Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૧૦. અજગરઙ્ગપઞ્હો
10. Ajagaraṅgapañho
૧૦. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ‘અજગરસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’ન્તિ યં વદેસિ, કતમં તં એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બ’’ન્તિ? ‘‘યથા, મહારાજ, અજગરો મહતિમહાકાયો બહૂપિ દિવસે ઊનૂદરો દીનતરો કુચ્છિપૂરં આહારં ન લભતિ, અપરિપુણ્ણો યેવ યાવદેવ સરીરયાપનમત્તકેન યાપેતિ, એવમેવ ખો, મહારાજ, યોગિનો યોગાવચરસ્સ ભિક્ખાચરિયપ્પસુતસ્સ પરપિણ્ડમુપગતસ્સ પરદિન્નપ્પાટિકઙ્ખિસ્સ સયંગાહપ્પટિવિરતસ્સ દુલ્લભં ઉદરપરિપૂરં આહારં, અપિ ચ અત્થવસિકેન કુલપુત્તેન ચત્તારો પઞ્ચ આલોપે અભુઞ્જિત્વા અવસેસં ઉદકેન પરિપૂરેતબ્બં. ઇદં, મહારાજ, અજગરસ્સ એકં અઙ્ગં ગહેતબ્બં. ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, થેરેન સારિપુત્તેન ધમ્મસેનાપતિના –
10. ‘‘Bhante nāgasena, ‘ajagarassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’nti yaṃ vadesi, katamaṃ taṃ ekaṃ aṅgaṃ gahetabba’’nti? ‘‘Yathā, mahārāja, ajagaro mahatimahākāyo bahūpi divase ūnūdaro dīnataro kucchipūraṃ āhāraṃ na labhati, aparipuṇṇo yeva yāvadeva sarīrayāpanamattakena yāpeti, evameva kho, mahārāja, yogino yogāvacarassa bhikkhācariyappasutassa parapiṇḍamupagatassa paradinnappāṭikaṅkhissa sayaṃgāhappaṭiviratassa dullabhaṃ udaraparipūraṃ āhāraṃ, api ca atthavasikena kulaputtena cattāro pañca ālope abhuñjitvā avasesaṃ udakena paripūretabbaṃ. Idaṃ, mahārāja, ajagarassa ekaṃ aṅgaṃ gahetabbaṃ. Bhāsitampetaṃ, mahārāja, therena sāriputtena dhammasenāpatinā –
‘‘‘અલ્લં સુક્ખં વા ભુઞ્જન્તો, ન બાળ્હં સુહિતો સિયા;
‘‘‘Allaṃ sukkhaṃ vā bhuñjanto, na bāḷhaṃ suhito siyā;
ઊનૂદરો મિતાહારો, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે.
Ūnūdaro mitāhāro, sato bhikkhu paribbaje.
‘‘‘ચત્તારો પઞ્ચ આલોપે, અભુત્વા ઉદકં પિવે;
‘‘‘Cattāro pañca ālope, abhutvā udakaṃ pive;
અલં ફાસુ વિહારાય, પહિતત્તસ્સ ભિક્ખુનો’’’તિ.
Alaṃ phāsu vihārāya, pahitattassa bhikkhuno’’’ti.
અજગરઙ્ગપઞ્હો દસમો.
Ajagaraṅgapañho dasamo.
સીહવગ્ગો પઞ્ચમો.
Sīhavaggo pañcamo.
તસ્સુદ્દાનં –
Tassuddānaṃ –
કેસરી ચક્કવાકો ચ, પેણાહિ ઘરકપોતકો;
Kesarī cakkavāko ca, peṇāhi gharakapotako;
ઉલૂકો સતપત્તો ચ, વગ્ગુલિ ચ જલૂપિકા;
Ulūko satapatto ca, vagguli ca jalūpikā;
સપ્પો અજગરો ચેવ, વગ્ગો તેન પવુચ્ચતીતિ.
Sappo ajagaro ceva, vaggo tena pavuccatīti.