Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. અધમ્મિકસુત્તં

    10. Adhammikasuttaṃ

    ૭૦. ‘‘યસ્મિં , ભિક્ખવે, સમયે રાજાનો અધમ્મિકા હોન્તિ, રાજાયુત્તાપિ તસ્મિં સમયે અધમ્મિકા હોન્તિ. રાજાયુત્તેસુ અધમ્મિકેસુ બ્રાહ્મણગહપતિકાપિ તસ્મિં સમયે અધમ્મિકા હોન્તિ. બ્રાહ્મણગહપતિકેસુ અધમ્મિકેસુ નેગમજાનપદાપિ તસ્મિં સમયે અધમ્મિકા હોન્તિ. નેગમજાનપદેસુ અધમ્મિકેસુ વિસમં ચન્દિમસૂરિયા પરિવત્તન્તિ . વિસમં ચન્દિમસૂરિયેસુ પરિવત્તન્તેસુ વિસમં નક્ખત્તાનિ તારકરૂપાનિ પરિવત્તન્તિ. વિસમં નક્ખત્તેસુ તારકરૂપેસુ પરિવત્તન્તેસુ વિસમં રત્તિન્દિવા 1 પરિવત્તન્તિ. વિસમં રત્તિન્દિવેસુ પરિવત્તન્તેસુ વિસમં માસદ્ધમાસા પરિવત્તન્તિ. વિસમં માસદ્ધમાસેસુ પરિવત્તન્તેસુ વિસમં ઉતુસંવચ્છરા પરિવત્તન્તિ. વિસમં ઉતુસંવચ્છરેસુ પરિવત્તન્તેસુ વિસમં વાતા વાયન્તિ વિસમા અપઞ્જસા . વિસમં વાતેસુ વાયન્તેસુ વિસમેસુ અપઞ્જસેસુ દેવતા પરિકુપિતા ભવન્તિ. દેવતાસુ પરિકુપિતાસુ દેવો ન સમ્મા ધારં અનુપ્પવેચ્છતિ. દેવે ન સમ્મા ધારં અનુપ્પવેચ્છન્તે વિસમપાકાનિ 2 સસ્સાનિ ભવન્તિ. વિસમપાકાનિ, ભિક્ખવે, સસ્સાનિ મનુસ્સા પરિભુઞ્જન્તા અપ્પાયુકા હોન્તિ દુબ્બણ્ણા ચ બવ્હાબાધા 3 ચ.

    70. ‘‘Yasmiṃ , bhikkhave, samaye rājāno adhammikā honti, rājāyuttāpi tasmiṃ samaye adhammikā honti. Rājāyuttesu adhammikesu brāhmaṇagahapatikāpi tasmiṃ samaye adhammikā honti. Brāhmaṇagahapatikesu adhammikesu negamajānapadāpi tasmiṃ samaye adhammikā honti. Negamajānapadesu adhammikesu visamaṃ candimasūriyā parivattanti . Visamaṃ candimasūriyesu parivattantesu visamaṃ nakkhattāni tārakarūpāni parivattanti. Visamaṃ nakkhattesu tārakarūpesu parivattantesu visamaṃ rattindivā 4 parivattanti. Visamaṃ rattindivesu parivattantesu visamaṃ māsaddhamāsā parivattanti. Visamaṃ māsaddhamāsesu parivattantesu visamaṃ utusaṃvaccharā parivattanti. Visamaṃ utusaṃvaccharesu parivattantesu visamaṃ vātā vāyanti visamā apañjasā . Visamaṃ vātesu vāyantesu visamesu apañjasesu devatā parikupitā bhavanti. Devatāsu parikupitāsu devo na sammā dhāraṃ anuppavecchati. Deve na sammā dhāraṃ anuppavecchante visamapākāni 5 sassāni bhavanti. Visamapākāni, bhikkhave, sassāni manussā paribhuñjantā appāyukā honti dubbaṇṇā ca bavhābādhā 6 ca.

    ‘‘યસ્મિં, ભિક્ખવે, સમયે રાજાનો ધમ્મિકા હોન્તિ, રાજાયુત્તાપિ તસ્મિં સમયે ધમ્મિકા હોન્તિ. રાજાયુત્તેસુ ધમ્મિકેસુ બ્રાહ્મણગહપતિકાપિ તસ્મિં સમયે ધમ્મિકા હોન્તિ. બ્રાહ્મણગહપતિકેસુ ધમ્મિકેસુ નેગમજાનપદાપિ તસ્મિં સમયે ધમ્મિકા હોન્તિ. નેગમજાનપદેસુ ધમ્મિકેસુ સમં ચન્દિમસૂરિયા પરિવત્તન્તિ. સમં ચન્દિમસૂરિયેસુ પરિવત્તન્તેસુ સમં નક્ખત્તાનિ તારકરૂપાનિ પરિવત્તન્તિ. સમં નક્ખત્તેસુ તારકરૂપેસુ પરિવત્તન્તેસુ સમં રત્તિન્દિવા પરિવત્તન્તિ. સમં રત્તિન્દિવેસુ પરિવત્તન્તેસુ સમં માસદ્ધમાસા પરિવત્તન્તિ. સમં માસદ્ધમાસેસુ પરિવત્તન્તેસુ સમં ઉતુસંવચ્છરા પરિવત્તન્તિ. સમં ઉતુસંવચ્છરેસુ પરિવત્તન્તેસુ સમં વાતા વાયન્તિ સમા પઞ્જસા. સમં વાતેસુ વાયન્તેસુ સમેસુ પઞ્જસેસુ દેવતા અપરિકુપિતા ભવન્તિ. દેવતાસુ અપરિકુપિતાસુ દેવો સમ્મા ધારં અનુપ્પવેચ્છતિ. દેવે સમ્મા ધારં અનુપ્પવેચ્છન્તે સમપાકાનિ સસ્સાનિ ભવન્તિ. સમપાકાનિ, ભિક્ખવે, સસ્સાનિ મનુસ્સા પરિભુઞ્જન્તા દીઘાયુકા ચ હોન્તિ વણ્ણવન્તો ચ બલવન્તો ચ અપ્પાબાધા ચા’’તિ.

    ‘‘Yasmiṃ, bhikkhave, samaye rājāno dhammikā honti, rājāyuttāpi tasmiṃ samaye dhammikā honti. Rājāyuttesu dhammikesu brāhmaṇagahapatikāpi tasmiṃ samaye dhammikā honti. Brāhmaṇagahapatikesu dhammikesu negamajānapadāpi tasmiṃ samaye dhammikā honti. Negamajānapadesu dhammikesu samaṃ candimasūriyā parivattanti. Samaṃ candimasūriyesu parivattantesu samaṃ nakkhattāni tārakarūpāni parivattanti. Samaṃ nakkhattesu tārakarūpesu parivattantesu samaṃ rattindivā parivattanti. Samaṃ rattindivesu parivattantesu samaṃ māsaddhamāsā parivattanti. Samaṃ māsaddhamāsesu parivattantesu samaṃ utusaṃvaccharā parivattanti. Samaṃ utusaṃvaccharesu parivattantesu samaṃ vātā vāyanti samā pañjasā. Samaṃ vātesu vāyantesu samesu pañjasesu devatā aparikupitā bhavanti. Devatāsu aparikupitāsu devo sammā dhāraṃ anuppavecchati. Deve sammā dhāraṃ anuppavecchante samapākāni sassāni bhavanti. Samapākāni, bhikkhave, sassāni manussā paribhuñjantā dīghāyukā ca honti vaṇṇavanto ca balavanto ca appābādhā cā’’ti.

    ‘‘ગુન્નં ચે તરમાનાનં, જિમ્હં ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gunnaṃ ce taramānānaṃ, jimhaṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા તા જિમ્હં ગચ્છન્તિ, નેત્તે જિમ્હં ગતે સતિ.

    Sabbā tā jimhaṃ gacchanti, nette jimhaṃ gate sati.

    ‘‘એવમેવં મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evamevaṃ manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો ચે અધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So ce adhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં દુક્ખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ અધમ્મિકો.

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ dukkhaṃ seti, rājā ce hoti adhammiko.

    ‘‘ગુન્નં ચે તરમાનાનં, ઉજું ગચ્છતિ પુઙ્ગવો;

    ‘‘Gunnaṃ ce taramānānaṃ, ujuṃ gacchati puṅgavo;

    સબ્બા તા ઉજું ગચ્છન્તિ, નેત્તે ઉજું ગતે સતિ.

    Sabbā tā ujuṃ gacchanti, nette ujuṃ gate sati.

    ‘‘એવમેવં મનુસ્સેસુ, યો હોતિ સેટ્ઠસમ્મતો;

    ‘‘Evamevaṃ manussesu, yo hoti seṭṭhasammato;

    સો સચે 7 ધમ્મં ચરતિ, પગેવ ઇતરા પજા;

    So sace 8 dhammaṃ carati, pageva itarā pajā;

    સબ્બં રટ્ઠં સુખં સેતિ, રાજા ચે હોતિ ધમ્મિકો’’તિ. દસમં;

    Sabbaṃ raṭṭhaṃ sukhaṃ seti, rājā ce hoti dhammiko’’ti. dasamaṃ;

    પત્તકમ્મવગ્ગો દુતિયો.

    Pattakammavaggo dutiyo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    પત્તકમ્મં આનણ્યકો 9, સબ્રહ્મનિરયા રૂપેન પઞ્ચમં;

    Pattakammaṃ ānaṇyako 10, sabrahmanirayā rūpena pañcamaṃ;

    સરાગઅહિરાજા દેવદત્તો, પધાનં અધમ્મિકેન ચાતિ.

    Sarāgaahirājā devadatto, padhānaṃ adhammikena cāti.







    Footnotes:
    1. રત્તિદિવા (ક॰)
    2. વિસમપાકીનિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰), વિસમં પાકાનિ (ક॰)
    3. બહ્વાબાધા (ક॰)
    4. rattidivā (ka.)
    5. visamapākīni (sī. syā. kaṃ.), visamaṃ pākāni (ka.)
    6. bahvābādhā (ka.)
    7. સો ચેવ (સી॰ પી॰), સો ચે (સ્યા॰)
    8. so ceva (sī. pī.), so ce (syā.)
    9. અનણકો (સી॰ પી॰), અનણ્યકો (ક॰)
    10. anaṇako (sī. pī.), anaṇyako (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અધમ્મિકસુત્તવણ્ણના • 10. Adhammikasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. અધમ્મિકસુત્તવણ્ણના • 10. Adhammikasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact