Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથા
Adhammakammapaṭikkosanādikathā
૧૫૪. અધમ્મકમ્મં વુત્તનયમેવ. પટિક્કોસિતુન્તિ વારેતું. દિટ્ઠિમ્પિ આવિકાતુન્તિ ‘‘અધમ્મકમ્મં ઇદં ન મે ખમતી’’તિ એવં અઞ્ઞસ્સ સન્તિકે અત્તનો દિટ્ઠિં પકાસેતું. ચતૂહિ પઞ્ચહીતિઆદિ તેસં અનુપદ્દવત્થાય વુત્તં. સઞ્ચિચ્ચ ન સાવેન્તીતિ યથા ન સુણન્તિ એવં ભણિસ્સામાતિ સઞ્ચિચ્ચ સણિકં ઉદ્દિસન્તિ.
154.Adhammakammaṃ vuttanayameva. Paṭikkositunti vāretuṃ. Diṭṭhimpi āvikātunti ‘‘adhammakammaṃ idaṃ na me khamatī’’ti evaṃ aññassa santike attano diṭṭhiṃ pakāsetuṃ. Catūhi pañcahītiādi tesaṃ anupaddavatthāya vuttaṃ. Sañcicca na sāventīti yathā na suṇanti evaṃ bhaṇissāmāti sañcicca saṇikaṃ uddisanti.
૧૫૫. થેરાધિકન્તિ થેરાધીનં; થેરાયત્તં ભવિતુન્તિ અત્થો. ‘‘થેરાધેય્ય’’ન્તિપિ પાઠો, તસ્મા થેરેન સયં વા ઉદ્દિસિતબ્બં, અઞ્ઞો વા અજ્ઝેસિતબ્બો. અજ્ઝેસનવિધાનઞ્ચેત્થ ધમ્મજ્ઝેસને વુત્તનયમેવ. સો ન જાનાતિ ઉપોસથં વાતિઆદીસુ ચાતુદ્દસિકપન્નરસિકભેદેન દુવિધં, સઙ્ઘઉપોસથાદિભેદેન નવવિધઞ્ચ ઉપોસથં ન જાનાતિ, ચતુબ્બિધં ઉપોસથકમ્મં ન જાનાતિ, દુવિધં પાતિમોક્ખં ન જાનાતિ, નવવિધં પાતિમોક્ખુદ્દેસં ન જાનાતિ. યો તત્થ ભિક્ખુ બ્યત્તો પટિબલોતિ એત્થ કિઞ્ચાપિ દહરસ્સાપિ બ્યત્તસ્સ પાતિમોક્ખો અનુઞ્ઞાતો. અથ ખો એત્થ અયમધિપ્પાયો. સચે થેરસ્સ પઞ્ચ વા ચત્તારો વા તયો વા પાતિમોક્ખુદ્દેસા નાગચ્છન્તિ; દ્વે પન અખણ્ડા સુવિસદા વાચુગ્ગતા હોન્તિ, થેરાયત્તોવ પાતિમોક્ખા. સચે પન એત્તકમ્પિ વિસદં કાતું ન સક્કોતિ, બ્યત્તસ્સ ભિક્ખુનો આયત્તો હોતિ.
155.Therādhikanti therādhīnaṃ; therāyattaṃ bhavitunti attho. ‘‘Therādheyya’’ntipi pāṭho, tasmā therena sayaṃ vā uddisitabbaṃ, añño vā ajjhesitabbo. Ajjhesanavidhānañcettha dhammajjhesane vuttanayameva. So najānāti uposathaṃ vātiādīsu cātuddasikapannarasikabhedena duvidhaṃ, saṅghauposathādibhedena navavidhañca uposathaṃ na jānāti, catubbidhaṃ uposathakammaṃ na jānāti, duvidhaṃ pātimokkhaṃ na jānāti, navavidhaṃ pātimokkhuddesaṃ na jānāti. Yo tattha bhikkhu byatto paṭibaloti ettha kiñcāpi daharassāpi byattassa pātimokkho anuññāto. Atha kho ettha ayamadhippāyo. Sace therassa pañca vā cattāro vā tayo vā pātimokkhuddesā nāgacchanti; dve pana akhaṇḍā suvisadā vācuggatā honti, therāyattova pātimokkhā. Sace pana ettakampi visadaṃ kātuṃ na sakkoti, byattassa bhikkhuno āyatto hoti.
સામન્તા આવાસાતિ સામન્તં આવાસં. સજ્જુકન્તિ તદહેવ આગમનત્થાય. નવં ભિક્ખું આણાપેતુન્તિ એત્થ યો સક્કોતિ ઉગ્ગહેતું, એવરૂપો આણાપેતબ્બો, ન બાલો.
Sāmantā āvāsāti sāmantaṃ āvāsaṃ. Sajjukanti tadaheva āgamanatthāya. Navaṃ bhikkhuṃ āṇāpetunti ettha yo sakkoti uggahetuṃ, evarūpo āṇāpetabbo, na bālo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૮૨. અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિ • 82. Adhammakammapaṭikkosanādi
૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિ • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādi
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથાવણ્ણના • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā
પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથાવણ્ણના • Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથાવણ્ણના • Adhammakammapaṭikkosanādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
૮૨. અધમ્મકમ્મપટિક્કોસનાદિકથા • 82. Adhammakammapaṭikkosanādikathā
૮૩. પાતિમોક્ખુદ્દેસકઅજ્ઝેસનાદિકથા • 83. Pātimokkhuddesakaajjhesanādikathā