Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
આચરિયવત્તકથા
Ācariyavattakathā
૭૫. કિન્તાયં ભિક્ખુ હોતીતિ કિં તે અયં ભિક્ખુ હોતિ. અઞ્ઞેહિ ઓવદિયો અનુસાસિયોતિ અઞ્ઞેહિ ઓવદિતબ્બો ચેવ અનુસાસિતબ્બો ચ. બાહુલ્લાય આવત્તો યદિદં ગણબન્ધિકન્તિ ગણબન્ધો એતસ્સ બાહુલ્લસ્સ અત્થીતિ ગણબન્ધિકં, બાહુલ્લં. યં ઇદં ગણબન્ધિકં નામ બાહુલ્લં, તદત્થાય અતિલહું ત્વં આપન્નોતિ વુત્તં હોતિ.
75.Kintāyaṃ bhikkhu hotīti kiṃ te ayaṃ bhikkhu hoti. Aññehi ovadiyo anusāsiyoti aññehi ovaditabbo ceva anusāsitabbo ca. Bāhullāya āvatto yadidaṃ gaṇabandhikanti gaṇabandho etassa bāhullassa atthīti gaṇabandhikaṃ, bāhullaṃ. Yaṃ idaṃ gaṇabandhikaṃ nāma bāhullaṃ, tadatthāya atilahuṃ tvaṃ āpannoti vuttaṃ hoti.
૭૬. અબ્યત્તાતિ પઞ્ઞાવેય્યત્તિયેન વિરહિતા. અઞ્ઞત્તરોપિ અઞ્ઞતિત્થિયપુબ્બોતિ પસૂરો પરિબ્બાજકો. સો કિર ‘‘ધમ્મં થેનેસ્સામી’’તિ ઉદાયિત્થેરસ્સ સન્તિકે પબ્બજિત્વા તેન સહધમ્મિકં વુચ્ચમાનો તસ્સ વાદં આરોપેસિ. અનુજાનામિ ભિક્ખવે બ્યત્તેન ભિક્ખુનાતિઆદિમ્હિ બ્યત્તો પુબ્બે ભિક્ખુનોવાદકવણ્ણનાયં વુત્તલક્ખણોયેવ. યો પન અન્તેવાસિનો વા સદ્ધિવિહારિકસ્સ વા ગિલાનસ્સ સક્કોતિ ઉપટ્ઠાનાદીનિ કાતું, અયં ઇધ પટિબલોતિ અધિપ્પેતો. વુત્તમ્પિ ચેતં –
76.Abyattāti paññāveyyattiyena virahitā. Aññattaropi aññatitthiyapubboti pasūro paribbājako. So kira ‘‘dhammaṃ thenessāmī’’ti udāyittherassa santike pabbajitvā tena sahadhammikaṃ vuccamāno tassa vādaṃ āropesi. Anujānāmi bhikkhave byattena bhikkhunātiādimhi byatto pubbe bhikkhunovādakavaṇṇanāyaṃ vuttalakkhaṇoyeva. Yo pana antevāsino vā saddhivihārikassa vā gilānassa sakkoti upaṭṭhānādīni kātuṃ, ayaṃ idha paṭibaloti adhippeto. Vuttampi cetaṃ –
‘‘પઞ્ચહુપાલિ , અઙ્ગેહિ સમન્નાગતેન ભિક્ખુના ઉપસમ્પાદેતબ્બં, નિસ્સયો દાતબ્બો, સામણેરો ઉપટ્ઠાપેતબ્બો. કતમેહિ પઞ્ચહિ? પટિબલો હોતિ અન્તેવાસિં વા સદ્ધિવિહારિં વા ગિલાનં ઉપટ્ઠાતું વા ઉપટ્ઠાપેતું વા, અનભિરતં વૂપકાસેતું વા વૂપકાસાપેતું વા, ઉપ્પન્નં કુક્કુચ્ચં ધમ્મતો વિનોદેતું, અભિધમ્મે વિનેતું, અભિવિનયે વિનેતૂ’’ન્તિ (પરિ॰ ૪૧૮).
‘‘Pañcahupāli , aṅgehi samannāgatena bhikkhunā upasampādetabbaṃ, nissayo dātabbo, sāmaṇero upaṭṭhāpetabbo. Katamehi pañcahi? Paṭibalo hoti antevāsiṃ vā saddhivihāriṃ vā gilānaṃ upaṭṭhātuṃ vā upaṭṭhāpetuṃ vā, anabhirataṃ vūpakāsetuṃ vā vūpakāsāpetuṃ vā, uppannaṃ kukkuccaṃ dhammato vinodetuṃ, abhidhamme vinetuṃ, abhivinaye vinetū’’nti (pari. 418).
૭૭. પક્ખસઙ્કન્તેસૂતિ તિત્થિયપક્ખસઙ્કન્તેસુ. અનુજાનામિ ભિક્ખવે આચરિયન્તિ આચારસમાચારસિક્ખાપનકં આચરિયં અનુજાનામિ. આચરિયો ભિક્ખવે અન્તેવાસિકમ્હીતિઆદિ સબ્બં ‘‘ઉપજ્ઝાયો ભિક્ખવે સદ્ધિવિહારિકમ્હી’’તિઆદિના નયેન વુત્તવસેનેવ વેદિતબ્બં. નામમત્તમેવ હિ એત્થ નાનં.
77.Pakkhasaṅkantesūti titthiyapakkhasaṅkantesu. Anujānāmi bhikkhave ācariyanti ācārasamācārasikkhāpanakaṃ ācariyaṃ anujānāmi. Ācariyo bhikkhave antevāsikamhītiādi sabbaṃ ‘‘upajjhāyo bhikkhave saddhivihārikamhī’’tiādinā nayena vuttavaseneva veditabbaṃ. Nāmamattameva hi ettha nānaṃ.
આચરિયવત્તકથા નિટ્ઠિતા.
Ācariyavattakathā niṭṭhitā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮. આચરિયવત્તકથા • 18. Ācariyavattakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮. આચરિયવત્તકથા • 18. Ācariyavattakathā