Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā

    અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથા

    Adhammakammadvādasakakathā

    . અસમ્મુખા કતન્તિઆદીસુ સઙ્ઘધમ્મવિનયપુગ્ગલસમ્મુખાનં વિના કતં, ચુદિતકં અપ્પટિપુચ્છિત્વા કતં, તસ્સેવ અપ્પટિઞ્ઞાય કતં. અદેસનાગામિનિયાતિ પારાજિકાપત્તિયા વા સઙ્ઘાદિસેસાપત્તિયા વા. એત્થ પુરિમકેસુ તીસુ તિકેસુ નવ પદા અધમ્મેનકતં વગ્ગેનકતન્તિ ઇમેહિ સદ્ધિં એકેકં ગહેત્વા નવ તિકા વુત્તા. એવં સબ્બેપિ દ્વાદસ તિકા હોન્તિ. પટિપક્ખવસેન સુક્કપક્ખેસુપિ એતેયેવ દ્વાદસ તિકા વુત્તા.

    4.Asammukhākatantiādīsu saṅghadhammavinayapuggalasammukhānaṃ vinā kataṃ, cuditakaṃ appaṭipucchitvā kataṃ, tasseva appaṭiññāya kataṃ. Adesanāgāminiyāti pārājikāpattiyā vā saṅghādisesāpattiyā vā. Ettha purimakesu tīsu tikesu nava padā adhammenakataṃ vaggenakatanti imehi saddhiṃ ekekaṃ gahetvā nava tikā vuttā. Evaṃ sabbepi dvādasa tikā honti. Paṭipakkhavasena sukkapakkhesupi eteyeva dvādasa tikā vuttā.

    . અનનુલોમિકેહિ ગિહિસંસગ્ગેહીતિ પબ્બજિતાનં અનનુચ્છવિકેહિ સહસોકિતાદીહિ ગિહિસંસગ્ગેહિ.

    6.Ananulomikehigihisaṃsaggehīti pabbajitānaṃ ananucchavikehi sahasokitādīhi gihisaṃsaggehi.

    તિણ્ણં , ભિક્ખવે, ભિક્ખૂનન્તિઆદિ એકેકેનાપિ અઙ્ગેન તજ્જનીયકમ્મં કાતું વટ્ટતીતિ દસ્સનત્થં વુત્તં. તજ્જનીયસ્સ હિ વિસેસેન ભણ્ડનકારકત્તં અઙ્ગં, નિયસ્સસ્સ અભિણ્હાપત્તિકત્તં, પબ્બાજનીયસ્સ કુલદૂસકત્તં વુત્તં. ઇમેસુ પન તીસુ અઙ્ગેસુ યેન કેનચિ સબ્બાનિપિ કાતું વટ્ટતિ. યદિ એવં યં ચમ્પેય્યક્ખન્ધકે વુત્તં – ‘‘તજ્જનીયકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્મં કરોતિ…પે॰… ઉપસમ્પદારહં અબ્ભેતિ; એવં ખો ઉપાલિ અધમ્મકમ્મં હોતિ અવિનયકમ્મં, એવઞ્ચ પન સઙ્ઘો સાતિસારો હોતી’’તિ ઇદં વિરુજ્ઝતીતિ. ઇદઞ્ચ ન વિરુજ્ઝતિ. કસ્મા? વચનત્થનાનત્તતો, ‘‘તજ્જનીયકમ્મારહસ્સા’’તિ ઇમસ્સ હિ વચનસ્સ કમ્મસન્નિટ્ઠાનં અત્થો. ‘‘તિણ્ણં, ભિક્ખવે’’તિઆદિવચનસ્સ અઙ્ગસમ્ભવો, તસ્મા યદા સઙ્ઘેન સન્નિપતિત્વા ‘‘ઇદં નામ ઇમસ્સ ભિક્ખુનો કમ્મં કરોમા’’તિ સન્નિટ્ઠાનં કતં હોતિ, તદા કમ્મારહો નામ હોતિ. તસ્સ ઇમિના લક્ખણેન તજ્જનીયાદિકમ્મારહસ્સ નિયસ્સકમ્માદિકરણં અધમ્મકમ્મઞ્ચેવ અવિનયકમ્મઞ્ચાતિ વેદિતબ્બં. યસ્સ પન ભણ્ડનકારકાદીસુ અઙ્ગેસુ અઞ્ઞતરં અઙ્ગં અત્થિ, તસ્સ આકઙ્ખમાનો સઙ્ઘો યથાનુઞ્ઞાતેસુ અઙ્ગેસુ ચ કમ્મેસુ ચ યેન કેનચિ અઙ્ગેન યંકિઞ્ચિ કમ્મં વવત્થપેત્વા તં ભિક્ખું કમ્મારહં કત્વા કમ્મં કરેય્ય. અયમેત્થ વિનિચ્છયો. એવં પુબ્બેનાપરં સમેતિ.

    Tiṇṇaṃ, bhikkhave, bhikkhūnantiādi ekekenāpi aṅgena tajjanīyakammaṃ kātuṃ vaṭṭatīti dassanatthaṃ vuttaṃ. Tajjanīyassa hi visesena bhaṇḍanakārakattaṃ aṅgaṃ, niyassassa abhiṇhāpattikattaṃ, pabbājanīyassa kuladūsakattaṃ vuttaṃ. Imesu pana tīsu aṅgesu yena kenaci sabbānipi kātuṃ vaṭṭati. Yadi evaṃ yaṃ campeyyakkhandhake vuttaṃ – ‘‘tajjanīyakammārahassa niyassakammaṃ karoti…pe… upasampadārahaṃ abbheti; evaṃ kho upāli adhammakammaṃ hoti avinayakammaṃ, evañca pana saṅgho sātisāro hotī’’ti idaṃ virujjhatīti. Idañca na virujjhati. Kasmā? Vacanatthanānattato, ‘‘tajjanīyakammārahassā’’ti imassa hi vacanassa kammasanniṭṭhānaṃ attho. ‘‘Tiṇṇaṃ, bhikkhave’’tiādivacanassa aṅgasambhavo, tasmā yadā saṅghena sannipatitvā ‘‘idaṃ nāma imassa bhikkhuno kammaṃ karomā’’ti sanniṭṭhānaṃ kataṃ hoti, tadā kammāraho nāma hoti. Tassa iminā lakkhaṇena tajjanīyādikammārahassa niyassakammādikaraṇaṃ adhammakammañceva avinayakammañcāti veditabbaṃ. Yassa pana bhaṇḍanakārakādīsu aṅgesu aññataraṃ aṅgaṃ atthi, tassa ākaṅkhamāno saṅgho yathānuññātesu aṅgesu ca kammesu ca yena kenaci aṅgena yaṃkiñci kammaṃ vavatthapetvā taṃ bhikkhuṃ kammārahaṃ katvā kammaṃ kareyya. Ayamettha vinicchayo. Evaṃ pubbenāparaṃ sameti.

    તત્થ કિઞ્ચાપિ તજ્જનીયકમ્મે ભણ્ડનકારકવસેન કમ્મવાચા વુત્તા, અથ ખો બાલસ્સ અબ્યત્તસ્સ આપત્તિબહુલસ્સ તજ્જનીયકમ્મં કરોન્તેન બાલઅબ્યત્તવસેનેવ કમ્મવાચા કાતબ્બા . એવઞ્હિ ભૂતેન વત્થુના કતં કમ્મં હોતિ, ન ચ અઞ્ઞસ્સ કમ્મસ્સ વત્થુના. કસ્મા? યસ્મા ઇદમ્પિ અનુઞ્ઞાતન્તિ. એસ નયો સબ્બત્થ. અટ્ઠારસ સમ્માવત્તનવત્થૂનિ પારિવાસિકક્ખન્ધકે વણ્ણયિસ્સામ.

    Tattha kiñcāpi tajjanīyakamme bhaṇḍanakārakavasena kammavācā vuttā, atha kho bālassa abyattassa āpattibahulassa tajjanīyakammaṃ karontena bālaabyattavaseneva kammavācā kātabbā . Evañhi bhūtena vatthunā kataṃ kammaṃ hoti, na ca aññassa kammassa vatthunā. Kasmā? Yasmā idampi anuññātanti. Esa nayo sabbattha. Aṭṭhārasa sammāvattanavatthūni pārivāsikakkhandhake vaṇṇayissāma.

    અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથા નિટ્ઠિતા.

    Adhammakammadvādasakakathā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi
    અધમ્મકમ્મદ્વાદસકં • Adhammakammadvādasakaṃ
    આકઙ્ખમાનછક્કં • Ākaṅkhamānachakkaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથાવણ્ણના • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથાવણ્ણના • Adhammakammadvādasakakathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથાદિવણ્ણના • Adhammakammadvādasakakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / અધમ્મકમ્મદ્વાદસકકથા • Adhammakammadvādasakakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact