Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சூளனித்³தே³ஸபாளி • Cūḷaniddesapāḷi

    பாராயனவக்³க³னித்³தே³ஸோ

    Pārāyanavagganiddeso

    1. அஜிதமாணவபுச்சா²னித்³தே³ஸோ

    1. Ajitamāṇavapucchāniddeso

    1.

    1.

    கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]

    Kenassunivuto loko, [iccāyasmā ajito]

    கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதி;

    Kenassu nappakāsati;

    கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸி 1, கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங்.

    Kissābhilepanaṃ brūsi2, kiṃsu tassa mahabbhayaṃ.

    கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோதி. லோகோதி நிரயலோகோ திரச்சா²னலோகோ பெத்திவிஸயலோகோ மனுஸ்ஸலோகோ தே³வலோகோ க²ந்த⁴லோகோ தா⁴துலோகோ ஆயதனலோகோ அயங் லோகோ பரோ லோகோ ப்³ரஹ்மலோகோ தே³வலோகோ – அயங் வுச்சதி லோகோ. அயங் லோகோ கேன ஆவுதோ நிவுதோ ஓவுதோ 3 பிஹிதோ படிச்ச²ன்னோ படிகுஜ்ஜிதோதி – கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ?

    Kenassu nivuto lokoti. Lokoti nirayaloko tiracchānaloko pettivisayaloko manussaloko devaloko khandhaloko dhātuloko āyatanaloko ayaṃ loko paro loko brahmaloko devaloko – ayaṃ vuccati loko. Ayaṃ loko kena āvuto nivuto ovuto 4 pihito paṭicchanno paṭikujjitoti – kenassu nivuto loko?

    இச்சாயஸ்மா அஜிதோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴ பத³ஸங்ஸக்³கோ³ பத³பாரிபூரீ அக்க²ரஸமவாயோ ப்³யஞ்ஜனஸிலிட்ட²தா பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் 5 இச்சாதி. ஆயஸ்மாதி பியவசனங் க³ருவசனங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் ஆயஸ்மாதி. அஜிதோதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ நாமங் ஸங்கா² ஸமஞ்ஞா பஞ்ஞத்தி வோஹாரோ நாமங் நாமகம்மங் நாமதெ⁴ய்யங் நிருத்தி ப்³யஞ்ஜனங் அபி⁴லாபோதி – இச்சாயஸ்மா அஜிதோ.

    Iccāyasmā ajitoti. Iccāti padasandhi padasaṃsaggo padapāripūrī akkharasamavāyo byañjanasiliṭṭhatā padānupubbatāpetaṃ 6 iccāti. Āyasmāti piyavacanaṃ garuvacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ āyasmāti. Ajitoti tassa brāhmaṇassa nāmaṃ saṅkhā samaññā paññatti vohāro nāmaṃ nāmakammaṃ nāmadheyyaṃ nirutti byañjanaṃ abhilāpoti – iccāyasmā ajito.

    கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீதி கேன லோகோ நப்பகாஸதி ந பா⁴ஸதி ந தபதி ந விரோசதி ந ஞாயதி ந பஞ்ஞாயதீதி – கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதி .

    Kenassu nappakāsatīti kena loko nappakāsati na bhāsati na tapati na virocati na ñāyati na paññāyatīti – kenassu nappakāsati .

    கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸீதி கிங் லோகஸ்ஸ லேபனங் லக்³க³னங் ப³ந்த⁴னங் உபக்கிலேஸோ. கேன லோகோ லித்தோ ஸங்லித்தோ உபலித்தோ கிலிட்டோ² ஸங்கிலிட்டோ² மக்கி²தோ ஸங்ஸட்டோ² லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴, ப்³ரூஸி ஆசிக்க²ஸி தே³ஸேஸி பஞ்ஞபேஸி 7 பட்ட²பேஸி விவரஸி விப⁴ஜஸி உத்தானீகரோஸி 8 பகாஸேஸீதி – கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸி.

    Kissābhilepanaṃ brūsīti kiṃ lokassa lepanaṃ lagganaṃ bandhanaṃ upakkileso. Kena loko litto saṃlitto upalitto kiliṭṭho saṃkiliṭṭho makkhito saṃsaṭṭho laggo laggito palibuddho, brūsi ācikkhasi desesi paññapesi 9 paṭṭhapesi vivarasi vibhajasi uttānīkarosi 10 pakāsesīti – kissābhilepanaṃ brūsi.

    கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யந்தி கிங் லோகஸ்ஸ ப⁴யங் மஹப்³ப⁴யங் பீளனங் க⁴ட்டனங் உபத்³த³வோ உபஸக்³கோ³தி – கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங். தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Kiṃsutassa mahabbhayanti kiṃ lokassa bhayaṃ mahabbhayaṃ pīḷanaṃ ghaṭṭanaṃ upaddavo upasaggoti – kiṃsu tassa mahabbhayaṃ. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]

    ‘‘Kenassu nivuto loko, [iccāyasmā ajito]

    கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதி;

    Kenassu nappakāsati;

    கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸி, கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி.

    Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃsu tassa mahabbhaya’’nti.

    2.

    2.

    அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ, [அஜிதாதி ப⁴க³வா]

    Avijjāya nivuto loko, [ajitāti bhagavā]

    வேவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதி;

    Vevicchā pamādā nappakāsati;

    ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமி, து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங்.

    Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhayaṃ.

    அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோதி. அவிஜ்ஜாதி து³க்கே² அஞ்ஞாணங் து³க்க²ஸமுத³யே அஞ்ஞாணங் து³க்க²னிரோதே⁴ அஞ்ஞாணங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினியா படிபதா³ய அஞ்ஞாணங், புப்³ப³ந்தே அஞ்ஞாணங் அபரந்தே அஞ்ஞாணங் புப்³ப³ந்தாபரந்தே அஞ்ஞாணங், இத³ப்பச்சயதாபடிச்சஸமுப்பன்னேஸு த⁴ம்மேஸு அஞ்ஞாணங், யங் ஏவரூபங் அஞ்ஞாணங் அத³ஸ்ஸனங் அனபி⁴ஸமயோ அனநுபோ³தோ⁴ அஸம்போ³தோ⁴ அப்படிவேதோ⁴ அஸங்கா³ஹனா அபரியோகா³ஹனா அஸமபெக்க²னா அபச்சவெக்க²ணா 11 அபச்சவெக்க²ணகம்மங் து³ம்மெஜ்ஜ²ங் பா³ல்யங் அஸம்பஜஞ்ஞங் மோஹோ பமோஹோ ஸம்மோஹோ அவிஜ்ஜா அவிஜ்ஜோகோ⁴ அவிஜ்ஜாயோகோ³ அவிஜ்ஜானுஸயோ அவிஜ்ஜாபரியுட்டா²னங் அவிஜ்ஜாலங்கீ³ மோஹோ அகுஸலமூலங், அயங் வுச்சதி – அவிஜ்ஜா.

    Avijjāya nivuto lokoti. Avijjāti dukkhe aññāṇaṃ dukkhasamudaye aññāṇaṃ dukkhanirodhe aññāṇaṃ dukkhanirodhagāminiyā paṭipadāya aññāṇaṃ, pubbante aññāṇaṃ aparante aññāṇaṃ pubbantāparante aññāṇaṃ, idappaccayatāpaṭiccasamuppannesu dhammesu aññāṇaṃ, yaṃ evarūpaṃ aññāṇaṃ adassanaṃ anabhisamayo ananubodho asambodho appaṭivedho asaṃgāhanā apariyogāhanā asamapekkhanā apaccavekkhaṇā 12 apaccavekkhaṇakammaṃ dummejjhaṃ bālyaṃ asampajaññaṃ moho pamoho sammoho avijjā avijjogho avijjāyogo avijjānusayo avijjāpariyuṭṭhānaṃ avijjālaṅgī moho akusalamūlaṃ, ayaṃ vuccati – avijjā.

    லோகோதி நிரயலோகோ திரச்சா²னலோகோ பெத்திவிஸயலோகோ மனுஸ்ஸலோகோ தே³வலோகோ க²ந்த⁴லோகோ தா⁴துலோகோ ஆயதனலோகோ அயங் லோகோ பரோ லோகோ ப்³ரஹ்மலோகோ தே³வலோகோ – அயங் வுச்சதி லோகோ. அயங் லோகோ இமாய அவிஜ்ஜாய ஆவுதோ நிவுதோ ஓவுதோ பிஹிதோ படிச்ச²ன்னோ படிகுஜ்ஜிதோதி – அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ.

    Lokoti nirayaloko tiracchānaloko pettivisayaloko manussaloko devaloko khandhaloko dhātuloko āyatanaloko ayaṃ loko paro loko brahmaloko devaloko – ayaṃ vuccati loko. Ayaṃ loko imāya avijjāya āvuto nivuto ovuto pihito paṭicchanno paṭikujjitoti – avijjāya nivuto loko.

    அஜிதாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி. ப⁴க³வாதி கா³ரவாதி⁴வசனங். அபி ச, ப⁴க்³க³ராகோ³தி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³தோ³ஸோதி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³மோஹோதி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³மானோதி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³தி³ட்டீ²தி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³கண்டகோதி ப⁴க³வா; ப⁴க்³க³கிலேஸோதி ப⁴க³வா; ப⁴ஜி விப⁴ஜி பவிப⁴ஜி த⁴ம்மரதனந்தி ப⁴க³வா; ப⁴வானங் அந்தகரோதி ப⁴க³வா; பா⁴விதகாயோ பா⁴விதஸீலோ பா⁴விதசித்தோ 13 பா⁴விதபஞ்ஞோதி ப⁴க³வா; ப⁴ஜி வா ப⁴க³வா அரஞ்ஞவனபத்தா²னி பந்தானி ஸேனாஸனானி அப்பஸத்³தா³னி அப்பனிக்³கோ⁴ஸானி விஜனவாதானி மனுஸ்ஸராஹஸ்ஸெய்யகானி 14 படிஸல்லானஸாருப்பானீதி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா சீவரபிண்ட³பாதஸேனாஸனகி³லானபச்சயபே⁴ஸஜ்ஜபரிக்கா²ரானந்தி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா அத்த²ரஸஸ்ஸ த⁴ம்மரஸஸ்ஸ விமுத்திரஸஸ்ஸ அதி⁴ஸீலஸ்ஸ அதி⁴சித்தஸ்ஸ அதி⁴பஞ்ஞாயாதி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா சதுன்னங் ஜா²னானங் சதுன்னங் அப்பமஞ்ஞானங் சதுன்னங் அரூபஸமாபத்தீனந்தி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா அட்ட²ன்னங் விமொக்கா²னங் அட்ட²ன்னங் அபி⁴பா⁴யதனானங் நவன்னங் அனுபுப்³ப³ஸமாபத்தீனந்தி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா த³ஸன்னங் ஸஞ்ஞாபா⁴வனானங் கஸிணஸமாபத்தீனங் ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ஸ்ஸ அஸுப⁴ஸமாபத்தியாதி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா சதுன்னங் ஸதிபட்டா²னானங் சதுன்னங் ஸம்மப்பதா⁴னானங் சதுன்னங் இத்³தி⁴பாதா³னங் பஞ்சன்னங் இந்த்³ரியானங் பஞ்சன்னங் ப³லானங் ஸத்தன்னங் பொ³ஜ்ஜ²ங்கா³னங் அரியஸ்ஸ அட்ட²ங்கி³கஸ்ஸ மக்³க³ஸ்ஸாதி ப⁴க³வா; பா⁴கீ³ வா ப⁴க³வா த³ஸன்னங் ததா²க³தப³லானங் சதுன்னங் வேஸாரஜ்ஜானங் சதுன்னங் படிஸம்பி⁴தா³னங் ச²ன்னங் அபி⁴ஞ்ஞானங் ச²ன்னங் பு³த்³த⁴த⁴ம்மானந்தி ப⁴க³வா; ப⁴க³வாதி நேதங் நாமங் மாதரா கதங் ந பிதரா கதங் ந பா⁴தரா கதங் ந ப⁴கி³னியா கதங் ந மித்தாமச்சேஹி கதங் ந ஞாதிஸாலோஹிதேஹி கதங் ந ஸமணப்³ராஹ்மணேஹி கதங் ந தே³வதாஹி கதங். விமொக்க²ந்திகமேதங் பு³த்³தா⁴னங் ப⁴க³வந்தானங் போ³தி⁴யா மூலே ஸஹ ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞாணஸ்ஸ படிலாபா⁴ ஸச்சி²கா பஞ்ஞத்தி, யதி³த³ங் ப⁴க³வாதி – அஜிதாதி ப⁴க³வா.

    Ajitāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati. Bhagavāti gāravādhivacanaṃ. Api ca, bhaggarāgoti bhagavā; bhaggadosoti bhagavā; bhaggamohoti bhagavā; bhaggamānoti bhagavā; bhaggadiṭṭhīti bhagavā; bhaggakaṇṭakoti bhagavā; bhaggakilesoti bhagavā; bhaji vibhaji pavibhaji dhammaratananti bhagavā; bhavānaṃ antakaroti bhagavā; bhāvitakāyo bhāvitasīlo bhāvitacitto 15 bhāvitapaññoti bhagavā; bhaji vā bhagavā araññavanapatthāni pantāni senāsanāni appasaddāni appanigghosāni vijanavātāni manussarāhasseyyakāni 16 paṭisallānasāruppānīti bhagavā; bhāgī vā bhagavā cīvarapiṇḍapātasenāsanagilānapaccayabhesajjaparikkhārānanti bhagavā; bhāgī vā bhagavā attharasassa dhammarasassa vimuttirasassa adhisīlassa adhicittassa adhipaññāyāti bhagavā; bhāgī vā bhagavā catunnaṃ jhānānaṃ catunnaṃ appamaññānaṃ catunnaṃ arūpasamāpattīnanti bhagavā; bhāgī vā bhagavā aṭṭhannaṃ vimokkhānaṃ aṭṭhannaṃ abhibhāyatanānaṃ navannaṃ anupubbasamāpattīnanti bhagavā; bhāgī vā bhagavā dasannaṃ saññābhāvanānaṃ kasiṇasamāpattīnaṃ ānāpānassatisamādhissa asubhasamāpattiyāti bhagavā; bhāgī vā bhagavā catunnaṃ satipaṭṭhānānaṃ catunnaṃ sammappadhānānaṃ catunnaṃ iddhipādānaṃ pañcannaṃ indriyānaṃ pañcannaṃ balānaṃ sattannaṃ bojjhaṅgānaṃ ariyassa aṭṭhaṅgikassa maggassāti bhagavā; bhāgī vā bhagavā dasannaṃ tathāgatabalānaṃ catunnaṃ vesārajjānaṃ catunnaṃ paṭisambhidānaṃ channaṃ abhiññānaṃ channaṃ buddhadhammānanti bhagavā; bhagavāti netaṃ nāmaṃ mātarā kataṃ na pitarā kataṃ na bhātarā kataṃ na bhaginiyā kataṃ na mittāmaccehi kataṃ na ñātisālohitehi kataṃ na samaṇabrāhmaṇehi kataṃ na devatāhi kataṃ. Vimokkhantikametaṃ buddhānaṃ bhagavantānaṃ bodhiyā mūle saha sabbaññutañāṇassa paṭilābhā sacchikā paññatti, yadidaṃ bhagavāti – ajitāti bhagavā.

    வேவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதீதி. வேவிச்ச²ங் வுச்சதி பஞ்ச மச்ச²ரியானி – ஆவாஸமச்ச²ரியங், குலமச்ச²ரியங், லாப⁴மச்ச²ரியங், வண்ணமச்ச²ரியங் , த⁴ம்மமச்ச²ரியங். யங் ஏவரூபங் மச்சே²ரங் மச்ச²ராயனா மச்ச²ராயிதத்தங் வேவிச்ச²ங் கத³ரியங் கடுகஞ்சுகதா அக்³க³ஹிதத்தங் சித்தஸ்ஸ – இத³ங் வுச்சதி மச்ச²ரியங். அபி ச க²ந்த⁴மச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங், தா⁴துமச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங், ஆயதனமச்ச²ரியம்பி மச்ச²ரியங், கா³ஹோ வுச்சதி மச்ச²ரியங். பமாதோ³ வத்தப்³போ³ – காயது³ச்சரிதே வா வசீது³ச்சரிதே வா மனோது³ச்சரிதே வா பஞ்சஸு காமகு³ணேஸு வா சித்தஸ்ஸ வோஸக்³கோ³ 17 வோஸக்³கா³னுப்பதா³னங் குஸலானங் த⁴ம்மானங் பா⁴வனாய அஸக்கச்சகிரியதா அஸாதச்சகிரியதா அனட்டி²தகிரியதா 18 ஓலீனவுத்திதா நிக்கி²த்தச்ச²ந்த³தா நிக்கி²த்தது⁴ரதா அனாஸேவனா அபா⁴வனா அப³ஹுலீகம்மங் அனதி⁴ட்டா²னங் அனநுயோகோ³ பமாதோ³. யோ ஏவரூபோ பமாதோ³ பமஜ்ஜனா பமஜ்ஜிதத்தங் – அயங் வுச்சதி பமாதோ³. வேவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதீதி இமினா ச மச்ச²ரியேன இமினா ச பமாதே³ன லோகோ நப்பகாஸதி ந பா⁴ஸதி ந தபதி ந விரோசதி ந ஞாயதி ந பஞ்ஞாயதீதி – வேவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதி.

    Vevicchā pamādā nappakāsatīti. Vevicchaṃ vuccati pañca macchariyāni – āvāsamacchariyaṃ, kulamacchariyaṃ, lābhamacchariyaṃ, vaṇṇamacchariyaṃ , dhammamacchariyaṃ. Yaṃ evarūpaṃ maccheraṃ maccharāyanā maccharāyitattaṃ vevicchaṃ kadariyaṃ kaṭukañcukatā aggahitattaṃ cittassa – idaṃ vuccati macchariyaṃ. Api ca khandhamacchariyampi macchariyaṃ, dhātumacchariyampi macchariyaṃ, āyatanamacchariyampi macchariyaṃ, gāho vuccati macchariyaṃ. Pamādo vattabbo – kāyaduccarite vā vacīduccarite vā manoduccarite vā pañcasu kāmaguṇesu vā cittassa vosaggo 19 vosaggānuppadānaṃ kusalānaṃ dhammānaṃ bhāvanāya asakkaccakiriyatā asātaccakiriyatā anaṭṭhitakiriyatā 20 olīnavuttitā nikkhittacchandatā nikkhittadhuratā anāsevanā abhāvanā abahulīkammaṃ anadhiṭṭhānaṃ ananuyogo pamādo. Yo evarūpo pamādo pamajjanā pamajjitattaṃ – ayaṃ vuccati pamādo. Vevicchā pamādā nappakāsatīti iminā ca macchariyena iminā ca pamādena loko nappakāsati na bhāsati na tapati na virocati na ñāyati na paññāyatīti – vevicchā pamādā nappakāsati.

    ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமீதி ஜப்பா வுச்சதி தண்ஹா. யோ ராகோ³ ஸாராகோ³ அனுனயோ அனுரோதோ⁴ நந்தீ³ 21 நந்தி³ராகோ³ சித்தஸ்ஸ ஸாராகோ³ இச்சா² முச்சா² அஜ்ஜோ²ஸானங் கே³தோ⁴ பலிகே³தோ⁴ ஸங்கோ³ பங்கோ ஏஜா மாயா ஜனிகா ஸஞ்ஜனநீ ஸிப்³பி³னீ ஜாலினீ ஸரிதா விஸத்திகா ஸுத்தங் விஸடா 22 ஆயூஹனீ து³தியா த்³பணிதி⁴ ப⁴வனெத்தி வனங் வனதோ² ஸந்த²வோ 23 ஸினேஹோ அபெக்கா² படிப³ந்து⁴ ஆஸா ஆஸீஸனா 24 ஆஸீஸிதத்தங் ரூபாஸா ஸத்³தா³ஸா க³ந்தா⁴ஸா ரஸாஸா பொ²ட்ட²ப்³பா³ஸா லாபா⁴ஸா த⁴னாஸா புத்தாஸா ஜீவிதாஸா ஜப்பா பஜப்பா அபி⁴ஜப்பா ஜப்பனா ஜப்பிதத்தங் லோலுப்பங் லோலுப்பாயனா லோலுப்பாயிதத்தங் புச்ச²ஞ்ஜிகதா ஸாது⁴கம்யதா அத⁴ம்மராகோ³ விஸமலோபோ⁴ நிகந்தி நிகாமனா பத்த²னா பிஹனா ஸம்பத்த²னா காமதண்ஹா ப⁴வதண்ஹா விப⁴வதண்ஹா ரூபதண்ஹா அரூபதண்ஹா நிரோத⁴தண்ஹா ரூபதண்ஹா ஸத்³த³தண்ஹா க³ந்த⁴தண்ஹா ரஸதண்ஹா பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா த⁴ம்மதண்ஹா ஓகோ⁴ யோகோ³ க³ந்தோ² உபாதா³னங் ஆவரணங் நீவரணங் ச²த³னங் ப³ந்த⁴னங் உபக்கிலேஸோ அனுஸயோ பரியுட்டா²னங் லதா வேவிச்ச²ங் து³க்க²மூலங் து³க்க²னிதா³னங் து³க்க²ப்பப⁴வோ மாரபாஸோ மாரப³ளிஸங் மாராமிஸங் மாரவிஸயோ மாரனிவாஸோ மாரகோ³சரோ மாரப³ந்த⁴னங் தண்ஹானதீ³ தண்ஹாஜாலங் தண்ஹாக³த்³து³லங் தண்ஹாஸமுத்³தோ³ அபி⁴ஜ்ஜா² லோபோ⁴ அகுஸலமூலங் – அயங் வுச்சதி ஜப்பா. லோகஸ்ஸ லேபனங் லக்³க³னங் ப³ந்த⁴னங் உபக்கிலேஸோ இமாய ஜப்பாய லோகோ லித்தோ ஸங்லித்தோ உபலித்தோ கிலிட்டோ² ஸங்கிலிட்டோ² மக்கி²தோ ஸங்ஸட்டோ² லக்³கோ³ லக்³கி³தோ பலிபு³த்³தோ⁴தி ப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி தே³ஸேமி பஞ்ஞபேமி பட்ட²பேமி விவராமி விப⁴ஜாமி உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமி.

    Jappābhilepanaṃ brūmīti jappā vuccati taṇhā. Yo rāgo sārāgo anunayo anurodho nandī 25 nandirāgo cittassa sārāgo icchā mucchā ajjhosānaṃ gedho paligedho saṅgo paṅko ejā māyā janikā sañjananī sibbinī jālinī saritā visattikā suttaṃ visaṭā 26 āyūhanī dutiyā dpaṇidhi bhavanetti vanaṃ vanatho santhavo 27 sineho apekkhā paṭibandhu āsā āsīsanā 28 āsīsitattaṃ rūpāsā saddāsā gandhāsā rasāsā phoṭṭhabbāsā lābhāsā dhanāsā puttāsā jīvitāsā jappā pajappā abhijappā jappanā jappitattaṃ loluppaṃ loluppāyanā loluppāyitattaṃ pucchañjikatā sādhukamyatā adhammarāgo visamalobho nikanti nikāmanā patthanā pihanā sampatthanā kāmataṇhā bhavataṇhā vibhavataṇhā rūpataṇhā arūpataṇhā nirodhataṇhā rūpataṇhā saddataṇhā gandhataṇhā rasataṇhā phoṭṭhabbataṇhā dhammataṇhā ogho yogo gantho upādānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ chadanaṃ bandhanaṃ upakkileso anusayo pariyuṭṭhānaṃ latā vevicchaṃ dukkhamūlaṃ dukkhanidānaṃ dukkhappabhavo mārapāso mārabaḷisaṃ mārāmisaṃ māravisayo māranivāso māragocaro mārabandhanaṃ taṇhānadī taṇhājālaṃ taṇhāgaddulaṃ taṇhāsamuddo abhijjhā lobho akusalamūlaṃ – ayaṃ vuccati jappā. Lokassa lepanaṃ lagganaṃ bandhanaṃ upakkileso imāya jappāya loko litto saṃlitto upalitto kiliṭṭho saṃkiliṭṭho makkhito saṃsaṭṭho laggo laggito palibuddhoti brūmi ācikkhāmi desemi paññapemi paṭṭhapemi vivarāmi vibhajāmi uttānīkaromi pakāsemīti – jappābhilepanaṃ brūmi.

    து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யந்தி. து³க்க²ந்தி ஜாதிது³க்க²ங் ஜராது³க்க²ங் ப்³யாதி⁴து³க்க²ங் மரணது³க்க²ங் ஸோகபரிதே³வது³க்க²தோ³மனஸ்ஸுபாயாஸது³க்க²ங் நேரயிகங் து³க்க²ங் திரச்சா²னயோனிகங் து³க்க²ங் பெத்திவிஸயிகங் து³க்க²ங் மானுஸிகங் து³க்க²ங் க³ப்³போ⁴க்கந்திமூலகங் து³க்க²ங் க³ப்³ப⁴ட்டி²திமூலகங் 29 து³க்க²ங் க³ப்³ப⁴வுட்டா²னமூலகங் து³க்க²ங் ஜாதஸ்ஸூபனிப³ந்த⁴கங் து³க்க²ங் ஜாதஸ்ஸ பராதெ⁴ய்யகங் து³க்க²ங் அத்தூபக்கமது³க்க²ங் பரூபக்கமது³க்க²ங் ஸங்கா²ரது³க்க²ங் விபரிணாமது³க்க²ங் சக்கு²ரோகோ³ ஸோதரோகோ³ கா⁴னரோகோ³ ஜிவ்ஹாரோகோ³ காயரோகோ³ ஸீஸரோகோ³ கண்ணரோகோ³ முக²ரோகோ³ த³ந்தரோகோ³ காஸோ ஸாஸோ பினாஸோ டா³ஹோ 30 ஜரோ குச்சி²ரோகோ³ முச்சா² பக்க²ந்தி³கா ஸூலா விஸூசிகா குட்ட²ங் க³ண்டோ³ கிலாஸோ ஸோஸோ அபமாரோ த³த்³து³ கண்டு³ கச்சு² ரக²ஸா 31 விதச்சி²கா லோஹிதபித்தங் 32 மது⁴மேஹோ அங்ஸா பிளகா ப⁴க³ந்த³லா பித்தஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ ஸெம்ஹஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ வாதஸமுட்டா²னா ஆபா³தா⁴ ஸன்னிபாதிகா ஆபா³தா⁴ உதுபரிணாமஜா ஆபா³தா⁴ விஸமபரிஹாரஜா ஆபா³தா⁴ ஓபக்கமிகா ஆபா³தா⁴ கம்மவிபாகஜா ஆபா³தா⁴ ஸீதங் உண்ஹங் ஜிக⁴ச்சா² பிபாஸா உச்சாரோ பஸ்ஸாவோ ட³ங்ஸமகஸவாதாதபஸரீஸபஸம்ப²ஸ்ஸங் து³க்க²ங் மாதுமரணங் து³க்க²ங் பிதுமரணங் து³க்க²ங் பா⁴துமரணங் து³க்க²ங் ப⁴கி³னிமரணங் து³க்க²ங் புத்தமரணங் து³க்க²ங் தீ⁴துமரணங் து³க்க²ங் ஞாதிப்³யஸனங் து³க்க²ங் ரோக³ப்³யஸனங் து³க்க²ங் போ⁴க³ப்³யஸனங் து³க்க²ங் ஸீலப்³யஸனங் து³க்க²ங் தி³ட்டி²ப்³யஸனங் து³க்க²ங் யேஸங் த⁴ம்மானங் ஆதி³தோ ஸமுதா³க³மனங் பஞ்ஞாயதி. அத்த²ங்க³மதோ நிரோதோ⁴ பஞ்ஞாயதி. கம்மஸன்னிஸ்ஸிதோ விபாகோ. விபாகஸன்னிஸ்ஸிதங் கம்மங், நாமஸன்னிஸ்ஸிதங் ரூபங் ரூபஸன்னிஸ்ஸிதங் நாமங், ஜாதியா அனுக³தங் ஜராய அனுஸடங் ப்³யாதி⁴னா அபி⁴பூ⁴தங் மரணேன அப்³பா⁴ஹதங் து³க்கே² பதிட்டி²தங் அதாணங் அலேணங் அஸரணங் அஸரணீபூ⁴தங் – இத³ங் வுச்சதி து³க்க²ங். இத³ங் து³க்க²ங் லோகஸ்ஸ ப⁴யங் மஹாப⁴யங் பீளனங் க⁴ட்டனங் உபத்³த³வோ உபஸக்³கோ³தி – து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴யங். தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Dukkhamassamahabbhayanti. Dukkhanti jātidukkhaṃ jarādukkhaṃ byādhidukkhaṃ maraṇadukkhaṃ sokaparidevadukkhadomanassupāyāsadukkhaṃ nerayikaṃ dukkhaṃ tiracchānayonikaṃ dukkhaṃ pettivisayikaṃ dukkhaṃ mānusikaṃ dukkhaṃ gabbhokkantimūlakaṃ dukkhaṃ gabbhaṭṭhitimūlakaṃ 33 dukkhaṃ gabbhavuṭṭhānamūlakaṃ dukkhaṃ jātassūpanibandhakaṃ dukkhaṃ jātassa parādheyyakaṃ dukkhaṃ attūpakkamadukkhaṃ parūpakkamadukkhaṃ saṅkhāradukkhaṃ vipariṇāmadukkhaṃ cakkhurogo sotarogo ghānarogo jivhārogo kāyarogo sīsarogo kaṇṇarogo mukharogo dantarogo kāso sāso pināso ḍāho 34 jaro kucchirogo mucchā pakkhandikā sūlā visūcikā kuṭṭhaṃ gaṇḍo kilāso soso apamāro daddu kaṇḍu kacchu rakhasā 35 vitacchikā lohitapittaṃ 36 madhumeho aṃsā piḷakā bhagandalā pittasamuṭṭhānā ābādhā semhasamuṭṭhānā ābādhā vātasamuṭṭhānā ābādhā sannipātikā ābādhā utupariṇāmajā ābādhā visamaparihārajā ābādhā opakkamikā ābādhā kammavipākajā ābādhā sītaṃ uṇhaṃ jighacchā pipāsā uccāro passāvo ḍaṃsamakasavātātapasarīsapasamphassaṃ dukkhaṃ mātumaraṇaṃ dukkhaṃ pitumaraṇaṃ dukkhaṃ bhātumaraṇaṃ dukkhaṃ bhaginimaraṇaṃ dukkhaṃ puttamaraṇaṃ dukkhaṃ dhītumaraṇaṃ dukkhaṃ ñātibyasanaṃ dukkhaṃ rogabyasanaṃ dukkhaṃ bhogabyasanaṃ dukkhaṃ sīlabyasanaṃ dukkhaṃ diṭṭhibyasanaṃ dukkhaṃ yesaṃ dhammānaṃ ādito samudāgamanaṃ paññāyati. Atthaṅgamato nirodho paññāyati. Kammasannissito vipāko. Vipākasannissitaṃ kammaṃ, nāmasannissitaṃ rūpaṃ rūpasannissitaṃ nāmaṃ, jātiyā anugataṃ jarāya anusaṭaṃ byādhinā abhibhūtaṃ maraṇena abbhāhataṃ dukkhe patiṭṭhitaṃ atāṇaṃ aleṇaṃ asaraṇaṃ asaraṇībhūtaṃ – idaṃ vuccati dukkhaṃ. Idaṃ dukkhaṃ lokassa bhayaṃ mahābhayaṃ pīḷanaṃ ghaṭṭanaṃ upaddavo upasaggoti – dukkhamassa mahabbhayaṃ. Tenāha bhagavā –

    ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ, [அஜிதாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Avijjāya nivuto loko, [ajitāti bhagavā]

    வேவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதி;

    Vevicchā pamādā nappakāsati;

    ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமி, து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி.

    Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhaya’’nti.

    3.

    3.

    ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]

    Savantisabbadhi sotā, [iccāyasmā ajito]

    ஸோதானங் கிங் நிவாரணங்;

    Sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ;

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹி, கேன ஸோதா பிதி⁴ய்யரே 37 .

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhiyyare38.

    ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதாதி. ஸோதாதி தண்ஹாஸோதோ தி³ட்டி²ஸோதோ கிலேஸஸோதோ து³ச்சரிதஸோதோ அவிஜ்ஜாஸோதோ. ஸப்³ப³தீ⁴தி ஸப்³பே³ஸு ஆயதனேஸு. ஸவந்தீதி ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி. சக்கு²தோ ரூபே ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி. ஸோததோ ஸத்³தே³ ஸவந்தி…பே॰… கா⁴னதோ க³ந்தே⁴ ஸவந்தி… ஜிவ்ஹாதோ ரஸே ஸவந்தி… காயதோ பொ²ட்ட²ப்³பே³ ஸவந்தி… மனதோ த⁴ம்மே ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி. சக்கு²தோ ரூபதண்ஹா ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி. ஸோததோ ஸத்³த³தண்ஹா ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தி. கா⁴னதோ க³ந்த⁴தண்ஹா ஸவந்தி… ஜிவ்ஹாதோ ரஸதண்ஹா ஸவந்தி… காயதோ பொ²ட்ட²ப்³ப³தண்ஹா ஸவந்தி… மனதோ த⁴ம்மதண்ஹா ஸவந்தி ஆஸவந்தி ஸந்த³ந்தி பவத்தந்தீதி – ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா.

    Savanti sabbadhi sotāti. Sotāti taṇhāsoto diṭṭhisoto kilesasoto duccaritasoto avijjāsoto. Sabbadhīti sabbesu āyatanesu. Savantīti savanti āsavanti sandanti pavattanti. Cakkhuto rūpe savanti āsavanti sandanti pavattanti. Sotato sadde savanti…pe… ghānato gandhe savanti… jivhāto rase savanti… kāyato phoṭṭhabbe savanti… manato dhamme savanti āsavanti sandanti pavattanti. Cakkhuto rūpataṇhā savanti āsavanti sandanti pavattanti. Sotato saddataṇhā savanti āsavanti sandanti pavattanti. Ghānato gandhataṇhā savanti… jivhāto rasataṇhā savanti… kāyato phoṭṭhabbataṇhā savanti… manato dhammataṇhā savanti āsavanti sandanti pavattantīti – savanti sabbadhi sotā.

    இச்சாயஸ்மா அஜிதோதி. இச்சாதி பத³ஸந்தி⁴…பே॰… பதா³னுபுப்³ப³தாபேதங் இச்சாதி…பே॰… இச்சாயஸ்மா அஜிதோ.

    Iccāyasmā ajitoti. Iccāti padasandhi…pe… padānupubbatāpetaṃ iccāti…pe… iccāyasmā ajito.

    ஸோதானங் கிங் நிவாரணந்தி ஸோதானங் கிங் ஆவரணங் நீவரணங் ஸங்வரணங் ரக்க²னங் கோ³பனந்தி – ஸோதானங் கிங் நிவாரணங்.

    Sotānaṃ kiṃ nivāraṇanti sotānaṃ kiṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ saṃvaraṇaṃ rakkhanaṃ gopananti – sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ.

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹீதி ஸோதானங் ஆவரணங் நீவரணங் ஸங்வரணங் ரக்க²னங் கோ³பனங் ப்³ரூஹி ஆசிக்க² தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹி.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhīti sotānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ saṃvaraṇaṃ rakkhanaṃ gopanaṃ brūhi ācikkha desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi uttānīkarohi pakāsehīti – sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi.

    கேன ஸோதா பிதி⁴ய்யரேதி கேன ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தீதி – கேன ஸோதா பிதி⁴ய்யரே. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Kenasotā pidhiyyareti kena sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattantīti – kena sotā pidhiyyare. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]

    ‘‘Savanti sabbadhi sotā, [iccāyasmā ajito]

    ஸோதானங் கிங் நிவாரணங்;

    Sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ;

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹி, கேன ஸோதா பிதி⁴ய்யரே’’.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhiyyare’’.

    4.

    4.

    யானி ஸோதானி லோகஸ்மிங், [அஜிதாதி ப⁴க³வா]

    Yānisotāni lokasmiṃ, [ajitāti bhagavā]

    ஸதி தேஸங் நிவாரணங்;

    Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி, பஞ்ஞாயேதே பிதி⁴ய்யரே.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyetepidhiyyare.

    யானி ஸோதானி லோகஸ்மிந்தி யானி ஏதானி ஸோதானி மயா கித்திதானி பகித்திதானி ஆசிக்கி²தானி தே³ஸிதானி பஞ்ஞபிதானி பட்ட²பிதானி விவரிதானி விப⁴ஜிதானி 39 உத்தானீகதானி பகாஸிதானி, ஸெய்யதி²த³ங் 40 – தண்ஹாஸோதோ தி³ட்டி²ஸோதோ கிலேஸஸோதோ து³ச்சரிதஸோதோ அவிஜ்ஜாஸோதோ. லோகஸ்மிந்தி அபாயலோகே மனுஸ்ஸலோகே தே³வலோகே க²ந்த⁴லோகே தா⁴துலோகே ஆயதனலோகேதி – யானி ஸோதானி லோகஸ்மிங். அஜிதாதி ப⁴க³வா தங் ப்³ராஹ்மணங் நாமேன ஆலபதி.

    Yāni sotāni lokasminti yāni etāni sotāni mayā kittitāni pakittitāni ācikkhitāni desitāni paññapitāni paṭṭhapitāni vivaritāni vibhajitāni 41 uttānīkatāni pakāsitāni, seyyathidaṃ 42 – taṇhāsoto diṭṭhisoto kilesasoto duccaritasoto avijjāsoto. Lokasminti apāyaloke manussaloke devaloke khandhaloke dhātuloke āyatanaloketi – yāni sotāni lokasmiṃ. Ajitāti bhagavā taṃ brāhmaṇaṃ nāmena ālapati.

    ஸதி தேஸங் நிவாரணந்தி. ஸதீதி யா ஸதி அனுஸ்ஸதி படிஸ்ஸதி ஸதி ஸரணதா தா⁴ரணதா அபிலாபனதா அஸம்முஸ்ஸனதா ஸதி ஸதிந்த்³ரியங் ஸதிப³லங் ஸம்மாஸதி ஸதிஸம்பொ³ஜ்ஜ²ங்கோ³ ஏகாயனமக்³கோ³ – அயங் வுச்சதி ஸதி. நிவாரணந்தி ஆவரணங் நீவரணங் ஸங்வரணங் ரக்க²னங் கோ³பனந்தி – ஸதி தேஸங் நிவாரணங்.

    Sati tesaṃ nivāraṇanti. Satīti yā sati anussati paṭissati sati saraṇatā dhāraṇatā apilāpanatā asammussanatā sati satindriyaṃ satibalaṃ sammāsati satisambojjhaṅgo ekāyanamaggo – ayaṃ vuccati sati. Nivāraṇanti āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ saṃvaraṇaṃ rakkhanaṃ gopananti – sati tesaṃ nivāraṇaṃ.

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமீதி ஸோதானங் ஆவரணங் நீவரணங் ஸங்வரணங் ரக்க²னங் கோ³பனங் ப்³ரூமி ஆசிக்கா²மி…பே॰… உத்தானீகரோமி பகாஸேமீதி – ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmīti sotānaṃ āvaraṇaṃ nīvaraṇaṃ saṃvaraṇaṃ rakkhanaṃ gopanaṃ brūmi ācikkhāmi…pe… uttānīkaromi pakāsemīti – sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi.

    பஞ்ஞாயேதே பிதி⁴ய்யரேதி. பஞ்ஞாதி யா பஞ்ஞா பஜானநா…பே॰… அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி². பஞ்ஞாயேதே பிதி⁴ய்யரேதி – பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனிச்சா’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா து³க்கா²’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘ஸப்³பே³ ஸங்கா²ரா அனத்தா’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘அவிஜ்ஜாபச்சயா ஸங்கா²ரா’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘ஸங்கா²ரபச்சயா விஞ்ஞாண’’ந்தி…பே॰… ‘‘விஞ்ஞாணபச்சயா நாமரூப’’ந்தி… ‘‘நாமரூபபச்சயா ஸளாயதன’’ந்தி… ‘‘ஸளாயதனபச்சயா ப²ஸ்ஸோ’’தி… ‘‘ப²ஸ்ஸபச்சயா வேத³னா’’தி… ‘‘வேத³னாபச்சயா தண்ஹா’’தி… ‘‘தண்ஹாபச்சயா உபாதா³ன’’ந்தி… ‘‘உபாதா³னபச்சயா ப⁴வோ’’தி… ‘‘ப⁴வபச்சயா ஜாதீ’’தி… ‘‘ஜாதிபச்சயா ஜராமரண’’ந்தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘அவிஜ்ஜானிரோதா⁴ ஸங்கா²ரனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘ஸங்கா²ரனிரோதா⁴ விஞ்ஞாணனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘விஞ்ஞாணனிரோதா⁴ நாமரூபனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘நாமரூபனிரோதா⁴ ஸளாயதனநிரோதோ⁴’’தி… ‘‘ஸளாயதனநிரோதா⁴ ப²ஸ்ஸனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘ப²ஸ்ஸனிரோதா⁴ வேத³னானிரோதோ⁴’’தி… ‘‘வேத³னானிரோதா⁴ தண்ஹானிரோதோ⁴’’தி… ‘‘தண்ஹானிரோதா⁴ உபாதா³னநிரோதோ⁴’’தி… ‘‘உபாதா³னநிரோதா⁴ ப⁴வனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘ப⁴வனிரோதா⁴ ஜாதினிரோதோ⁴’’தி… ‘‘ஜாதினிரோதா⁴ ஜராமரணனிரோதோ⁴’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘இத³ங் து³க்க²’’ந்தி…பே॰… ‘‘அயங் து³க்க²ஸமுத³யோ’’தி… ‘‘அயங் து³க்க²னிரோதோ⁴’’தி… ‘‘அயங் து³க்க²னிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘இமே த⁴ம்மா ஆஸவா’’தி…பே॰… ‘‘அயங் ஆஸவஸமுத³யோ’’தி… ‘‘அயங் ஆஸவனிரோதோ⁴’’தி… ‘‘அயங் ஆஸவனிரோத⁴கா³மினீ படிபதா³’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ‘‘இமே த⁴ம்மா அபி⁴ஞ்ஞெய்யா’’தி…பே॰… ‘‘இமே த⁴ம்மா பரிஞ்ஞெய்யா’’தி… ‘‘இமே த⁴ம்மா பஹாதப்³பா³’’தி… ‘‘இமே த⁴ம்மா பா⁴வேதப்³பா³’’தி… ‘‘இமே த⁴ம்மா ஸச்சி²காதப்³பா³’’தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. ச²ன்னங் ப²ஸ்ஸாயதனானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தி. பஞ்சன்னங் உபாதா³னக்க²ந்தா⁴னங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச ஜானதோ பஸ்ஸதோ… சதுன்னங் மஹாபூ⁴தானங் ஸமுத³யஞ்ச அத்த²ங்க³மஞ்ச அஸ்ஸாத³ஞ்ச ஆதீ³னவஞ்ச நிஸ்ஸரணஞ்ச ஜானதோ பஸ்ஸதோ… யங் கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங் ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்மந்தி ஜானதோ பஸ்ஸதோ பஞ்ஞாயேதே ஸோதா பிதீ⁴யந்தி பச்சி²ஜ்ஜந்தி ந ஸவந்தி ந ஆஸவந்தி ந ஸந்த³ந்தி நப்பவத்தந்தீதி – பஞ்ஞாயேதே பிதி⁴ய்யரே. தேனாஹ ப⁴க³வா –

    Paññāyete pidhiyyareti. Paññāti yā paññā pajānanā…pe… amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi. Paññāyete pidhiyyareti – paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Sabbe saṅkhārā aniccā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Sabbe saṅkhārā dukkhā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Sabbe saṅkhārā anattā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Avijjāpaccayā saṅkhārā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Saṅkhārapaccayā viññāṇa’’nti…pe… ‘‘viññāṇapaccayā nāmarūpa’’nti… ‘‘nāmarūpapaccayā saḷāyatana’’nti… ‘‘saḷāyatanapaccayā phasso’’ti… ‘‘phassapaccayā vedanā’’ti… ‘‘vedanāpaccayā taṇhā’’ti… ‘‘taṇhāpaccayā upādāna’’nti… ‘‘upādānapaccayā bhavo’’ti… ‘‘bhavapaccayā jātī’’ti… ‘‘jātipaccayā jarāmaraṇa’’nti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Avijjānirodhā saṅkhāranirodho’’ti… ‘‘saṅkhāranirodhā viññāṇanirodho’’ti… ‘‘viññāṇanirodhā nāmarūpanirodho’’ti… ‘‘nāmarūpanirodhā saḷāyatananirodho’’ti… ‘‘saḷāyatananirodhā phassanirodho’’ti… ‘‘phassanirodhā vedanānirodho’’ti… ‘‘vedanānirodhā taṇhānirodho’’ti… ‘‘taṇhānirodhā upādānanirodho’’ti… ‘‘upādānanirodhā bhavanirodho’’ti… ‘‘bhavanirodhā jātinirodho’’ti… ‘‘jātinirodhā jarāmaraṇanirodho’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Idaṃ dukkha’’nti…pe… ‘‘ayaṃ dukkhasamudayo’’ti… ‘‘ayaṃ dukkhanirodho’’ti… ‘‘ayaṃ dukkhanirodhagāminī paṭipadā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Ime dhammā āsavā’’ti…pe… ‘‘ayaṃ āsavasamudayo’’ti… ‘‘ayaṃ āsavanirodho’’ti… ‘‘ayaṃ āsavanirodhagāminī paṭipadā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. ‘‘Ime dhammā abhiññeyyā’’ti…pe… ‘‘ime dhammā pariññeyyā’’ti… ‘‘ime dhammā pahātabbā’’ti… ‘‘ime dhammā bhāvetabbā’’ti… ‘‘ime dhammā sacchikātabbā’’ti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. Channaṃ phassāyatanānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattanti. Pañcannaṃ upādānakkhandhānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca jānato passato… catunnaṃ mahābhūtānaṃ samudayañca atthaṅgamañca assādañca ādīnavañca nissaraṇañca jānato passato… yaṃ kiñci samudayadhammaṃ sabbaṃ taṃ nirodhadhammanti jānato passato paññāyete sotā pidhīyanti pacchijjanti na savanti na āsavanti na sandanti nappavattantīti – paññāyete pidhiyyare. Tenāha bhagavā –

    ‘‘யானி ஸோதானி லோகஸ்மிங், [அஜிதாதி ப⁴க³வா]

    ‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, [ajitāti bhagavā]

    ஸதி தேஸங் நிவாரணங்;

    Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;

    ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி, பஞ்ஞாயேதே பிதி⁴ய்யரே’’தி.

    Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhiyyare’’ti.

    5.

    5.

    பஞ்ஞா சேவ ஸதி சாபி, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]

    Paññā ceva sati cāpi, [iccāyasmā ajito]

    நாமரூபஞ்ச மாரிஸ;

    Nāmarūpañca mārisa;

    ஏதங் மே புட்டோ² பப்³ரூஹி, கத்தே²தங் உபருஜ்ஜ²தி.

    Etaṃ me puṭṭho pabrūhi, katthetaṃ uparujjhati.

    பஞ்ஞா சேவ ஸதி சாபீதி. பஞ்ஞாதி யா பஞ்ஞா பஜானநா விசயோ பவிசயோ த⁴ம்மவிசயோ ஸல்லக்க²ணா உபலக்க²ணா பச்சுபலக்க²ணா பண்டி³ச்சங் கோஸல்லங் நேபுஞ்ஞங் வேப⁴ப்³யா சிந்தா உபபரிக்கா² பூ⁴ரீ 43 மேதா⁴ பரிணாயிகா விபஸ்ஸனா ஸம்பஜஞ்ஞங் பதோதோ³ பஞ்ஞா பஞ்ஞிந்த்³ரியங் பஞ்ஞாப³லங் பஞ்ஞாஸத்த²ங் பஞ்ஞாபாஸாதோ³ பஞ்ஞாஆலோகோ பஞ்ஞாஓபா⁴ஸோ பஞ்ஞாபஜ்ஜோதோ பஞ்ஞாரதனங் அமோஹோ த⁴ம்மவிசயோ ஸம்மாதி³ட்டி². ஸதீதி யா ஸதி அனுஸ்ஸதி…பே॰… ஸம்மாஸதீதி – பஞ்ஞா சேவ ஸதிசாபி, இச்சாயஸ்மா அஜிதோ.

    Paññā ceva sati cāpīti. Paññāti yā paññā pajānanā vicayo pavicayo dhammavicayo sallakkhaṇā upalakkhaṇā paccupalakkhaṇā paṇḍiccaṃ kosallaṃ nepuññaṃ vebhabyā cintā upaparikkhā bhūrī 44 medhā pariṇāyikā vipassanā sampajaññaṃ patodo paññā paññindriyaṃ paññābalaṃ paññāsatthaṃ paññāpāsādo paññāāloko paññāobhāso paññāpajjoto paññāratanaṃ amoho dhammavicayo sammādiṭṭhi. Satīti yā sati anussati…pe… sammāsatīti – paññā ceva saticāpi, iccāyasmā ajito.

    நாமரூபஞ்ச மாரிஸாதி. நாமந்தி சத்தாரோ அரூபினோ க²ந்தா⁴. ரூபந்தி சத்தாரோ ச மஹாபூ⁴தா சதுன்னஞ்ச மஹாபூ⁴தானங் உபாதா³யரூபங் . மாரிஸாதி பியவசனங் க³ருவசனங் ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸாதி⁴வசனமேதங் மாரிஸாதி – நாமரூபஞ்ச மாரிஸ.

    Nāmarūpañca mārisāti. Nāmanti cattāro arūpino khandhā. Rūpanti cattāro ca mahābhūtā catunnañca mahābhūtānaṃ upādāyarūpaṃ . Mārisāti piyavacanaṃ garuvacanaṃ sagāravasappatissādhivacanametaṃ mārisāti – nāmarūpañca mārisa.

    ஏதங் மே புட்டோ² பப்³ரூஹீதி. ஏதங் மேதி யங் புச்சா²மி யங் யாசாமி யங் அஜ்ஜே²ஸாமி யங் பஸாதே³மி. புட்டோ²தி புச்சி²தோ யாசிதோ அஜ்ஜே²ஸிதோ பஸாதி³தோ. பப்³ரூஹீதி ப்³ரூஹி ஆசிக்கா²ஹி தே³ஸேஹி பஞ்ஞபேஹி பட்ட²பேஹி விவராஹி விப⁴ஜாஹி 45 உத்தானீகரோஹி பகாஸேஹீதி – ஏதங் மே புட்டோ² பப்³ரூஹி.

    Etaṃ me puṭṭho pabrūhīti. Etaṃ meti yaṃ pucchāmi yaṃ yācāmi yaṃ ajjhesāmi yaṃ pasādemi. Puṭṭhoti pucchito yācito ajjhesito pasādito. Pabrūhīti brūhi ācikkhāhi desehi paññapehi paṭṭhapehi vivarāhi vibhajāhi 46 uttānīkarohi pakāsehīti – etaṃ me puṭṭho pabrūhi.

    கத்தே²தங் உபருஜ்ஜ²தீதி கத்தே²தங் நிருஜ்ஜ²தி வூபஸம்மதி அத்த²ங் க³ச்ச²தி படிப்பஸ்ஸம்ப⁴தீதி. கத்தே²தங் உபருஜ்ஜ²தி. தேனாஹ ஸோ ப்³ராஹ்மணோ –

    Katthetaṃ uparujjhatīti katthetaṃ nirujjhati vūpasammati atthaṃ gacchati paṭippassambhatīti. Katthetaṃ uparujjhati. Tenāha so brāhmaṇo –

    ‘‘பஞ்ஞா சேவ ஸதி சாபி, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]
