Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā

    અજ્ઝારામેઉપાહનપટિક્ખેપકથા

    Ajjhārāmeupāhanapaṭikkhepakathā

    ૨૪૮. અભિજીવનિકસ્સાતિ યેન સિપ્પેન અભિજીવન્તિ, જીવિકં કપ્પેન્તિ, તસ્સ કારણાતિ અત્થો. ઇધ ખો તં ભિક્ખવેતિ એત્થ તન્તિ નિપાતમત્તં, ઇધ ખો ભિક્ખવે સોભેય્યાથાતિ અત્થો. યં તુમ્હેતિ યે તુમ્હે. અથ વા યદિ તુમ્હેતિ વુત્તં હોતિ. યદિસદ્દસ્સ હિ અત્થે અયં નિપાતો. આચરિયેસૂતિઆદિમ્હિ પબ્બજ્જાચરિયો, ઉપસમ્પદાચરિયો, નિસ્સયાચારિયો, ઉદ્દેસાચરિયોતિ ઇમે ચત્તારોપિ ઇધ આચરિયા એવ. અવસ્સિકસ્સ છબ્બસ્સો આચરિયમત્તો. સો હિ ચતુવસ્સકાલે તં નિસ્સાય વચ્છતિ; એવં એકવસ્સસ્સ સત્તવસ્સો, દુવસ્સસ્સ અટ્ઠવસ્સો, તિવસ્સસ્સ નવવસ્સો, ચતુવસ્સસ્સ દસવસ્સો. ઇમેપિ આચરિયમત્તા એવ . ઉપજ્ઝાયસ્સ સન્દિટ્ઠસમ્ભત્તા પન સહાયભિક્ખૂ, યે વા પન કેચિ દસહિ વસ્સેહિ મહન્તતરા તે સબ્બેપિ ઉપજ્ઝાયમત્તા નામ. એત્તકેસુ ભિક્ખૂસુ અનુપાહનેસુ ચઙ્કમન્તેસુ સઉપાહનસ્સ ચઙ્કમતો આપત્તિ.

    248.Abhijīvanikassāti yena sippena abhijīvanti, jīvikaṃ kappenti, tassa kāraṇāti attho. Idha kho taṃ bhikkhaveti ettha tanti nipātamattaṃ, idha kho bhikkhave sobheyyāthāti attho. Yaṃ tumheti ye tumhe. Atha vā yadi tumheti vuttaṃ hoti. Yadisaddassa hi atthe ayaṃ nipāto. Ācariyesūtiādimhi pabbajjācariyo, upasampadācariyo, nissayācāriyo, uddesācariyoti ime cattāropi idha ācariyā eva. Avassikassa chabbasso ācariyamatto. So hi catuvassakāle taṃ nissāya vacchati; evaṃ ekavassassa sattavasso, duvassassa aṭṭhavasso, tivassassa navavasso, catuvassassa dasavasso. Imepi ācariyamattā eva . Upajjhāyassa sandiṭṭhasambhattā pana sahāyabhikkhū, ye vā pana keci dasahi vassehi mahantatarā te sabbepi upajjhāyamattā nāma. Ettakesu bhikkhūsu anupāhanesu caṅkamantesu saupāhanassa caṅkamato āpatti.

    ૨૪૯. પાદખીલાબાધો નામ પાદતો ખીલસદિસં મંસં નિક્ખન્તં હોતિ.

    249.Pādakhīlābādho nāma pādato khīlasadisaṃ maṃsaṃ nikkhantaṃ hoti.

    ૨૫૧. તિણપાદુકાતિ યેન કેનચિ તિણેન કતપાદુકા. હિન્તાલપાદુકાતિ ખજ્જૂરીપત્તેહિ કતપાદુકા; હિન્તાલપત્તેહિપિ ન વટ્ટતિયેવ. કમલપાદુકાતિ કમલતિણં નામ અત્થિ, તેન કતપાદુકા; ઉસીરપાદુકાતિપિ વદન્તિ. કમ્બલપાદુકાતિ ઉણ્ણાહિ કતપાદુકા. અસઙ્કમનીયાતિ ભૂમિયં સુપ્પતિટ્ઠિતા નિચ્ચલા અસંહારિયા.

    251.Tiṇapādukāti yena kenaci tiṇena katapādukā. Hintālapādukāti khajjūrīpattehi katapādukā; hintālapattehipi na vaṭṭatiyeva. Kamalapādukāti kamalatiṇaṃ nāma atthi, tena katapādukā; usīrapādukātipi vadanti. Kambalapādukāti uṇṇāhi katapādukā. Asaṅkamanīyāti bhūmiyaṃ suppatiṭṭhitā niccalā asaṃhāriyā.

    ૨૫૨. અઙ્ગજાતં છુપન્તીતિ અઙ્ગજાતેનેવ અઙ્ગજાતં છુપન્તિ. ઓગાહેત્વા મારેન્તીતિ અન્તો ઉદકે દળ્હં ગહેત્વા મારેન્તિ.

    252.Aṅgajātaṃ chupantīti aṅgajāteneva aṅgajātaