Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi

    ૩૯. આહુન્દરિકવત્થુ

    39. Āhundarikavatthu

    ૧૦૨. તેન ખો પન સમયેન ભગવા તત્થેવ રાજગહે વસ્સં વસિ, તત્થ હેમન્તં, તત્થ ગિમ્હં. મનુસ્સા ઉજ્ઝાયન્તિ ખિય્યન્તિ વિપાચેન્તિ – ‘‘આહુન્દરિકા સમણાનં સક્યપુત્તિયાનં દિસા અન્ધકારા, ન ઇમેસં દિસા પક્ખાયન્તી’’તિ. અસ્સોસું ખો ભિક્ખૂ તેસં મનુસ્સાનં ઉજ્ઝાયન્તાનં ખિય્યન્તાનં વિપાચેન્તાનં. અથ ખો તે ભિક્ખૂ ભગવતો એતમત્થં આરોચેસું. અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં આનન્દં આમન્તેસિ – ‘‘ગચ્છાનન્દ, અવાપુરણં 1 આદાય અનુપરિવેણિયં ભિક્ખૂનં આરોચેહિ – ‘‘ઇચ્છતાવુસો ભગવા દક્ખિણાગિરિં ચારિકં પક્કમિતું. યસ્સાયસ્મતો અત્થો, સો આગચ્છતૂ’’તિ. એવં, ભન્તે, તિ ખો આયસ્મા આનન્દો ભગવતો પટિસ્સુણિત્વા અવાપુરણં આદાય અનુપરિવેણિયં ભિક્ખૂનં આરોચેસિ – ‘ઇચ્છતાવુસો ભગવા દક્ખિણાગિરિં ચારિકં પક્કમિતું. યસ્સાયસ્મતો અત્થો, સો આગચ્છતૂ’’’તિ. ભિક્ખૂ એવમાહંસુ – ‘‘ભગવતા, આવુસો આનન્દ, પઞ્ઞત્તં દસવસ્સાનિ નિસ્સાય વત્થું, દસવસ્સેન નિસ્સયં દાતું. તત્થ ચ નો ગન્તબ્બં ભવિસ્સતિ, નિસ્સયો ચ ગહેતબ્બો ભવિસ્સતિ, ઇત્તરો ચ વાસો ભવિસ્સતિ, પુન ચ પચ્ચાગન્તબ્બં ભવિસ્સતિ, પુન ચ નિસ્સયો ગહેતબ્બો ભવિસ્સતિ. સચે અમ્હાકં આચરિયુપજ્ઝાયા ગમિસ્સન્તિ, મયમ્પિ ગમિસ્સામ; નો ચે અમ્હાકં આચરિયુપજ્ઝાયા ગમિસ્સન્તિ, મયમ્પિ ન ગમિસ્સામ. લહુચિત્તકતા નો, આવુસો આનન્દ, પઞ્ઞાયિસ્સતી’’તિ. અથ ખો ભગવા ઓગણેન ભિક્ખુસઙ્ઘેન દક્ખિણાગિરિં ચારિકં પક્કામિ.

    102. Tena kho pana samayena bhagavā tattheva rājagahe vassaṃ vasi, tattha hemantaṃ, tattha gimhaṃ. Manussā ujjhāyanti khiyyanti vipācenti – ‘‘āhundarikā samaṇānaṃ sakyaputtiyānaṃ disā andhakārā, na imesaṃ disā pakkhāyantī’’ti. Assosuṃ kho bhikkhū tesaṃ manussānaṃ ujjhāyantānaṃ khiyyantānaṃ vipācentānaṃ. Atha kho te bhikkhū bhagavato etamatthaṃ ārocesuṃ. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘gacchānanda, avāpuraṇaṃ 2 ādāya anupariveṇiyaṃ bhikkhūnaṃ ārocehi – ‘‘icchatāvuso bhagavā dakkhiṇāgiriṃ cārikaṃ pakkamituṃ. Yassāyasmato attho, so āgacchatū’’ti. Evaṃ, bhante, ti kho āyasmā ānando bhagavato paṭissuṇitvā avāpuraṇaṃ ādāya anupariveṇiyaṃ bhikkhūnaṃ ārocesi – ‘icchatāvuso bhagavā dakkhiṇāgiriṃ cārikaṃ pakkamituṃ. Yassāyasmato attho, so āgacchatū’’’ti. Bhikkhū evamāhaṃsu – ‘‘bhagavatā, āvuso ānanda, paññattaṃ dasavassāni nissāya vatthuṃ, dasavassena nissayaṃ dātuṃ. Tattha ca no gantabbaṃ bhavissati, nissayo ca gahetabbo bhavissati, ittaro ca vāso bhavissati, puna ca paccāgantabbaṃ bhavissati, puna ca nissayo gahetabbo bhavissati. Sace amhākaṃ ācariyupajjhāyā gamissanti, mayampi gamissāma; no ce amhākaṃ ācariyupajjhāyā gamissanti, mayampi na gamissāma. Lahucittakatā no, āvuso ānanda, paññāyissatī’’ti. Atha kho bhagavā ogaṇena bhikkhusaṅghena dakkhiṇāgiriṃ cārikaṃ pakkāmi.

    આહુન્દરિકવત્થુ નિટ્ઠિતં.

    Āhundarikavatthu niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. અપાપુરણં (ક॰)
    2. apāpuraṇaṃ (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથા • Kammārabhaṇḍuvatthādikathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / કમ્મારભણ્ડુવત્થાદિકથાવણ્ણના • Kammārabhaṇḍuvatthādikathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૩૫. કમ્મારભણ્ડુવત્થુઆદિકથા • 35. Kammārabhaṇḍuvatthuādikathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact