Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૮. વત્તક્ખન્ધકં

    8. Vattakkhandhakaṃ

    ૧. આગન્તુકવત્તકથા

    1. Āgantukavattakathā

    ૩૫૭. વત્તક્ખન્ધકે આરામન્તિ ઉપચારસીમં સન્ધાય વુત્તન્તિ આહ ‘‘ઉપચારસીમસમીપ’’ન્તિ. ‘‘ગહેત્વા’’તિ પદસ્સ ‘‘ઉપાહના’’તિ કમ્મં પાકટં, કરણં પન અપાકટં. તસ્મા કરણં દસ્સેન્તો આહ ‘‘ઉપાહનદણ્ડકેન ગહેત્વા’’તિ. ઇમિના ‘‘હત્થેના’’તિ કરણં નિવત્તેતિ. પટિક્કમન્તીતિ એત્થ પવિસન્તીતિ ચ અપક્કમન્તીતિ ચ અત્થં પટિક્ખિપન્તો આહ ‘‘સન્નિપતન્તી’’તિ. ઉપાહના…પે॰… પુચ્છિતબ્બાતિ એત્થ ‘‘પુચ્છિતબ્બા’’તિ પદસ્સ સહ કમ્મેન પુચ્છિતબ્બાકારં દસ્સેન્તો આહ ‘‘કતરસ્મિં ઠાને’’તિઆદિ. તત્થ ‘‘કતરસ્મિં…પે॰… ચોળક’’ન્તિ ઇમિના પુચ્છિતબ્બાકારં દસ્સેતિ. ‘‘આવાસિકા ભિક્ખૂ’’તિ ઇમિના કમ્મં દસ્સેતિ. ‘‘પત્થરિતબ્બ’’ન્તિ ઇમિના વિસ્સજ્જેતબ્બન્તિ એત્થ સજધાતુયા ચજનત્થં પટિક્ખિપતિ. ગોચરો પુચ્છિતબ્બોતિ એત્થ ગોચરસદ્દો ભિક્ખાચારસદ્દેન અત્થતો એકન્તિ દસ્સેન્તો આહ ‘‘ભિક્ખાચારો પુચ્છિતબ્બો’’તિ. ભિક્ખાય ચરન્તિ એત્થાતિ ભિક્ખાચારો, ગોચરગામો. યત્થાતિ યસ્મિં ગામે. ‘‘કિ’’ન્તિઆદિના પાનીયં પુચ્છિતબ્બન્તિઆદીસુ પુચ્છિતબ્બાકારં દસ્સેતિ. કં કાલન્તિ કસ્મિં કાલે.

    357. Vattakkhandhake ārāmanti upacārasīmaṃ sandhāya vuttanti āha ‘‘upacārasīmasamīpa’’nti. ‘‘Gahetvā’’ti padassa ‘‘upāhanā’’ti kammaṃ pākaṭaṃ, karaṇaṃ pana apākaṭaṃ. Tasmā karaṇaṃ dassento āha ‘‘upāhanadaṇḍakena gahetvā’’ti. Iminā ‘‘hatthenā’’ti karaṇaṃ nivatteti. Paṭikkamantīti ettha pavisantīti ca apakkamantīti ca atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘sannipatantī’’ti. Upāhanā…pe… pucchitabbāti ettha ‘‘pucchitabbā’’ti padassa saha kammena pucchitabbākāraṃ dassento āha ‘‘katarasmiṃ ṭhāne’’tiādi. Tattha ‘‘katarasmiṃ…pe… coḷaka’’nti iminā pucchitabbākāraṃ dasseti. ‘‘Āvāsikā bhikkhū’’ti iminā kammaṃ dasseti. ‘‘Pattharitabba’’nti iminā vissajjetabbanti ettha sajadhātuyā cajanatthaṃ paṭikkhipati. Gocaro pucchitabboti ettha gocarasaddo bhikkhācārasaddena atthato ekanti dassento āha ‘‘bhikkhācāro pucchitabbo’’ti. Bhikkhāya caranti etthāti bhikkhācāro, gocaragāmo. Yatthāti yasmiṃ gāme. ‘‘Ki’’ntiādinā pānīyaṃ pucchitabbantiādīsu pucchitabbākāraṃ dasseti. Kaṃ kālanti kasmiṃ kāle.

    બહિ નિક્ખમન્તસ્સાતિ વિહારતો બહિ નિક્ખમન્તસ્સ. નિલ્લોકેતબ્બોતિ ઓલોકેતબ્બો. ‘‘યદિ સક્કોતી’’તિ ઇમિના સચે ઉસ્સહતીતિ એત્થ સચેસદ્દો યદિપરિયાયો, ઉસ્સહતિસદ્દો સક્કોતિ પરિયાયોતિ દસ્સેતિ. સક્કોન્તસ્સ વિહારસોધનવત્તેતિ સમ્બન્ધો.

    Bahi nikkhamantassāti vihārato bahi nikkhamantassa. Nilloketabboti oloketabbo. ‘‘Yadi sakkotī’’ti iminā sace ussahatīti ettha sacesaddo yadipariyāyo, ussahatisaddo sakkoti pariyāyoti dasseti. Sakkontassa vihārasodhanavatteti sambandho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / ચૂળવગ્ગપાળિ • Cūḷavaggapāḷi / ૧. આગન્તુકવત્તકથા • 1. Āgantukavattakathā

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / ચૂળવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Cūḷavagga-aṭṭhakathā / આગન્તુકવત્તકથા • Āgantukavattakathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / આગન્તુકવત્તકથાવણ્ણના • Āgantukavattakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact