Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā |
14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா
14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā
46. தத்த² கதமோ அதி⁴ட்டா²னோ ஹாரோதி அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³. தத்த² ததா² தா⁴ரயிதப்³பா³தி ஏகத்தவேமத்ததாஸங்கா²தஸாமஞ்ஞவிஸேஸமத்ததோ தா⁴ரயிதப்³பா³, ந பன தத்த² கிஞ்சி விகப்பேதப்³பா³தி அதி⁴ப்பாயோ. அவிகப்பேதப்³ப³தாய காரணங் நித்³தே³ஸவாரவண்ணனாயங் வுத்தமேவ. தங் தங் ப²லங் மக்³க³தி க³வேஸதீதி மக்³கோ³, தத³த்தி²கேஹி மக்³கீ³யதி க³வேஸீயதீதி வா மக்³கோ³. நிரதியட்டே²ன நிரஸ்ஸாத³ட்டே²ன ச நிரயோ. உத்³த⁴ங் அனுக³ந்த்வா திரியங் அஞ்சிதாதி திரச்சா²னா. திரச்சா²னாவ திரச்சா²னயோனி. பேததாய பெத்தி, இதோ பேச்ச க³தபா⁴வோதி அத்தோ². பெத்தி ஏவ பெத்திவிஸயோ. ந ஸுரந்தி ந பா⁴ஸந்தி ந தி³ப்³ப³ந்தீதி அஸுரா. அஸுரா ஏவ அஸுரயோனி. தி³ப்³பே³ஹி ரூபாதீ³ஹி ஸுட்டு² அக்³கா³தி ஸக்³கா³. மனஸ்ஸ உஸ்ஸன்னதாய மனுஸ்ஸா. வானங் வுச்சதி தண்ஹா, தங் தத்த² நத்தீ²தி நிப்³பா³னங். நிரயங் க³ச்ச²தீதி நிரயகா³மீ. ஸேஸபதே³ஸுபி ஏஸேவ நயோ. அஸுரயோனியோதி அஸுரயோனியா ஹிதோ, அஸுரஜாதினிப்³ப³த்தனகோதி அத்தோ². ஸக்³க³ங் க³மேதீதி ஸக்³க³கா³மியோ. மனுஸ்ஸகா³மீதி மனுஸ்ஸலோககா³மீ. படிஸங்கா²னிரோதோ⁴தி படிஸங்கா²ய படிபக்க²பா⁴வனாய நிரோதோ⁴, படிபக்கே² வா ததா² அப்பவத்தே உப்பஜ்ஜனாரஹஸ்ஸ படிபக்க²வுத்தியா அனுப்பாதோ³. அப்படிஸங்கா²னிரோதோ⁴தி ஸங்க²தத⁴ம்மானங் ஸரஸனிரோதோ⁴, க²ணிகனிரோதோ⁴தி அத்தோ².
46.Tatthakatamo adhiṭṭhāno hāroti adhiṭṭhānahāravibhaṅgo. Tattha tathā dhārayitabbāti ekattavemattatāsaṅkhātasāmaññavisesamattato dhārayitabbā, na pana tattha kiñci vikappetabbāti adhippāyo. Avikappetabbatāya kāraṇaṃ niddesavāravaṇṇanāyaṃ vuttameva. Taṃ taṃ phalaṃ maggati gavesatīti maggo, tadatthikehi maggīyati gavesīyatīti vā maggo. Niratiyaṭṭhena nirassādaṭṭhena ca nirayo. Uddhaṃ anugantvā tiriyaṃ añcitāti tiracchānā. Tiracchānāva tiracchānayoni. Petatāya petti, ito pecca gatabhāvoti attho. Petti eva pettivisayo. Na suranti na bhāsanti na dibbantīti asurā. Asurā eva asurayoni. Dibbehi rūpādīhi suṭṭhu aggāti saggā. Manassa ussannatāya manussā. Vānaṃ vuccati taṇhā, taṃ tattha natthīti nibbānaṃ. Nirayaṃ gacchatīti nirayagāmī. Sesapadesupi eseva nayo. Asurayoniyoti asurayoniyā hito, asurajātinibbattanakoti attho. Saggaṃ gametīti saggagāmiyo. Manussagāmīti manussalokagāmī. Paṭisaṅkhānirodhoti paṭisaṅkhāya paṭipakkhabhāvanāya nirodho, paṭipakkhe vā tathā appavatte uppajjanārahassa paṭipakkhavuttiyā anuppādo. Appaṭisaṅkhānirodhoti saṅkhatadhammānaṃ sarasanirodho, khaṇikanirodhoti attho.
47. ரூபந்தி ஏகத்ததா. பூ⁴தானங் உபாதா³யாதி வேமத்ததா. உபாதா³ரூபந்தி ஏகத்ததா. சக்கா²யதனங்…பே॰… கப³ளீகாரோ ஆஹாரோதி வேமத்ததா. ததா² பூ⁴தரூபந்தி ஏகத்ததா. பத²வீதா⁴து …பே॰… வாயோதா⁴தூதி வேமத்ததா. பத²வீதா⁴தூதி ஏகத்ததா. வீஸதி ஆகாரா வேமத்ததா. ஆபோதா⁴தூதி ஏகத்ததா. த்³வாத³ஸ ஆகாரா வேமத்ததா. தேஜோதா⁴தூதி ஏகத்ததா. சத்தாரோ ஆகாரா வேமத்ததா. வாயோதா⁴தூதி ஏகத்ததா. ச² ஆகாரா வேமத்ததாதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘த்³வீஹி ஆகாரேஹி தா⁴துயோ பரிக்³க³ண்ஹாதீ’’திஆதி³மாஹ.
47. Rūpanti ekattatā. Bhūtānaṃ upādāyāti vemattatā. Upādārūpanti ekattatā. Cakkhāyatanaṃ…pe… kabaḷīkāro āhāroti vemattatā. Tathā bhūtarūpanti ekattatā. Pathavīdhātu …pe… vāyodhātūti vemattatā. Pathavīdhātūti ekattatā. Vīsati ākārā vemattatā. Āpodhātūti ekattatā. Dvādasa ākārā vemattatā. Tejodhātūti ekattatā. Cattāro ākārā vemattatā. Vāyodhātūti ekattatā. Cha ākārā vemattatāti imamatthaṃ dassento ‘‘dvīhi ākārehi dhātuyo pariggaṇhātī’’tiādimāha.
தத்த² கேஸாதி கேஸா நாம உபாதி³ன்னகஸரீரட்ட²கா கக்க²ளலக்க²ணா இமஸ்மிங் ஸரீரே பாடியேக்கோ பத²வீதா⁴துகொட்டா²ஸோ. லோமா நாம…பே॰… மத்த²லுங்க³ங் நாம ஸரீரட்ட²கங் கக்க²ளலக்க²ணங் இமஸ்மிங் ஸரீரே பாடியேக்கோ கொட்டா²ஸோதி அயங் வேமத்ததா. ஆபோதா⁴தூதிஆதி³கொட்டா²ஸேஸு பித்தாதீ³ஸு ஏஸேவ நயோ. அயங் பன விஸேஸோ – யேன சாதி யேன தேஜோதா⁴துனா குபிதேன. ஸந்தப்பதீதி அயங் காயோ ஸந்தப்பதி ஏகாஹிகஜராதி³பா⁴வேன உஸுமஜாதோ ஹோதி. யேன ச ஜீரீயதீதி யேன அயங் காயோ ஜரீயதி. இந்த்³ரியவேகல்லதங் ப³லக்க²யங் வலித்தசபலிதாதி³ஞ்ச பாபுணாதி. யேன ச பரிட³ய்ஹதீதி யேன குபிதேன அயங் காயோ ட³ய்ஹதி, ஸோ ச புக்³க³லோ ‘‘ட³ய்ஹாமி ட³ய்ஹாமீ’’தி கந்த³ந்தோ ஸததோ⁴தஸப்பிகோ³ஸீதசந்த³னாதி³லேபனங் தாலவண்டவாதஞ்ச பச்சாஸீஸதி. யேன ச அஸிதபீதகா²யிதஸாயிதங் ஸம்மா பரிணாமங் க³ச்ச²தீதி அஸிதங் வா ஓத³னாதி³, பீதங் வா பானகாதி³, கா²யிதங் வா பிட்ட²க²ஜ்ஜகாதி³, ஸாயிதங் வா அம்ப³பக்கமது⁴பா²ணிதாதி³ ஸம்மா பரிபாகங் க³ச்ச²தி, ரஸாதி³பா⁴வேன விவேகங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ². எத்த² ச புரிமா தயோ தேஜோதா⁴தூ சதுஸமுட்டா²னா. பச்சி²மோ கம்மஸமுட்டா²னோவ.
Tattha kesāti kesā nāma upādinnakasarīraṭṭhakā kakkhaḷalakkhaṇā imasmiṃ sarīre pāṭiyekko pathavīdhātukoṭṭhāso. Lomā nāma…pe… matthaluṅgaṃ nāma sarīraṭṭhakaṃ kakkhaḷalakkhaṇaṃ imasmiṃ sarīre pāṭiyekko koṭṭhāsoti ayaṃ vemattatā. Āpodhātūtiādikoṭṭhāsesu pittādīsu eseva nayo. Ayaṃ pana viseso – yena cāti yena tejodhātunā kupitena. Santappatīti ayaṃ kāyo santappati ekāhikajarādibhāvena usumajāto hoti. Yena ca jīrīyatīti yena ayaṃ kāyo jarīyati. Indriyavekallataṃ balakkhayaṃ valittacapalitādiñca pāpuṇāti. Yena ca pariḍayhatīti yena kupitena ayaṃ kāyo ḍayhati, so ca puggalo ‘‘ḍayhāmi ḍayhāmī’’ti kandanto satadhotasappigosītacandanādilepanaṃ tālavaṇṭavātañca paccāsīsati. Yena ca asitapītakhāyitasāyitaṃ sammā pariṇāmaṃ gacchatīti asitaṃ vā odanādi, pītaṃ vā pānakādi, khāyitaṃ vā piṭṭhakhajjakādi, sāyitaṃ vā ambapakkamadhuphāṇitādi sammā paripākaṃ gacchati, rasādibhāvena vivekaṃ gacchatīti attho. Ettha ca purimā tayo tejodhātū catusamuṭṭhānā. Pacchimo kammasamuṭṭhānova.
உத்³த⁴ங்க³மா வாதாதி உக்³கா³ரஹிக்காராதி³பவத்தகா உத்³த⁴ங் ஆரோஹனவாதா. அதோ⁴க³மா வாதாதி உச்சாரபஸ்ஸாவாதி³னீஹரணகா அதோ⁴ ஓரோஹனவாதா. குச்சி²ஸயா வாதாதி அந்தானங் ப³ஹிவாதா. கொட்டா²ஸயா வாதாதி அந்தானங் அந்தோவாதா. அங்க³மங்கா³னுஸாரினோ வாதாதி த⁴மனிஜாலானுஸாரேன ஸகலஸரீரே அங்க³மங்கா³னி அனுஸடா ஸமிஞ்ஜனபஸாரணாதி³னிப்³ப³த்தகா வாதா. அஸ்ஸாஸோதி அந்தோபவிஸனநாஸிகவாதோ. பஸ்ஸாஸோதி ப³ஹினிக்க²மனநாஸிகவாதோ. எத்த² ச புரிமா ஸப்³பே³ சதுஸமுட்டா²னா. அஸ்ஸாஸபஸ்ஸாஸா சித்தஸமுட்டா²னா ஏவ. ஏவங் வேமத்ததாத³ஸ்ஸனவஸேன விபா⁴கே³ன உதா³ஹடா சதஸ்ஸோ தா⁴துயோ படிக்கூலமனஸிகாரவஸேன உபஸங்ஹரந்தோ ‘‘இமேஹி த்³வாசத்தாலீஸாய ஆகாரேஹீ’’திஆதி³மாஹ. தத்த² ந க³ய்ஹூபக³ந்தி ந க³ஹணயொக்³க³ங். ஸபா⁴வபா⁴வதோதி ஸபா⁴வலக்க²ணதோ.
Uddhaṅgamā vātāti uggārahikkārādipavattakā uddhaṃ ārohanavātā. Adhogamā vātāti uccārapassāvādinīharaṇakā adho orohanavātā. Kucchisayā vātāti antānaṃ bahivātā. Koṭṭhāsayā vātāti antānaṃ antovātā. Aṅgamaṅgānusārino vātāti dhamanijālānusārena sakalasarīre aṅgamaṅgāni anusaṭā samiñjanapasāraṇādinibbattakā vātā. Assāsoti antopavisananāsikavāto. Passāsoti bahinikkhamananāsikavāto. Ettha ca purimā sabbe catusamuṭṭhānā. Assāsapassāsā cittasamuṭṭhānā eva. Evaṃ vemattatādassanavasena vibhāgena udāhaṭā catasso dhātuyo paṭikkūlamanasikāravasena upasaṃharanto ‘‘imehi dvācattālīsāya ākārehī’’tiādimāha. Tattha na gayhūpaganti na gahaṇayoggaṃ. Sabhāvabhāvatoti sabhāvalakkhaṇato.
ஏவங் படிக்கூலமனஸிகாரங் த³ஸ்ஸெத்வா புன தத்த² ஸம்மஸனசாரங் பாளிவஸேனேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘தேனாஹ ப⁴க³வா யா சேவ கோ² பனா’’திஆதி³மாஹ. தங் ஸப்³ப³ங் ஸுவிஞ்ஞெய்யங்.
Evaṃ paṭikkūlamanasikāraṃ dassetvā puna tattha sammasanacāraṃ pāḷivaseneva dassetuṃ ‘‘tenāha bhagavā yā ceva kho panā’’tiādimāha. Taṃ sabbaṃ suviññeyyaṃ.
48. ஏவங் ஸச்சமக்³க³ரூபத⁴ம்மவஸேன அதி⁴ட்டா²னஹாரங் த³ஸ்ஸெத்வா இதா³னி அவிஜ்ஜாவிஜ்ஜாதீ³னம்பி வஸேன தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அவிஜ்ஜாதி ஏகத்ததா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² ‘‘து³க்கே² அஞ்ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு யஸ்மா அவிஜ்ஜா து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ யாதா²வஸரஸலக்க²ணங் ஜானிதுங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந தே³தி சா²தெ³த்வா பரியோனந்தி⁴த்வா திட்ட²தி, தஸ்மா ‘‘து³க்கே² அஞ்ஞாண’’ந்தி வுச்சதி. ததா² யஸ்மா து³க்க²ஸமுத³யஸ்ஸ து³க்க²னிரோத⁴ஸ்ஸ து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய யாதா²வஸரஸலக்க²ணங் ஜானிதுங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந தே³தி சா²தெ³த்வா பரியோனந்தி⁴த்வா திட்ட²தி, தஸ்மா ‘‘து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய அஞ்ஞாண’’ந்தி வுச்சதி. புப்³ப³ந்தோ அதீதத்³த⁴பூ⁴தா க²ந்தா⁴யதனதா⁴துயோ. அபரந்தோ அனாக³தத்³த⁴பூ⁴தா. புப்³ப³ந்தாபரந்தோ தது³ப⁴யங். இத³ப்பச்சயதா ஸங்கா²ராதீ³னங் காரணானி அவிஜ்ஜாதீ³னி. படிச்சஸமுப்பன்னா த⁴ம்மா அவிஜ்ஜாதீ³ஹி நிப்³ப³த்தா ஸங்கா²ராதி³த⁴ம்மா.
48. Evaṃ saccamaggarūpadhammavasena adhiṭṭhānahāraṃ dassetvā idāni avijjāvijjādīnampi vasena taṃ dassetuṃ ‘‘avijjāti ekattatā’’tiādi vuttaṃ. Tattha ‘‘dukkhe aññāṇa’’ntiādīsu yasmā avijjā dukkhasaccassa yāthāvasarasalakkhaṇaṃ jānituṃ paṭivijjhituṃ na deti chādetvā pariyonandhitvā tiṭṭhati, tasmā ‘‘dukkhe aññāṇa’’nti vuccati. Tathā yasmā dukkhasamudayassa dukkhanirodhassa dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya yāthāvasarasalakkhaṇaṃ jānituṃ paṭivijjhituṃ na deti chādetvā pariyonandhitvā tiṭṭhati, tasmā ‘‘dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya aññāṇa’’nti vuccati. Pubbanto atītaddhabhūtā khandhāyatanadhātuyo. Aparanto anāgataddhabhūtā. Pubbantāparanto tadubhayaṃ. Idappaccayatā saṅkhārādīnaṃ kāraṇāni avijjādīni. Paṭiccasamuppannā dhammā avijjādīhi nibbattā saṅkhārādidhammā.
தத்தா²யங் அவிஜ்ஜா யஸ்மா அதீதானங் க²ந்தா⁴தீ³னங் யாவ படிச்சஸமுப்பன்னானங் த⁴ம்மானங் யாதா²வஸரஸலக்க²ணங் ஜானிதுங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந தே³தி சா²தெ³த்வா பரியோனந்தி⁴த்வா திட்ட²தி, தஸ்மா ‘‘புப்³ப³ந்தே அஞ்ஞாணங் யாவ படிச்சஸமுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு அஞ்ஞாண’’ந்தி வுச்சதி, ஏவாயங் அவிஜ்ஜா கிச்சதோ ஜாதிதோபி கதி²தா. அயஞ்ஹி இமானி அட்ட² டா²னானி ஜானிதுங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந தே³தீதி கிச்சதோ கதி²தா. உப்பஜ்ஜமானாபி இமேஸு அட்ட²ஸு டா²னேஸு உப்பஜ்ஜதீதி ஜாதிதோ கதி²தா. ஏவங் கிச்சதோ ஜாதிதோ ச கதி²தாபி லக்க²ணதோ கதி²தே ஏவ ஸுகதி²தா ஹோதீதி லக்க²ணதோ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அஞ்ஞாண’’ந்திஆதி³ வுத்தங்.
Tatthāyaṃ avijjā yasmā atītānaṃ khandhādīnaṃ yāva paṭiccasamuppannānaṃ dhammānaṃ yāthāvasarasalakkhaṇaṃ jānituṃ paṭivijjhituṃ na deti chādetvā pariyonandhitvā tiṭṭhati, tasmā ‘‘pubbante aññāṇaṃ yāva paṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇa’’nti vuccati, evāyaṃ avijjā kiccato jātitopi kathitā. Ayañhi imāni aṭṭha ṭhānāni jānituṃ paṭivijjhituṃ na detīti kiccato kathitā. Uppajjamānāpi imesu aṭṭhasu ṭhānesu uppajjatīti jātito kathitā. Evaṃ kiccato jātito ca kathitāpi lakkhaṇato kathite eva sukathitā hotīti lakkhaṇato dassetuṃ ‘‘aññāṇa’’ntiādi vuttaṃ.
தத்த² ஞாணங் அத்தா²னத்த²ங் காரணாகாரணங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் விதி³தங் பாகடங் கரோதி. அயங் பன அவிஜ்ஜா உப்பஜ்ஜித்வா தங் விதி³தங் பாகடங் காதுங் ந தே³தீதி ஞாணபச்சனீகதோ அஞ்ஞாணங். த³ஸ்ஸனந்திபி பஞ்ஞா, ஸா ஹி தங் ஆகாரங் பஸ்ஸதி. அவிஜ்ஜா பன உப்பஜ்ஜித்வா பஸ்ஸிதுங் ந தே³தீதி அத³ஸ்ஸனங். அபி⁴ஸமயோதிபி பஞ்ஞா, ஸா தங் ஆகாரங் அபி⁴ஸமேதி. அவிஜ்ஜா பன உப்பஜ்ஜித்வா தங் அபி⁴ஸமேதுங் ந தே³தீதி அனபி⁴ஸமயோ. அனுபோ³தோ⁴ ஸம்போ³தோ⁴ படிவேதோ⁴திபி பஞ்ஞா, ஸா தங் ஆகாரங் அனுபு³ஜ்ஜ²தி ஸம்பு³ஜ்ஜ²தி படிவிஜ்ஜ²தி. அவிஜ்ஜா பன உப்பஜ்ஜித்வா தங் அனுபு³ஜ்ஜி²துங் ஸம்பு³ஜ்ஜி²துங் படிவிஜ்ஜி²துங் ந தே³தீதி அனநுபோ³தோ⁴ அஸம்போ³தோ⁴ அப்படிவேதோ⁴. ததா² ஸல்லக்க²ணங் உபலக்க²ணங் பச்சுபலக்க²ணங் ஸமபெக்க²ணந்திபி பஞ்ஞா, ஸா தங் ஆகாரங் ஸல்லக்க²தி உபலக்க²தி பச்சுபலக்க²தி ஸமங் ஸம்மா ச அபெக்க²தி. அவிஜ்ஜா பன உப்பஜ்ஜித்வா தஸ்ஸ ததா² காதுங் ந தே³தீதி அஸல்லக்க²ணங் அனுபலக்க²ணங் அபச்சுபலக்க²ணங் அஸமபெக்க²ணந்தி ச வுச்சதி.
Tattha ñāṇaṃ atthānatthaṃ kāraṇākāraṇaṃ catusaccadhammaṃ viditaṃ pākaṭaṃ karoti. Ayaṃ pana avijjā uppajjitvā taṃ viditaṃ pākaṭaṃ kātuṃ na detīti ñāṇapaccanīkato aññāṇaṃ. Dassanantipi paññā, sā hi taṃ ākāraṃ passati. Avijjā pana uppajjitvā passituṃ na detīti adassanaṃ. Abhisamayotipi paññā, sā taṃ ākāraṃ abhisameti. Avijjā pana uppajjitvā taṃ abhisametuṃ na detīti anabhisamayo. Anubodho sambodho paṭivedhotipi paññā, sā taṃ ākāraṃ anubujjhati sambujjhati paṭivijjhati. Avijjā pana uppajjitvā taṃ anubujjhituṃ sambujjhituṃ paṭivijjhituṃ na detīti ananubodho asambodho appaṭivedho. Tathā sallakkhaṇaṃ upalakkhaṇaṃ paccupalakkhaṇaṃ samapekkhaṇantipi paññā, sā taṃ ākāraṃ sallakkhati upalakkhati paccupalakkhati samaṃ sammā ca apekkhati. Avijjā pana uppajjitvā tassa tathā kātuṃ na detīti asallakkhaṇaṃ anupalakkhaṇaṃ apaccupalakkhaṇaṃ asamapekkhaṇanti ca vuccati.
நாஸ்ஸ கிஞ்சி பச்சக்க²கம்மங் அத்தி², ஸயஞ்ச அப்பச்சவெக்கி²த்வா கதகம்மந்தி அப்பச்சக்க²கம்மங். து³ம்மேதா⁴னங் பா⁴வோ து³ம்மெஜ்ஜ²ங். பா³லானங் பா⁴வோ பா³ல்யங். ஸம்பஜஞ்ஞந்தி பஞ்ஞா, ஸா அத்தா²னத்த²ங் காரணாகாரணங் சதுஸச்சத⁴ம்மங் ஸம்பஜானாதி. அவிஜ்ஜா பன உப்பஜ்ஜித்வா தங் காரணங் பஜானிதுங் ந தே³தீதி அஸம்பஜஞ்ஞங். மோஹனவஸேன மோஹோ. பமோஹனவஸேன பமோஹோ. ஸம்மோஹனவஸேன ஸம்மோஹோ. அவிந்தி³யங் விந்த³தி, விந்தி³யங் ந விந்த³தீதி அவிஜ்ஜா. வட்டஸ்மிங் ஓஹனதி ஓதரதீதி அவிஜ்ஜோகோ⁴. வட்டஸ்மிங் யோஜேதீதி அவிஜ்ஜாயோகோ³. அப்பஹீனட்டே²ன சேவ புனப்புனங் உப்பஜ்ஜனதோ ச அவிஜ்ஜானுஸயோ. மக்³கே³ பரியுட்டி²தசோரா விய அத்³தி⁴கே குஸலசித்தங் பரியுட்டா²தி விலுப்பதீதி அவிஜ்ஜாபரியுட்டா²னங். யதா² நக³ரத்³வாரே பலிக⁴ஸங்கா²தாய லங்கி³யா பதிதாய மனுஸ்ஸானங் நக³ரப்பவேஸோ பச்சி²ஜ்ஜதி, ஏவமேவ யஸ்ஸ ஸக்காயனக³ரே அயங் பதிதா, தஸ்ஸ நிப்³பா³னஸம்பாபகங் ஞாணக³மனங் பச்சி²ஜ்ஜதீதி அவிஜ்ஜாலங்கீ³ நாம ஹோதி. அகுஸலஞ்ச தங் மூலஞ்ச, அகுஸலானங் வா மூலந்தி அகுஸலமூலங். தங் பன ந அஞ்ஞங், இதா⁴தி⁴ப்பேதோ மோஹோதி மோஹோ அகுஸலமூலந்தி அயங் ஏகபதி³கோ அவிஜ்ஜாய அத்து²த்³தா⁴ரோ. அயங் வேமத்ததாதி அயங் அவிஜ்ஜாய வேமத்ததா.
Nāssa kiñci paccakkhakammaṃ atthi, sayañca appaccavekkhitvā katakammanti appaccakkhakammaṃ. Dummedhānaṃ bhāvo dummejjhaṃ. Bālānaṃ bhāvo bālyaṃ. Sampajaññanti paññā, sā atthānatthaṃ kāraṇākāraṇaṃ catusaccadhammaṃ sampajānāti. Avijjā pana uppajjitvā taṃ kāraṇaṃ pajānituṃ na detīti asampajaññaṃ. Mohanavasena moho. Pamohanavasena pamoho. Sammohanavasena sammoho. Avindiyaṃ vindati, vindiyaṃ na vindatīti avijjā. Vaṭṭasmiṃ ohanati otaratīti avijjogho. Vaṭṭasmiṃ yojetīti avijjāyogo. Appahīnaṭṭhena ceva punappunaṃ uppajjanato ca avijjānusayo. Magge pariyuṭṭhitacorā viya addhike kusalacittaṃ pariyuṭṭhāti viluppatīti avijjāpariyuṭṭhānaṃ. Yathā nagaradvāre palighasaṅkhātāya laṅgiyā patitāya manussānaṃ nagarappaveso pacchijjati, evameva yassa sakkāyanagare ayaṃ patitā, tassa nibbānasampāpakaṃ ñāṇagamanaṃ pacchijjatīti avijjālaṅgī nāma hoti. Akusalañca taṃ mūlañca, akusalānaṃ vā mūlanti akusalamūlaṃ. Taṃ pana na aññaṃ, idhādhippeto mohoti moho akusalamūlanti ayaṃ ekapadiko avijjāya atthuddhāro. Ayaṃ vemattatāti ayaṃ avijjāya vemattatā.
விஜ்ஜாதி விந்தி³யங் விந்த³தீதி விஜ்ஜா, விஜ்ஜ²னட்டே²ன விஜ்ஜா, விதி³தகரணட்டே²ன விஜ்ஜா. ‘‘து³க்கே² ஞாண’’ந்திஆதீ³ஸு து³க்க²ஸச்சஸ்ஸ யாதா²வஸரஸலக்க²ணங் ஜானாதி பஸ்ஸதி படிவிஜ்ஜ²தீதி து³க்கே² அரியஸச்சே விஸயபூ⁴தே ஞாணங் ‘‘து³க்கே² ஞாண’’ந்தி வுத்தங். ஏஸ நயோ ஸேஸேஸுபி. பஞ்ஞாதி தஸ்ஸ தஸ்ஸ அத்த²ஸ்ஸ பாகடகரணஸங்கா²தேன பஞ்ஞாபனட்டே²ன பஞ்ஞா, தேன தேன வா அனிச்சாதி³னா பகாரேன த⁴ம்மே ஜானாதீதி பஞ்ஞா. பஜானநாகாரோ பஜானநா. அனிச்சாதீ³னி விசினதீதி விசயோ. பகாரேஹி விசினதீதி பவிசயோ. சதுஸச்சத⁴ம்மே விசினதீதி த⁴ம்மவிசயோ. அனிச்சாதீ³னங் ஸல்லக்க²ணவஸேன ஸல்லக்க²ணா. தேஸங்யேவ பதி பதி உபலக்க²ணவஸேன பச்சுபலக்க²ணா. பண்டி³தபா⁴வோ பண்டி³ச்சங். குஸலபா⁴வோ கோஸல்லங். நிபுணபா⁴வோ நேபுஞ்ஞங். அனிச்சாதீ³னங் விபா⁴வனவஸேன வேப⁴ப்³யா. தேஸங்யேவ சிந்தனவஸேன சிந்தா. அனிச்சாதீ³னி உபபரிக்க²தீதி உபபரிக்கா². பூ⁴ரீதி பத²வியா நாமங், அயம்பி ஸண்ஹட்டே²ன வித்த²தட்டே²ன ச பூ⁴ரீ வியாதி பூ⁴ரீ. தேன வுத்தங் – ‘‘பூ⁴ரீ வுச்சதி பத²வீ, தாய பத²விஸமாய வித்த²தாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தோதி பூ⁴ரிபஞ்ஞோ’’தி (மஹானி॰ 27). அபி ச பூ⁴ரீதி பஞ்ஞாயேவேதங் அதி⁴வசனங். பூ⁴தே அத்தே² ரமதீதி பூ⁴ரீ.
Vijjāti vindiyaṃ vindatīti vijjā, vijjhanaṭṭhena vijjā, viditakaraṇaṭṭhena vijjā. ‘‘Dukkhe ñāṇa’’ntiādīsu dukkhasaccassa yāthāvasarasalakkhaṇaṃ jānāti passati paṭivijjhatīti dukkhe ariyasacce visayabhūte ñāṇaṃ ‘‘dukkhe ñāṇa’’nti vuttaṃ. Esa nayo sesesupi. Paññāti tassa tassa atthassa pākaṭakaraṇasaṅkhātena paññāpanaṭṭhena paññā, tena tena vā aniccādinā pakārena dhamme jānātīti paññā. Pajānanākāro pajānanā. Aniccādīni vicinatīti vicayo. Pakārehi vicinatīti pavicayo. Catusaccadhamme vicinatīti dhammavicayo. Aniccādīnaṃ sallakkhaṇavasena sallakkhaṇā. Tesaṃyeva pati pati upalakkhaṇavasena paccupalakkhaṇā. Paṇḍitabhāvo paṇḍiccaṃ. Kusalabhāvo kosallaṃ. Nipuṇabhāvo nepuññaṃ. Aniccādīnaṃ vibhāvanavasena vebhabyā. Tesaṃyeva cintanavasena cintā. Aniccādīni upaparikkhatīti upaparikkhā. Bhūrīti pathaviyā nāmaṃ, ayampi saṇhaṭṭhena vitthataṭṭhena ca bhūrī viyāti bhūrī. Tena vuttaṃ – ‘‘bhūrī vuccati pathavī, tāya pathavisamāya vitthatāya paññāya samannāgatoti bhūripañño’’ti (mahāni. 27). Api ca bhūrīti paññāyevetaṃ adhivacanaṃ. Bhūte atthe ramatīti bhūrī.
கிலேஸே மேத⁴தி ஹிங்ஸதீதி மேதா⁴, கி²ப்பங் க³ஹணதா⁴ரணட்டே²ன வா மேதா⁴. யஸ்ஸுப்பஜ்ஜதி, தங் ஸத்தங் ஹிதபடிபத்தியங் ஸம்பயுத்தங் வா யாதா²வலக்க²ணபடிவேதே⁴ பரிணேதீதி பரிணாயிகா. அனிச்சாதி³வஸேன த⁴ம்மே விபஸ்ஸதீதி விபஸ்ஸனா. ஸம்மா பகாரேஹி அனிச்சாதீ³னி ஜானாதீதி ஸம்பஜஞ்ஞங். உப்பத²படிபன்னே ஸிந்த⁴வே வீதி²ஆரோபனத்த²ங் பதோதோ³ விய உப்பதே² தா⁴வனகூடசித்தங் வீதி²ஆரோபனத்த²ங் விஜ்ஜ²தீதி பதோதோ³ வியாதி பதோதோ³. த³ஸ்ஸனலக்க²ணே இந்த³ட்ட²ங் காரேதீதி இந்த்³ரியங், பஞ்ஞாஸங்கா²தங் இந்த்³ரியங் பஞ்ஞிந்த்³ரியங். அவிஜ்ஜாய ந கம்பதீதி பஞ்ஞாப³லங். கிலேஸச்சே²த³னட்டே²ன பஞ்ஞாவ ஸத்த²ங் பஞ்ஞாஸத்த²ங். அச்சுக்³க³தட்டே²ன பஞ்ஞாவ பாஸாதோ³ பஞ்ஞாபாஸாதோ³. ஆலோகனட்டே²ன பஞ்ஞாவ ஆலோகோ பஞ்ஞாஆலோகோ.
Kilese medhati hiṃsatīti medhā, khippaṃ gahaṇadhāraṇaṭṭhena vā medhā. Yassuppajjati, taṃ sattaṃ hitapaṭipattiyaṃ sampayuttaṃ vā yāthāvalakkhaṇapaṭivedhe pariṇetīti pariṇāyikā. Aniccādivasena dhamme vipassatīti vipassanā. Sammā pakārehi aniccādīni jānātīti sampajaññaṃ. Uppathapaṭipanne sindhave vīthiāropanatthaṃ patodo viya uppathe dhāvanakūṭacittaṃ vīthiāropanatthaṃ vijjhatīti patodo viyāti patodo. Dassanalakkhaṇe indaṭṭhaṃ kāretīti indriyaṃ, paññāsaṅkhātaṃ indriyaṃ paññindriyaṃ. Avijjāya na kampatīti paññābalaṃ. Kilesacchedanaṭṭhena paññāva satthaṃ paññāsatthaṃ. Accuggataṭṭhena paññāva pāsādo paññāpāsādo. Ālokanaṭṭhena paññāva āloko paññāāloko.
ஓபா⁴ஸனட்டே²ன பஞ்ஞாவ ஓபா⁴ஸோ பஞ்ஞாஓபா⁴ஸோ. பஜ்ஜோதனட்டே²ன பஞ்ஞாவ பஜ்ஜோதோ பஞ்ஞாபஜ்ஜோதோ. ரதிகரணட்டே²ன ரதிதா³யகட்டே²ன ரதிஜனகட்டே²ன சித்தீகதட்டே²ன து³ல்லப⁴பாதுபா⁴வட்டே²ன அதுலட்டே²ன அனோமஸத்தபரிபோ⁴க³ட்டே²ன ச பஞ்ஞாவ ரதனங் பஞ்ஞாரதனங். ந தேன ஸத்தா முய்ஹந்தி, ஸயங் வா ஆரம்மணே ந முய்ஹதீதி அமோஹோ. த⁴ம்மவிசயபத³ங் வுத்தத்த²மேவ. கஸ்மா பனேதங் புன வுத்தந்தி? அமோஹஸ்ஸ மோஹபடிபக்க²பா⁴வதீ³பனத்த²ங். தேனேதங் தீ³பேதி – ய்வாயங் அமோஹோ, ஸோ ந கேவலங் மோஹதோ அஞ்ஞோ த⁴ம்மோ, மோஹஸ்ஸ படிபக்கோ² த⁴ம்மவிசயஸங்கா²தோ அமோஹோவ இதா⁴தி⁴ப்பேதோதி. ஸம்மாதி³ட்டீ²தி யாதா²வனிய்யானிககுஸலதி³ட்டி². த⁴ம்மவிசயஸங்கா²தோ பஸத்தோ² ஸுந்த³ரோ வா பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³தி த⁴ம்மவிசயஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³. மக்³க³ங்க³ந்தி அரியமக்³க³ஸ்ஸ அங்க³ங் காரணந்தி மக்³க³ங்க³ங். அரியமக்³க³ஸ்ஸ அந்தோக³த⁴த்தா மக்³க³பரியாபன்னந்தி.
Obhāsanaṭṭhena paññāva obhāso paññāobhāso. Pajjotanaṭṭhena paññāva pajjoto paññāpajjoto. Ratikaraṇaṭṭhena ratidāyakaṭṭhena ratijanakaṭṭhena cittīkataṭṭhena dullabhapātubhāvaṭṭhena atulaṭṭhena anomasattaparibhogaṭṭhena ca paññāva ratanaṃ paññāratanaṃ. Na tena sattā muyhanti, sayaṃ vā ārammaṇe na muyhatīti amoho. Dhammavicayapadaṃ vuttatthameva. Kasmā panetaṃ puna vuttanti? Amohassa mohapaṭipakkhabhāvadīpanatthaṃ. Tenetaṃ dīpeti – yvāyaṃ amoho, so na kevalaṃ mohato añño dhammo, mohassa paṭipakkho dhammavicayasaṅkhāto amohova idhādhippetoti. Sammādiṭṭhīti yāthāvaniyyānikakusaladiṭṭhi. Dhammavicayasaṅkhāto pasattho sundaro vā bojjhaṅgoti dhammavicayasambojjhaṅgo. Maggaṅganti ariyamaggassa aṅgaṃ kāraṇanti maggaṅgaṃ. Ariyamaggassa antogadhattā maggapariyāpannanti.
அஸஞ்ஞாஸமாபத்தீதி ஸஞ்ஞாவிராக³பா⁴வனாவஸேன பவத்திதா அஸஞ்ஞப⁴வூபபத்தினிப்³ப³த்தனஸமாபத்தி. அனுப்பன்னே ஹி பு³த்³தே⁴ ஏகச்சே தித்தா²யதனே பப்³ப³ஜித்வா வாயோகஸிணே பரிகம்மங் கத்வா சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ஜா²னா வுட்டா²ய ஸஞ்ஞாய தோ³ஸங் பஸ்ஸந்தி, ஸஞ்ஞாய ஸதி ஹத்த²ச்சே²தா³தி³து³க்க²ஞ்சேவ ஸப்³ப³ப⁴யானி ச ஹொந்தி, ‘‘அலங் இமாய ஸஞ்ஞாய, ஸஞ்ஞாபா⁴வோ ஸந்தோ’’தி ஏவங் ஸஞ்ஞாய தோ³ஸங் பஸ்ஸித்வா ஸஞ்ஞாவிராக³வஸேன சதுத்த²ஜ்ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா அபரிஹீனஜ்ஜா²னா காலங் கத்வா அஸஞ்ஞீஸு நிப்³ப³த்தந்தி. சித்தங் நேஸங் சுதிசித்தனிரோதே⁴னேவ இத⁴ நிவத்ததி, ரூபக்க²ந்த⁴மத்தமேவ தத்த² நிப்³ப³த்ததி.
Asaññāsamāpattīti saññāvirāgabhāvanāvasena pavattitā asaññabhavūpapattinibbattanasamāpatti. Anuppanne hi buddhe ekacce titthāyatane pabbajitvā vāyokasiṇe parikammaṃ katvā catutthajjhānaṃ nibbattetvā jhānā vuṭṭhāya saññāya dosaṃ passanti, saññāya sati hatthacchedādidukkhañceva sabbabhayāni ca honti, ‘‘alaṃ imāya saññāya, saññābhāvo santo’’ti evaṃ saññāya dosaṃ passitvā saññāvirāgavasena catutthajjhānaṃ nibbattetvā aparihīnajjhānā kālaṃ katvā asaññīsu nibbattanti. Cittaṃ nesaṃ cuticittanirodheneva idha nivattati, rūpakkhandhamattameva tattha nibbattati.
தே யதா² நாம ஜியாவேகு³க்கி²த்தோ ஸரோ யத்தகோ ஜியாவேகோ³, தத்தகமேவ ஆகாஸே க³ச்ச²தி, ஏவமேவங் ஜா²னவேகு³க்கி²த்தா உபபஜ்ஜித்வா யத்தகோ ஜா²னவேகோ³, தத்தகமேவ காலங் திட்ட²ந்தி. ஜா²னவேகே³ பன பரிக்கீ²ணே தத்த² ரூபக்க²ந்தோ⁴ அந்தரதா⁴யதி, இத⁴ படிஸந்தி⁴ஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜதி, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘அஸஞ்ஞப⁴வூபபத்தினிப்³ப³த்தனஸமாபத்தீ’’தி. விபூ⁴தஸஞ்ஞாஸமாபத்தீதி விஞ்ஞாணஞ்சாயதனஸமாபத்தி. ஸா ஹி பட²மாருப்பவிஞ்ஞாணஸ்ஸ பட²மாருப்பஸஞ்ஞாயபி விபா⁴வனதோ ‘‘விபூ⁴தஸஞ்ஞா’’தி வுச்சதி. கேசி ‘‘விபூ⁴தரூபஸஞ்ஞா’’தி பட²ந்தி, தேஸங் மதேன விபூ⁴தரூபஸமாபத்தி நாம ஸேஸாருப்பஸமாபத்தியோ. ஸேஸா ஸமாபத்தியோ ஸுவிஞ்ஞெய்யாவ.
Te yathā nāma jiyāvegukkhitto saro yattako jiyāvego, tattakameva ākāse gacchati, evamevaṃ jhānavegukkhittā upapajjitvā yattako jhānavego, tattakameva kālaṃ tiṭṭhanti. Jhānavege pana parikkhīṇe tattha rūpakkhandho antaradhāyati, idha paṭisandhisaññā uppajjati, taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘asaññabhavūpapattinibbattanasamāpattī’’ti. Vibhūtasaññāsamāpattīti viññāṇañcāyatanasamāpatti. Sā hi paṭhamāruppaviññāṇassa paṭhamāruppasaññāyapi vibhāvanato ‘‘vibhūtasaññā’’ti vuccati. Keci ‘‘vibhūtarūpasaññā’’ti paṭhanti, tesaṃ matena vibhūtarūpasamāpatti nāma sesāruppasamāpattiyo. Sesā samāpattiyo suviññeyyāva.
நேவஸெக்க²னாஸெக்கோ² ஜா²யீதி ஜா²னலாபீ⁴ புது²ஜ்ஜனோ. ஆஜானியோ ஜா²யீதி அரஹா, ஸப்³பே³பி வா அரியபுக்³க³லா. அஸ்ஸக²லுங்கோ ஜா²யீதி க²லுங்கஸ்ஸஸதி³ஸோ ஜா²யீ. ததா² ஹி க²லுங்கோ அஸ்ஸோ த³மத²ங் ந உபேதி இதோ சிதோ ச யதா²ருசி தா⁴வதி, ஏவமேவங் யோ புது²ஜ்ஜனோ அபி⁴ஞ்ஞாலாபீ⁴, ஸோ அபி⁴ஞ்ஞா அஸ்ஸாதெ³த்வா ‘‘அலமெத்தாவதா, கதமெத்தாவதா’’தி உத்தரித³மதா²ய அபரிஸக்கந்தோ அபி⁴ஞ்ஞாசித்தவஸேன இதோ சிதோ ச தா⁴வதி பவத்ததி, ஸோ ‘‘அஸ்ஸக²லுங்கோ ஜா²யீ’’தி வுத்தோ. தி³ட்டு²த்தரோ ஜா²யீதி ஜா²னலாபீ⁴ தி³ட்டி²க³திகோ. பஞ்ஞுத்தரோ ஜா²யீதி லக்க²ணூபனிஜ்ஜா²னேன ஜா²யீ, ஸப்³போ³ ஏவ வா பஞ்ஞாதி⁴கோ ஜா²யீ.
Nevasekkhanāsekkho jhāyīti jhānalābhī puthujjano. Ājāniyo jhāyīti arahā, sabbepi vā ariyapuggalā. Assakhaluṅko jhāyīti khaluṅkassasadiso jhāyī. Tathā hi khaluṅko asso damathaṃ na upeti ito cito ca yathāruci dhāvati, evamevaṃ yo puthujjano abhiññālābhī, so abhiññā assādetvā ‘‘alamettāvatā, katamettāvatā’’ti uttaridamathāya aparisakkanto abhiññācittavasena ito cito ca dhāvati pavattati, so ‘‘assakhaluṅko jhāyī’’ti vutto. Diṭṭhuttaro jhāyīti jhānalābhī diṭṭhigatiko. Paññuttaro jhāyīti lakkhaṇūpanijjhānena jhāyī, sabbo eva vā paññādhiko jhāyī.
ஸரணோ ஸமாதீ⁴தி அகுஸலசித்தேகக்³க³தா, ஸப்³போ³பி வா ஸாஸவோ ஸமாதி⁴. அரணோ ஸமாதீ⁴தி ஸப்³போ³ குஸலாப்³யாகதோ ஸமாதி⁴, லோகுத்தரோ ஏவ வா. ஸவேரோ ஸமாதீ⁴தி படிக⁴சித்தேஸு ஏகக்³க³தா. அவேரோ ஸமாதீ⁴தி மெத்தாசேதோவிமுத்தி. அனந்தரது³கேபி ஏஸேவ நயோ. ஸாமிஸோ ஸமாதீ⁴தி லோகியஸமாதி⁴. ஸோ ஹி அனதிக்கந்தவட்டாமிஸலோகாமிஸதாய ஸாமிஸோ. நிராமிஸோ ஸமாதீ⁴தி லோகுத்தரோ ஸமாதி⁴. ஸஸங்கா²ரோ ஸமாதீ⁴தி து³க்கா²படிபதோ³ த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞோ ஸுகா²படிபதோ³ ச த³ந்தா⁴பி⁴ஞ்ஞோ. ஸோ ஹி ஸஸங்கா²ரேன ஸப்பயோகே³ன சித்தேன பச்சனீகத⁴ம்மே கிச்சே²ன கஸிரேன நிக்³க³ஹெத்வா அதி⁴க³ந்தப்³போ³. இதரோ அஸங்கா²ரோ ஸமாதி⁴. ஏகங்ஸபா⁴விதோ ஸமாதீ⁴தி ஸுக்க²விபஸ்ஸகஸ்ஸ ஸமாதி⁴. உப⁴யங்ஸபா⁴விதோ ஸமாதீ⁴தி ஸமத²யானிகஸ்ஸ ஸமாதி⁴. உப⁴யதோ பா⁴விதபா⁴வனோ ஸமாதீ⁴தி காயஸக்கி²னோ உப⁴தோபா⁴க³விமுத்தஸ்ஸ ச ஸமாதி⁴. ஸோ ஹி உப⁴யதோ பா⁴கே³ஹி உப⁴யதோ பா⁴விதபா⁴வனோ.
Saraṇo samādhīti akusalacittekaggatā, sabbopi vā sāsavo samādhi. Araṇo samādhīti sabbo kusalābyākato samādhi, lokuttaro eva vā. Savero samādhīti paṭighacittesu ekaggatā. Avero samādhīti mettācetovimutti. Anantaradukepi eseva nayo. Sāmiso samādhīti lokiyasamādhi. So hi anatikkantavaṭṭāmisalokāmisatāya sāmiso. Nirāmiso samādhīti lokuttaro samādhi. Sasaṅkhāro samādhīti dukkhāpaṭipado dandhābhiñño sukhāpaṭipado ca dandhābhiñño. So hi sasaṅkhārena sappayogena cittena paccanīkadhamme kicchena kasirena niggahetvā adhigantabbo. Itaro asaṅkhāro samādhi. Ekaṃsabhāvito samādhīti sukkhavipassakassa samādhi. Ubhayaṃsabhāvito samādhīti samathayānikassa samādhi. Ubhayato bhāvitabhāvano samādhīti kāyasakkhino ubhatobhāgavimuttassa ca samādhi. So hi ubhayato bhāgehi ubhayato bhāvitabhāvano.
ஆகா³ள்ஹபடிபதா³தி காமானங் ஓரோஹனபடிபத்தி, காமஸுகா²னுயோகோ³தி அத்தோ². நிஜ்ஜா²மபடிபதா³தி காமஸ்ஸ நிஜ்ஜா²பனவஸேன கே²த³னவஸேன பவத்தா படிபத்தி, அத்தகிலமதா²னுயோகோ³தி அத்தோ². அக்க²மா படிபதா³திஆதீ³ஸு பதா⁴னகரணகாலே ஸீதாதீ³னி அஸஹந்தஸ்ஸ படிபதா³, தானி நக்க²மதீதி அக்க²மா. ஸஹந்தஸ்ஸ பன தானி க²மதீதி க²மா. ‘‘உப்பன்னங் காமவிதக்கங் நாதி⁴வாஸேதீ’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.26; அ॰ நி॰ 4.14; 6.58) நயேன மிச்சா²விதக்கே ஸமேதீதி ஸமா. மனச்ச²ட்டா²னி இந்த்³ரியானி த³மேதீதி த³மா படிபதா³.
Āgāḷhapaṭipadāti kāmānaṃ orohanapaṭipatti, kāmasukhānuyogoti attho. Nijjhāmapaṭipadāti kāmassa nijjhāpanavasena khedanavasena pavattā paṭipatti, attakilamathānuyogoti attho. Akkhamā paṭipadātiādīsu padhānakaraṇakāle sītādīni asahantassa paṭipadā, tāni nakkhamatīti akkhamā. Sahantassa pana tāni khamatīti khamā. ‘‘Uppannaṃ kāmavitakkaṃ nādhivāsetī’’tiādinā (ma. ni. 1.26; a. ni. 4.14; 6.58) nayena micchāvitakke sametīti samā. Manacchaṭṭhāni indriyāni dametīti damā paṭipadā.
ஏவந்தி இமினா வுத்தனயேன. யோ த⁴ம்மோதி யோ கோசி ஜாதிஆதி³த⁴ம்மோ. யஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸாதி ததோ அஞ்ஞஸ்ஸ ஜராதி³த⁴ம்மஸ்ஸ. ஸமானபா⁴வோதி து³க்கா²தி³பா⁴வேன ஸமானபா⁴வோ. ஏகத்ததாயாதி ஸமானதாய து³க்கா²தி³பா⁴வானங் ஏகீபா⁴வேன. ஏகீ ப⁴வதீதி அனேகோபி ‘‘து³க்க²’’ந்திஆதி³னா ஏகஸத்³தா³பி⁴தெ⁴ய்யதாய ஏகீ ப⁴வதி. ஏதேன ஏகத்ததாய லக்க²ணமாஹ. யேன யேன வா பன விலக்க²ணோதி யோ த⁴ம்மோ யஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ யேன யேன பா⁴வேன விஸதி³ஸோ. தேன தேன வேமத்தங் க³ச்ச²தீதி தேன தேன பா⁴வேன ஸோ த⁴ம்மோ தஸ்ஸ த⁴ம்மஸ்ஸ வேமத்ததங் விஸதி³ஸத்தங் க³ச்ச²தி, து³க்க²பா⁴வேன ஸமானோபி ஜாதிஆதி³கோ அபி⁴னிப்³ப³த்திஆதி³பா⁴வேன ஜராதி³கஸ்ஸ விஸிட்ட²தங் க³ச்ச²தீதி அத்தோ². இமினா வேமத்ததாய லக்க²ணமாஹ.
Evanti iminā vuttanayena. Yo dhammoti yo koci jātiādidhammo. Yassa dhammassāti tato aññassa jarādidhammassa. Samānabhāvoti dukkhādibhāvena samānabhāvo. Ekattatāyāti samānatāya dukkhādibhāvānaṃ ekībhāvena. Ekī bhavatīti anekopi ‘‘dukkha’’ntiādinā ekasaddābhidheyyatāya ekī bhavati. Etena ekattatāya lakkhaṇamāha. Yena yena vā pana vilakkhaṇoti yo dhammo yassa dhammassa yena yena bhāvena visadiso. Tena tena vemattaṃ gacchatīti tena tena bhāvena so dhammo tassa dhammassa vemattataṃ visadisattaṃ gacchati, dukkhabhāvena samānopi jātiādiko abhinibbattiādibhāvena jarādikassa visiṭṭhataṃ gacchatīti attho. Iminā vemattatāya lakkhaṇamāha.
இதா³னி தாவ ஏகத்தவேமத்ததாவிஸயே நியோஜெத்வா த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸுத்தே வா வெய்யாகரணே வா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² புச்சி²தந்தி புச்சா²வஸேன தே³ஸிதஸுத்தவஸேன வுத்தங், ந பன அதி⁴ட்டா²னஹாரஸ்ஸ புச்சா²விஸயதாய. ஸேஸங் உத்தானமேவ.
Idāni tāva ekattavemattatāvisaye niyojetvā dassetuṃ ‘‘sutte vā veyyākaraṇe vā’’tiādi vuttaṃ. Tattha pucchitanti pucchāvasena desitasuttavasena vuttaṃ, na pana adhiṭṭhānahārassa pucchāvisayatāya. Sesaṃ uttānameva.
அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா நிட்டி²தா.
Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்கோ³ • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgo
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 14. அதி⁴ட்டா²னஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 14. Adhiṭṭhānahāravibhaṅgavibhāvanā