Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તં

    10. Adhikaraṇasamathasuttaṃ

    ૮૪. ‘‘સત્તિમે , ભિક્ખવે, અધિકરણસમથા ધમ્મા ઉપ્પન્નુપ્પન્નાનં અધિકરણાનં સમથાય વૂપસમાય. કતમે સત્ત? સમ્મુખાવિનયો દાતબ્બો , સતિવિનયો દાતબ્બો, અમૂળ્હવિનયો દાતબ્બો 1, પટિઞ્ઞાતકરણં દાતબ્બં, યેભુય્યસિકા દાતબ્બા, તસ્સપાપિયસિકા દાતબ્બા, તિણવત્થારકો દાતબ્બો 2. ઇમે ખો, ભિક્ખવે, સત્ત અધિકરણસમથા ધમ્મા ઉપ્પન્નુપ્પન્નાનં અધિકરણાનં સમથાય વૂપસમાયા’’તિ. દસમં.

    84. ‘‘Sattime , bhikkhave, adhikaraṇasamathā dhammā uppannuppannānaṃ adhikaraṇānaṃ samathāya vūpasamāya. Katame satta? Sammukhāvinayo dātabbo , sativinayo dātabbo, amūḷhavinayo dātabbo 3, paṭiññātakaraṇaṃ dātabbaṃ, yebhuyyasikā dātabbā, tassapāpiyasikā dātabbā, tiṇavatthārako dātabbo 4. Ime kho, bhikkhave, satta adhikaraṇasamathā dhammā uppannuppannānaṃ adhikaraṇānaṃ samathāya vūpasamāyā’’ti. Dasamaṃ.

    વિનયવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Vinayavaggo aṭṭhamo.

    તસ્સુદ્દાનં –

    Tassuddānaṃ –

    ચતુરો વિનયધરા, ચતુરો ચેવ સોભના;

    Caturo vinayadharā, caturo ceva sobhanā;

    સાસનં અધિકરણ-સમથેનટ્ઠમે દસાતિ.

    Sāsanaṃ adhikaraṇa-samathenaṭṭhame dasāti.







    Footnotes:
    1. પટિઞ્ઞાતકરણં, યેભુય્યસ્સિકા, તસ્સપાપિય્યસ્સિકા, તિણવત્થારકો (સ્યા॰) દી॰ નિ॰ ૩.૩૩૨ સઙ્ગીતિસુત્તેન ચ પાચિ॰ ૬૫૫ વિનયેન ચ સંસન્દેતબ્બં
    2. પટિઞ્ઞાતકરણં, યેભુય્યસ્સિકા, તસ્સપાપિય્યસ્સિકા, તિણવત્થારકો (સ્યા॰) દી॰ નિ॰ ૩.૩૩૨ સઙ્ગીતિસુત્તેન ચ પાચિ॰ ૬૫૫ વિનયેન ચ સંસન્દેતબ્બં
    3. paṭiññātakaraṇaṃ, yebhuyyassikā, tassapāpiyyassikā, tiṇavatthārako (syā.) dī. ni. 3.332 saṅgītisuttena ca pāci. 655 vinayena ca saṃsandetabbaṃ
    4. paṭiññātakaraṇaṃ, yebhuyyassikā, tassapāpiyyassikā, tiṇavatthārako (syā.) dī. ni. 3.332 saṅgītisuttena ca pāci. 655 vinayena ca saṃsandetabbaṃ



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તવણ્ણના • 10. Adhikaraṇasamathasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તવણ્ણના • 10. Adhikaraṇasamathasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact