Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அங்கு³த்தரனிகாய (அட்ட²கதா²) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    6. அச்ச²ராஸங்கா⁴தவக்³க³வண்ணனா

    6. Accharāsaṅghātavaggavaṇṇanā

    51. ச²ட்ட²ஸ்ஸ பட²மே தங் அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோதி தங் ப⁴வங்க³சித்தங் ஸுதவிரஹிதோ புது²ஜ்ஜனோ. தத்த² ஆக³மாதி⁴க³மாபா⁴வா ஞெய்யோ அஸ்ஸுதவா இதி. யோ ஹி இத³ங் ஸுத்தங் ஆதி³தோ பட்டா²ய அத்த²வஸேன உபபரிக்க²ந்தோ ‘‘இத³ங் ப⁴வங்க³சித்தங் நாம பகதிபரிஸுத்³த⁴ம்பி ஜவனக்க²ணே உப்பன்னேஹி லோபா⁴தீ³ஹி உபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்ட²’’ந்தி நேவ ஆக³மவஸேன ந அதி⁴க³மவஸேன ஜானாதி, யஸ்ஸ ச க²ந்த⁴தா⁴துஆயதனபச்சயாகாரஸதிபட்டா²னாதீ³ஸு உக்³க³ஹபரிபுச்சா²வினிச்ச²யவிரஹிதத்தா யதா²பூ⁴தஞாணபடிவேத⁴ஸாத⁴கோ நேவ ஆக³மோ, படிபத்தியா அதி⁴க³ந்தப்³ப³ஸ்ஸ அனதி⁴க³தத்தா ந அதி⁴க³மோ அத்தி². ஸோ ஆக³மாதி⁴க³மாபா⁴வா ஞெய்யோ அஸ்ஸுதவா இதி. ஸ்வாயங் –

    51. Chaṭṭhassa paṭhame taṃ assutavā puthujjanoti taṃ bhavaṅgacittaṃ sutavirahito puthujjano. Tattha āgamādhigamābhāvā ñeyyo assutavā iti. Yo hi idaṃ suttaṃ ādito paṭṭhāya atthavasena upaparikkhanto ‘‘idaṃ bhavaṅgacittaṃ nāma pakatiparisuddhampi javanakkhaṇe uppannehi lobhādīhi upakkilesehi upakkiliṭṭha’’nti neva āgamavasena na adhigamavasena jānāti, yassa ca khandhadhātuāyatanapaccayākārasatipaṭṭhānādīsu uggahaparipucchāvinicchayavirahitattā yathābhūtañāṇapaṭivedhasādhako neva āgamo, paṭipattiyā adhigantabbassa anadhigatattā na adhigamo atthi. So āgamādhigamābhāvā ñeyyo assutavā iti. Svāyaṃ –

    ‘‘புதூ²னங் ஜனநாதீ³ஹி, காரணேஹி புது²ஜ்ஜனோ;

    ‘‘Puthūnaṃ jananādīhi, kāraṇehi puthujjano;

    புது²ஜ்ஜனந்தோக³த⁴த்தா, புது²வாயங் ஜனோ இதி’’.

    Puthujjanantogadhattā, puthuvāyaṃ jano iti’’.

    ஸோ ஹி புதூ²னங் நானப்பகாரானங் கிலேஸாதீ³னங் ஜனநாதீ³ஹி காரணேஹி புது²ஜ்ஜனோ. யதா²ஹ –

    So hi puthūnaṃ nānappakārānaṃ kilesādīnaṃ jananādīhi kāraṇehi puthujjano. Yathāha –

    ‘‘புது² கிலேஸே ஜனெந்தீதி புது²ஜ்ஜனா, புது² அவிஹதஸக்காயதி³ட்டி²காதி புது²ஜ்ஜனா, புது² ஸத்தா²ரானங் முகு²ல்லோகிகாதி புது²ஜ்ஜனா, புது² ஸப்³ப³க³தீஹி அவுட்டி²தாதி புது²ஜ்ஜனா, புது² நானாபி⁴ஸங்கா²ரே அபி⁴ஸங்க²ரொந்தீதி புது²ஜ்ஜனா, புது² நானாஓகே⁴ஹி வுய்ஹந்தீதி புது²ஜ்ஜனா, புது² நானாஸந்தாபேஹி ஸந்தப்பந்தீதி புது²ஜ்ஜனா, புது² நானாபரிளாஹேஹி பரிட³ய்ஹந்தீதி புது²ஜ்ஜனா, புது² பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு ரத்தா கி³த்³தா⁴ க³தி⁴தா முச்சி²தா அஜ்ஜோ²பன்னா லக்³கா³ லக்³கி³தா பலிபு³த்³தா⁴தி புது²ஜ்ஜனா, புது² பஞ்சஹி நீவரணேஹி ஆவுதா நிவுதா ஓவுதா பிஹிதா படிச்ச²ன்னா படிகுஜ்ஜிதாதி புது²ஜ்ஜனா’’தி (மஹானி॰ 51, 94).

    ‘‘Puthu kilese janentīti puthujjanā, puthu avihatasakkāyadiṭṭhikāti puthujjanā, puthu satthārānaṃ mukhullokikāti puthujjanā, puthu sabbagatīhi avuṭṭhitāti puthujjanā, puthu nānābhisaṅkhāre abhisaṅkharontīti puthujjanā, puthu nānāoghehi vuyhantīti puthujjanā, puthu nānāsantāpehi santappantīti puthujjanā, puthu nānāpariḷāhehi pariḍayhantīti puthujjanā, puthu pañcasu kāmaguṇesu rattā giddhā gadhitā mucchitā ajjhopannā laggā laggitā palibuddhāti puthujjanā, puthu pañcahi nīvaraṇehi āvutā nivutā ovutā pihitā paṭicchannā paṭikujjitāti puthujjanā’’ti (mahāni. 51, 94).

    புதூ²னங் வா க³ணனபத²மதீதானங் அரியத⁴ம்மபரம்முகா²னங் நீசத⁴ம்மஸமாசாரானங் ஜனானங் அந்தோக³த⁴த்தாபி புது²ஜ்ஜனோ, புது² வா அயங் விஸுங்யேவ ஸங்க²ங் க³தோ, விஸங்ஸட்டோ² ஸீலஸுதாதி³கு³ணயுத்தேஹி அரியேஹி ஜனோதி புது²ஜ்ஜனோ. ஏவமேதேஹி ‘‘அஸ்ஸுதவா புது²ஜ்ஜனோ’’தி த்³வீஹி பதே³ஹி யே தே –

    Puthūnaṃ vā gaṇanapathamatītānaṃ ariyadhammaparammukhānaṃ nīcadhammasamācārānaṃ janānaṃ antogadhattāpi puthujjano, puthu vā ayaṃ visuṃyeva saṅkhaṃ gato, visaṃsaṭṭho sīlasutādiguṇayuttehi ariyehi janoti puthujjano. Evametehi ‘‘assutavā puthujjano’’ti dvīhi padehi ye te –

    ‘‘து³வே புது²ஜ்ஜனா வுத்தா, பு³த்³தே⁴னாதி³ச்சப³ந்து⁴னா;

    ‘‘Duve puthujjanā vuttā, buddhenādiccabandhunā;

    அந்தோ⁴ புது²ஜ்ஜனோ ஏகோ, கல்யாணேகோ புது²ஜ்ஜனோ’’தி. –

    Andho puthujjano eko, kalyāṇeko puthujjano’’ti. –

    த்³வே புது²ஜ்ஜனா வுத்தா, தேஸு அந்த⁴புது²ஜ்ஜனோ வுத்தோ ஹோதீதி வேதி³தப்³போ³.

    Dve puthujjanā vuttā, tesu andhaputhujjano vutto hotīti veditabbo.

    யதா²பூ⁴தங் நப்பஜானாதீதி ‘‘இத³ஞ்ச ப⁴வங்க³சித்தங் ஏவங் ஆக³ந்துகேஹி உபக்கிலேஸேஹி உபக்கிலிட்ட²ங் நாம ஹோதி, ஏவங் விப்பமுத்தங் நாமா’’தி யதா²ஸபா⁴வதோ ந ஜானாதி. தஸ்மாதி யஸ்மா ந ஜானாதி, தஸ்மா. சித்தபா⁴வனா நத்தீ²தி சித்தட்டி²தி சித்தபரிக்³க³ஹோ நத்தி², நத்தி²பா⁴வேனேவ ‘‘நத்தீ²’’தி வதா³மீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Yathābhūtaṃ nappajānātīti ‘‘idañca bhavaṅgacittaṃ evaṃ āgantukehi upakkilesehi upakkiliṭṭhaṃ nāma hoti, evaṃ vippamuttaṃ nāmā’’ti yathāsabhāvato na jānāti. Tasmāti yasmā na jānāti, tasmā. Cittabhāvanā natthīti cittaṭṭhiti cittapariggaho natthi, natthibhāveneva ‘‘natthī’’ti vadāmīti dasseti.

    52. து³தியே ஸுதவாதி ஸுதஸம்பன்னோ. வித்தா²ரதோ பனெத்த² அஸ்ஸுதவாதி பத³ஸ்ஸ படிபக்க²வஸேன அத்தோ² வேதி³தப்³போ³. அரியஸாவகோதி அத்தி² அரியோ ந ஸாவகோ, ஸெய்யதா²பி பு³த்³தா⁴ சேவ பச்சேகபு³த்³தா⁴ ச; அத்தி² ஸாவகோ ந அரியோ, ஸெய்யதா²பி கி³ஹீ அனாக³தப²லோ; அத்தி² நேவ அரியோ ந ஸாவகோ ஸெய்யதா²பி புது²தித்தி²யா. அத்தி² அரியோசேவ ஸாவகோ ச, ஸெய்யதா²பி ஸமணா ஸக்யபுத்தியா ஆக³தப²லா விஞ்ஞாதஸாஸனா. இத⁴ பன கி³ஹீ வா ஹோது பப்³ப³ஜிதோ வா, யோ கோசி ஸுதவாதி எத்த² வுத்தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ வஸேன ஸுதஸம்பன்னோ, அயங் அரியஸாவகோதி வேதி³தப்³போ³. யதா²பூ⁴தங் பஜானாதீதி ‘‘ஏவமித³ங் ப⁴வங்க³சித்தங் ஆக³ந்துகேஹி உபக்கிலேஸேஹி விப்பமுத்தங் ஹோதி, ஏவங் உபக்கிலிட்ட²’’ந்தி யதா²ஸபா⁴வதோ ஜானாதி. சித்தபா⁴வனா அத்தீ²தி சித்தட்டி²தி சித்தபரிக்³க³ஹோ அத்தி², அத்தி²பா⁴வேனேவ ‘‘அத்தீ²’’தி வதா³மீதி த³ஸ்ஸேதி. இமஸ்மிங் ஸுத்தே ப³லவவிபஸ்ஸனா கதி²தா. கேசி தருணவிபஸ்ஸனாதி வத³ந்தி.

    52. Dutiye sutavāti sutasampanno. Vitthārato panettha assutavāti padassa paṭipakkhavasena attho veditabbo. Ariyasāvakoti atthi ariyo na sāvako, seyyathāpi buddhā ceva paccekabuddhā ca; atthi sāvako na ariyo, seyyathāpi gihī anāgataphalo; atthi neva ariyo na sāvako seyyathāpi puthutitthiyā. Atthi ariyoceva sāvako ca, seyyathāpi samaṇā sakyaputtiyā āgataphalā viññātasāsanā. Idha pana gihī vā hotu pabbajito vā, yo koci sutavāti ettha vuttassa atthassa vasena sutasampanno, ayaṃ ariyasāvakoti veditabbo. Yathābhūtaṃ pajānātīti ‘‘evamidaṃ bhavaṅgacittaṃ āgantukehi upakkilesehi vippamuttaṃ hoti, evaṃ upakkiliṭṭha’’nti yathāsabhāvato jānāti. Cittabhāvanā atthīti cittaṭṭhiti cittapariggaho atthi, atthibhāveneva ‘‘atthī’’ti vadāmīti dasseti. Imasmiṃ sutte balavavipassanā kathitā. Keci taruṇavipassanāti vadanti.

    53. ததியங் அட்டு²ப்பத்தியங் கதி²தங். கதராயங் பன அட்டு²ப்பத்தியங்? அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴பமஸுத்தந்தஅட்டு²ப்பத்தியங். ப⁴க³வா கிர ஏகஸ்மிங் ஸமயே ஸாவத்தி²ங் உபனிஸ்ஸாய ஜேதவனமஹாவிஹாரே படிவஸதி. பு³த்³தா⁴னஞ்ச யத்த² கத்த²சி படிவஸந்தானங் பஞ்சவித⁴ங் கிச்சங் அவிஜஹிதமேவ ஹோதி. பஞ்ச ஹி பு³த்³த⁴கிச்சானி – புரேப⁴த்தகிச்சங், பச்சா²ப⁴த்தகிச்சங், புரிமயாமகிச்சங், மஜ்ஜி²மயாமகிச்சங், பச்சி²மயாமகிச்சந்தி.

    53. Tatiyaṃ aṭṭhuppattiyaṃ kathitaṃ. Katarāyaṃ pana aṭṭhuppattiyaṃ? Aggikkhandhopamasuttantaaṭṭhuppattiyaṃ. Bhagavā kira ekasmiṃ samaye sāvatthiṃ upanissāya jetavanamahāvihāre paṭivasati. Buddhānañca yattha katthaci paṭivasantānaṃ pañcavidhaṃ kiccaṃ avijahitameva hoti. Pañca hi buddhakiccāni – purebhattakiccaṃ, pacchābhattakiccaṃ, purimayāmakiccaṃ, majjhimayāmakiccaṃ, pacchimayāmakiccanti.

    தத்ரித³ங் புரேப⁴த்தகிச்சங் – ப⁴க³வா ஹி பாதோவ வுட்டா²ய உபட்டா²கானுக்³க³ஹத்த²ங் ஸரீரபா²ஸுகத்த²ஞ்ச முக²தோ⁴வனாதி³ஸரீரபரிகம்மங் கத்வா யாவ பி⁴க்கா²சாரவேலா தாவ விவித்தாஸனே வீதினாமெத்வா பி⁴க்கா²சாரவேலாய நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா சீவரங் பாருபித்வா பத்தமாதா³ய கதா³சி ஏககோவ, கதா³சி பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ கா³மங் வா நிக³மங் வா பிண்டா³ய பவிஸதி கதா³சி பகதியா, கதா³சி அனேகேஹி பாடிஹாரியேஹி வத்தமானேஹி. ஸெய்யதி²த³ங் – பிண்டா³ய பவிஸதோ லோகனாத²ஸ்ஸ புரதோ புரதோ க³ந்த்வா முது³க³தவாதா பத²விங் ஸோதெ⁴ந்தி, வலாஹகா உத³கபு²ஸிதானி முஞ்சந்தா மக்³கே³ ரேணுங் வூபஸமெத்வா உபரி விதானங் ஹுத்வா திட்ட²ந்தி, அபரே வாதா புப்பா²னி உபஸங்ஹரித்வா மக்³கே³ ஓகிரந்தி, உன்னதா பூ⁴மிப்பதே³ஸா ஓனமந்தி, ஓனதா உன்னமந்தி, பாத³னிக்கே²பஸமயே ஸமாவ பூ⁴மி ஹோதி, ஸுக²ஸம்ப²ஸ்ஸானி பது³மபுப்பா²னி வா பாதே³ ஸம்படிச்ச²ந்தி. இந்த³கீ²லஸ்ஸ அந்தோ ட²பிதமத்தே த³க்கி²ணபாதே³ ஸரீரதோ ச²ப்³ப³ண்ணரஸ்மியோ நிக்க²மித்வா ஸுவண்ணரஸபிஞ்ஜரானி விய சித்ரபடபரிக்கி²த்தானி விய ச பாஸாத³கூடாகா³ராதீ³னி அலங்கரொந்தியோ இதோ சிதோ ச தா⁴வந்தி, ஹத்தி²அஸ்ஸவிஹங்கா³த³யோ ஸகஸகட்டா²னேஸு டி²தாயேவ மது⁴ரேனாகாரேன ஸத்³த³ங் கரொந்தி, ததா² பே⁴ரிவீணாதீ³னி தூரியானி மனுஸ்ஸானஞ்ச காயூபகா³னி ஆப⁴ரணானி. தேன ஸஞ்ஞாணேன மனுஸ்ஸா ஜானந்தி ‘‘அஜ்ஜ ப⁴க³வா இத⁴ பிண்டா³ய பவிட்டோ²’’தி. தே ஸுனிவத்தா² ஸுபாருதா க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆதா³ய க⁴ரா நிக்க²மித்வா அந்தரவீதி²ங் படிபஜ்ஜித்வா ப⁴க³வந்தங் க³ந்த⁴புப்பா²தீ³ஹி ஸக்கச்சங் பூஜெத்வா வந்தி³த்வா ‘‘அம்ஹாகங், ப⁴ந்தே, த³ஸ பி⁴க்கூ², அம்ஹாகங் வீஸதி, பஞ்ஞாஸங்…பே॰… ஸதங் தே³தா²’’தி யாசித்வா ப⁴க³வதோபி பத்தங் க³ஹெத்வா ஆஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா ஸக்கச்சங் பிண்ட³பாதேன படிமானெந்தி. ப⁴க³வா கதப⁴த்தகிச்சோ தேஸங் உபனிஸ்ஸயசித்தஸந்தானானி ஓலோகெத்வா ததா² த⁴ம்மங் தே³ஸேதி, யதா² கேசி ஸரணக³மனேஸு பதிட்ட²ஹந்தி, கேசி பஞ்சஸு ஸீலேஸு, கேசி ஸோதாபத்திஸகதா³கா³மிஅனாகா³மிப²லானங் அஞ்ஞதரஸ்மிங், கேசி பப்³ப³ஜித்வா அக்³க³ப²லே அரஹத்தேதி. ஏவங் மஹாஜனங் அனுக்³க³ஹெத்வா உட்டா²யாஸனா விஹாரங் க³ச்ச²தி. தத்த² க³ந்த்வா க³ந்த⁴மண்ட³லமாளே பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீத³தி பி⁴க்கூ²னங் ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானங் ஆக³மயமானோ. ததோ பி⁴க்கூ²னங் ப⁴த்தகிச்சபரியோஸானே உபட்டா²கோ ப⁴க³வதோ நிவேதே³தி. அத² ப⁴க³வா க³ந்த⁴குடிங் பவிஸதி. இத³ங் தாவ புரேப⁴த்தகிச்சங்.

    Tatridaṃ purebhattakiccaṃ – bhagavā hi pātova vuṭṭhāya upaṭṭhākānuggahatthaṃ sarīraphāsukatthañca mukhadhovanādisarīraparikammaṃ katvā yāva bhikkhācāravelā tāva vivittāsane vītināmetvā bhikkhācāravelāya nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā cīvaraṃ pārupitvā pattamādāya kadāci ekakova, kadāci bhikkhusaṅghaparivuto gāmaṃ vā nigamaṃ vā piṇḍāya pavisati kadāci pakatiyā, kadāci anekehi pāṭihāriyehi vattamānehi. Seyyathidaṃ – piṇḍāya pavisato lokanāthassa purato purato gantvā mudugatavātā pathaviṃ sodhenti, valāhakā udakaphusitāni muñcantā magge reṇuṃ vūpasametvā upari vitānaṃ hutvā tiṭṭhanti, apare vātā pupphāni upasaṃharitvā magge okiranti, unnatā bhūmippadesā onamanti, onatā unnamanti, pādanikkhepasamaye samāva bhūmi hoti, sukhasamphassāni padumapupphāni vā pāde sampaṭicchanti. Indakhīlassa anto ṭhapitamatte dakkhiṇapāde sarīrato chabbaṇṇarasmiyo nikkhamitvā suvaṇṇarasapiñjarāni viya citrapaṭaparikkhittāni viya ca pāsādakūṭāgārādīni alaṅkarontiyo ito cito ca dhāvanti, hatthiassavihaṅgādayo sakasakaṭṭhānesu ṭhitāyeva madhurenākārena saddaṃ karonti, tathā bherivīṇādīni tūriyāni manussānañca kāyūpagāni ābharaṇāni. Tena saññāṇena manussā jānanti ‘‘ajja bhagavā idha piṇḍāya paviṭṭho’’ti. Te sunivatthā supārutā gandhapupphādīni ādāya gharā nikkhamitvā antaravīthiṃ paṭipajjitvā bhagavantaṃ gandhapupphādīhi sakkaccaṃ pūjetvā vanditvā ‘‘amhākaṃ, bhante, dasa bhikkhū, amhākaṃ vīsati, paññāsaṃ…pe… sataṃ dethā’’ti yācitvā bhagavatopi pattaṃ gahetvā āsanaṃ paññāpetvā sakkaccaṃ piṇḍapātena paṭimānenti. Bhagavā katabhattakicco tesaṃ upanissayacittasantānāni oloketvā tathā dhammaṃ deseti, yathā keci saraṇagamanesu patiṭṭhahanti, keci pañcasu sīlesu, keci sotāpattisakadāgāmianāgāmiphalānaṃ aññatarasmiṃ, keci pabbajitvā aggaphale arahatteti. Evaṃ mahājanaṃ anuggahetvā uṭṭhāyāsanā vihāraṃ gacchati. Tattha gantvā gandhamaṇḍalamāḷe paññattavarabuddhāsane nisīdati bhikkhūnaṃ bhattakiccapariyosānaṃ āgamayamāno. Tato bhikkhūnaṃ bhattakiccapariyosāne upaṭṭhāko bhagavato nivedeti. Atha bhagavā gandhakuṭiṃ pavisati. Idaṃ tāva purebhattakiccaṃ.

    அத² ப⁴க³வா ஏவங் கதபுரேப⁴த்தகிச்சோ க³ந்த⁴குடியா உபட்டா²னே நிஸீதி³த்வா பாதே³ பக்கா²லெத்வா பாத³பீடே² ட²த்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஓவத³தி – ‘‘பி⁴க்க²வே, அப்பமாதே³ன ஸம்பாதே³த², து³ல்லபோ⁴ பு³த்³து⁴ப்பாதோ³ லோகஸ்மிங், து³ல்லபோ⁴ மனுஸ்ஸத்தபடிலாபோ⁴, து³ல்லபா⁴ க²ணஸம்பத்தி, து³ல்லபா⁴ பப்³ப³ஜ்ஜா, து³ல்லப⁴ங் ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவன’’ந்தி. தத்த² கேசி ப⁴க³வந்தங் கம்மட்டா²னங் புச்ச²ந்தி. ப⁴க³வா தேஸங் சரியானுரூபங் கம்மட்டா²னங் தே³தி. ததோ ஸப்³பே³பி ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா அத்தனோ அத்தனோ ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னானி க³ச்ச²ந்தி. கேசி அரஞ்ஞங், கேசி ருக்க²மூலங், கேசி பப்³ப³தாதீ³னங் அஞ்ஞதரங், கேசி சாதுமஹாராஜிகப⁴வனங்…பே॰… கேசி வஸவத்திப⁴வனந்தி . ததோ ப⁴க³வா க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா ஸசே ஆகங்க²தி, த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸதோ ஸம்பஜானோ முஹுத்தங் ஸீஹஸெய்யங் கப்பேதி. அத² ஸமஸ்ஸாஸிதகாயோ உட்ட²ஹித்வா து³தியபா⁴கே³ லோகங் வோலோகேதி. ததியபா⁴கே³ யங் கா³மங் வா நிக³மங் வா உபனிஸ்ஸாய விஹரதி, தத்த² மஹாஜனோ புரேப⁴த்தங் தா³னங் த³த்வா பச்சா²ப⁴த்தங் ஸுனிவத்தோ² ஸுபாருதோ க³ந்த⁴புப்பா²தீ³னி ஆதா³ய விஹாரே ஸன்னிபததி. ததோ ப⁴க³வா ஸம்பத்தபரிஸாய அனுரூபேன பாடிஹாரியேன க³ந்த்வா த⁴ம்மஸபா⁴யங் பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே நிஸஜ்ஜ த⁴ம்மங் தே³ஸேதி காலயுத்தங் ஸமயயுத்தங், அத² காலங் விதி³த்வா பரிஸங் உய்யோஜேதி, மனுஸ்ஸா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பக்கமந்தி. இத³ங் பச்சா²ப⁴த்தகிச்சங்.

    Atha bhagavā evaṃ katapurebhattakicco gandhakuṭiyā upaṭṭhāne nisīditvā pāde pakkhāletvā pādapīṭhe ṭhatvā bhikkhusaṅghaṃ ovadati – ‘‘bhikkhave, appamādena sampādetha, dullabho buddhuppādo lokasmiṃ, dullabho manussattapaṭilābho, dullabhā khaṇasampatti, dullabhā pabbajjā, dullabhaṃ saddhammassavana’’nti. Tattha keci bhagavantaṃ kammaṭṭhānaṃ pucchanti. Bhagavā tesaṃ cariyānurūpaṃ kammaṭṭhānaṃ deti. Tato sabbepi bhagavantaṃ vanditvā attano attano rattiṭṭhānadivāṭṭhānāni gacchanti. Keci araññaṃ, keci rukkhamūlaṃ, keci pabbatādīnaṃ aññataraṃ, keci cātumahārājikabhavanaṃ…pe… keci vasavattibhavananti . Tato bhagavā gandhakuṭiṃ pavisitvā sace ākaṅkhati, dakkhiṇena passena sato sampajāno muhuttaṃ sīhaseyyaṃ kappeti. Atha samassāsitakāyo uṭṭhahitvā dutiyabhāge lokaṃ voloketi. Tatiyabhāge yaṃ gāmaṃ vā nigamaṃ vā upanissāya viharati, tattha mahājano purebhattaṃ dānaṃ datvā pacchābhattaṃ sunivattho supāruto gandhapupphādīni ādāya vihāre sannipatati. Tato bhagavā sampattaparisāya anurūpena pāṭihāriyena gantvā dhammasabhāyaṃ paññattavarabuddhāsane nisajja dhammaṃ deseti kālayuttaṃ samayayuttaṃ, atha kālaṃ viditvā parisaṃ uyyojeti, manussā bhagavantaṃ vanditvā pakkamanti. Idaṃ pacchābhattakiccaṃ.

    ஸோ ஏவங் நிட்டி²தபச்சா²ப⁴த்தகிச்சோ ஸசே க³த்தானி ஓஸிஞ்சிதுகாமோ ஹோதி, பு³த்³தா⁴ஸனா உட்டா²ய ந்ஹானகொட்ட²கங் பவிஸித்வா உபட்டா²கேன படியாதி³தஉத³கேன க³த்தானி உதுங் க³ண்ஹாபேதி. உபட்டா²கோபி பு³த்³தா⁴ஸனங் ஆனெத்வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பஞ்ஞபேதி. ப⁴க³வா ஸுரத்தது³பட்டங் நிவாஸெத்வா காயப³ந்த⁴னங் ப³ந்தி⁴த்வா உத்தராஸங்க³ங் ஏகங்ஸங் கத்வா தத்த² ஆக³ந்த்வா நிஸீத³தி ஏககோவ முஹுத்தங் படிஸல்லீனோ, அத² பி⁴க்கூ² ததோ ததோ ஆக³ம்ம ப⁴க³வதோ உபட்டா²னங் ஆக³ச்ச²ந்தி. தத்த² ஏகச்சே பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி, ஏகச்சே கம்மட்டா²னங், ஏகச்சே த⁴ம்மஸ்ஸவனங் யாசந்தி. ப⁴க³வா தேஸங் அதி⁴ப்பாயங் ஸம்பாதெ³ந்தோ புரிமயாமங் விதினாமேதி. இத³ங் புரிமயாமகிச்சங்.

    So evaṃ niṭṭhitapacchābhattakicco sace gattāni osiñcitukāmo hoti, buddhāsanā uṭṭhāya nhānakoṭṭhakaṃ pavisitvā upaṭṭhākena paṭiyāditaudakena gattāni utuṃ gaṇhāpeti. Upaṭṭhākopi buddhāsanaṃ ānetvā gandhakuṭipariveṇe paññapeti. Bhagavā surattadupaṭṭaṃ nivāsetvā kāyabandhanaṃ bandhitvā uttarāsaṅgaṃ ekaṃsaṃ katvā tattha āgantvā nisīdati ekakova muhuttaṃ paṭisallīno, atha bhikkhū tato tato āgamma bhagavato upaṭṭhānaṃ āgacchanti. Tattha ekacce pañhaṃ pucchanti, ekacce kammaṭṭhānaṃ, ekacce dhammassavanaṃ yācanti. Bhagavā tesaṃ adhippāyaṃ sampādento purimayāmaṃ vitināmeti. Idaṃ purimayāmakiccaṃ.

    புரிமயாமகிச்சபரியோஸானே பன பி⁴க்கூ²ஸு ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பக்கந்தேஸு ஸகலத³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துதே³வதாயோ ஓகாஸங் லப⁴மானா ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹங் புச்ச²ந்தி யதா²பி⁴ஸங்க²தங் அந்தமஸோ சதுரக்க²ரம்பி. ப⁴க³வா தாஸங் தே³வதானங் பஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ மஜ்ஜி²மயாமங் வீதினாமேதி. இத³ங் மஜ்ஜி²மயாமகிச்சங்.

    Purimayāmakiccapariyosāne pana bhikkhūsu bhagavantaṃ vanditvā pakkantesu sakaladasasahassilokadhātudevatāyo okāsaṃ labhamānā bhagavantaṃ upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchanti yathābhisaṅkhataṃ antamaso caturakkharampi. Bhagavā tāsaṃ devatānaṃ pañhaṃ vissajjento majjhimayāmaṃ vītināmeti. Idaṃ majjhimayāmakiccaṃ.

    பச்சி²மயாமங் பன தயோ கொட்டா²ஸே கத்வா புரேப⁴த்ததோ பட்டா²ய நிஸஜ்ஜாபீளிதஸ்ஸ ஸரீரஸ்ஸ கிலாஸுபா⁴வமோசனத்த²ங் ஏகங் கொட்டா²ஸங் சங்கமேன வீதினாமேதி, து³தியகொட்டா²ஸே க³ந்த⁴குடிங் பவிஸித்வா த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன ஸதோ ஸம்பஜானோ ஸீஹஸெய்யங் கப்பேதி. ததியகொட்டா²ஸே பச்சுட்டா²ய நிஸீதி³த்வா புரிமபு³த்³தா⁴னங் ஸந்திகே தா³னஸீலாதி³வஸேன கதாதி⁴காரபுக்³க³லத³ஸ்ஸனத்த²ங் பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகேதி. இத³ங் பச்சி²மயாமகிச்சங்.

    Pacchimayāmaṃ pana tayo koṭṭhāse katvā purebhattato paṭṭhāya nisajjāpīḷitassa sarīrassa kilāsubhāvamocanatthaṃ ekaṃ koṭṭhāsaṃ caṅkamena vītināmeti, dutiyakoṭṭhāse gandhakuṭiṃ pavisitvā dakkhiṇena passena sato sampajāno sīhaseyyaṃ kappeti. Tatiyakoṭṭhāse paccuṭṭhāya nisīditvā purimabuddhānaṃ santike dānasīlādivasena katādhikārapuggaladassanatthaṃ buddhacakkhunā lokaṃ voloketi. Idaṃ pacchimayāmakiccaṃ.

    தம்பி தி³வஸங் ப⁴க³வா இமஸ்மிங்யேவ கிச்சே டி²தோ லோகங் ஓலோகெந்தோ இத³ங் அத்³த³ஸ – மயா கோஸலரட்டே² சாரிகங் சரந்தேன அக்³கி³க்க²ந்தே⁴ன உபமெத்வா ஏகஸ்மிங் ஸுத்தே தே³ஸிதே ஸட்டி² பி⁴க்கூ² அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி, ஸட்டி²மத்தானங் உண்ஹங் லோஹிதங் முக²தோ உக்³க³ச்சி²ஸ்ஸதி, ஸட்டி²மத்தா கி³ஹிபா⁴வங் க³மிஸ்ஸந்தி. தத்த² யே அரஹத்தங் பாபுணிஸ்ஸந்தி, தே யங்கிஞ்சி த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா பாபுணிஸ்ஸந்தேவ. இதரேஸங் பன பி⁴க்கூ²னங் ஸங்க³ஹத்தா²ய சாரிகங் சரிதுகாமோ ஹுத்வா, ‘‘ஆனந்த³, பி⁴க்கூ²னங் ஆரோசேஹீ’’தி ஆஹ.

    Tampi divasaṃ bhagavā imasmiṃyeva kicce ṭhito lokaṃ olokento idaṃ addasa – mayā kosalaraṭṭhe cārikaṃ carantena aggikkhandhena upametvā ekasmiṃ sutte desite saṭṭhi bhikkhū arahattaṃ pāpuṇissanti, saṭṭhimattānaṃ uṇhaṃ lohitaṃ mukhato uggacchissati, saṭṭhimattā gihibhāvaṃ gamissanti. Tattha ye arahattaṃ pāpuṇissanti, te yaṃkiñci dhammadesanaṃ sutvā pāpuṇissanteva. Itaresaṃ pana bhikkhūnaṃ saṅgahatthāya cārikaṃ caritukāmo hutvā, ‘‘ānanda, bhikkhūnaṃ ārocehī’’ti āha.

    தே²ரோ அனுபரிவேணங் க³ந்த்வா, ‘‘ஆவுஸோ, ஸத்தா² மஹாஜனஸ்ஸ ஸங்க³ஹத்தா²ய சாரிகங் சரிதுகாமோ, க³ந்துகாமா ஆக³ச்ச²தா²’’தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² மஹாலாப⁴ங் லபி⁴த்வா விய துட்ட²மானஸா ‘‘லபி⁴ஸ்ஸாம வத மஹாஜனஸ்ஸ த⁴ம்மங் தே³ஸெந்தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸுவண்ணவண்ணங் ஸரீரங் ஓலோகேதுங் மது⁴ரஞ்ச த⁴ம்மகத²ங் ஸோது’’ந்தி பருள்ஹகேஸா கேஸே ஓஹாரெத்வா மலக்³க³ஹிதபத்தா பத்தே பசித்வா கிலிட்ட²சீவரா சீவரானி தோ⁴வித்வா க³மனஸஜ்ஜா அஹேஸுங். ஸத்தா² அபரிச்சி²ன்னேன பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ன பரிவுதோ கோஸலரட்ட²ங் சாரிகாய நிக்க²ந்தோ கா³மனிக³மபடிபாடியா ஏகதி³வஸங் கா³வுதஅட்³ட⁴யோஜனதிகா³வுதயோஜனபரமங் சாரிகங் சரந்தோ ஏகஸ்மிங் பதே³ஸே மஹந்தங் ஸுஸிரருக்க²ங் அக்³கி³னா ஸம்பஜ்ஜலிதங் தி³ஸ்வா ‘‘இமமேவ வத்து²ங் கத்வா ஸத்தஹி அங்கே³ஹி படிமண்டெ³த்வா த⁴ம்மதே³ஸனங் கதெ²ஸ்ஸாமீ’’தி க³மனங் பச்சி²ந்தி³த்வா அஞ்ஞதரங் ருக்க²மூலங் உபஸங்கமித்வா நிஸஜ்ஜாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஆனந்த³த்தே²ரோ ஸத்து² அதி⁴ப்பாயங் ஞத்வா ‘‘அத்³தா⁴ காரணங் ப⁴விஸ்ஸதி, ந அகாரணேன ததா²க³தா க³மனங் பச்சி²ந்தி³த்வா நிஸீத³ந்தீ’’தி சதுக்³கு³ணங் ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞாபேஸி. ஸத்தா² நிஸீதி³த்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘பஸ்ஸத² நோ தும்ஹே, பி⁴க்க²வே, அமுங் மஹந்தங் அக்³கி³க்க²ந்த⁴’’ந்தி அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴பமஸுத்தந்தங் (அ॰ நி॰ 7.72) தே³ஸேதி.

