Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā

    ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ૬૪૬-૯. તેન સમયેનાતિ અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદં. તત્થ દસાહાનાગતન્તિ દસ અહાનિ દસાહં, તેન દસાહેન અનાગતા દસાહાનાગતા, દસાહેન અસમ્પત્તાતિ અત્થો, તં દસાહાનાગતં, અચ્ચન્તસંયોગવસેન ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનં, તેનેવસ્સ પદભાજને ‘‘દસાહાનાગતાયા’’તિ વુત્તં. પવારણાયાતિ ઇદં પન યા સા દસાહાનાગતાતિ વુત્તા, તં સરૂપતો દસ્સેતું અસમ્મોહત્થં અનુપયોગવચનં.

    646-9.Tena samayenāti accekacīvarasikkhāpadaṃ. Tattha dasāhānāgatanti dasa ahāni dasāhaṃ, tena dasāhena anāgatā dasāhānāgatā, dasāhena asampattāti attho, taṃ dasāhānāgataṃ, accantasaṃyogavasena bhummatthe upayogavacanaṃ, tenevassa padabhājane ‘‘dasāhānāgatāyā’’ti vuttaṃ. Pavāraṇāyāti idaṃ pana yā sā dasāhānāgatāti vuttā, taṃ sarūpato dassetuṃ asammohatthaṃ anupayogavacanaṃ.

    કત્તિકતેમાસિકપુણ્ણમન્તિ પઠમકત્તિકતેમાસિકપુણ્ણમં. ઇધાપિ પઠમપદસ્સ અનુપયોગત્તા પુરિમનયેનેવ ભુમ્મત્થે ઉપયોગવચનં. ઇદં વુત્તં હોતિ – ‘‘‘યતો પટ્ઠાય પઠમમહાપવારણા દસાહાનાગતા’તિ વુચ્ચતિ, સચેપિ તાનિ દિવસાનિ અચ્ચન્તમેવ ભિક્ખુનો અચ્ચેકચીવરં ઉપ્પજ્જેય્ય, ‘અચ્ચેકં ઇદ’ન્તિ જાનમાનેન ભિક્ખુના સબ્બમ્પિ પટિગ્ગહેતબ્બ’’ન્તિ. તેન પવારણામાસસ્સ જુણ્હપક્ખપઞ્ચમિતો પઠાય ઉપ્પન્નસ્સ ચીવરસ્સ નિધાનકાલો દસ્સિતો હોતિ. કામઞ્ચેસ ‘‘દસાહપરમં અતિરેકચીવરં ધારેતબ્બ’’ન્તિ ઇમિનાવ સિદ્ધો, અત્થુપ્પત્તિવસેન પન અપુબ્બં વિય અત્થં દસ્સેત્વા સિક્ખાપદં ઠપિતં.

    Kattikatemāsikapuṇṇamanti paṭhamakattikatemāsikapuṇṇamaṃ. Idhāpi paṭhamapadassa anupayogattā purimanayeneva bhummatthe upayogavacanaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – ‘‘‘yato paṭṭhāya paṭhamamahāpavāraṇā dasāhānāgatā’ti vuccati, sacepi tāni divasāni accantameva bhikkhuno accekacīvaraṃ uppajjeyya, ‘accekaṃ ida’nti jānamānena bhikkhunā sabbampi paṭiggahetabba’’nti. Tena pavāraṇāmāsassa juṇhapakkhapañcamito paṭhāya uppannassa cīvarassa nidhānakālo dassito hoti. Kāmañcesa ‘‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’’nti imināva siddho, atthuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapitaṃ.

    અચ્ચેકચીવરન્તિ અચ્ચાયિકચીવરં વુચ્ચતિ, તસ્સ પન અચ્ચાયિકભાવં દસ્સેતું ‘‘સેનાય વા ગન્તુકામો હોતી’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ સદ્ધાતિ ઇમિના સદ્ધામત્તકમેવ દસ્સિતં. પસાદોતિ ઇમિના સુપ્પસન્ના બલવસદ્ધા. એતં અચ્ચેકચીવરં નામાતિ એતં ઇમેહિ કારણેહિ દાતુકામેન દૂતં વા પેસેત્વા સયં વા આગન્ત્વા ‘‘વસ્સાવાસિકં દસ્સામી’’તિ એવં આરોચિતં ચીવરં અચ્ચેકચીવરં નામ હોતી. છટ્ઠિતો પટ્ઠાય પન ઉપ્પન્નં અનચ્ચેકચીવરમ્પિ પચ્ચુદ્ધરિત્વા ઠપિતચીવરમ્પિ એતં પરિહારં લભતિયેવ.

    Accekacīvaranti accāyikacīvaraṃ vuccati, tassa pana accāyikabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘senāya vā gantukāmo hotī’’tiādi vuttaṃ. Tattha saddhāti iminā saddhāmattakameva dassitaṃ. Pasādoti iminā suppasannā balavasaddhā. Etaṃ accekacīvaraṃ nāmāti etaṃ imehi kāraṇehi dātukāmena dūtaṃ vā pesetvā sayaṃ vā āgantvā ‘‘vassāvāsikaṃ dassāmī’’ti evaṃ ārocitaṃ cīvaraṃ accekacīvaraṃ nāma hotī. Chaṭṭhito paṭṭhāya pana uppannaṃ anaccekacīvarampi paccuddharitvā ṭhapitacīvarampi etaṃ parihāraṃ labhatiyeva.

    સઞ્ઞાણં કત્વા નિક્ખિપિતબ્બન્તિ કિઞ્ચિ નિમિત્તં કત્વા ઠપેતબ્બં. કસ્મા એતં વુત્તં? યદિ હિ તં પુરે પવારણાય વિભજન્તિ. યેન ગહિતં, તેન છિન્નવસ્સેન ન ભવિતબ્બં. સચે પન હોતિ, તં ચીવરં સઙ્ઘિકમેવ હોતિ. તતો સલ્લક્ખેત્વા સુખં દાતું ભવિસ્સતીતિ.

    Saññāṇaṃ katvā nikkhipitabbanti kiñci nimittaṃ katvā ṭhapetabbaṃ. Kasmā etaṃ vuttaṃ? Yadi hi taṃ pure pavāraṇāya vibhajanti. Yena gahitaṃ, tena chinnavassena na bhavitabbaṃ. Sace pana hoti, taṃ cīvaraṃ saṅghikameva hoti. Tato sallakkhetvā sukhaṃ dātuṃ bhavissatīti.

    ૬૫૦. અચ્ચેકચીવરે અચ્ચેકચીવરસઞ્ઞીતિ એવમાદિ વિભજિત્વા ગહિતમેવ સન્ધાય વુત્તં. સચે પન અવિભત્તં હોતિ, સઙ્ઘસ્સ વા ભણ્ડાગારે, ચીવરસમયાતિક્કમેપિ અનાપત્તિ. ઇતિ અતિરેકચીવરસ્સ દસાહં પરિહારો. અકતસ્સ વસ્સિકસાટિકચીવરસ્સ અનત્થતે કથિને પઞ્ચ માસા, વસ્સે ઉક્કડ્ઢિતે છ માસા, અત્થતે કથિને અપરે ચત્તારો માસા. હેમન્તસ્સ પચ્છિમે દિવસે મૂલચીવરાધિટ્ઠાનવસેન અપરોપિ એકો માસોતિ એકાદસ માસા પરિહારો. સતિયા પચ્ચાસાય મૂલચીવરસ્સ એકો માસો, અચ્ચેકચીવરસ્સ અનત્થતે કથિને એકાદસદિવસાધિકો માસો, અત્થતે કથિને એકાદસદિવસાધિકા પઞ્ચ માસા, તતો પરં એકદિવસમ્પિ પરિહારો નત્થીતિ વેદિતબ્બં.

    650.Accekacīvare accekacīvarasaññīti evamādi vibhajitvā gahitameva sandhāya vuttaṃ. Sace pana avibhattaṃ hoti, saṅghassa vā bhaṇḍāgāre, cīvarasamayātikkamepi anāpatti. Iti atirekacīvarassa dasāhaṃ parihāro. Akatassa vassikasāṭikacīvarassa anatthate kathine pañca māsā, vasse ukkaḍḍhite cha māsā, atthate kathine apare cattāro māsā. Hemantassa pacchime divase mūlacīvarādhiṭṭhānavasena aparopi eko māsoti ekādasa māsā parihāro. Satiyā paccāsāya mūlacīvarassa eko māso, accekacīvarassa anatthate kathine ekādasadivasādhiko māso, atthate kathine ekādasadivasādhikā pañca māsā, tato paraṃ ekadivasampi parihāro natthīti veditabbaṃ.

    અનચ્ચેકચીવરેતિ અચ્ચેકચીવરસદિસે અઞ્ઞસ્મિં. સેસમેત્થ ઉત્તાનત્થમેવાતિ.

    Anaccekacīvareti accekacīvarasadise aññasmiṃ. Sesamettha uttānatthamevāti.

    કથિનસમુટ્ઠાનં – અકિરિયં, નોસઞ્ઞાવિમોક્ખં, અચિત્તકં, પણ્ણત્તિવજ્જં, કાયકમ્મવચીકમ્મં, તિચિત્તં, તિવેદનન્તિ.

    Kathinasamuṭṭhānaṃ – akiriyaṃ, nosaññāvimokkhaṃ, acittakaṃ, paṇṇattivajjaṃ, kāyakammavacīkammaṃ, ticittaṃ, tivedananti.

    અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદં • 8. Accekacīvarasikkhāpadaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના • 8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact