Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi |
૧૮૮. આદાયસત્તકકથા
188. Ādāyasattakakathā
૩૧૧. ન પચ્ચેસ્સન્તિ એત્થ પતીત્યૂપસગ્ગસ્સ પુનત્થં, ઇધાતુયા ચ ગત્યત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ન પુન આગમિસ્સ’’ન્તિ. એવં પક્કમતો છિજ્જતીતિ સમ્બન્ધો.
311.Na paccessanti ettha patītyūpasaggassa punatthaṃ, idhātuyā ca gatyatthaṃ dassento āha ‘‘na puna āgamissa’’nti. Evaṃ pakkamato chijjatīti sambandho.
એતઞ્ચાતિ પક્કમનન્તિકં, કથિનુદ્ધારઞ્ચ. તાહન્તિ તે અહં. તેતિ તુય્હં.
Etañcāti pakkamanantikaṃ, kathinuddhārañca. Tāhanti te ahaṃ. Teti tuyhaṃ.
અઞ્ઞન્તિ અત્તનો વિહારતો અઞ્ઞં. એવં હોતીતિ એસો પરિવિતક્કો હોતિ. સોતિ આવાસપલિબોધો. આદિચ્ચબન્ધુના વુત્તોતિ યોજના.
Aññanti attano vihārato aññaṃ. Evaṃ hotīti eso parivitakko hoti. Soti āvāsapalibodho. Ādiccabandhunā vuttoti yojanā.
દ્વે પલિબોધા એકતો છિજ્જન્તીતિ સમ્બન્ધો. અપુબ્બં અચરિમન્તિ એકપહારેનેવ. સો પલિબોધૂપચ્છેદો કસ્મા વિત્થારતો ન વુત્તોતિ આહ ‘‘સો પના’’તિઆદિ. સો પનાતિ પલિબોધૂપચ્છેદો પન. ન વુત્તોતિ સમ્બન્ધો. એત્થાતિ ઇમસ્મિં કથિનુબ્ભારે. કસ્મા અયં કથિનુદ્ધારો ‘‘નાસનન્તિકો’’તિ વુત્તોતિ આહ ‘‘યસ્મા’’તિઆદિ. તસ્સાતિ ભિક્ખુનો.
Dve palibodhā ekato chijjantīti sambandho. Apubbaṃ acarimanti ekapahāreneva. So palibodhūpacchedo kasmā vitthārato na vuttoti āha ‘‘so panā’’tiādi. So panāti palibodhūpacchedo pana. Na vuttoti sambandho. Etthāti imasmiṃ kathinubbhāre. Kasmā ayaṃ kathinuddhāro ‘‘nāsanantiko’’ti vuttoti āha ‘‘yasmā’’tiādi. Tassāti bhikkhuno.
આસાવચ્છેદિકે છિજ્જતીતિ સમ્બન્ધો. અયં પનાતિ આસાવચ્છેદિકો કથિનુદ્ધારો પન. અનેકપભેદો હોતીતિ સમ્બન્ધો. તસ્સાતિ ભિક્ખુસ્સ. વુત્તોતિ અયં આસાવચ્છેદિકો કથિનુદ્ધારો વુત્તોતિ યોજના. એત્થ પનાતિ ઇમસ્મિં પન ઠાને. તત્થાતિ સીમાતિક્કન્તિકે.
Āsāvacchedike chijjatīti sambandho. Ayaṃ panāti āsāvacchediko kathinuddhāro pana. Anekapabhedo hotīti sambandho. Tassāti bhikkhussa. Vuttoti ayaṃ āsāvacchediko kathinuddhāro vuttoti yojanā. Ettha panāti imasmiṃ pana ṭhāne. Tatthāti sīmātikkantike.
૩૧૨-૩૨૫. એવન્તિઆદિ નિગમનં. સત્તકેતિ અટ્ઠસુ માતિકાસુ આસાવચ્છેદતો સેસે સત્તપમાણે, સત્તસમૂહે વા. તેયેવાતિ સત્તકે એવ. તતોતિ વારતો. યે યેતિ કથિનુદ્ધારા. ઇતરેહીતિ આસાવચ્છેદતો અઞ્ઞેહિ. યે પલિબોધા વુત્તાતિ સમ્બન્ધો. આવાસો ચજીયતિ અનેનાતિ ચત્તન્તિ વચનત્થં દસ્સેન્તો આહ ‘‘યેન ચિત્તેના’’તિઆદિ. તન્તિ ચિત્તં. ‘‘એસેવ નયો’’તિ ઇમિના આવાસો વમીયતિ અનેનાતિ વન્તં. આવાસતો મુચ્ચતિ અનેનાતિ મુત્તન્તિ વચનત્થં અતિદિસતિ. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં કથિનક્ખન્ધકે.
312-325.Evantiādi nigamanaṃ. Sattaketi aṭṭhasu mātikāsu āsāvacchedato sese sattapamāṇe, sattasamūhe vā. Teyevāti sattake eva. Tatoti vārato. Ye yeti kathinuddhārā. Itarehīti āsāvacchedato aññehi. Ye palibodhā vuttāti sambandho. Āvāso cajīyati anenāti cattanti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘yena cittenā’’tiādi. Tanti cittaṃ. ‘‘Eseva nayo’’ti iminā āvāso vamīyati anenāti vantaṃ. Āvāsato muccati anenāti muttanti vacanatthaṃ atidisati. Sabbatthāti sabbasmiṃ kathinakkhandhake.
ઇતિ કથિનક્ખન્ધકવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.
Iti kathinakkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૧૮૮. આદાયસત્તકં • 188. Ādāyasattakaṃ
૧૮૯. સમાદાયસત્તકં • 189. Samādāyasattakaṃ
૧૯૦. આદાયછક્કં • 190. Ādāyachakkaṃ
૧૯૧. સમાદાયછક્કં • 191. Samādāyachakkaṃ
૧૯૨. આદાયપન્નરસકં • 192. Ādāyapannarasakaṃ
૧૯૩. સમાદાયપન્નરસકાદિ • 193. Samādāyapannarasakādi
૧૯૪. વિપ્પકતસમાદાયપન્નરસકં • 194. Vippakatasamādāyapannarasakaṃ
૧૯૫. અનાસાદોળસકં • 195. Anāsādoḷasakaṃ
૧૯૬. આસાદોળસકં • 196. Āsādoḷasakaṃ
૧૯૭. કરણીયદોળસકં • 197. Karaṇīyadoḷasakaṃ
૧૯૮. અપવિલાયનનવકં • 198. Apavilāyananavakaṃ
૧૯૯. ફાસુવિહારપઞ્ચકં • 199. Phāsuvihārapañcakaṃ
૨૦૦. પલિબોધાપલિબોધકથા • 200. Palibodhāpalibodhakathā
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / આદાયસત્તકકથા • Ādāyasattakakathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આદાયસત્તકાદિકથાવણ્ણના • Ādāyasattakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આદાયસત્તકકથાવણ્ણના • Ādāyasattakakathāvaṇṇanā