    Thero anupariveṇaṃ gantvā, ‘‘āvuso, satthā mahājanassa saṅgahatthāya cārikaṃ caritukāmo, gantukāmā āgacchathā’’ti āha. Bhikkhū mahālābhaṃ labhitvā viya tuṭṭhamānasā ‘‘labhissāma vata mahājanassa dhammaṃ desentassa bhagavato suvaṇṇavaṇṇaṃ sarīraṃ oloketuṃ madhurañca dhammakathaṃ sotu’’nti paruḷhakesā kese ohāretvā malaggahitapattā patte pacitvā kiliṭṭhacīvarā cīvarāni dhovitvā gamanasajjā ahesuṃ. Satthā aparicchinnena bhikkhusaṅghena parivuto kosalaraṭṭhaṃ cārikāya nikkhanto gāmanigamapaṭipāṭiyā ekadivasaṃ gāvutaaḍḍhayojanatigāvutayojanaparamaṃ cārikaṃ caranto ekasmiṃ padese mahantaṃ susirarukkhaṃ agginā sampajjalitaṃ disvā ‘‘imameva vatthuṃ katvā sattahi aṅgehi paṭimaṇḍetvā dhammadesanaṃ kathessāmī’’ti gamanaṃ pacchinditvā aññataraṃ rukkhamūlaṃ upasaṅkamitvā nisajjākāraṃ dassesi. Ānandatthero satthu adhippāyaṃ ñatvā ‘‘addhā kāraṇaṃ bhavissati, na akāraṇena tathāgatā gamanaṃ pacchinditvā nisīdantī’’ti catugguṇaṃ saṅghāṭiṃ paññāpesi. Satthā nisīditvā bhikkhū āmantetvā ‘‘passatha no tumhe, bhikkhave, amuṃ mahantaṃ aggikkhandha’’nti aggikkhandhopamasuttantaṃ (a. ni. 7.72) deseti.

    இமஸ்மிஞ்ச பன வெய்யாகரணே ப⁴ஞ்ஞமானே ஸட்டி²மத்தானங் பி⁴க்கூ²னங் உண்ஹங் லோஹிதங் முக²தோ உக்³க³ஞ்சி², ஸட்டி²மத்தா பி⁴க்கூ² ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்திங்ஸு, ஸட்டி²மத்தானங் பி⁴க்கூ²னங் அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தானி விமுச்சிங்ஸு. தஞ்ஹி வெய்யாகரணங் ஸுத்வா ஸட்டி²மத்தானங் பி⁴க்கூ²னங் நாமகாயோ ஸந்தத்தோ, நாமகாயே ஸந்தத்தே கரஜகாயோ ஸந்தத்தோ, கரஜகாயே ஸந்தத்தே நிதா⁴னக³தங் உண்ஹங் லோஹிதங் முக²தோ உக்³க³ஞ்சி². ஸட்டி²மத்தா பி⁴க்கூ² ‘‘து³க்கரங் வத பு³த்³த⁴ஸாஸனே யாவஜீவங் பரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிது’’ந்தி ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய ஹீனாயாவத்தா, ஸட்டி²மத்தா பி⁴க்கூ² ஸத்து² தே³ஸனாபி⁴முக²ங் ஞாணங் பேஸெத்வா ஸஹ படிஸம்பி⁴தா³ஹி அரஹத்தங் பத்தா.

    Imasmiñca pana veyyākaraṇe bhaññamāne saṭṭhimattānaṃ bhikkhūnaṃ uṇhaṃ lohitaṃ mukhato uggañchi, saṭṭhimattā bhikkhū sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattiṃsu, saṭṭhimattānaṃ bhikkhūnaṃ anupādāya āsavehi cittāni vimucciṃsu. Tañhi veyyākaraṇaṃ sutvā saṭṭhimattānaṃ bhikkhūnaṃ nāmakāyo santatto, nāmakāye santatte karajakāyo santatto, karajakāye santatte nidhānagataṃ uṇhaṃ lohitaṃ mukhato uggañchi. Saṭṭhimattā bhikkhū ‘‘dukkaraṃ vata buddhasāsane yāvajīvaṃ paripuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ caritu’’nti sikkhaṃ paccakkhāya hīnāyāvattā, saṭṭhimattā bhikkhū satthu desanābhimukhaṃ ñāṇaṃ pesetvā saha paṭisambhidāhi arahattaṃ pattā.

    தத்த² யேஸங் உண்ஹங் லோஹிதங் முக²தோ உக்³க³ஞ்சி², தே பாராஜிகங் ஆபஜ்ஜிங்ஸு. யே கி³ஹிபா⁴வங் பத்தா, தே கு²த்³தா³னுகு²த்³த³கானி ஸிக்கா²பதா³னி மத்³த³ந்தா விசரிங்ஸு. யே அரஹத்தங் பத்தா, தே பரிஸுத்³த⁴ஸீலாவ அஹேஸுங். ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனா இமேஸங் திண்ணம்பி ஸப²லாவ ஜாதாதி. அரஹத்தங் பத்தானங் தாவ ஸப²லா ஹோது, இதரேஸங் கத²ங் ஸப²லா ஜாதாதி? தேபி ஹி ஸசே இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ந ஸுணெய்யுங், பமத்தாவ ஹுத்வா டா²னங் ஜஹிதுங் ந ஸக்குணெய்யுங். ததோ நேஸங் தங் பாபங் வட்³ட⁴மானங் அபாயேஸுயேவ ஸங்ஸீதா³பெய்ய . இமங் பன தே³ஸனங் ஸுத்வா ஜாதஸங்வேகா³ டா²னங் ஜஹித்வா ஸாமணேரபூ⁴மியங் டி²தா த³ஸ ஸீலானி பூரெத்வா யோனிஸோ மனஸிகாரே யுத்தப்பயுத்தா கேசி ஸோதாபன்னா கேசி ஸகதா³கா³மினோ கேசி அனாகா³மினோ அஹேஸுங், கேசி தே³வலோகே நிப்³ப³த்திங்ஸு, ஏவங் பாராஜிகாபன்னானம்பி ஸப²லா அஹோஸி. இதரே பன ஸசே இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ந ஸுணெய்யுங், க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே அனுபுப்³பே³ன ஸங்கா⁴தி³ஸேஸம்பி பாராஜிகம்பி பாபுணித்வா அபாயேஸுயேவ உப்பஜ்ஜித்வா மஹாது³க்க²ங் அனுப⁴வெய்யுங். இமங் பன தே³ஸனங் ஸுத்வா ‘‘அஹோ ஸல்லேகி²தங் பு³த்³த⁴ஸாஸனங், ந ஸக்கா அம்ஹேஹி யாவஜீவங் இமங் படிபத்திங் பூரேதுங், ஸிக்க²ங் பச்சக்கா²ய உபாஸகத⁴ம்மங் பூரெத்வா து³க்கா² முச்சிஸ்ஸாமா’’தி கி³ஹிபா⁴வங் உபக³மிங்ஸு. தே தீஸு ஸரணேஸு பதிட்டா²ய பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²த்வா உபாஸகத⁴ம்மங் பூரெத்வா கேசி ஸோதாபன்னா கேசி ஸகதா³கா³மினோ கேசி அனாகா³மினோ ஜாதா, கேசி தே³வலோகே நிப்³ப³த்தாதி. ஏவங் தேஸம்பி ஸப²லாவ அஹோஸி.

    Tattha yesaṃ uṇhaṃ lohitaṃ mukhato uggañchi, te pārājikaṃ āpajjiṃsu. Ye gihibhāvaṃ pattā, te khuddānukhuddakāni sikkhāpadāni maddantā vicariṃsu. Ye arahattaṃ pattā, te parisuddhasīlāva ahesuṃ. Satthu dhammadesanā imesaṃ tiṇṇampi saphalāva jātāti. Arahattaṃ pattānaṃ tāva saphalā hotu, itaresaṃ kathaṃ saphalā jātāti? Tepi hi sace imaṃ dhammadesanaṃ na suṇeyyuṃ, pamattāva hutvā ṭhānaṃ jahituṃ na sakkuṇeyyuṃ. Tato nesaṃ taṃ pāpaṃ vaḍḍhamānaṃ apāyesuyeva saṃsīdāpeyya . Imaṃ pana desanaṃ sutvā jātasaṃvegā ṭhānaṃ jahitvā sāmaṇerabhūmiyaṃ ṭhitā dasa sīlāni pūretvā yoniso manasikāre yuttappayuttā keci sotāpannā keci sakadāgāmino keci anāgāmino ahesuṃ, keci devaloke nibbattiṃsu, evaṃ pārājikāpannānampi saphalā ahosi. Itare pana sace imaṃ dhammadesanaṃ na suṇeyyuṃ, gacchante gacchante kāle anupubbena saṅghādisesampi pārājikampi pāpuṇitvā apāyesuyeva uppajjitvā mahādukkhaṃ anubhaveyyuṃ. Imaṃ pana desanaṃ sutvā ‘‘aho sallekhitaṃ buddhasāsanaṃ, na sakkā amhehi yāvajīvaṃ imaṃ paṭipattiṃ pūretuṃ, sikkhaṃ paccakkhāya upāsakadhammaṃ pūretvā dukkhā muccissāmā’’ti gihibhāvaṃ upagamiṃsu. Te tīsu saraṇesu patiṭṭhāya pañca sīlāni rakkhitvā upāsakadhammaṃ pūretvā keci sotāpannā keci sakadāgāmino keci anāgāmino jātā, keci devaloke nibbattāti. Evaṃ tesampi saphalāva ahosi.

    இமங் பன ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா தே³வஸங்கா⁴ யேஹிபி ஸுதா, யேஹிபி ந ஸுதா, ஸப்³பே³ஸங்யேவ ஆரோசெந்தா விசரிங்ஸு. பி⁴க்கூ² ஸுத்வா ஸுத்வா ‘‘து³க்கரங், போ⁴, பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனே யாவஜீவங் பரிபுண்ணங் பரிஸுத்³த⁴ங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிது’’ந்தி ஏகக்க²ணேனேவ த³ஸபி பி⁴க்கூ² வீஸதிபி ஸட்டி²பி ஸதம்பி ஸஹஸ்ஸம்பி பி⁴க்கூ² கி³ஹீ ஹொந்தி. ஸத்தா² யதா²ருசியா சாரிகங் சரித்வா புன ஜேதவனமேவ ஆக³ந்த்வா பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘பி⁴க்க²வே, ததா²க³தோ சாரிகங் சரமானோ சிரங் ஆகிண்ணோ விஹாஸி, இச்சா²மஹங், பி⁴க்க²வே, அட்³ட⁴மாஸங் படிஸல்லீயிதுங், நாம்ஹி கேனசி உபஸங்கமிதப்³போ³ அஞ்ஞத்ர ஏகேன பிண்ட³பாதனீஹாரகேனா’’தி. அட்³ட⁴மாஸங் ஏகீபா⁴வேன வீதினாமெத்வா படிஸல்லானா வுட்டி²தோ ஆனந்த³த்தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் விஹாரசாரிகங் சரமானோ ஓலோகிதோலோகிதட்டா²னே தனுபூ⁴தங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் தி³ஸ்வா ஜானந்தோயேவ தே²ரங் புச்சி² – ‘‘ஆனந்த³, அஞ்ஞஸ்மிங் காலே ததா²க³தே சாரிகங் சரித்வா ஜேதவனங் ஆக³தே ஸகலவிஹாரோ காஸாவபஜ்ஜோதோ இஸிவாதப்படிவாதோ ஹோதி, இதா³னி பன தனுபூ⁴தோ பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ தி³ஸ்ஸதி, யேபு⁴ய்யேன ச உப்பண்டு³பண்டு³கஜாதா பி⁴க்கூ², கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி? ஏதரஹி ப⁴க³வா தும்ஹாகங் அக்³கி³க்க²ந்தோ⁴பமத⁴ம்மதே³ஸனங் கதி²தகாலதோ பட்டா²ய பி⁴க்கூ² ஸங்வேக³ப்பத்தா ஹுத்வா ‘‘மயங் ஏதங் த⁴ம்மங் ஸப்³ப³ப்பகாரேன பரிபூரேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாம, அஸம்மாவத்தந்தானஞ்ச ஜனஸ்ஸ ஸத்³தா⁴தெ³ய்யங் பரிபு⁴ஞ்ஜிதுங் அயுத்த’’ந்தி கி³ஹிபா⁴வங் ஸங்கமந்தீதி.

    Imaṃ pana satthu dhammadesanaṃ sutvā devasaṅghā yehipi sutā, yehipi na sutā, sabbesaṃyeva ārocentā vicariṃsu. Bhikkhū sutvā sutvā ‘‘dukkaraṃ, bho, buddhānaṃ sāsane yāvajīvaṃ paripuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ caritu’’nti ekakkhaṇeneva dasapi bhikkhū vīsatipi saṭṭhipi satampi sahassampi bhikkhū gihī honti. Satthā yathāruciyā cārikaṃ caritvā puna jetavanameva āgantvā bhikkhū āmantesi – ‘‘bhikkhave, tathāgato cārikaṃ caramāno ciraṃ ākiṇṇo vihāsi, icchāmahaṃ, bhikkhave, aḍḍhamāsaṃ paṭisallīyituṃ, nāmhi kenaci upasaṅkamitabbo aññatra ekena piṇḍapātanīhārakenā’’ti. Aḍḍhamāsaṃ ekībhāvena vītināmetvā paṭisallānā vuṭṭhito ānandattherena saddhiṃ vihāracārikaṃ caramāno olokitolokitaṭṭhāne tanubhūtaṃ bhikkhusaṅghaṃ disvā jānantoyeva theraṃ pucchi – ‘‘ānanda, aññasmiṃ kāle tathāgate cārikaṃ caritvā jetavanaṃ āgate sakalavihāro kāsāvapajjoto isivātappaṭivāto hoti, idāni pana tanubhūto bhikkhusaṅgho dissati, yebhuyyena ca uppaṇḍupaṇḍukajātā bhikkhū, kiṃ nu kho eta’’nti? Etarahi bhagavā tumhākaṃ aggikkhandhopamadhammadesanaṃ kathitakālato paṭṭhāya bhikkhū saṃvegappattā hutvā ‘‘mayaṃ etaṃ dhammaṃ sabbappakārena paripūretuṃ na sakkhissāma, asammāvattantānañca janassa saddhādeyyaṃ paribhuñjituṃ ayutta’’nti gihibhāvaṃ saṅkamantīti.

    தஸ்மிங் க²ணே ப⁴க³வதோ த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உப்பஜ்ஜி. ததோ தே²ரங் ஆஹ – ‘‘மயி படிஸல்லானே வீதினாமெந்தே ந கோசி மம புத்தானங் ஏகங் அஸ்ஸாஸட்டா²னங் கதே²ஸி. ஸாக³ரஸ்ஸ ஹி ஓதரணதித்தா²னி விய ப³ஹூனி இமஸ்மிங் ஸாஸனே அஸ்ஸாஸகாரணானி. க³ச்சா²னந்த³, க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞாபெத்வா பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதேஹீ’’தி. தே²ரோ ததா² அகாஸி. ஸத்தா² பு³த்³தா⁴ஸனவரக³தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா, ‘‘பி⁴க்க²வே, மெத்தாய ஸப்³ப³புப்³ப³பா⁴கோ³ நாம நேவ அப்பனா, ந உபசாரோ, ஸத்தானங் ஹிதப²ரணமத்தமேவா’’தி வத்வா இமிஸ்ஸா அட்டு²ப்பத்தியா இமங் சூளச்ச²ராஸங்கா⁴தஸுத்தங் தே³ஸேஸி.

    Tasmiṃ khaṇe bhagavato dhammasaṃvego uppajji. Tato theraṃ āha – ‘‘mayi paṭisallāne vītināmente na koci mama puttānaṃ ekaṃ assāsaṭṭhānaṃ kathesi. Sāgarassa hi otaraṇatitthāni viya bahūni imasmiṃ sāsane assāsakāraṇāni. Gacchānanda, gandhakuṭipariveṇe buddhāsanaṃ paññāpetvā bhikkhusaṅghaṃ sannipātehī’’ti. Thero tathā akāsi. Satthā buddhāsanavaragato bhikkhū āmantetvā, ‘‘bhikkhave, mettāya sabbapubbabhāgo nāma neva appanā, na upacāro, sattānaṃ hitapharaṇamattamevā’’ti vatvā imissā aṭṭhuppattiyā imaṃ cūḷaccharāsaṅghātasuttaṃ desesi.

    தத்த² அச்ச²ராஸங்கா⁴தமத்தந்தி அச்ச²ராபஹரணமத்தங், த்³வே அங்கு³லியோ பஹரித்வா ஸத்³த³கரணமத்தந்தி அத்தோ². மெத்தாசித்தந்தி ஸப்³ப³ஸத்தானங் ஹிதப²ரணசித்தங். ஆஸேவதீதி கத²ங் ஆஸேவதி? ஆவஜ்ஜெந்தோ ஆஸேவதி, ஜானந்தோ ஆஸேவதி, பஸ்ஸந்தோ ஆஸேவதி, பச்சவெக்க²ந்தோ ஆஸேவதி, சித்தங் அதி⁴ட்ட²ஹந்தோ ஆஸேவதி, ஸத்³தா⁴ய அதி⁴முச்சந்தோ ஆஸேவதி, வீரியங் பக்³க³ண்ஹந்தோ ஆஸேவதி, ஸதிங் உபட்டா²பெந்தோ ஆஸேவதி, சித்தங் ஸமாத³ஹந்தோ ஆஸேவதி, பஞ்ஞாய பஜானந்தோ ஆஸேவதி, அபி⁴ஞ்ஞெய்யங் அபி⁴ஜானந்தோ ஆஸேவதி, பரிஞ்ஞெய்யங் பரிஜானந்தோ ஆஸேவதி, பஹாதப்³ப³ங் பஜஹந்தோ ஆஸேவதி, பா⁴வேதப்³ப³ங் பா⁴வெந்தோ ஆஸேவதி, ஸச்சி²காதப்³ப³ங் ஸச்சி²கரொந்தோ ஆஸேவதீதி (படி॰ ம॰ 2.2). இத⁴ பன மெத்தாபுப்³ப³பா⁴கே³ன ஹிதப²ரணப்பவத்தனமத்தேனேவ ஆஸேவதீதி வேதி³தப்³போ³.

    Tattha accharāsaṅghātamattanti accharāpaharaṇamattaṃ, dve aṅguliyo paharitvā saddakaraṇamattanti attho. Mettācittanti sabbasattānaṃ hitapharaṇacittaṃ. Āsevatīti kathaṃ āsevati? Āvajjento āsevati, jānanto āsevati, passanto āsevati, paccavekkhanto āsevati, cittaṃ adhiṭṭhahanto āsevati, saddhāya adhimuccanto āsevati, vīriyaṃ paggaṇhanto āsevati, satiṃ upaṭṭhāpento āsevati, cittaṃ samādahanto āsevati, paññāya pajānanto āsevati, abhiññeyyaṃ abhijānanto āsevati, pariññeyyaṃ parijānanto āsevati, pahātabbaṃ pajahanto āsevati, bhāvetabbaṃ bhāvento āsevati, sacchikātabbaṃ sacchikaronto āsevatīti (paṭi. ma. 2.2). Idha pana mettāpubbabhāgena hitapharaṇappavattanamatteneva āsevatīti veditabbo.

    அரித்தஜ்ஜா²னோதி அதுச்ச²ஜ்ஜா²னோ அபரிச்சத்தஜ்ஜா²னோ வா. விஹரதீதி இரியதி பவத்ததி பாலேதி யபேதி யாபேதி சரதி விஹரதி. தேன வுச்சதி விஹரதீதி. இமினா பதே³ன மெத்தங் ஆஸேவந்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ இரியாபத²விஹாரோ கதி²தோ. ஸத்து²ஸாஸனகரோதி ஸத்து² அனுஸாஸனிகரோ. ஓவாத³பதிகரோதி ஓவாத³காரகோ. எத்த² ச ஸகிங்வசனங் ஓவாதோ³, புனப்புனவசனங் அனுஸாஸனீ. ஸம்முகா²வசனம்பி ஓவாதோ³, பேஸெத்வா பரம்முகா²வசனங், அனுஸாஸனீ. ஓதிண்ணே வத்து²ஸ்மிங் வசனங் ஓவாதோ³, ஓதிண்ணே வா அனோதிண்ணே வா வத்து²ஸ்மிங் தந்திட²பனவஸேன வசனங் அனுஸாஸனீ. ஏவங் விஸேஸோ வேதி³தப்³போ³. பரமத்த²தோ பன ஓவாதோ³தி வா அனுஸாஸனீதி வா ஏஸே ஏகே ஏகட்டே² ஸமே ஸமபா⁴கே³ தஜ்ஜாதே தஞ்ஞேவாதி. எத்த² ச ‘‘அச்ச²ராஸங்கா⁴தமத்தம்பி சே, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு² மெத்தாசித்தங் ஆஸேவதீ’’தி இத³மேவ ஸத்து²ஸாஸனஞ்சேவ ஓவாதோ³ ச, தஸ்ஸ கரணதோ ஏஸ ஸாஸனகரோ ஓவாத³பதிகரோதி வேதி³தப்³போ³.

    Arittajjhānoti atucchajjhāno apariccattajjhāno vā. Viharatīti iriyati pavattati pāleti yapeti yāpeti carati viharati. Tena vuccati viharatīti. Iminā padena mettaṃ āsevantassa bhikkhuno iriyāpathavihāro kathito. Satthusāsanakaroti satthu anusāsanikaro. Ovādapatikaroti ovādakārako. Ettha ca sakiṃvacanaṃ ovādo, punappunavacanaṃ anusāsanī. Sammukhāvacanampi ovādo, pesetvā parammukhāvacanaṃ, anusāsanī. Otiṇṇe vatthusmiṃ vacanaṃ ovādo, otiṇṇe vā anotiṇṇe vā vatthusmiṃ tantiṭhapanavasena vacanaṃ anusāsanī. Evaṃ viseso veditabbo. Paramatthato pana ovādoti vā anusāsanīti vā ese eke ekaṭṭhe same samabhāge tajjāte taññevāti. Ettha ca ‘‘accharāsaṅghātamattampi ce, bhikkhave, bhikkhu mettācittaṃ āsevatī’’ti idameva satthusāsanañceva ovādo ca, tassa karaṇato esa sāsanakaro ovādapatikaroti veditabbo.
