Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તવણ્ણના

    10. Adhikaraṇasamathasuttavaṇṇanā

    ૮૪. દસમે અધિકરણાનિ સમેન્તિ વૂપસમેન્તીતિ અધિકરણસમથા. ઉપ્પન્નુપ્પન્નાનન્તિ ઉપ્પન્નાનં ઉપ્પન્નાનં. અધિકરણાનન્તિ વિવાદાધિકરણં અનુવાદાધિકરણં આપત્તાધિકરણં કિચ્ચાધિકરણન્તિ ઇમેસં ચતુન્નં. સમથાય વૂપસમાયાતિ સમથત્થઞ્ચેવ વૂપસમનત્થઞ્ચ. સમ્મુખાવિનયો દાતબ્બો…પે॰… તિણવત્થારકોતિ ઇમે સત્ત સમથા દાતબ્બા. તેસં વિનિચ્છયો વિનયસંવણ્ણનતો (ચૂળવ॰ અટ્ઠ॰ ૧૮૬-૧૮૭ આદયો) ગહેતબ્બો. અપિચ દીઘનિકાયે સઙ્ગીતિસુત્તવણ્ણનાયમ્પિ (દી॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૩૩૧ અધિકરણસમથસત્તકવણ્ણના) વિત્થારિતોયેવ, તથા મજ્ઝિમનિકાયે સામગામસુત્તવણ્ણનાયાતિ (મ॰ નિ॰ અટ્ઠ॰ ૩.૪૬).

    84. Dasame adhikaraṇāni samenti vūpasamentīti adhikaraṇasamathā. Uppannuppannānanti uppannānaṃ uppannānaṃ. Adhikaraṇānanti vivādādhikaraṇaṃ anuvādādhikaraṇaṃ āpattādhikaraṇaṃ kiccādhikaraṇanti imesaṃ catunnaṃ. Samathāya vūpasamāyāti samathatthañceva vūpasamanatthañca. Sammukhāvinayo dātabbo…pe… tiṇavatthārakoti ime satta samathā dātabbā. Tesaṃ vinicchayo vinayasaṃvaṇṇanato (cūḷava. aṭṭha. 186-187 ādayo) gahetabbo. Apica dīghanikāye saṅgītisuttavaṇṇanāyampi (dī. ni. aṭṭha. 3.331 adhikaraṇasamathasattakavaṇṇanā) vitthāritoyeva, tathā majjhimanikāye sāmagāmasuttavaṇṇanāyāti (ma. ni. aṭṭha. 3.46).

    વિનયવગ્ગો અટ્ઠમો.

    Vinayavaggo aṭṭhamo.

    ઇતો પરાનિ સત્ત સુત્તાનિ ઉત્તાનત્થાનેવ. ન હેત્થ કિઞ્ચિ હેટ્ઠા અવુત્તનયં નામ અત્થીતિ.

    Ito parāni satta suttāni uttānatthāneva. Na hettha kiñci heṭṭhā avuttanayaṃ nāma atthīti.

    મનોરથપૂરણિયા અઙ્ગુત્તરનિકાય-અટ્ઠકથાય

    Manorathapūraṇiyā aṅguttaranikāya-aṭṭhakathāya

    સત્તકનિપાતસ્સ સંવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Sattakanipātassa saṃvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તં • 10. Adhikaraṇasamathasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧૦. અધિકરણસમથસુત્તવણ્ણના • 10. Adhikaraṇasamathasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact