Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā |
અધિકરણભેદવણ્ણના
Adhikaraṇabhedavaṇṇanā
૩૪૦. યસ્મા અધિકરણં ઉક્કોટેન્તો સમથપ્પત્તમેવ ઉક્કોટેતિ, તસ્મા ‘‘વિવાદાધિકરણં ઉક્કોટેન્તો કતિ સમથે ઉક્કોટેતી’’તિઆદિ વુત્તં.
340. Yasmā adhikaraṇaṃ ukkoṭento samathappattameva ukkoṭeti, tasmā ‘‘vivādādhikaraṇaṃ ukkoṭento kati samathe ukkoṭetī’’tiādi vuttaṃ.
૩૪૧. પાળિમુત્તકવિનિચ્છયેનેવાતિ વિનયલક્ખણં વિના કેવલં ધમ્મદેસનામત્તવસેનેવાતિ અત્થો. યેનાપિ વિનિચ્છયેનાતિ પાળિમુત્તકવિનિચ્છયમેવ સન્ધાય વુત્તં. ખન્ધકતો ચ પરિવારતો ચ સુત્તેનાતિ ખન્ધકપરિવારતો આનીતસુત્તેન. નિજ્ઝાપેન્તીતિ પઞ્ઞાપેન્તિ.
341.Pāḷimuttakavinicchayenevāti vinayalakkhaṇaṃ vinā kevalaṃ dhammadesanāmattavasenevāti attho. Yenāpi vinicchayenāti pāḷimuttakavinicchayameva sandhāya vuttaṃ. Khandhakato ca parivārato ca suttenāti khandhakaparivārato ānītasuttena. Nijjhāpentīti paññāpenti.
૩૪૨. કિચ્ચં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકકિચ્ચાનન્તિ પુબ્બે કતઉક્ખેપનીયાદિકિચ્ચં નિસ્સાય ઉપ્પજ્જનકકિચ્ચાનં. કીદિસાનં? યાવતતિયસમનુભાસનાદીનં.
342.Kiccaṃ nissāya uppajjanakakiccānanti pubbe kataukkhepanīyādikiccaṃ nissāya uppajjanakakiccānaṃ. Kīdisānaṃ? Yāvatatiyasamanubhāsanādīnaṃ.
૩૪૩. તં હીતિ તં વિવાદાધિકરણં.
343.Taṃ hīti taṃ vivādādhikaraṇaṃ.
૩૪૪. અધિકરણેસુ યેન અધિકરણેન સમ્મન્તિ, તં દસ્સેતું વુત્તન્તિ યદા અધિકરણેહિ સમ્મન્તિ, તદા કિચ્ચાધિકરણેનેવ સમ્મન્તિ, ન અઞ્ઞેહિ અધિકરણેહીતિ દસ્સનત્થં વુત્તન્તિ અધિપ્પાયો.
344.Adhikaraṇesu yena adhikaraṇena sammanti, taṃ dassetuṃ vuttanti yadā adhikaraṇehi sammanti, tadā kiccādhikaraṇeneva sammanti, na aññehi adhikaraṇehīti dassanatthaṃ vuttanti adhippāyo.
૩૫૩. ‘‘સત્તન્નં સમથાનં કતમે છત્તિંસ સમુટ્ઠાના’’તિ પુચ્છિત્વાપિ ‘‘કમ્મસ્સ કિરિયા કરણ’’ન્તિઆદિના સમ્મુખાવિનયસ્સ સમુટ્ઠાનાનિ અવિભજિત્વાવ સતિવિનયાદીનં છન્નઞ્ઞેવ છ સમુટ્ઠાનાનિ વિભત્તાનિ, તં કસ્માતિ આહ ‘‘કિઞ્ચાપિ સત્તન્નં સમથાન’’ન્તિઆદિ. સતિવિનયાદીનં વિય સઙ્ઘસમ્મુખતાદીનં કિચ્ચયતા નામ નત્થીતિ આહ ‘‘કમ્મસઙ્ગહાભાવેના’’તિ.
353. ‘‘Sattannaṃ samathānaṃ katame chattiṃsa samuṭṭhānā’’ti pucchitvāpi ‘‘kammassa kiriyā karaṇa’’ntiādinā sammukhāvinayassa samuṭṭhānāni avibhajitvāva sativinayādīnaṃ channaññeva cha samuṭṭhānāni vibhattāni, taṃ kasmāti āha ‘‘kiñcāpi sattannaṃ samathāna’’ntiādi. Sativinayādīnaṃ viya saṅghasammukhatādīnaṃ kiccayatā nāma natthīti āha ‘‘kammasaṅgahābhāvenā’’ti.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
૧. ઉક્કોટનભેદાદિ • 1. Ukkoṭanabhedādi
૨. અધિકરણનિદાનાદિ • 2. Adhikaraṇanidānādi
૩. અધિકરણમૂલાદિ • 3. Adhikaraṇamūlādi
૪. અધિકરણપચ્ચયાપત્તિ • 4. Adhikaraṇapaccayāpatti
૯. સત્તસમથનિદાનં • 9. Sattasamathanidānaṃ
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā
ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
સત્તસમથનિદાનવણ્ણના • Sattasamathanidānavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā
ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā
ઉક્કોટનભેદાદિકથાવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādikathāvaṇṇanā
અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi
ઉક્કોટનભેદાદિવણ્ણના • Ukkoṭanabhedādivaṇṇanā
અધિકરણનિદાનાદિવણ્ણના • Adhikaraṇanidānādivaṇṇanā
સત્તસમથનિદાનવણ્ણના • Sattasamathanidānavaṇṇanā