Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    આદાયસત્તકકથા

    Ādāyasattakakathā

    ૩૧૧. ન પચ્ચેસ્સન્તિ ન પુન આગમિસ્સં. એતસ્મિં પન પક્કમનન્તિકે કથિનુદ્ધારે પઠમં ચીવરપલિબોધો છિજ્જતિ, પચ્છા આવાસપલિબોધો. એવં પક્કમતો હિ ચીવરપલિબોધો અન્તોસીમાયમેવ છિજ્જતિ, આવાસપલિબોધો સીમાતિક્કમે. વુત્તમ્પિ ચેતં પરિવારે –

    311.Na paccessanti na puna āgamissaṃ. Etasmiṃ pana pakkamanantike kathinuddhāre paṭhamaṃ cīvarapalibodho chijjati, pacchā āvāsapalibodho. Evaṃ pakkamato hi cīvarapalibodho antosīmāyameva chijjati, āvāsapalibodho sīmātikkame. Vuttampi cetaṃ parivāre –

    ‘‘પક્કમનન્તિકો કથિનુદ્ધારો, વુત્તો આદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Pakkamanantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;

    એતઞ્ચ તાહં વિસ્સજ્જિસ્સં, ચીવરપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ;

    Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati;

    પચ્છા આવાસપલિબોધો છિજ્જતી’’તિ. (પરિ॰ ૪૧૫);

    Pacchā āvāsapalibodho chijjatī’’ti. (pari. 415);

    ચીવરં આદાયાતિ અકતચીવરં આદાય. બહિસીમગતસ્સાતિ અઞ્ઞં સામન્તવિહારં ગતસ્સ. એવં હોતીતિ તસ્મિં વિહારે સેનાસનફાસુકં વા સહાયસમ્પત્તિં વા દિસ્વા એવં હોતિ . એતસ્મિં પન નિટ્ઠાનન્તિકે કથિનુદ્ધારે આવાસપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ, સો હિ ‘‘ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ ચિત્તે ઉપ્પન્નમત્તેયેવ છિજ્જતિ. વુત્તમ્પિ ચેતં –

    Cīvaraṃ ādāyāti akatacīvaraṃ ādāya. Bahisīmagatassāti aññaṃ sāmantavihāraṃ gatassa. Evaṃ hotīti tasmiṃ vihāre senāsanaphāsukaṃ vā sahāyasampattiṃ vā disvā evaṃ hoti . Etasmiṃ pana niṭṭhānantike kathinuddhāre āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati, so hi ‘‘na paccessa’’nti citte uppannamatteyeva chijjati. Vuttampi cetaṃ –

    ‘‘નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો, વુત્તો આદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Niṭṭhānantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;

    એતઞ્ચ તાહં વિસ્સજ્જિસ્સં, આવાસપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ;

    Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati;

    ચીવરે નિટ્ઠિતે ચીવરપલિબોધો છિજ્જતી’’તિ.

    Cīvare niṭṭhite cīvarapalibodho chijjatī’’ti.

    એતેન નયેન સેસમાતિકાવિભજનેપિ અત્થો વેદિતબ્બો. અયં પન વિસેસો – ‘‘સન્નિટ્ઠાનન્તિકે દ્વેપિ પલિબોધા નેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સન્તિ ચિત્તે ઉપ્પન્નમત્તેયેવ એકતો છિજ્જન્તીતિ. વુત્તઞ્હેતં –

    Etena nayena sesamātikāvibhajanepi attho veditabbo. Ayaṃ pana viseso – ‘‘sanniṭṭhānantike dvepi palibodhā nevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessanti citte uppannamatteyeva ekato chijjantīti. Vuttañhetaṃ –

    ‘‘સન્નિટ્ઠાનન્તિકો કથિનુદ્ધારો, વુત્તો આદિચ્ચબન્ધુના;

    ‘‘Sanniṭṭhānantiko kathinuddhāro, vutto ādiccabandhunā;

    એતઞ્ચ તાહં વિસ્સજ્જિસ્સં, દ્વે પલિબોધા અપુબ્બં અચરિમં છિજ્જન્તી’’તિ.

    Etañca tāhaṃ vissajjissaṃ, dve palibodhā apubbaṃ acarimaṃ chijjantī’’ti.

    એવં સબ્બકથિનુદ્ધારેસુ પલિબોધુપચ્છેદો વેદિતબ્બો. સો પન યસ્મા ઇમિના ચ વુત્તનયેન પરિવારે ચ આગતભાવેન સક્કા જાનિતું, તસ્મા વિત્થારતો ન વુત્તો. અયં પનેત્થ સઙ્ખેપો – નાસનન્તિકે આવાસપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ, ચીવરે નટ્ઠે ચીવરપલિબોધો છિજ્જતિ. યસ્મા ચીવરે નટ્ઠે ચીવરપલિબોધો છિજ્જતિ, તસ્મા ‘‘નાસનન્તિકો’’તિ વુત્તં.

    Evaṃ sabbakathinuddhāresu palibodhupacchedo veditabbo. So pana yasmā iminā ca vuttanayena parivāre ca āgatabhāvena sakkā jānituṃ, tasmā vitthārato na vutto. Ayaṃ panettha saṅkhepo – nāsanantike āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati, cīvare naṭṭhe cīvarapalibodho chijjati. Yasmā cīvare naṭṭhe cīvarapalibodho chijjati, tasmā ‘‘nāsanantiko’’ti vuttaṃ.

    સવનન્તિકે ચીવરપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ, તસ્મા તસ્સ સહ સવનેન આવાસપલિબોધો છિજ્જતિ.

    Savanantike cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati, tasmā tassa saha savanena āvāsapalibodho chijjati.

    આસાવચ્છેદિકે આવાસપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ. ચીવરાસાય ઉપચ્છિન્નાય ચીવરપલિબોધો છિજ્જતિ. અયં પન યસ્મા ‘‘અનાસાય લભતિ; આસાય ન લભતિ; તસ્સ એવં હોતિ ‘ઇધેવિમં ચીવરં કારેસ્સં, ન પચ્ચેસ્સ’’’ન્તિઆદિના નયેન ઇતરેહિ ઉદ્ધારેહિ સદ્ધિં વોમિસ્સકદેસનો અનેકપ્પભેદો હોતિ, તસ્મા પરતો વિસું વિત્થારેત્વા વુત્તો, ઇધ ન વુત્તો. ઇધ પન સવનન્તિકસ્સ અનન્તરં સીમાતિક્કન્તિકો વુત્તો. તત્થ ચીવરપલિબોધો પઠમં છિજ્જતિ, તસ્સ બહિસીમે આવાસપલિબોધો છિજ્જતિ. સહુબ્ભારે દ્વે પલિબોધા અપુબ્બં અચરિમં છિજ્જન્તીતિ.

    Āsāvacchedike āvāsapalibodho paṭhamaṃ chijjati. Cīvarāsāya upacchinnāya cīvarapalibodho chijjati. Ayaṃ pana yasmā ‘‘anāsāya labhati; āsāya na labhati; tassa evaṃ hoti ‘idhevimaṃ cīvaraṃ kāressaṃ, na paccessa’’’ntiādinā nayena itarehi uddhārehi saddhiṃ vomissakadesano anekappabhedo hoti, tasmā parato visuṃ vitthāretvā vutto, idha na vutto. Idha pana savanantikassa anantaraṃ sīmātikkantiko vutto. Tattha cīvarapalibodho paṭhamaṃ chijjati, tassa bahisīme āvāsapalibodho chijjati. Sahubbhāre dve palibodhā apubbaṃ acarimaṃ chijjantīti.

    ૩૧૬-૩૨૫. એવં આદાયવારે સત્તકથિનુદ્ધારે દસ્સેત્વા પુન સમાદાયવારેપિ વિપ્પકતચીવરસ્સ આદાયસમાદાયવારેસુપિ યથાસમ્ભવં તેયેવ દસ્સિતા. તતો પરં અન્તોસીમાયં ‘‘પચ્ચેસ્સં ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ ઇમં વિધિં અનામસિત્વાવ ‘‘ન પચ્ચેસ્સ’’ન્તિ ઇમમેવ આમસિત્વા અનધિટ્ઠિતેના’’તિઆદિના નયેન ચ યે યે યુજ્જન્તિ, તે તે દસ્સિતા. તતો પરં ‘‘ચીવરાસાય પક્કમતી’’તિઆદિના નયેન ઇતરેહિ સદ્ધિં વોમિસ્સકનયેન અનેકક્ખત્તું આસાવચ્છેદિકં દસ્સેત્વા પુન દિસંગમિયવસેન ચ ફાસુવિહારિકવસેન ચ નિટ્ઠાનન્તિકેસુ યુજ્જમાના કથિનુદ્ધારા દસ્સિતા. એવં પભેદતો કથિનુદ્ધારં દસ્સેત્વા ઇદાનિ યે તેન તેન કથિનુદ્ધારેન પલિબોધા છિજ્જન્તીતિ વુત્તા, તેસં પટિપક્ખે દસ્સેન્તો દ્વેમે ભિક્ખવે કથિનસ્સ પલિબોધાતિઆદિમાહ. તત્થ ચત્તેનાતિ યેન ચિત્તેન સો આવાસો ચત્તો હોતિ, તં ચત્તં નામ, તેન ચત્તેન. વન્તમુત્તેસુપિ એસેવ નયો. સેસં સબ્બત્થ ઉત્તાનમેવાતિ.

    316-325. Evaṃ ādāyavāre sattakathinuddhāre dassetvā puna samādāyavārepi vippakatacīvarassa ādāyasamādāyavāresupi yathāsambhavaṃ teyeva dassitā. Tato paraṃ antosīmāyaṃ ‘‘paccessaṃ na paccessa’’nti imaṃ vidhiṃ anāmasitvāva ‘‘na paccessa’’nti imameva āmasitvā anadhiṭṭhitenā’’tiādinā nayena ca ye ye yujjanti, te te dassitā. Tato paraṃ ‘‘cīvarāsāya pakkamatī’’tiādinā nayena itarehi saddhiṃ vomissakanayena anekakkhattuṃ āsāvacchedikaṃ dassetvā puna disaṃgamiyavasena ca phāsuvihārikavasena ca niṭṭhānantikesu yujjamānā kathinuddhārā dassitā. Evaṃ pabhedato kathinuddhāraṃ dassetvā idāni ye tena tena kathinuddhārena palibodhā chijjantīti vuttā, tesaṃ paṭipakkhe dassento dveme bhikkhave kathinassa palibodhātiādimāha. Tattha cattenāti yena cittena so āvāso catto hoti, taṃ cattaṃ nāma, tena cattena. Vantamuttesupi eseva nayo. Sesaṃ sabbattha uttānamevāti.

    કથિનક્ખન્ધકવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Kathinakkhandhakavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આદાયસત્તકાદિકથાવણ્ણના • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૮૮. આદાયસત્તકકથા • 188. Ādāyasattakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact