Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    અગતિઅગન્તબ્બવણ્ણના

    Agatiagantabbavaṇṇanā

    ૩૭૯. બહુજનઅહિતાય પટિપન્નો હોતીતિ પાળિં વિત્થારેન્તો આહ ‘‘વિનયધરેન હી’’તિઆદિ. તત્થ વિનયધરેનાતિ અનુવિજ્જકેન, વિનિચ્છિતેતિ સમ્બન્ધો. ઓવાદૂપજીવિનિયોતિ ભિક્ખૂનં ઓવાદં ઉપનિસ્સાય જીવિનિયો. ઉપાસકાપીતિ રતનત્તયં પટિસ્સરણન્તિ ઉપાસકાપિ. દાયકાપીતિ ભિક્ખૂનં પચ્ચયદાયકાપિ. તેસન્તિ ઉપાસકાદીનં. તથેવાતિ યથા ઉપાસકાદયો દ્વિધા ભિજ્જન્તિ, તથેવ. તતોતિ આરક્ખદેવતાહિ પરન્તિ સમ્બન્ધો. તેનાતિ દ્વિધાકારણેન.

    379.Bahujanaahitāya paṭipanno hotīti pāḷiṃ vitthārento āha ‘‘vinayadharena hī’’tiādi. Tattha vinayadharenāti anuvijjakena, vinicchiteti sambandho. Ovādūpajīviniyoti bhikkhūnaṃ ovādaṃ upanissāya jīviniyo. Upāsakāpīti ratanattayaṃ paṭissaraṇanti upāsakāpi. Dāyakāpīti bhikkhūnaṃ paccayadāyakāpi. Tesanti upāsakādīnaṃ. Tathevāti yathā upāsakādayo dvidhā bhijjanti, tatheva. Tatoti ārakkhadevatāhi paranti sambandho. Tenāti dvidhākāraṇena.

    ૩૮૨. ગહનનિસ્સિતોતિ એત્થ ગહનસદ્દો દિટ્ઠિપરિયાયોતિ આહ ‘‘મિચ્છાદિટ્ઠિઅન્તગ્ગાહિકદિટ્ઠિસઙ્ખાતં ગહન’’ન્તિ.

    382.Gahananissitoti ettha gahanasaddo diṭṭhipariyāyoti āha ‘‘micchādiṭṭhiantaggāhikadiṭṭhisaṅkhātaṃ gahana’’nti.

    ૩૯૩. તસ્સ અવજાનન્તોતિ એત્થ ‘‘તસ્સા’’તિ પદં ‘‘વચન’’ન્તિ પાઠસેસેન સમ્બન્ધિતબ્બન્તિ આહ ‘‘તસ્સ વચન’’ન્તિ. તસ્સાતિ નવકસ્સ. ન્તિ નવકં.

    393.Tassa avajānantoti ettha ‘‘tassā’’ti padaṃ ‘‘vacana’’nti pāṭhasesena sambandhitabbanti āha ‘‘tassa vacana’’nti. Tassāti navakassa. Tanti navakaṃ.

    ૩૯૪. ‘‘યંઅત્થાયા’’તિ એસો સદ્દો સમાસોતિ આહ ‘‘યદત્થાયા’’તિ. ‘‘તં અત્થ’’ન્તિ એસો સદ્દો લિઙ્ગવિપલ્લાસોતિ આહ ‘‘સો અત્થો’’તિ. અત્થસદ્દો હિ પુલ્લિઙ્ગો, પાળિયં ન પરિહાપેતબ્બન્તિ એત્થાપિ લિઙ્ગવિપલ્લાસો વેદિતબ્બો. સબ્બત્થાતિ સબ્બસ્મિં મહાસઙ્ગામે.

    394.‘‘Yaṃatthāyā’’ti eso saddo samāsoti āha ‘‘yadatthāyā’’ti. ‘‘Taṃ attha’’nti eso saddo liṅgavipallāsoti āha ‘‘so attho’’ti. Atthasaddo hi pulliṅgo, pāḷiyaṃ na parihāpetabbanti etthāpi liṅgavipallāso veditabbo. Sabbatthāti sabbasmiṃ mahāsaṅgāme.

    ઇતિ મહાસઙ્ગામવણ્ણનાય યોજના સમત્તા.

    Iti mahāsaṅgāmavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / પરિવારપાળિ • Parivārapāḷi
    ૨. અગતિઅગન્તબ્બો • 2. Agatiagantabbo
    ૫. પરપક્ખાદિઅવજાનનં • 5. Parapakkhādiavajānanaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / પરિવાર-અટ્ઠકથા • Parivāra-aṭṭhakathā / અગતિઅગન્તબ્બવણ્ણના • Agatiagantabbavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / વોહરન્તેન જાનિતબ્બાદિવણ્ણના • Voharantena jānitabbādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact