Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / ચૂળનિદ્દેસપાળિ • Cūḷaniddesapāḷi

    ૧. અજિતમાણવપુચ્છા

    1. Ajitamāṇavapucchā

    ૫૭.

    57.

    ‘‘કેનસ્સુ નિવુતો લોકો, [ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો]

    ‘‘Kenassu nivuto loko, [iccāyasmā ajito]

    કેનસ્સુ નપ્પકાસતિ;

    Kenassu nappakāsati;

    કિસ્સાભિલેપનં બ્રૂસિ, કિંસુ તસ્સ મહબ્ભયં’’.

    Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃsu tassa mahabbhayaṃ’’.

    ૫૮.

    58.

    ‘‘અવિજ્જાય નિવુતો લોકો, [અજિતાતિ ભગવા]

    ‘‘Avijjāya nivuto loko, [ajitāti bhagavā]

    વેવિચ્છા પમાદા નપ્પકાસતિ;

    Vevicchā pamādā nappakāsati;

    જપ્પાભિલેપનં બ્રૂમિ, દુક્ખમસ્સ મહબ્ભયં’’.

    Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhayaṃ’’.

    ૫૯.

    59.

    ‘‘સવન્તિ સબ્બધિ સોતા, [ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો]

    ‘‘Savanti sabbadhi sotā, [iccāyasmā ajito]

    સોતાનં કિં નિવારણં;

    Sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ;

    સોતાનં સંવરં બ્રૂહિ, કેન સોતા પિધિય્યરે’’.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhiyyare’’.

    ૬૦.

    60.

    ‘‘યાનિ સોતાનિ લોકસ્મિં, [અજિતાતિ ભગવા]

    ‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, [ajitāti bhagavā]

    સતિ તેસં નિવારણં;

    Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;

    સોતાનં સંવરં બ્રૂમિ, પઞ્ઞાયેતે પિધિય્યરે’’.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhiyyare’’.

    ૬૧.

    61.

    ‘‘પઞ્ઞા ચેવ સતિ ચાપિ 1, [ઇચ્ચાયસ્મા અજિતો]

    ‘‘Paññā ceva sati cāpi 2, [iccāyasmā ajito]

    નામરૂપઞ્ચ મારિસ;

    Nāmarūpañca mārisa;

    એતં મે પુટ્ઠો પબ્રૂહિ, કત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ’’.

    Etaṃ me puṭṭho pabrūhi, katthetaṃ uparujjhati’’.

    ૬૨.

    62.

    ‘‘યમેતં પઞ્હં અપુચ્છિ, અજિત તં વદામિ તે;

    ‘‘Yametaṃ pañhaṃ apucchi, ajita taṃ vadāmi te;

    યત્થ નામઞ્ચ રૂપઞ્ચ, અસેસં ઉપરુજ્ઝતિ;

    Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;

    વિઞ્ઞાણસ્સ નિરોધેન, એત્થેતં ઉપરુજ્ઝતિ’’.

    Viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ uparujjhati’’.

    ૬૩.

    63.

    ‘‘યે ચ સઙ્ખાતધમ્માસે, યે ચ સેખા 3 પુથૂ ઇધ;

    ‘‘Ye ca saṅkhātadhammāse, ye ca sekhā 4 puthū idha;

    તેસં મે નિપકો ઇરિયં, પુટ્ઠો પબ્રૂહિ મારિસ’’.

    Tesaṃ me nipako iriyaṃ, puṭṭho pabrūhi mārisa’’.

    ૬૪.

    64.

    ‘‘કામેસુ નાભિગિજ્ઝેય્ય, મનસાનાવિલો સિયા;

    ‘‘Kāmesu nābhigijjheyya, manasānāvilo siyā;

    કુસલો સબ્બધમ્માનં, સતો ભિક્ખુ પરિબ્બજે’’તિ.

    Kusalo sabbadhammānaṃ, sato bhikkhu paribbaje’’ti.

    અજિતમાણવપુચ્છા પઠમા.

    Ajitamāṇavapucchā paṭhamā.







    Footnotes:
    1. સતી ચેવ (સી॰)
    2. satī ceva (sī.)
    3. સેક્ખા (ક॰)
    4. sekkhā (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / ચૂળનિદ્દેસ-અટ્ઠકથા • Cūḷaniddesa-aṭṭhakathā / ૧. અજિતમાણવસુત્તનિદ્દેસવણ્ણના • 1. Ajitamāṇavasuttaniddesavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact