Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi |
૧૧૭. અધમ્મિકકતિકા
117. Adhammikakatikā
૨૦૫. તેન ખો પન સમયેન સાવત્થિયા સઙ્ઘેન એવરૂપા કતિકા કતા હોતિ – અન્તરાવસ્સં ન પબ્બાજેતબ્બન્તિ. વિસાખાય મિગારમાતુયા નત્તા ભિક્ખૂ ઉપસઙ્કમિત્વા પબ્બજ્જં યાચિ. ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘સઙ્ઘેન ખો, આવુસો, એવરૂપા કતિકા કતા ‘અન્તરાવસ્સં ન પબ્બાજેતબ્બ’ન્તિ. આગમેહિ, આવુસો, યાવ ભિક્ખૂ વસ્સં વસન્તિ. વસ્સંવુટ્ઠા પબ્બાજેસ્સન્તી’’તિ. અથ ખો તે ભિક્ખૂ વસ્સંવુટ્ઠા વિસાખાય મિગારમાતુયા નત્તારં એતદવોચું – ‘‘એહિ, દાનિ, આવુસો, પબ્બજાહી’’તિ. સો એવમાહ – ‘‘સચાહં, ભન્તે, પબ્બજિતો અસ્સં, અભિરમેય્યામહં 1. ન દાનાહં, ભન્તે, પબ્બજિસ્સામી’’તિ. વિસાખા મિગારમાતા ઉજ્ઝાયતિ ખિય્યતિ વિપાચેતિ – ‘‘કથઞ્હિ નામ અય્યા એવરૂપં કતિકં કરિસ્સન્તિ ‘ન અન્તરાવસ્સં પબ્બાજેતબ્બ’ન્તિ. કં કાલં ધમ્મો ન ચરિતબ્બો’’તિ? અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ વિસાખાય મિગારમાતુયા ઉજ્ઝાયન્તિયા ખિય્યન્તિયા વિપાચેન્તિયા. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ન, ભિક્ખવે, એવરૂપા કતિકા કાતબ્બા – ‘ન અન્તરાવસ્સં પબ્બાજેતબ્બ’ન્તિ. યો કરેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.
205. Tena kho pana samayena sāvatthiyā saṅghena evarūpā katikā katā hoti – antarāvassaṃ na pabbājetabbanti. Visākhāya migāramātuyā nattā bhikkhū upasaṅkamitvā pabbajjaṃ yāci. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘saṅghena kho, āvuso, evarūpā katikā katā ‘antarāvassaṃ na pabbājetabba’nti. Āgamehi, āvuso, yāva bhikkhū vassaṃ vasanti. Vassaṃvuṭṭhā pabbājessantī’’ti. Atha kho te bhikkhū vassaṃvuṭṭhā visākhāya migāramātuyā nattāraṃ etadavocuṃ – ‘‘ehi, dāni, āvuso, pabbajāhī’’ti. So evamāha – ‘‘sacāhaṃ, bhante, pabbajito assaṃ, abhirameyyāmahaṃ 2. Na dānāhaṃ, bhante, pabbajissāmī’’ti. Visākhā migāramātā ujjhāyati khiyyati vipāceti – ‘‘kathañhi nāma ayyā evarūpaṃ katikaṃ karissanti ‘na antarāvassaṃ pabbājetabba’nti. Kaṃ kālaṃ dhammo na caritabbo’’ti? Assosuṃ kho bhikkhū visākhāya migāramātuyā ujjhāyantiyā khiyyantiyā vipācentiyā. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, evarūpā katikā kātabbā – ‘na antarāvassaṃ pabbājetabba’nti. Yo kareyya, āpatti dukkaṭassāti.
અધમ્મિકકતિકા નિટ્ઠિતા.
Adhammikakatikā niṭṭhitā.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અધમ્મિકકતિકાદિકથા • Adhammikakatikādikathā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધમ્મિકકતિકકથાવણ્ણના • Adhammikakatikakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધમ્મિકકતિકાદિકથાવણ્ણના • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધમ્મિકકતિકાદિકથાવણ્ણના • Adhammikakatikādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૧૭. અધમ્મિકકતિકાકથા • 117. Adhammikakatikākathā