Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૧૮. આચરિયવત્તકથા

    18. Ācariyavattakathā

    ૭૫. કિન્તાયન્તિ એત્થ એકારલોપવસેન સન્ધિ હોતીતિ આહ ‘‘કિંતે અય’’ન્તિ. ‘‘ઓવદિતબ્બોતિ’’ઇમિના ઓવદિયોતિ એત્થ ણ્યપચ્ચયસ્સ કમ્મત્થં દસ્સેતિ. ‘‘તદત્થાયા’’તિ ઇમિના ‘‘યદિદં ગણબન્ધિક’’ન્તિ ઉત્તરવાક્યે યંસદ્દં દિસ્વા પુબ્બવાક્યે તંસદ્દં ઞાપેતિ, તસ્સ બાહુલ્લસ્સ અત્થાયાતિ અત્થો.

    75.Kintāyanti ettha ekāralopavasena sandhi hotīti āha ‘‘kiṃte aya’’nti. ‘‘Ovaditabboti’’iminā ovadiyoti ettha ṇyapaccayassa kammatthaṃ dasseti. ‘‘Tadatthāyā’’ti iminā ‘‘yadidaṃ gaṇabandhika’’nti uttaravākye yaṃsaddaṃ disvā pubbavākye taṃsaddaṃ ñāpeti, tassa bāhullassa atthāyāti attho.

    ૭૬. સોતિ પસૂરો પરિબ્બાજકો. તેનાતિ ઉદાયિત્થેરેન. સહધમ્મિકન્તિ સહ ધમ્મેન કારણેન. બ્યત્તો તાવ પુબ્બે વુત્તલક્ખણો હોતુ, પટિબલો પન કથં ઞાતબ્બોતિ આહ ‘‘યો પના’’તિઆદિ . યો પન સક્કોતીતિ સમ્બન્ધો. ચાતિ સચ્ચં. એતન્તિ પટિબલત્તં, ‘‘પઞ્ચહિ…પે॰… વિનેતુ’’ન્તિવચનં વા.

    76.Soti pasūro paribbājako. Tenāti udāyittherena. Sahadhammikanti saha dhammena kāraṇena. Byatto tāva pubbe vuttalakkhaṇo hotu, paṭibalo pana kathaṃ ñātabboti āha ‘‘yo panā’’tiādi . Yo pana sakkotīti sambandho. ti saccaṃ. Etanti paṭibalattaṃ, ‘‘pañcahi…pe… vinetu’’ntivacanaṃ vā.

    ૭૭. તિત્થિયપક્ખસઙ્કન્તેસૂતિ તિત્થિયસઙ્ખાતં સાસનસ્સ પટિપક્ખં સઙ્કમન્તેસુ. આચારસમાચારસિક્ખાપનકન્તિ અતિવિય ચરિતબ્બં આભિસમાચારિકસીલં સિક્ખાપનકં. ઇમિના આચારં સિક્ખાપેતીતિ આચરિયોતિ વચનત્થં દસ્સેતિ. નામમત્તમેવાતિ ‘‘આચરિયો’’તિ વા ‘‘અન્તેવાસિકો’’તિ વા નામમત્તમેવ. નાનન્તિ ઉપજ્ઝાયતો વા સદ્ધિવિહારિકતો વા નાનં.

    77.Titthiyapakkhasaṅkantesūti titthiyasaṅkhātaṃ sāsanassa paṭipakkhaṃ saṅkamantesu. Ācārasamācārasikkhāpanakanti ativiya caritabbaṃ ābhisamācārikasīlaṃ sikkhāpanakaṃ. Iminā ācāraṃ sikkhāpetīti ācariyoti vacanatthaṃ dasseti. Nāmamattamevāti ‘‘ācariyo’’ti vā ‘‘antevāsiko’’ti vā nāmamattameva. Nānanti upajjhāyato vā saddhivihārikato vā nānaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૧૮. આચરિયવત્તકથા • 18. Ācariyavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આચરિયવત્તકથા • Ācariyavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આચરિયવત્તકથાવણ્ણના • Ācariyavattakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact