Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫. અચેલકવગ્ગો

    5. Acelakavaggo

    ૧. અચેલકસિક્ખાપદ-અત્થયોજના

    1. Acelakasikkhāpada-atthayojanā

    ૨૬૯. અચેલકવગ્ગસ્સ પઠમે પરિવિસતિ એત્થાતિ પરિવેસનન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘પરિવેસનટ્ઠાન’’ન્તિ. પરિબ્બાજકપબ્બજસદ્દા સમાનાતિ આહ ‘‘પરિબ્બાજકસમાપન્નોતિ પબ્બજ્જં સમાપન્નો’’તિ. તિત્થેન સમં પૂરતીતિ સમતિત્થીકં, નદીઆદીસુ ઉદકં, સમતિત્થિકં વિયાતિ સમતિત્થિકં, પત્તભાજનેસુ યાગુભત્તં. તેસન્તિ માતાપિતૂનં દેન્તસ્સાતિ સમ્બન્ધો. ‘‘દાપેતી’’તિ એત્થ દાધાતુયા સમ્પદાનસ્સ સુવિજાનિતત્તા તં અદસ્સેત્વા કારિતકમ્મમેવ દસ્સેન્તો આહ ‘‘અનુપસમ્પન્નેના’’તિ.

    269. Acelakavaggassa paṭhame parivisati etthāti parivesananti dassento āha ‘‘parivesanaṭṭhāna’’nti. Paribbājakapabbajasaddā samānāti āha ‘‘paribbājakasamāpannoti pabbajjaṃ samāpanno’’ti. Titthena samaṃ pūratīti samatitthīkaṃ, nadīādīsu udakaṃ, samatitthikaṃ viyāti samatitthikaṃ, pattabhājanesu yāgubhattaṃ. Tesanti mātāpitūnaṃ dentassāti sambandho. ‘‘Dāpetī’’ti ettha dādhātuyā sampadānassa suvijānitattā taṃ adassetvā kāritakammameva dassento āha ‘‘anupasampannenā’’ti.

    ૨૭૩. ‘‘સન્તિકે’’તિઇમિના ‘‘ઉપનિક્ખિપિત્વા’’તિ એત્થ ઉપસદ્દસ્સ સમીપત્થં દસ્સેતિ. તેસન્તિ તિત્થિયાનં. તત્થાતિ ભાજને. ઇતોતિ પત્તતો. ઇધાતિ મય્હં ભાજને. ન્તિ ખાદનીયભોજનીયં. તસ્સાતિ તિત્થિયસ્સાતિ. પઠમં.

    273. ‘‘Santike’’tiiminā ‘‘upanikkhipitvā’’ti ettha upasaddassa samīpatthaṃ dasseti. Tesanti titthiyānaṃ. Tatthāti bhājane. Itoti pattato. Idhāti mayhaṃ bhājane. Nanti khādanīyabhojanīyaṃ. Tassāti titthiyassāti. Paṭhamaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૫. અચેલકવગ્ગો • 5. Acelakavaggo

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૧. અચેલકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Acelakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ૧. અચેલકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Acelakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ૧. અચેલકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Acelakasikkhāpadavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / ૧. અચેલકસિક્ખાપદવણ્ણના • 1. Acelakasikkhāpadavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact