassa, kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti.

    આચામદાયિકાવિમાનં તતિયં.

    Ācāmadāyikāvimānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. અવસ્સિતા (સી॰)
    2. avassitā (sī.)
    3. હેમકપ્પનિવાસસા (સ્યા॰ ક॰)
    4. hemakappanivāsasā (syā. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૩. આચામદાયિકાવિમાનવણ્ણના • 3. Ācāmadāyikāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact