Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    ૭. અગ્ગિકભારદ્વાજસુત્તવણ્ણના

    7. Aggikabhāradvājasuttavaṇṇanā

    એવં મે સુતન્તિ અગ્ગિકભારદ્વાજસુત્તં, ‘‘વસલસુત્ત’’ન્તિપિ વુચ્ચતિ. કા ઉપ્પત્તિ? ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. કસિભારદ્વાજસુત્તે વુત્તનયેન પચ્છાભત્તકિચ્ચાવસાને બુદ્ધચક્ખુના લોકં વોલોકેન્તો અગ્ગિકભારદ્વાજં બ્રાહ્મણં સરણસિક્ખાપદાનં ઉપનિસ્સયસમ્પન્નં દિસ્વા ‘‘તત્થ મયિ ગતે કથા પવત્તિસ્સતિ, તતો કથાવસાને ધમ્મદેસનં સુત્વા એસ બ્રાહ્મણો સરણં ગન્ત્વા સિક્ખાપદાનિ સમાદિયિસ્સતી’’તિ ઞત્વા, તત્થ ગન્ત્વા, પવત્તાય કથાય બ્રાહ્મણેન ધમ્મદેસનં યાચિતો ઇમં સુત્તં અભાસિ. તત્થ ‘‘એવં મે સુત’’ન્તિઆદિં મઙ્ગલસુત્તવણ્ણનાયં વણ્ણયિસ્સામ, ‘‘અથ ખો ભગવા પુબ્બણ્હસમય’’ન્તિઆદિ કસિભારદ્વાજસુત્તે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બં.

    Evaṃme sutanti aggikabhāradvājasuttaṃ, ‘‘vasalasutta’’ntipi vuccati. Kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Kasibhāradvājasutte vuttanayena pacchābhattakiccāvasāne buddhacakkhunā lokaṃ volokento aggikabhāradvājaṃ brāhmaṇaṃ saraṇasikkhāpadānaṃ upanissayasampannaṃ disvā ‘‘tattha mayi gate kathā pavattissati, tato kathāvasāne dhammadesanaṃ sutvā esa brāhmaṇo saraṇaṃ gantvā sikkhāpadāni samādiyissatī’’ti ñatvā, tattha gantvā, pavattāya kathāya brāhmaṇena dhammadesanaṃ yācito imaṃ suttaṃ abhāsi. Tattha ‘‘evaṃ me suta’’ntiādiṃ maṅgalasuttavaṇṇanāyaṃ vaṇṇayissāma, ‘‘atha kho bhagavā pubbaṇhasamaya’’ntiādi kasibhāradvājasutte vuttanayeneva veditabbaṃ.

    તેન ખો પન સમયેન અગ્ગિકભારદ્વાજસ્સાતિ યં યં અવુત્તપુબ્બં, તં તદેવ વણ્ણયિસ્સામ. સેય્યથિદં – સો હિ બ્રાહ્મણો અગ્ગિં જુહતિ પરિચરતીતિ કત્વા અગ્ગિકોતિ નામેન પાકટો અહોસિ, ભારદ્વાજોતિ ગોત્તેન. તસ્મા વુત્તં ‘‘અગ્ગિકભારદ્વાજસ્સા’’તિ. નિવેસનેતિ ઘરે. તસ્સ કિર બ્રાહ્મણસ્સ નિવેસનદ્વારે અન્તરવીથિયં અગ્ગિહુતસાલા અહોસિ. તતો ‘‘નિવેસનદ્વારે’’તિ વત્તબ્બે તસ્સપિ પદેસસ્સ નિવેસનેયેવ પરિયાપન્નત્તા ‘‘નિવેસને’’તિ વુત્તં. સમીપત્થે વા ભુમ્મવચનં, નિવેસનસમીપેતિ અત્થો. અગ્ગિ પજ્જલિતો હોતીતિ અગ્ગિયાધાને ઠિતો અગ્ગિ કતબ્ભુદ્ધરણો સમિધાપક્ખેપં બીજનવાતઞ્ચ લભિત્વા જલિતો ઉદ્ધં સમુગ્ગતચ્ચિસમાકુલો હોતિ. આહુતિ પગ્ગહિતાતિ સસીસં ન્હાયિત્વા મહતા સક્કારેન પાયાસસપ્પિમધુફાણિતાદીનિ અભિસઙ્ખતાનિ હોન્તીતિ અત્થો. યઞ્હિ કિઞ્ચિ અગ્ગિમ્હિ જુહિતબ્બં, તં સબ્બં ‘‘આહુતી’’તિ વુચ્ચતિ. સપદાનન્તિ અનુઘરં. ભગવા હિ સબ્બજનાનુગ્ગહત્થાય આહારસન્તુટ્ઠિયા ચ ઉચ્ચનીચકુલં અવોક્કમ્મ પિણ્ડાય ચરતિ. તેન વુત્તં ‘‘સપદાનં પિણ્ડાય ચરમાનો’’તિ.

    Tena kho pana samayena aggikabhāradvājassāti yaṃ yaṃ avuttapubbaṃ, taṃ tadeva vaṇṇayissāma. Seyyathidaṃ – so hi brāhmaṇo aggiṃ juhati paricaratīti katvā aggikoti nāmena pākaṭo ahosi, bhāradvājoti gottena. Tasmā vuttaṃ ‘‘aggikabhāradvājassā’’ti. Nivesaneti ghare. Tassa kira brāhmaṇassa nivesanadvāre antaravīthiyaṃ aggihutasālā ahosi. Tato ‘‘nivesanadvāre’’ti vattabbe tassapi padesassa nivesaneyeva pariyāpannattā ‘‘nivesane’’ti vuttaṃ. Samīpatthe vā bhummavacanaṃ, nivesanasamīpeti attho. Aggi pajjalito hotīti aggiyādhāne ṭhito aggi katabbhuddharaṇo samidhāpakkhepaṃ bījanavātañca labhitvā jalito uddhaṃ samuggataccisamākulo hoti. Āhuti paggahitāti sasīsaṃ nhāyitvā mahatā sakkārena pāyāsasappimadhuphāṇitādīni abhisaṅkhatāni hontīti attho. Yañhi kiñci aggimhi juhitabbaṃ, taṃ sabbaṃ ‘‘āhutī’’ti vuccati. Sapadānanti anugharaṃ. Bhagavā hi sabbajanānuggahatthāya āhārasantuṭṭhiyā ca uccanīcakulaṃ avokkamma piṇḍāya carati. Tena vuttaṃ ‘‘sapadānaṃ piṇḍāya caramāno’’ti.

    અથ કિમત્થં સબ્બાકારસમ્પન્નં સમન્તપાસાદિકં ભગવન્તં દિસ્વા બ્રાહ્મણસ્સ ચિત્તં નપ્પસીદતિ? કસ્મા ચ એવં ફરુસેન વચનેન ભગવન્તં સમુદાચરતીતિ? વુચ્ચતે – અયં કિર બ્રાહ્મણો ‘‘મઙ્ગલકિચ્ચેસુ સમણદસ્સનં અવમઙ્ગલ’’ન્તિ એવંદિટ્ઠિકો, તતો ‘‘મહાબ્રહ્મુનો ભુઞ્જનવેલાય કાળકણ્ણી મુણ્ડકસમણકો મમ નિવેસનં ઉપસઙ્કમતી’’તિ મન્ત્વા ચિત્તં નપ્પસાદેસિ, અઞ્ઞદત્થુ દોસવસંયેવ અગમાસિ. અથ કુદ્ધો અનત્તમનો અનત્તમનવાચં નિચ્છારેસિ ‘‘તત્રેવ મુણ્ડકા’’તિઆદિ. તત્રાપિ ચ યસ્મા ‘‘મુણ્ડો અસુદ્ધો હોતી’’તિ બ્રાહ્મણાનં દિટ્ઠિ, તસ્મા ‘‘અયં અસુદ્ધો, તેન દેવબ્રાહ્મણપૂજકો ન હોતી’’તિ જિગુચ્છન્તો ‘‘મુણ્ડકા’’તિ આહ. મુણ્ડકત્તા વા ઉચ્છિટ્ઠો એસ, ન ઇમં પદેસં અરહતિ આગચ્છિતુન્તિ સમણો હુત્વાપિ ઈદિસં કાયકિલેસં ન વણ્ણેતીતિ ચ સમણભાવં જિગુચ્છન્તો ‘‘સમણકા’’તિ આહ. ન કેવલં દોસવસેનેવ, વસલે વા પબ્બાજેત્વા તેહિ સદ્ધિં એકતો સમ્ભોગપરિભોગકરણેન પતિતો અયં વસલતોપિ પાપતરોતિ જિગુચ્છન્તો ‘‘વસલકા’’તિ આહ – ‘‘વસલજાતિકાનં વા આહુતિદસ્સનમત્તસવનેન પાપં હોતી’’તિ મઞ્ઞમાનોપિ એવમાહ.

    Atha kimatthaṃ sabbākārasampannaṃ samantapāsādikaṃ bhagavantaṃ disvā brāhmaṇassa cittaṃ nappasīdati? Kasmā ca evaṃ pharusena vacanena bhagavantaṃ samudācaratīti? Vuccate – ayaṃ kira brāhmaṇo ‘‘maṅgalakiccesu samaṇadassanaṃ avamaṅgala’’nti evaṃdiṭṭhiko, tato ‘‘mahābrahmuno bhuñjanavelāya kāḷakaṇṇī muṇḍakasamaṇako mama nivesanaṃ upasaṅkamatī’’ti mantvā cittaṃ nappasādesi, aññadatthu dosavasaṃyeva agamāsi. Atha kuddho anattamano anattamanavācaṃ nicchāresi ‘‘tatreva muṇḍakā’’tiādi. Tatrāpi ca yasmā ‘‘muṇḍo asuddho hotī’’ti brāhmaṇānaṃ diṭṭhi, tasmā ‘‘ayaṃ asuddho, tena devabrāhmaṇapūjako na hotī’’ti jigucchanto ‘‘muṇḍakā’’ti āha. Muṇḍakattā vā ucchiṭṭho esa, na imaṃ padesaṃ arahati āgacchitunti samaṇo hutvāpi īdisaṃ kāyakilesaṃ na vaṇṇetīti ca samaṇabhāvaṃ jigucchanto ‘‘samaṇakā’’ti āha. Na kevalaṃ dosavaseneva, vasale vā pabbājetvā tehi saddhiṃ ekato sambhogaparibhogakaraṇena patito ayaṃ vasalatopi pāpataroti jigucchanto ‘‘vasalakā’’ti āha – ‘‘vasalajātikānaṃ vā āhutidassanamattasavanena pāpaṃ hotī’’ti maññamānopi evamāha.

    ભગવા તથા વુત્તોપિ વિપ્પસન્નેનેવ મુખવણ્ણેન મધુરેન સરેન બ્રાહ્મણસ્સ ઉપરિ અનુકમ્પાસીતલેન ચિત્તેન અત્તનો સબ્બસત્તેહિ અસાધારણતાદિભાવં પકાસેન્તો આહ ‘‘જાનાસિ પન, ત્વં બ્રાહ્મણા’’તિ. અથ બ્રાહ્મણો ભગવતો મુખપ્પસાદસૂચિતં તાદિભાવં ઞત્વા અનુકમ્પાસીતલેન ચિત્તેન નિચ્છારિતં મધુરસ્સરં સુત્વા અમતેનેવ અભિસિત્તહદયો અત્તમનો વિપ્પસન્નિન્દ્રિયો નિહતમાનો હુત્વા તં જાતિસભાવં વિસઉગ્ગિરસદિસં સમુદાચારવચનં પહાય ‘‘નૂન યમહં હીનજચ્ચં વસલન્તિ પચ્ચેમિ, ન સો પરમત્થતો વસલો, ન ચ હીનજચ્ચતા એવ વસલકરણો ધમ્મો’’તિ મઞ્ઞમાનો ‘‘ન ખ્વાહં, ભો ગોતમા’’તિ આહ. ધમ્મતા હેસા, યં હેતુસમ્પન્નો પચ્ચયાલાભેન ફરુસોપિ સમાનો લદ્ધમત્તે પચ્ચયે મુદુકો હોતીતિ.

    Bhagavā tathā vuttopi vippasanneneva mukhavaṇṇena madhurena sarena brāhmaṇassa upari anukampāsītalena cittena attano sabbasattehi asādhāraṇatādibhāvaṃ pakāsento āha ‘‘jānāsi pana, tvaṃ brāhmaṇā’’ti. Atha brāhmaṇo bhagavato mukhappasādasūcitaṃ tādibhāvaṃ ñatvā anukampāsītalena cittena nicchāritaṃ madhurassaraṃ sutvā amateneva abhisittahadayo attamano vippasannindriyo nihatamāno hutvā taṃ jātisabhāvaṃ visauggirasadisaṃ samudācāravacanaṃ pahāya ‘‘nūna yamahaṃ hīnajaccaṃ vasalanti paccemi, na so paramatthato vasalo, na ca hīnajaccatā eva vasalakaraṇo dhammo’’ti maññamāno ‘‘na khvāhaṃ, bho gotamā’’ti āha. Dhammatā hesā, yaṃ hetusampanno paccayālābhena pharusopi samāno laddhamatte paccaye muduko hotīti.

    તત્થ સાધૂતિ અયં સદ્દો આયાચનસમ્પટિચ્છનસમ્પહંસનસુન્દરદળ્હીકમ્માદીસુ દિસ્સતિ. ‘‘સાધુ મે, ભન્તે, ભગવા સંખિત્તેન ધમ્મં દેસેતૂ’’તિઆદીસુ (સં॰ નિ॰ ૪.૯૫; અ॰ નિ॰ ૭.૮૩) હિ આયાચને. ‘‘સાધુ, ભન્તેતિ ખો સો ભિક્ખુ ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દિત્વા અનુમોદિત્વા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૩.૮૬) સમ્પટિચ્છને. ‘‘સાધુ, સાધુ, સારિપુત્તા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૩.૩૪૯) સમ્પહંસને.

    Tattha sādhūti ayaṃ saddo āyācanasampaṭicchanasampahaṃsanasundaradaḷhīkammādīsu dissati. ‘‘Sādhu me, bhante, bhagavā saṃkhittena dhammaṃ desetū’’tiādīsu (saṃ. ni. 4.95; a. ni. 7.83) hi āyācane. ‘‘Sādhu, bhanteti kho so bhikkhu bhagavato bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā’’tiādīsu (ma. ni. 3.86) sampaṭicchane. ‘‘Sādhu, sādhu, sāriputtā’’tiādīsu (dī. ni. 3.349) sampahaṃsane.

    ‘‘સાધુ ધમ્મરુચી રાજા, સાધુ પઞ્ઞાણવા નરો;

    ‘‘Sādhu dhammarucī rājā, sādhu paññāṇavā naro;

    સાધુ મિત્તાનમદ્દુબ્ભો, પાપસ્સાકરણં સુખ’’ન્તિ. (જા॰ ૨.૧૮.૧૦૧) –

    Sādhu mittānamaddubbho, pāpassākaraṇaṃ sukha’’nti. (jā. 2.18.101) –

    આદીસુ સુન્દરે. ‘‘તં સુણાથ, સાધુકં મનસિ કરોથા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૧.૧) દળ્હીકમ્મે. ઇધ પન આયાચને.

    Ādīsu sundare. ‘‘Taṃ suṇātha, sādhukaṃ manasi karothā’’tiādīsu (ma. ni. 1.1) daḷhīkamme. Idha pana āyācane.

    તેન હીતિ તસ્સાધિપ્પાયનિદસ્સનં, સચે ઞાતુકામોસીતિ વુત્તં હોતિ. કારણવચનં વા, તસ્સ યસ્મા ઞાતુકામોસિ, તસ્મા, બ્રાહ્મણ, સુણાહિ, સાધુકં મનસિ કરોહિ, તથા તે ભાસિસ્સામિ, યથા ત્વં જાનિસ્સસીતિ એવં પરપદેહિ સદ્ધિં સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો. તત્ર ચ સુણાહીતિ સોતિન્દ્રિયવિક્ખેપવારણં, સાધુકં મનસિ કરોહીતિ મનસિકારે દળ્હીકમ્મનિયોજનેન મનિન્દ્રિયવિક્ખેપવારણં. પુરિમઞ્ચેત્થ બ્યઞ્જનવિપલ્લાસગ્ગાહવારણં, પચ્છિમં અત્થવિપલ્લાસગ્ગાહવારણં . પુરિમેન ચ ધમ્મસ્સવને નિયોજેતિ, પચ્છિમેન સુતાનં ધમ્માનં ધારણત્થૂપપરિક્ખાદીસુ. પુરિમેન ચ ‘‘સબ્યઞ્જનો અયં ધમ્મો, તસ્મા સવનીયો’’તિ દીપેતિ, પચ્છિમેન ‘‘સાત્થો, તસ્મા મનસિ કાતબ્બો’’તિ. સાધુકપદં વા ઉભયપદેહિ યોજેત્વા ‘‘યસ્મા અયં ધમ્મો ધમ્મગમ્ભીરો ચ દેસનાગમ્ભીરો ચ, તસ્મા સુણાહિ સાધુકં. યસ્મા અત્થગમ્ભીરો પટિવેધગમ્ભીરો ચ, તસ્મા સાધુકં મનસિ કરોહી’’તિ એતમત્થં દીપેન્તો આહ – ‘‘સુણાહિ સાધુકં મનસિ કરોહી’’તિ.

    Tena hīti tassādhippāyanidassanaṃ, sace ñātukāmosīti vuttaṃ hoti. Kāraṇavacanaṃ vā, tassa yasmā ñātukāmosi, tasmā, brāhmaṇa, suṇāhi, sādhukaṃ manasi karohi, tathā te bhāsissāmi, yathā tvaṃ jānissasīti evaṃ parapadehi saddhiṃ sambandho veditabbo. Tatra ca suṇāhīti sotindriyavikkhepavāraṇaṃ, sādhukaṃ manasi karohīti manasikāre daḷhīkammaniyojanena manindriyavikkhepavāraṇaṃ. Purimañcettha byañjanavipallāsaggāhavāraṇaṃ, pacchimaṃ atthavipallāsaggāhavāraṇaṃ . Purimena ca dhammassavane niyojeti, pacchimena sutānaṃ dhammānaṃ dhāraṇatthūpaparikkhādīsu. Purimena ca ‘‘sabyañjano ayaṃ dhammo, tasmā savanīyo’’ti dīpeti, pacchimena ‘‘sāttho, tasmā manasi kātabbo’’ti. Sādhukapadaṃ vā ubhayapadehi yojetvā ‘‘yasmā ayaṃ dhammo dhammagambhīro ca desanāgambhīro ca, tasmā suṇāhi sādhukaṃ. Yasmā atthagambhīro paṭivedhagambhīro ca, tasmā sādhukaṃ manasi karohī’’ti etamatthaṃ dīpento āha – ‘‘suṇāhi sādhukaṃ manasi karohī’’ti.

    તતો ‘‘એવં ગમ્ભીરે કથમહં પતિટ્ઠં લભિસ્સામી’’તિ વિસીદન્તમિવ તં બ્રાહ્મણં સમુસ્સાહેન્તો આહ – ‘‘ભાસિસ્સામી’’તિ. તત્થ ‘‘યથા ત્વં ઞસ્સસિ, તથા પરિમણ્ડલેહિ પદબ્યઞ્જનેહિ ઉત્તાનેન નયેન ભાસિસ્સામી’’તિ એવમધિપ્પાયો વેદિતબ્બો. તતો ઉસ્સાહજાતો હુત્વા ‘‘એવં ભો’’તિ ખો અગ્ગિકભારદ્વાજો બ્રાહ્મણો ભગવતો પચ્ચસ્સોસિ, સમ્પટિચ્છિ પટિગ્ગહેસીતિ વુત્તં હોતિ, યથાનુસિટ્ઠં વા પટિપજ્જનેન અભિમુખો અસ્સોસીતિ. અથસ્સ ‘‘ભગવા એતદવોચા’’તિ ઇદાનિ વત્તબ્બં સન્ધાય વુત્તં ‘‘કોધનો ઉપનાહી’’તિ એવમાદિકં.

    Tato ‘‘evaṃ gambhīre kathamahaṃ patiṭṭhaṃ labhissāmī’’ti visīdantamiva taṃ brāhmaṇaṃ samussāhento āha – ‘‘bhāsissāmī’’ti. Tattha ‘‘yathā tvaṃ ñassasi, tathā parimaṇḍalehi padabyañjanehi uttānena nayena bhāsissāmī’’ti evamadhippāyo veditabbo. Tato ussāhajāto hutvā ‘‘evaṃ bho’’ti kho aggikabhāradvājo brāhmaṇo bhagavato paccassosi, sampaṭicchi paṭiggahesīti vuttaṃ hoti, yathānusiṭṭhaṃ vā paṭipajjanena abhimukho assosīti. Athassa ‘‘bhagavā etadavocā’’ti idāni vattabbaṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘kodhano upanāhī’’ti evamādikaṃ.

    ૧૧૬. તત્થ કોધનોતિ કુજ્ઝનસીલો. ઉપનાહીતિ તસ્સેવ કોધસ્સ દળ્હીકમ્મેન ઉપનાહેન સમન્નાગતો. પરેસં ગુણે મક્ખેતિ પુઞ્છતીતિ મક્ખી, પાપો ચ સો મક્ખી ચાતિ પાપમક્ખી. વિપન્નદિટ્ઠીતિ વિનટ્ઠસમ્માદિટ્ઠિ, વિપન્નાય વા વિરૂપં ગતાય દસવત્થુકાય મિચ્છાદિટ્ઠિયા સમન્નાગતો. માયાવીતિ અત્તનિ વિજ્જમાનદોસપટિચ્છાદનલક્ખણાય માયાય સમન્નાગતો. તં જઞ્ઞા વસલો ઇતીતિ તં એવરૂપં પુગ્ગલં એતેસં હીનધમ્માનં વસ્સનતો સિઞ્ચનતો અન્વાસ્સવનતો ‘‘વસલો’’તિ જાનેય્યાતિ, એતેહિ સબ્બેહિ બ્રાહ્મણમત્થકે જાતો. અયઞ્હિ પરમત્થતો વસલો એવ, અત્તનો હદયતુટ્ઠિમત્તં, ન પરન્તિ. એવમેત્થ ભગવા આદિપદેનેવ તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ કોધનિગ્ગહં કત્વા ‘‘કોધાદિધમ્મો હીનપુગ્ગલો’’તિ પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય ચ દેસનાય કોધાદિધમ્મે દેસેન્તો એકેન તાવ પરિયાયેન વસલઞ્ચ વસલકરણે ચ ધમ્મે દેસેસિ. એવં દેસેન્તો ચ ‘‘ત્વં અહ’’ન્તિ પરવમ્ભનં અત્તુક્કંસનઞ્ચ અકત્વા ધમ્મેનેવ સમેન ઞાયેન તં બ્રાહ્મણં વસલભાવે, અત્તાનઞ્ચ બ્રાહ્મણભાવે ઠપેસિ.

    116. Tattha kodhanoti kujjhanasīlo. Upanāhīti tasseva kodhassa daḷhīkammena upanāhena samannāgato. Paresaṃ guṇe makkheti puñchatīti makkhī, pāpo ca so makkhī cāti pāpamakkhī. Vipannadiṭṭhīti vinaṭṭhasammādiṭṭhi, vipannāya vā virūpaṃ gatāya dasavatthukāya micchādiṭṭhiyā samannāgato. Māyāvīti attani vijjamānadosapaṭicchādanalakkhaṇāya māyāya samannāgato. Taṃ jaññā vasalo itīti taṃ evarūpaṃ puggalaṃ etesaṃ hīnadhammānaṃ vassanato siñcanato anvāssavanato ‘‘vasalo’’ti jāneyyāti, etehi sabbehi brāhmaṇamatthake jāto. Ayañhi paramatthato vasalo eva, attano hadayatuṭṭhimattaṃ, na paranti. Evamettha bhagavā ādipadeneva tassa brāhmaṇassa kodhaniggahaṃ katvā ‘‘kodhādidhammo hīnapuggalo’’ti puggalādhiṭṭhānāya ca desanāya kodhādidhamme desento ekena tāva pariyāyena vasalañca vasalakaraṇe ca dhamme desesi. Evaṃ desento ca ‘‘tvaṃ aha’’nti paravambhanaṃ attukkaṃsanañca akatvā dhammeneva samena ñāyena taṃ brāhmaṇaṃ vasalabhāve, attānañca brāhmaṇabhāve ṭhapesi.

    ૧૧૭. ઇદાનિ યાયં બ્રાહ્મણાનં દિટ્ઠિ ‘‘કદાચિ પાણાતિપાતઅદિન્નાદાનાદીનિ કરોન્તોપિ બ્રાહ્મણો એવા’’તિ. તં દિટ્ઠિં પટિસેધેન્તો, યે ચ સત્તવિહિંસાદીસુ અકુસલધમ્મેસુ તેહિ તેહિ સમન્નાગતા આદીનવં અપસ્સન્તા તે ધમ્મે ઉપ્પાદેન્તિ, તેસં ‘‘હીના એતે ધમ્મા વસલકરણા’’તિ તત્થ આદીનવઞ્ચ દસ્સેન્તો અપરેહિપિ પરિયાયેહિ વસલઞ્ચ વસલકરણે ચ ધમ્મે દેસેતું ‘‘એકજં વા દ્વિજં વા’’તિ એવમાદિગાથાયો અભાસિ.

    117. Idāni yāyaṃ brāhmaṇānaṃ diṭṭhi ‘‘kadāci pāṇātipātaadinnādānādīni karontopi brāhmaṇo evā’’ti. Taṃ diṭṭhiṃ paṭisedhento, ye ca sattavihiṃsādīsu akusaladhammesu tehi tehi samannāgatā ādīnavaṃ apassantā te dhamme uppādenti, tesaṃ ‘‘hīnā ete dhammā vasalakaraṇā’’ti tattha ādīnavañca dassento aparehipi pariyāyehi vasalañca vasalakaraṇe ca dhamme desetuṃ ‘‘ekajaṃ vā dvijaṃ vā’’ti evamādigāthāyo abhāsi.

    તત્થ એકજોતિ ઠપેત્વા અણ્ડજં અવસેસયોનિજો. સો હિ એકદા એવ જાયતિ. દ્વિજોતિ અણ્ડજો. સો હિ માતુકુચ્છિતો અણ્ડકોસતો ચાતિ દ્વિક્ખત્તું જાયતિ. તં એકજં વા દ્વિજં વાપિ. યોધ પાણન્તિ યો ઇધ સત્તં. વિહિંસતીતિ કાયદ્વારિકચેતનાસમુટ્ઠિતેન વા વચીદ્વારિકચેતનાસમુટ્ઠિતેન વા પયોગેન જીવિતા વોરોપેતિ. ‘‘પાણાનિ હિંસતી’’તિપિ પાઠો. તત્થ એકજં વા દ્વિજં વાતિ એવંપભેદાનિ યોધ પાણાનિ હિંસતીતિ એવં સમ્બન્ધો વેદિતબ્બો. યસ્સ પાણે દયા નત્થીતિ એતેન મનસા અનુકમ્પાય અભાવં આહ. સેસમેત્થ વુત્તનયમેવ. ઇતો પરાસુ ચ ગાથાસુ, યતો એત્તકમ્પિ અવત્વા ઇતો પરં ઉત્તાનત્થાનિ પદાનિ પરિહરન્તા અવણ્ણિતપદવણ્ણનામત્તમેવ કરિસ્સામ.

    Tattha ekajoti ṭhapetvā aṇḍajaṃ avasesayonijo. So hi ekadā eva jāyati. Dvijoti aṇḍajo. So hi mātukucchito aṇḍakosato cāti dvikkhattuṃ jāyati. Taṃ ekajaṃ vā dvijaṃ vāpi. Yodha pāṇanti yo idha sattaṃ. Vihiṃsatīti kāyadvārikacetanāsamuṭṭhitena vā vacīdvārikacetanāsamuṭṭhitena vā payogena jīvitā voropeti. ‘‘Pāṇāni hiṃsatī’’tipi pāṭho. Tattha ekajaṃ vā dvijaṃ vāti evaṃpabhedāni yodha pāṇāni hiṃsatīti evaṃ sambandho veditabbo. Yassa pāṇe dayā natthīti etena manasā anukampāya abhāvaṃ āha. Sesamettha vuttanayameva. Ito parāsu ca gāthāsu, yato ettakampi avatvā ito paraṃ uttānatthāni padāni pariharantā avaṇṇitapadavaṇṇanāmattameva karissāma.

    ૧૧૮. હન્તીતિ હનતિ વિનાસેતિ. પરિરુન્ધતીતિ સેનાય પરિવારેત્વા તિટ્ઠતિ. ગામાનિ નિગમાનિ ચાતિ એત્થ ચ-સદ્દેન નગરાનીતિપિ વત્તબ્બં. નિગ્ગાહકો સમઞ્ઞાતોતિ ઇમિના હનનપરિરુન્ધનેન ગામનિગમનગરઘાતકોતિ લોકે વિદિતો.

    118.Hantīti hanati vināseti. Parirundhatīti senāya parivāretvā tiṭṭhati. Gāmāni nigamāni cāti ettha ca-saddena nagarānītipi vattabbaṃ. Niggāhako samaññātoti iminā hananaparirundhanena gāmanigamanagaraghātakoti loke vidito.

    ૧૧૯. ગામે વા યદિ વારઞ્ઞેતિ ગામોપિ નિગમોપિ નગરમ્પિ સબ્બોવ ઇધ ગામો સદ્ધિં ઉપચારેન, તં ઠપેત્વા સેસં અરઞ્ઞં. તસ્મિં ગામે વા યદિ વારઞ્ઞે યં પરેસં મમાયિતં, યં પરસત્તાનં પરિગ્ગહિતમપરિચ્ચત્તં સત્તો વા સઙ્ખારો વા. થેય્યા અદિન્નમાદેતીતિ તેહિ અદિન્નં અનનુઞ્ઞાતં થેય્યચિત્તેન આદિયતિ, યેન કેનચિ પયોગેન યેન કેનચિ અવહારેન અત્તનો ગહણં સાધેતિ.

    119.Gāme vā yadi vāraññeti gāmopi nigamopi nagarampi sabbova idha gāmo saddhiṃ upacārena, taṃ ṭhapetvā sesaṃ araññaṃ. Tasmiṃ gāme vā yadi vāraññe yaṃ paresaṃ mamāyitaṃ, yaṃ parasattānaṃ pariggahitamapariccattaṃ satto vā saṅkhāro vā. Theyyā adinnamādetīti tehi adinnaṃ ananuññātaṃ theyyacittena ādiyati, yena kenaci payogena yena kenaci avahārena attano gahaṇaṃ sādheti.

    ૧૨૦. ઇણમાદાયાતિ અત્તનો સન્તકં કિઞ્ચિ નિક્ખિપિત્વા નિક્ખેપગ્ગહણેન વા, કિઞ્ચિ અનિક્ખિપિત્વા ‘‘એત્તકેન કાલેન એત્તકં વડ્ઢિં દસ્સામી’’તિ વડ્ઢિગ્ગહણેન વા, ‘‘યં ઇતો ઉદયં ભવિસ્સતિ, તં મય્હં મૂલં તવેવ ભવિસ્સતી’’તિ વા ‘‘ઉદયં ઉભિન્નમ્પિ સાધારણ’’ન્તિ વા એવં તંતંઆયોગગ્ગહણેન વા ઇણં ગહેત્વા. ચુજ્જમાનો પલાયતિ ન હિ તે ઇણમત્થીતિ તેન ઇણાયિકેન ‘‘દેહિ મે ઇણ’’ન્તિ ચોદિયમાનો ‘‘ન હિ તે ઇણમત્થિ, મયા ગહિતન્તિ કો સક્ખી’’તિ એવં ભણનેન ઘરે વસન્તોપિ પલાયતિ.

    120.Iṇamādāyāti attano santakaṃ kiñci nikkhipitvā nikkhepaggahaṇena vā, kiñci anikkhipitvā ‘‘ettakena kālena ettakaṃ vaḍḍhiṃ dassāmī’’ti vaḍḍhiggahaṇena vā, ‘‘yaṃ ito udayaṃ bhavissati, taṃ mayhaṃ mūlaṃ taveva bhavissatī’’ti vā ‘‘udayaṃ ubhinnampi sādhāraṇa’’nti vā evaṃ taṃtaṃāyogaggahaṇena vā iṇaṃ gahetvā. Cujjamāno palāyati na hi te iṇamatthīti tena iṇāyikena ‘‘dehi me iṇa’’nti codiyamāno ‘‘na hi te iṇamatthi, mayā gahitanti ko sakkhī’’ti evaṃ bhaṇanena ghare vasantopi palāyati.

    ૧૨૧. કિઞ્ચિક્ખકમ્યતાતિ અપ્પમત્તકેપિ કિસ્મિઞ્ચિદેવ ઇચ્છાય. પન્થસ્મિં વજન્તં જનન્તિ મગ્ગે ગચ્છન્તં યંકિઞ્ચિ ઇત્થિં વા પુરિસં વા. હન્ત્વા કિઞ્ચિક્ખમાદેતીતિ મારેત્વા કોટ્ટેત્વા તં ભણ્ડકં ગણ્હાતિ.

    121.Kiñcikkhakamyatāti appamattakepi kismiñcideva icchāya. Panthasmiṃ vajantaṃ jananti magge gacchantaṃ yaṃkiñci itthiṃ vā purisaṃ vā. Hantvā kiñcikkhamādetīti māretvā koṭṭetvā taṃ bhaṇḍakaṃ gaṇhāti.

    ૧૨૨. અત્તહેતૂતિ અત્તનો જીવિતકારણા, તથા પરહેતુ. ધનહેતૂતિ સકધનસ્સ વા પરધનસ્સ વા કારણા. ચ-કારો સબ્બત્થ વિકપ્પનત્થો. સક્ખિપુટ્ઠોતિ યં જાનાસિ, તં વદેહીતિ પુચ્છિતો. મુસા બ્રૂતીતિ જાનન્તો વા ‘‘ન જાનામી’’તિ અજાનન્તો વા ‘‘જાનામી’’તિ ભણતિ, સામિકે અસામિકે, અસામિકે ચ સામિકે કરોતિ.

    122.Attahetūti attano jīvitakāraṇā, tathā parahetu. Dhanahetūti sakadhanassa vā paradhanassa vā kāraṇā. Ca-kāro sabbattha vikappanattho. Sakkhipuṭṭhoti yaṃ jānāsi, taṃ vadehīti pucchito. Musā brūtīti jānanto vā ‘‘na jānāmī’’ti ajānanto vā ‘‘jānāmī’’ti bhaṇati, sāmike asāmike, asāmike ca sāmike karoti.

    ૧૨૩. ઞાતીનન્તિ સમ્બન્ધીનં. સખીનન્તિ વયસ્સાનં દારેસૂતિ પરપરિગ્ગહિતેસુ. પટિદિસ્સતીતિ પટિકૂલેન દિસ્સતિ, અતિચરન્તો દિસ્સતીતિ અત્થો. સાહસાતિ બલક્કારેન અનિચ્છં. સમ્પિયેનાતિ તેહિ તેસં દારેહિ પત્થિયમાનો સયઞ્ચ પત્થયમાનો, ઉભયસિનેહવસેનાપીતિ વુત્તં હોતિ.

    123.Ñātīnanti sambandhīnaṃ. Sakhīnanti vayassānaṃ dāresūti parapariggahitesu. Paṭidissatīti paṭikūlena dissati, aticaranto dissatīti attho. Sāhasāti balakkārena anicchaṃ. Sampiyenāti tehi tesaṃ dārehi patthiyamāno sayañca patthayamāno, ubhayasinehavasenāpīti vuttaṃ hoti.

    ૧૨૪. માતરં પિતરં વાતિ એવં મેત્તાય પદટ્ઠાનભૂતમ્પિ, જિણ્ણકં ગતયોબ્બનન્તિ એવં કરુણાય પદટ્ઠાનભૂતમ્પિ . પહુ સન્તો ન ભરતીતિ અત્થસમ્પન્નો ઉપકરણસમ્પન્નો હુત્વાપિ ન પોસેતિ.

    124.Mātaraṃ pitaraṃ vāti evaṃ mettāya padaṭṭhānabhūtampi, jiṇṇakaṃ gatayobbananti evaṃ karuṇāya padaṭṭhānabhūtampi . Pahu santo na bharatīti atthasampanno upakaraṇasampanno hutvāpi na poseti.

    ૧૨૫. સસુન્તિ સસ્સું. હન્તીતિ પાણિના વા લેડ્ડુના વા અઞ્ઞેન વા કેનચિ પહરતિ. રોસેતીતિ કોધમસ્સ સઞ્જનેતિ વાચાય ફરુસવચનેન.

    125.Sasunti sassuṃ. Hantīti pāṇinā vā leḍḍunā vā aññena vā kenaci paharati. Rosetīti kodhamassa sañjaneti vācāya pharusavacanena.

    ૧૨૬. અત્થન્તિ સન્દિટ્ઠિકસમ્પરાયિકપરમત્થેસુ યંકિઞ્ચિ. પુચ્છિતો સન્તોતિ પુટ્ઠો સમાનો. અનત્થમનુસાસતીતિ તસ્સ અહિતમેવ આચિક્ખતિ. પટિચ્છન્નેન મન્તેતીતિ અત્થં આચિક્ખન્તોપિ યથા સો ન જાનાતિ, તથા અપાકટેહિ પદબ્યઞ્જનેહિ પટિચ્છન્નેન વચનેન મન્તેતિ, આચરિયમુટ્ઠિં વા કત્વા દીઘરત્તં વસાપેત્વા સાવસેસમેવ મન્તેતિ.

    126.Atthanti sandiṭṭhikasamparāyikaparamatthesu yaṃkiñci. Pucchito santoti puṭṭho samāno. Anatthamanusāsatīti tassa ahitameva ācikkhati. Paṭicchannena mantetīti atthaṃ ācikkhantopi yathā so na jānāti, tathā apākaṭehi padabyañjanehi paṭicchannena vacanena manteti, ācariyamuṭṭhiṃ vā katvā dīgharattaṃ vasāpetvā sāvasesameva manteti.

    ૧૨૭. યો કત્વાતિ એત્થ મયા પુબ્બભાગે પાપિચ્છતા વુત્તા. યા સા ‘‘ઇધેકચ્ચો કાયેન દુચ્ચરિતં ચરિત્વા, વાચાય દુચ્ચરિતં ચરિત્વા, મનસા દુચ્ચરિતં ચરિત્વા, તસ્સ પટિચ્છાદનહેતુ પાપિકં ઇચ્છં પણિદહતિ, મા મં જઞ્ઞાતિ ઇચ્છતી’’તિ એવં આગતા. યથા અઞ્ઞે ન જાનન્તિ, તથા કરણેન કતાનઞ્ચ અવિવરણેન પટિચ્છન્ના અસ્સ કમ્મન્તાતિ પટિચ્છન્નકમ્મન્તો.

    127.Yo katvāti ettha mayā pubbabhāge pāpicchatā vuttā. Yā sā ‘‘idhekacco kāyena duccaritaṃ caritvā, vācāya duccaritaṃ caritvā, manasā duccaritaṃ caritvā, tassa paṭicchādanahetu pāpikaṃ icchaṃ paṇidahati, mā maṃ jaññāti icchatī’’ti evaṃ āgatā. Yathā aññe na jānanti, tathā karaṇena katānañca avivaraṇena paṭicchannā assa kammantāti paṭicchannakammanto.

    ૧૨૮. પરકુલન્તિ ઞાતિકુલં વા મિત્તકુલં વા. આગતન્તિ યસ્સ તેન કુલે ભુત્તં, તં અત્તનો ગેહમાગતં પાનભોજનાદીહિ નપ્પટિપૂજેતિ, ન વા દેતિ, અવભુત્તં વા દેતીતિ અધિપ્પાયો.

    128.Parakulanti ñātikulaṃ vā mittakulaṃ vā. Āgatanti yassa tena kule bhuttaṃ, taṃ attano gehamāgataṃ pānabhojanādīhi nappaṭipūjeti, na vā deti, avabhuttaṃ vā detīti adhippāyo.

    ૧૨૯. યો બ્રાહ્મણં વાતિ પરાભવસુત્તે વુત્તનયમેવ.

    129.Yo brāhmaṇaṃ vāti parābhavasutte vuttanayameva.

    ૧૩૦. ભત્તકાલે ઉપટ્ઠિતેતિ ભોજનકાલે જાતે. ઉપટ્ઠિતન્તિપિ પાઠો, ભત્તકાલે આગતન્તિ અત્થો. રોસેતિ વાચા ન ચ દેતીતિ ‘‘અત્થકામો મે અયં બલક્કારેન મં પુઞ્ઞં કારાપેતું આગતો’’તિ અચિન્તેત્વા અપ્પતિરૂપેન ફરુસવચનેન રોસેતિ, અન્તમસો સમ્મુખભાવમત્તમ્પિ ચસ્સ ન દેતિ, પગેવ ભોજનન્તિ અધિપ્પાયો.

    130.Bhattakāleupaṭṭhiteti bhojanakāle jāte. Upaṭṭhitantipi pāṭho, bhattakāle āgatanti attho. Roseti vācā na ca detīti ‘‘atthakāmo me ayaṃ balakkārena maṃ puññaṃ kārāpetuṃ āgato’’ti acintetvā appatirūpena pharusavacanena roseti, antamaso sammukhabhāvamattampi cassa na deti, pageva bhojananti adhippāyo.

    ૧૩૧. અસતં યોધ પબ્રૂતીતિ યો ઇધ યથા નિમિત્તાનિ દિસ્સન્તિ ‘‘અસુકદિવસે ઇદઞ્ચિદઞ્ચ તે ભવિસ્સતી’’તિ એવં અસજ્જનાનં વચનં પબ્રૂતિ. ‘‘અસન્ત’’ન્તિપિ પાઠો, અભૂતન્તિ અત્થો. પબ્રૂતીતિ ભણતિ ‘‘અમુકસ્મિં નામ ગામે મય્હં ઈદિસો ઘરવિભવો, એહિ તત્થ ગચ્છામ, ઘરણી મે ભવિસ્સસિ, ઇદઞ્ચિદઞ્ચ તે દસ્સામી’’તિ પરભરિયં પરદાસિં વા વઞ્ચેન્તો ધુત્તો વિય. નિજિગીસાનોતિ નિજિગીસમાનો મગ્ગમાનો, તં વઞ્ચેત્વા યંકિઞ્ચિ ગહેત્વા પલાયિતુકામોતિ અધિપ્પાયો.

    131.Asataṃ yodha pabrūtīti yo idha yathā nimittāni dissanti ‘‘asukadivase idañcidañca te bhavissatī’’ti evaṃ asajjanānaṃ vacanaṃ pabrūti. ‘‘Asanta’’ntipi pāṭho, abhūtanti attho. Pabrūtīti bhaṇati ‘‘amukasmiṃ nāma gāme mayhaṃ īdiso gharavibhavo, ehi tattha gacchāma, gharaṇī me bhavissasi, idañcidañca te dassāmī’’ti parabhariyaṃ paradāsiṃ vā vañcento dhutto viya. Nijigīsānoti nijigīsamāno maggamāno, taṃ vañcetvā yaṃkiñci gahetvā palāyitukāmoti adhippāyo.

    ૧૩૨. યો ચત્તાનન્તિ યો ચ અત્તાનં. સમુક્કંસેતિ જાતિઆદીહિ સમુક્કંસતિ ઉચ્ચટ્ઠાને ઠપેતિ. પરે ચ મવજાનાતીતિ તેહિયેવ પરે અવજાનાતિ, નીચં કરોતિ. મ-કારો પદસન્ધિકરો . નિહીનોતિ ગુણવુડ્ઢિતો પરિહીનો, અધમભાવં વા ગતો. સેન માનેનાતિ તેન ઉક્કંસનાવજાનનસઙ્ખાતેન અત્તનો માનેન.

    132.Yo cattānanti yo ca attānaṃ. Samukkaṃseti jātiādīhi samukkaṃsati uccaṭṭhāne ṭhapeti. Pare ca mavajānātīti tehiyeva pare avajānāti, nīcaṃ karoti. Ma-kāro padasandhikaro . Nihīnoti guṇavuḍḍhito parihīno, adhamabhāvaṃ vā gato. Sena mānenāti tena ukkaṃsanāvajānanasaṅkhātena attano mānena.

    ૧૩૩. રોસકોતિ કાયવાચાહિ પરેસં રોસજનકો. કદરિયોતિ થદ્ધમચ્છરી, યો પરે પરેસં દેન્તે અઞ્ઞં વા પુઞ્ઞં કરોન્તે વારેતિ, તસ્સેતં અધિવચનં. પાપિચ્છોતિ અસન્તગુણસમ્ભાવનિચ્છાય સમન્નાગતો. મચ્છરીતિ આવાસાદિમચ્છરિયયુત્તો. સઠોતિ અસન્તગુણપ્પકાસનલક્ખણેન સાઠેય્યેન સમન્નાગતો, અસમ્માભાસી વા અકાતુકામોપિ ‘‘કરોમી’’તિઆદિવચનેન. નાસ્સ પાપજિગુચ્છનલક્ખણા હિરી, નાસ્સ ઉત્તાસનતો ઉબ્બેગલક્ખણં ઓત્તપ્પન્તિ અહિરિકો અનોત્તપ્પી.

    133.Rosakoti kāyavācāhi paresaṃ rosajanako. Kadariyoti thaddhamaccharī, yo pare paresaṃ dente aññaṃ vā puññaṃ karonte vāreti, tassetaṃ adhivacanaṃ. Pāpicchoti asantaguṇasambhāvanicchāya samannāgato. Maccharīti āvāsādimacchariyayutto. Saṭhoti asantaguṇappakāsanalakkhaṇena sāṭheyyena samannāgato, asammābhāsī vā akātukāmopi ‘‘karomī’’tiādivacanena. Nāssa pāpajigucchanalakkhaṇā hirī, nāssa uttāsanato ubbegalakkhaṇaṃ ottappanti ahiriko anottappī.

    ૧૩૪. બુદ્ધન્તિ સમ્માસમ્બુદ્ધં. પરિભાસતીતિ ‘‘અસબ્બઞ્ઞૂ’’તિઆદીહિ અપવદતિ, સાવકઞ્ચ ‘‘દુપ્પટિપન્નો’’તિઆદીહિ. પરિબ્બાજં ગહટ્ઠં વાતિ સાવકવિસેસનમેવેતં પબ્બજિતં વા તસ્સ સાવકં, ગહટ્ઠં વા પચ્ચયદાયકન્તિ અત્થો. બાહિરકં વા પરિબ્બાજકં યંકિઞ્ચિ ગહટ્ઠં વા અભૂતેન દોસેન પરિભાસતીતિ એવમ્પેત્થ અત્થં ઇચ્છન્તિ પોરાણા.

    134.Buddhanti sammāsambuddhaṃ. Paribhāsatīti ‘‘asabbaññū’’tiādīhi apavadati, sāvakañca ‘‘duppaṭipanno’’tiādīhi. Paribbājaṃ gahaṭṭhaṃ vāti sāvakavisesanamevetaṃ pabbajitaṃ vā tassa sāvakaṃ, gahaṭṭhaṃ vā paccayadāyakanti attho. Bāhirakaṃ vā paribbājakaṃ yaṃkiñci gahaṭṭhaṃ vā abhūtena dosena paribhāsatīti evampettha atthaṃ icchanti porāṇā.

    ૧૩૫. અનરહં સન્તોતિ અખીણાસવો સમાનો. અરહં પટિજાનાતીતિ ‘‘અહં અરહા’’તિ પટિજાનાતિ, યથા નં ‘‘અરહા અય’’ન્તિ જાનન્તિ, તથા વાચં નિચ્છારેતિ, કાયેન પરક્કમતિ, ચિત્તેન ઇચ્છતિ અધિવાસેતિ. ચોરોતિ થેનો. સબ્રહ્મકે લોકેતિ ઉક્કટ્ઠવસેન આહ – સબ્બલોકેતિ વુત્તં હોતિ . લોકે હિ સન્ધિચ્છેદનનિલ્લોપહરણએકાગારિકકરણપરિપન્થતિટ્ઠનાદીહિ પરેસં ધનં વિલુમ્પન્તા ચોરાતિ વુચ્ચન્તિ. સાસને પન પરિસસમ્પત્તિઆદીહિ પચ્ચયાદીનિ વિલુમ્પન્તા. યથાહ –

    135.Anarahaṃ santoti akhīṇāsavo samāno. Arahaṃ paṭijānātīti ‘‘ahaṃ arahā’’ti paṭijānāti, yathā naṃ ‘‘arahā aya’’nti jānanti, tathā vācaṃ nicchāreti, kāyena parakkamati, cittena icchati adhivāseti. Coroti theno. Sabrahmake loketi ukkaṭṭhavasena āha – sabbaloketi vuttaṃ hoti . Loke hi sandhicchedananillopaharaṇaekāgārikakaraṇaparipanthatiṭṭhanādīhi paresaṃ dhanaṃ vilumpantā corāti vuccanti. Sāsane pana parisasampattiādīhi paccayādīni vilumpantā. Yathāha –

    ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, મહાચોરા સન્તો સંવિજ્જમાના લોકસ્મિં. કતમે પઞ્ચ? ઇધ, ભિક્ખવે, એકચ્ચસ્સ મહાચોરસ્સ એવં હોતિ ‘કુદાસ્સુ નામાહં સતેન વા સહસ્સેન વા પરિવુતો ગામનિગમરાજધાનીસુ આહિણ્ડિસ્સામિ હનન્તો, ઘાતેન્તો, છિન્દન્તો, છેદાપેન્તો, પચન્તો પાચેન્તોતિ, સો અપરેન સમયેન સતેન વા સહસ્સેન વા પરિવુતો ગામનિગમરાજધાનીસુ આહિણ્ડતિ હનન્તો…પે॰… પાચેન્તો. એવમેવ ખો, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચસ્સ પાપભિક્ખુનો એવં હોતિ ‘કુદાસ્સુ નામાહં સતેન વા…પે॰… રાજધાનીસુ ચારિકં ચરિસ્સામિ સક્કતો, ગરુકતો, માનિતો, પૂજિતો, અપચિતો, ગહટ્ઠાનઞ્ચેવ પબ્બજિતાનઞ્ચ લાભી ચીવર…પે॰… પરિક્ખારાન’ન્તિ. સો અપરેન સમયેન સતેન વા સહસ્સેન વા પરિવુતો ગામનિગમરાજધાનીસુ ચારિકં ચરતિ સક્કતો…પે॰… પરિક્ખારાનં. અયં, ભિક્ખવે, પઠમો મહાચોરો સન્તો સંવિજ્જમાનો લોકસ્મિં.

    ‘‘Pañcime, bhikkhave, mahācorā santo saṃvijjamānā lokasmiṃ. Katame pañca? Idha, bhikkhave, ekaccassa mahācorassa evaṃ hoti ‘kudāssu nāmāhaṃ satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu āhiṇḍissāmi hananto, ghātento, chindanto, chedāpento, pacanto pācentoti, so aparena samayena satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu āhiṇḍati hananto…pe… pācento. Evameva kho, bhikkhave, idhekaccassa pāpabhikkhuno evaṃ hoti ‘kudāssu nāmāhaṃ satena vā…pe… rājadhānīsu cārikaṃ carissāmi sakkato, garukato, mānito, pūjito, apacito, gahaṭṭhānañceva pabbajitānañca lābhī cīvara…pe… parikkhārāna’nti. So aparena samayena satena vā sahassena vā parivuto gāmanigamarājadhānīsu cārikaṃ carati sakkato…pe… parikkhārānaṃ. Ayaṃ, bhikkhave, paṭhamo mahācoro santo saṃvijjamāno lokasmiṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પાપભિક્ખુ તથાગતપ્પવેદિતં ધમ્મવિનયં પરિયાપુણિત્વા અત્તનો દહતિ, અયં, ભિક્ખવે, દુતિયો…પે॰… લોકસ્મિં.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco pāpabhikkhu tathāgatappaveditaṃ dhammavinayaṃ pariyāpuṇitvā attano dahati, ayaṃ, bhikkhave, dutiyo…pe… lokasmiṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો પાપભિક્ખુ સુદ્ધં બ્રહ્મચારિં પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં ચરન્તં અમૂલકેન અબ્રહ્મચરિયેન અનુદ્ધંસેતિ. અયં, ભિક્ખવે, તતિયો…પે॰… લોકસ્મિં.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco pāpabhikkhu suddhaṃ brahmacāriṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ carantaṃ amūlakena abrahmacariyena anuddhaṃseti. Ayaṃ, bhikkhave, tatiyo…pe… lokasmiṃ.

    ‘‘પુન ચપરં, ભિક્ખવે, ઇધેકચ્ચો, પાપભિક્ખુ યાનિ તાનિ સઙ્ઘસ્સ ગરુભણ્ડાનિ ગરુપરિક્ખારાનિ, સેય્યથિદં – આરામો, આરામવત્થુ, વિહારો, વિહારવત્થુ, મઞ્ચો, પીઠં, ભિસિ, બિમ્બોહનં, લોહકુમ્ભી, લોહભાણકં, લોહવારકો, લોહકટાહં, વાસિ, ફરસુ, કુઠારી, કુદાલો, નિખાદનં, વલ્લિ, વેળુ, મુઞ્જં, પબ્બજં, તિણં, મત્તિકા, દારુભણ્ડં, મત્તિકાભણ્ડં, તેહિ ગિહિં સઙ્ગણ્હાતિ ઉપલાપેતિ. અયં, ભિક્ખવે, ચતુત્થો…પે॰… લોકસ્મિં.

    ‘‘Puna caparaṃ, bhikkhave, idhekacco, pāpabhikkhu yāni tāni saṅghassa garubhaṇḍāni garuparikkhārāni, seyyathidaṃ – ārāmo, ārāmavatthu, vihāro, vihāravatthu, mañco, pīṭhaṃ, bhisi, bimbohanaṃ, lohakumbhī, lohabhāṇakaṃ, lohavārako, lohakaṭāhaṃ, vāsi, pharasu, kuṭhārī, kudālo, nikhādanaṃ, valli, veḷu, muñjaṃ, pabbajaṃ, tiṇaṃ, mattikā, dārubhaṇḍaṃ, mattikābhaṇḍaṃ, tehi gihiṃ saṅgaṇhāti upalāpeti. Ayaṃ, bhikkhave, catuttho…pe… lokasmiṃ.

    ‘‘સદેવકે, ભિક્ખવે, લોકે…પે॰… સદેવમનુસ્સાય અયં અગ્ગો મહાચોરો, યો અસન્તં અભૂતં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઉલ્લપતી’’તિ (પારા॰ ૧૯૫).

    ‘‘Sadevake, bhikkhave, loke…pe… sadevamanussāya ayaṃ aggo mahācoro, yo asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapatī’’ti (pārā. 195).

    તત્થ લોકિયચોરા લોકિયમેવ ધનધઞ્ઞાદિં થેનેન્તિ. સાસને વુત્તચોરેસુ પઠમો તથારૂપમેવ ચીવરાદિપચ્ચયમત્તં, દુતિયો પરિયત્તિધમ્મં, તતિયો પરસ્સ બ્રહ્મચરિયં, ચતુત્થો સઙ્ઘિકગરુભણ્ડં, પઞ્ચમો ઝાનસમાધિસમાપત્તિમગ્ગફલપ્પભેદં લોકિયલોકુત્તરગુણધનં, લોકિયઞ્ચ ચીવરાદિપચ્ચયજાતં. યથાહ – ‘‘થેય્યાય વો, ભિક્ખવે, રટ્ઠપિણ્ડો ભુત્તો’’તિ. તત્થ ય્વાયં પઞ્ચમો મહાચોરો, તં સન્ધાયાહ ભગવા ‘‘ચોરો સબ્રહ્મકે લોકે’’તિ. સો હિ ‘‘સદેવકે, ભિક્ખવે, લોકે…પે॰… સદેવમનુસ્સાય અયં અગ્ગો મહાચોરો, યો અસન્તં અભૂતં ઉત્તરિમનુસ્સધમ્મં ઉલ્લપતી’’તિ (પારા॰ ૧૯૫) એવં લોકિયલોકુત્તરધનથેનનતો અગ્ગો મહાચોરોતિ વુત્તો, તસ્મા તં ઇધાપિ ‘‘સબ્રહ્મકે લોકે’’તિ ઇમિના ઉક્કટ્ઠપરિચ્છેદેન પકાસેસિ.

    Tattha lokiyacorā lokiyameva dhanadhaññādiṃ thenenti. Sāsane vuttacoresu paṭhamo tathārūpameva cīvarādipaccayamattaṃ, dutiyo pariyattidhammaṃ, tatiyo parassa brahmacariyaṃ, catuttho saṅghikagarubhaṇḍaṃ, pañcamo jhānasamādhisamāpattimaggaphalappabhedaṃ lokiyalokuttaraguṇadhanaṃ, lokiyañca cīvarādipaccayajātaṃ. Yathāha – ‘‘theyyāya vo, bhikkhave, raṭṭhapiṇḍo bhutto’’ti. Tattha yvāyaṃ pañcamo mahācoro, taṃ sandhāyāha bhagavā ‘‘coro sabrahmake loke’’ti. So hi ‘‘sadevake, bhikkhave, loke…pe… sadevamanussāya ayaṃ aggo mahācoro, yo asantaṃ abhūtaṃ uttarimanussadhammaṃ ullapatī’’ti (pārā. 195) evaṃ lokiyalokuttaradhanathenanato aggo mahācoroti vutto, tasmā taṃ idhāpi ‘‘sabrahmake loke’’ti iminā ukkaṭṭhaparicchedena pakāsesi.

    એસો ખો વસલાધમોતિ. એત્થ ખોતિ અવધારણત્થો, તેન એસો એવ વસલાધમો. વસલાનં હીનો સબ્બપચ્છિમકોતિ અવધારેતિ. કસ્મા? વિસિટ્ઠવત્થુમ્હિ થેય્યધમ્મવસ્સનતો, યાવ તં પટિઞ્ઞં ન વિસ્સજ્જેતિ, તાવ અવિગતવસલકરણધમ્મતો ચાતિ.

    Eso kho vasalādhamoti. Ettha khoti avadhāraṇattho, tena eso eva vasalādhamo. Vasalānaṃ hīno sabbapacchimakoti avadhāreti. Kasmā? Visiṭṭhavatthumhi theyyadhammavassanato, yāva taṃ paṭiññaṃ na vissajjeti, tāva avigatavasalakaraṇadhammato cāti.
