Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૩૭. અહિવાતકરોગવત્થુ

    37. Ahivātakarogavatthu

    ૧૦૦. તેન ખો પન સમયેન અઞ્ઞતરં કુલં અહિવાતકરોગેન કાલઙ્કતં હોતિ. તસ્સ પિતાપુત્તકા સેસા હોન્તિ. તે ભિક્ખૂસુ પબ્બજિત્વા એકતોવ પિણ્ડાય ચરન્તિ. અથ ખો સો દારકો પિતુનો ભિક્ખાય દિન્નાય ઉપધાવિત્વા એતદવોચ – ‘‘મય્હમ્પિ, તાત, દેહિ; મય્હમ્પિ , તાત, દેહી’’તિ. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘અબ્રહ્મચારિનો ઇમે સમણા સક્યપુત્તિયા. અયમ્પિ દારકો ભિક્ખુનિયા જાતો’’તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. ન, ભિક્ખવે, ઊનપન્નરસવસ્સો દારકો પબ્બાજેતબ્બો. યો પબ્બાજેય્ય, આપત્તિ દુક્કટસ્સાતિ.

    100. Tena kho pana samayena aññataraṃ kulaṃ ahivātakarogena kālaṅkataṃ hoti. Tassa pitāputtakā sesā honti. Te bhikkhūsu pabbajitvā ekatova piṇḍāya caranti. Atha kho so dārako pituno bhikkhāya dinnāya upadhāvitvā etadavoca – ‘‘mayhampi, tāta, dehi; mayhampi , tāta, dehī’’ti. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘abrahmacārino ime samaṇā sakyaputtiyā. Ayampi dārako bhikkhuniyā jāto’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Na, bhikkhave, ūnapannarasavasso dārako pabbājetabbo. Yo pabbājeyya, āpatti dukkaṭassāti.

    તેન ખો પન સમયેન આયસ્મતો આનન્દસ્સ ઉપટ્ઠાકકુલં સદ્ધં પસન્નં અહિવાતકરોગેન કાલઙ્કતં હોતિ, દ્વે ચ દારકા સેસા હોન્તિ. તે પોરાણકેન આચિણ્ણકપ્પેન ભિક્ખૂ પસ્સિત્વા ઉપધાવન્તિ. ભિક્ખૂ અપસાદેન્તિ. તે ભિક્ખૂહિ અપસાદિયમાના રોદન્તિ. અથ ખો આયસ્મતો આનન્દસ્સ એતદહોસિ – ‘‘ભગવતા પઞ્ઞત્તં ‘ન ઊનપન્નરસવસ્સો દારકો પબ્બાજેતબ્બો’તિ. ઇમે ચ દારકા ઊનપન્નરસવસ્સા. કેન નુ ખો ઉપાયેન ઇમે દારકા ન વિનસ્સેય્યુ’’ન્તિ? અથ ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવતો એતમત્થં આરોચેસિ. ઉસ્સહન્તિ પન તે, આનન્દ, દારકા કાકે ઉડ્ડાપેતુન્તિ? ઉસ્સહન્તિ, ભગવાતિ. અથ ખો ભગવા એતસ્મિં નિદાને એતસ્મિં પકરણે ધમ્મિં કથં કત્વા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘અનુજાનામિ, ભિક્ખવે, ઊનપન્નરસવસ્સં દારકં કાકુડ્ડેપકં પબ્બાજેતુ’’ન્તિ.

    Tena kho pana samayena āyasmato ānandassa upaṭṭhākakulaṃ saddhaṃ pasannaṃ ahivātakarogena kālaṅkataṃ hoti, dve ca dārakā sesā honti. Te porāṇakena āciṇṇakappena bhikkhū passitvā upadhāvanti. Bhikkhū apasādenti. Te bhikkhūhi apasādiyamānā rodanti. Atha kho āyasmato ānandassa etadahosi – ‘‘bhagavatā paññattaṃ ‘na ūnapannarasavasso dārako pabbājetabbo’ti. Ime ca dārakā ūnapannarasavassā. Kena nu kho upāyena ime dārakā na vinasseyyu’’nti? Atha kho āyasmā ānando bhagavato etamatthaṃ ārocesi. Ussahanti pana te, ānanda, dārakā kāke uḍḍāpetunti? Ussahanti, bhagavāti. Atha kho bhagavā etasmiṃ nidāne etasmiṃ pakaraṇe dhammiṃ kathaṃ katvā bhikkhū āmantesi – ‘‘anujānāmi, bhikkhave, ūnapannarasavassaṃ dārakaṃ kākuḍḍepakaṃ pabbājetu’’nti.

    અહિવાતકરોગવત્થુ નિટ્ઠિતં.

    Ahivātakarogavatthu niṭṭhitaṃ.







    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથા • Kammārabhaṇḍuvatthādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથાવણ્ણના • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩૫. કમ્મારભણ્ડુવત્થુઆદિકથા • 35. Kammārabhaṇḍuvatthuādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact