Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૮. અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના

    8. Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā

    પઠમપદસ્સાતિ ‘‘દસાહાનાગત’’ન્તિ પદસ્સ. પુરિમનયેનેવાતિ અચ્ચન્તસંયોગવસેનેવ. તાનિ દિવસાનીતિ તેસુ દિવસેસુ. અચ્ચન્તમેવાતિ નિરન્તરમેવ, તેસુ દસાહેસુ યત્થ કત્થચિ દિવસેતિ વુત્તં હોતિ. પવારણામાસસ્સાતિ પુબ્બકત્તિકમાસસ્સ. સો હિ ઇધ પઠમપવારણાયોગતો ‘‘પવારણામાસો’’તિ વુત્તો. જુણ્હપક્ખપઞ્ચમિતો પટ્ઠાયાતિ સુક્કપક્ખપઞ્ચમિં આદિં કત્વા. પવારણામાસસ્સ જુણ્હપક્ખપઞ્ચમિતોતિ વા પવારણામાસસ્સ પકાસનતો પુરિમસ્સ જુણ્હપક્ખસ્સ પઞ્ચમિતો પટ્ઠાયાતિ અત્થો. યો પનેત્થ ‘‘કામઞ્ચેસ (સારત્થ॰ ટી॰ ૨.૬૫૦) ‘દસાહપરમં અતિરેકચીવરં ધારેતબ્બ’ન્તિ (પારા॰ ૪૬૩) ઇમિનાવ સિદ્ધો, અટ્ઠુપ્પત્તિવસેન પન અપુબ્બં વિય અત્થં દસ્સેત્વા સિક્ખાપદં ઠપિત’’ન્તિ પાઠો દિસ્સતિ, સો પમાદપાઠો ‘‘દસાહાનાગત’’ન્તિ ઇમિના વિરોધતોતિ દટ્ઠબ્બં. કિઞ્ચ ‘‘જુણ્હપક્ખપઞ્ચમિતો પટ્ઠાયા’’તિ વુત્તત્તા અટ્ઠકથાયેવ પુબ્બાપરવિરોધોપિ સિયા.

    Paṭhamapadassāti ‘‘dasāhānāgata’’nti padassa. Purimanayenevāti accantasaṃyogavaseneva. Tāni divasānīti tesu divasesu. Accantamevāti nirantarameva, tesu dasāhesu yattha katthaci divaseti vuttaṃ hoti. Pavāraṇāmāsassāti pubbakattikamāsassa. So hi idha paṭhamapavāraṇāyogato ‘‘pavāraṇāmāso’’ti vutto. Juṇhapakkhapañcamito paṭṭhāyāti sukkapakkhapañcamiṃ ādiṃ katvā. Pavāraṇāmāsassa juṇhapakkhapañcamitoti vā pavāraṇāmāsassa pakāsanato purimassa juṇhapakkhassa pañcamito paṭṭhāyāti attho. Yo panettha ‘‘kāmañcesa (sārattha. ṭī. 2.650) ‘dasāhaparamaṃ atirekacīvaraṃ dhāretabba’nti (pārā. 463) imināva siddho, aṭṭhuppattivasena pana apubbaṃ viya atthaṃ dassetvā sikkhāpadaṃ ṭhapita’’nti pāṭho dissati, so pamādapāṭho ‘‘dasāhānāgata’’nti iminā virodhatoti daṭṭhabbaṃ. Kiñca ‘‘juṇhapakkhapañcamito paṭṭhāyā’’ti vuttattā aṭṭhakathāyeva pubbāparavirodhopi siyā.

    અચ્ચેકચીવરન્તિ અચ્ચાયિકચીવરં વુચ્ચતિ, સો ચ અચ્ચાયિકભાવો દાયકસ્સ ગમિકાદિભાવેનાતિ દસ્સેતું ‘‘ગમિકગિલાનગબ્ભિનિઅભિનવુપ્પન્નસદ્ધાનં પુગ્ગલાન’’ન્તિઆદિ વુત્તં. તત્થ ગમિકો નામ ‘‘સેનાય વા ગન્તુકામો હોતિ, પવાસં વા ગન્તુકામો હોતી’’તિ (પારા॰ ૬૪૯) વુત્તો. અઞ્ઞતરેન ‘‘વસ્સાવાસિકં દસ્સામી’’તિ એવં આરોચેત્વા દિન્નન્તિ ગમિકાદીનં અઞ્ઞતરેન ગમનાદીહિ કારણેહિ દાતુકામેન દૂતં વા પેસેત્વા, સયં વા આગન્ત્વા ‘‘વસ્સાવાસિકં દસ્સામી’’તિ એવં આરોચેત્વા દિન્નં ચીવરં. એત્થ ચ ‘‘ઇદં મે, ભન્તે, અચ્ચેકચીવરં ચીવરકાલસમયં અતિક્કામિતં નિસ્સગ્ગિય’’ન્તિ (પારા॰ ૬૪૯) ઇમિના નયેન નિસ્સજ્જનવિધાનં વેદિતબ્બં.

    Accekacīvaranti accāyikacīvaraṃ vuccati, so ca accāyikabhāvo dāyakassa gamikādibhāvenāti dassetuṃ ‘‘gamikagilānagabbhiniabhinavuppannasaddhānaṃ puggalāna’’ntiādi vuttaṃ. Tattha gamiko nāma ‘‘senāya vā gantukāmo hoti, pavāsaṃ vā gantukāmo hotī’’ti (pārā. 649) vutto. Aññatarena ‘‘vassāvāsikaṃ dassāmī’’ti evaṃ ārocetvā dinnanti gamikādīnaṃ aññatarena gamanādīhi kāraṇehi dātukāmena dūtaṃ vā pesetvā, sayaṃ vā āgantvā ‘‘vassāvāsikaṃ dassāmī’’ti evaṃ ārocetvā dinnaṃ cīvaraṃ. Ettha ca ‘‘idaṃ me, bhante, accekacīvaraṃ cīvarakālasamayaṃ atikkāmitaṃ nissaggiya’’nti (pārā. 649) iminā nayena nissajjanavidhānaṃ veditabbaṃ.

    સેસન્તિ ‘‘સાધારણપઞ્ઞત્તી’’તિઆદિકં. અયં પન વિસેસો – તત્થ અતિરેકચીવરે અતિરેકચીવરસઞ્ઞિઆદિનો દસાહાતિક્કમો, ઇધ અચ્ચેકચીવરે અચ્ચેકચીવરસઞ્ઞિઆદિનો ચીવરકાલાતિક્કમો. તથા અનચ્ચેકચીવરે અચ્ચેકચીવરસઞ્ઞિનો, વેમતિકસ્સ ચ દુક્કટં. જાતિપ્પમાણસમ્પન્નસ્સ અચ્ચેકચીવરસ્સ અત્તનો સન્તકતા, દસાહાનાગતાય કત્તિકતેમાસિકપુણ્ણમાય ઉપ્પન્નભાવો, અનધિટ્ઠિતઅવિકપ્પિતતા, ચીવરકાલાતિક્કમોતિ ચતુરઙ્ગભાવોવ એત્થ વિસેસો.

    Sesanti ‘‘sādhāraṇapaññattī’’tiādikaṃ. Ayaṃ pana viseso – tattha atirekacīvare atirekacīvarasaññiādino dasāhātikkamo, idha accekacīvare accekacīvarasaññiādino cīvarakālātikkamo. Tathā anaccekacīvare accekacīvarasaññino, vematikassa ca dukkaṭaṃ. Jātippamāṇasampannassa accekacīvarassa attano santakatā, dasāhānāgatāya kattikatemāsikapuṇṇamāya uppannabhāvo, anadhiṭṭhitaavikappitatā, cīvarakālātikkamoti caturaṅgabhāvova ettha viseso.

    અચ્ચેકચીવરસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Accekacīvarasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact