Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi |
સમથભેદો
Samathabhedo
૬. અધિકરણપરિયાયવારો
6. Adhikaraṇapariyāyavāro
૨૯૨. વિવાદાધિકરણસ્સ – કિં પુબ્બઙ્ગમં? કતિ ઠાનાનિ? કતિ વત્થૂનિ? કતિ ભૂમિયો? કતિ હેતૂ? કતિ મૂલાનિ? કતિહાકારેહિ વિવદતિ? વિવાદાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
292. Vivādādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi vivadati? Vivādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?
અનુવાદાધિકરણસ્સ – કિં પુબ્બઙ્ગમં? કતિ ઠાનાનિ? કતિ વત્થૂનિ? કતિ ભૂમિયો? કતિ હેતૂ? કતિ મૂલાનિ? કતિહાકારેહિ અનુવદતિ? અનુવાદાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Anuvādādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi anuvadati? Anuvādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?
આપત્તાધિકરણસ્સ – કિં પુબ્બઙ્ગમં? કતિ ઠાનાનિ? કતિ વત્થૂનિ? કતિ ભૂમિયો? કતિ હેતૂ? કતિ મૂલાનિ? કતિહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ? આપત્તાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Āpattādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi āpattiṃ āpajjati? Āpattādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?
કિચ્ચાધિકરણસ્સ – કિં પુબ્બઙ્ગમં? કતિ ઠાનાનિ? કતિ વત્થૂનિ? કતિ ભૂમિયો? કતિ હેતૂ? કતિ મૂલાનિ? કતિહાકારેહિ કિચ્ચં જાયતિ? કિચ્ચાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતિ?
Kiccādhikaraṇassa – kiṃ pubbaṅgamaṃ? Kati ṭhānāni? Kati vatthūni? Kati bhūmiyo? Kati hetū? Kati mūlāni? Katihākārehi kiccaṃ jāyati? Kiccādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammati?
૨૯૩. વિવાદાધિકરણસ્સ કિં પુબ્બઙ્ગમન્તિ? લોભો પુબ્બઙ્ગમો, દોસો પુબ્બઙ્ગમો, મોહો પુબ્બઙ્ગમો, અલોભો પુબ્બઙ્ગમો, અદોસો પુબ્બઙ્ગમો, અમોહો પુબ્બઙ્ગમો. કતિ ઠાનાનીતિ? અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ ઠાનાનિ. કતિ વત્થૂનીતિ? અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ. કતિ ભૂમિયોતિ? અટ્ઠારસ ભેદકરવત્થૂનિ ભૂમિયો. કતિ હેતૂતિ? નવ હેતૂ – તયો કુસલહેતૂ , તયો અકુસલહેતૂ, તયો અબ્યાકતહેતૂ. કતિ મૂલાનીતિ? દ્વાદસ મૂલાનિ. કતિહાકારેહિ વિવદતીતિ? દ્વીહાકારેહિ વિવદતિ – ધમ્મદિટ્ઠિ વા અધમ્મદિટ્ઠિ વા. 1 વિવાદાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતીતિ? વિવાદાધિકરણં દ્વીહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ યેભુય્યસિકાય ચ.
293. Vivādādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni. Kati bhūmiyoti? Aṭṭhārasa bhedakaravatthūni bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū , tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Dvādasa mūlāni. Katihākārehi vivadatīti? Dvīhākārehi vivadati – dhammadiṭṭhi vā adhammadiṭṭhi vā. 2 Vivādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Vivādādhikaraṇaṃ dvīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca yebhuyyasikāya ca.
૨૯૪. અનુવાદાધિકરણસ્સ કિં પુબ્બઙ્ગમન્તિ? લોભો પુબ્બઙ્ગમો, દોસો પુબ્બઙ્ગમો, મોહો પુબ્બઙ્ગમો, અલોભો પુબ્બઙ્ગમો, અદોસો પુબ્બઙ્ગમો, અમોહો પુબ્બઙ્ગમો. કતિ ઠાનાનીતિ? ચતસ્સો વિપત્તિયો ઠાનાનિ. કતિ વત્થૂનીતિ? ચતસ્સો વિપત્તિયો વત્થૂનિ. કતિ ભૂમિયોતિ? ચતસ્સો વિપત્તિયો ભૂમિયો. કતિ હેતૂતિ? નવ હેતૂ – તયો કુસલહેતૂ, તયો અકુસલહેતૂ, તયો અબ્યાકતહેતૂ. કતિ મૂલાનીતિ? ચુદ્દસ મૂલાનિ. કતિહાકારેહિ અનુવદતીતિ? દ્વીહાકારેહિ અનુવદતિ – વત્થુતો વા આપત્તિતો વા. 3 અનુવાદાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતીતિ? અનુવાદાધિકરણં ચતૂહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ સતિવિનયેન ચ અમૂળ્હવિનયેન ચ તસ્સપાપિયસિકાય ચ.
294. Anuvādādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Catasso vipattiyo ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Catasso vipattiyo vatthūni. Kati bhūmiyoti? Catasso vipattiyo bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū, tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Cuddasa mūlāni. Katihākārehi anuvadatīti? Dvīhākārehi anuvadati – vatthuto vā āpattito vā. 4 Anuvādādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Anuvādādhikaraṇaṃ catūhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca sativinayena ca amūḷhavinayena ca tassapāpiyasikāya ca.
૨૯૫. આપત્તાધિકરણસ્સ કિં પુબ્બઙ્ગમન્તિ? લોભો પુબ્બઙ્ગમો, દોસો પુબ્બઙ્ગમો, મોહો પુબ્બઙ્ગમો, અલોભો પુબ્બઙ્ગમો, અદોસો પુબ્બઙ્ગમો, અમોહો પુબ્બઙ્ગમો. કતિ ઠાનાનીતિ? સત્ત આપત્તિક્ખન્ધા ઠાનાનિ. કતિ વત્થૂનીતિ? સત્ત આપત્તિક્ખન્ધા વત્થૂનિ. કતિ ભૂમિયોતિ? સત્ત આપત્તિક્ખન્ધા ભૂમિયો. કતિ હેતૂતિ? છ હેતૂ 5 – તયો અકુસલહેતૂ, તયો અબ્યાકતહેતૂ. કતિ મૂલાનીતિ? છ આપત્તિસમુટ્ઠાનાનિ મૂલાનિ . કતિહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતીતિ? છહાકારેહિ આપત્તિં આપજ્જતિ – અલજ્જિતા, અઞ્ઞાણતા, કુક્કુચ્ચપકતતા, અકપ્પિયે કપ્પિયસઞ્ઞિતા, કપ્પિયે અકપ્પિયસઞ્ઞિતા, સતિસમ્મોસા. 6 આપત્તાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતીતિ? આપત્તાધિકરણં તીહિ સમથેહિ સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન ચ પટિઞ્ઞાતકરણેન ચ, સમ્મુખાવિનયેન ચ તિણવત્થારકેન ચ.
295. Āpattādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Satta āpattikkhandhā ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Satta āpattikkhandhā vatthūni. Kati bhūmiyoti? Satta āpattikkhandhā bhūmiyo. Kati hetūti? Cha hetū 7 – tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Cha āpattisamuṭṭhānāni mūlāni . Katihākārehi āpattiṃ āpajjatīti? Chahākārehi āpattiṃ āpajjati – alajjitā, aññāṇatā, kukkuccapakatatā, akappiye kappiyasaññitā, kappiye akappiyasaññitā, satisammosā. 8 Āpattādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Āpattādhikaraṇaṃ tīhi samathehi sammati – sammukhāvinayena ca paṭiññātakaraṇena ca, sammukhāvinayena ca tiṇavatthārakena ca.
૨૯૬. કિચ્ચાધિકરણસ્સ કિં પુબ્બઙ્ગમન્તિ? લોભો પુબ્બઙ્ગમો, દોસો પુબ્બઙ્ગમો, મોહો પુબ્બઙ્ગમો, અલોભો પુબ્બઙ્ગમો, અદોસો પુબ્બઙ્ગમો, અમોહો પુબ્બઙ્ગમો. કતિ ઠાનાનીતિ? ચત્તારિ કમ્માનિ ઠાનાનિ. કતિ વત્થૂનીતિ? ચત્તારિ કમ્માનિ વત્થૂનિ. કતિ ભૂમિયોતિ? ચત્તારિ કમ્માનિ ભૂમિયો. કતિ હેતૂતિ? નવ હેતૂ – તયો કુસલહેતૂ, તયો અકુસલહેતૂ, તયો અબ્યાકતહેતૂ. કતિ મૂલાનીતિ? એકં મૂલં – સઙ્ઘો. કતિહાકારેહિ કિચ્ચં જાયતીતિ ? દ્વીહાકારેહિ કિચ્ચં જાયતિ – ઞત્તિતો વા અપલોકનતો વા. 9 કિચ્ચાધિકરણં કતિહિ સમથેહિ સમ્મતીતિ? કિચ્ચાધિકરણં એકેન સમથેન સમ્મતિ – સમ્મુખાવિનયેન.
296. Kiccādhikaraṇassa kiṃ pubbaṅgamanti? Lobho pubbaṅgamo, doso pubbaṅgamo, moho pubbaṅgamo, alobho pubbaṅgamo, adoso pubbaṅgamo, amoho pubbaṅgamo. Kati ṭhānānīti? Cattāri kammāni ṭhānāni. Kati vatthūnīti? Cattāri kammāni vatthūni. Kati bhūmiyoti? Cattāri kammāni bhūmiyo. Kati hetūti? Nava hetū – tayo kusalahetū, tayo akusalahetū, tayo abyākatahetū. Kati mūlānīti? Ekaṃ mūlaṃ – saṅgho. Katihākārehi kiccaṃ jāyatīti ? Dvīhākārehi kiccaṃ jāyati – ñattito vā apalokanato vā. 10 Kiccādhikaraṇaṃ katihi samathehi sammatīti? Kiccādhikaraṇaṃ ekena samathena sammati – sammukhāvinayena.
કતિ સમથા? સત્ત સમથા. સમ્મુખાવિનયો, સતિવિનયો, અમૂળ્હવિનયો, પટિઞ્ઞાતકરણં, યેભુય્યસિકા, તસ્સપાપિયસિકા, તિણવત્થારકો – ઇમે સત્ત સમથા.
Kati samathā? Satta samathā. Sammukhāvinayo, sativinayo, amūḷhavinayo, paṭiññātakaraṇaṃ, yebhuyyasikā, tassapāpiyasikā, tiṇavatthārako – ime satta samathā.
સિયા ઇમે સત્ત સમથા દસ સમથા હોન્તિ, દસ સમથા સત્ત સમથા હોન્તિ વત્થુવસેન પરિયાયેન સિયાતિ.
Siyā ime satta samathā dasa samathā honti, dasa samathā satta samathā honti vatthuvasena pariyāyena siyāti.
કથઞ્ચ સિયા? વિવાદાધિકરણસ્સ દ્વે સમથા , અનુવાદાધિકરણસ્સ ચત્તારો સમથા, આપત્તાધિકરણસ્સ તયો સમથા, કિચ્ચાધિકરણસ્સ એકો સમથો. એવં ઇમે સત્ત સમથા દસ સમથા હોન્તિ, દસ સમથા સત્ત સમથા હોન્તિ વત્થુવસેન પરિયાયેન.
Kathañca siyā? Vivādādhikaraṇassa dve samathā , anuvādādhikaraṇassa cattāro samathā, āpattādhikaraṇassa tayo samathā, kiccādhikaraṇassa eko samatho. Evaṃ ime satta samathā dasa samathā honti, dasa samathā satta samathā honti vatthuvasena pariyāyena.
પરિયાયવારો નિટ્ઠિતો છટ્ઠો.
Pariyāyavāro niṭṭhito chaṭṭho.
Footnotes:
Related texts:
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અધિકરણપરિયાયવારકથાવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavārakathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અધિકરણપરિયાયવારાદિવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavārādivaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અધિકરણપરિયાયવારવણ્ણના • Adhikaraṇapariyāyavāravaṇṇanā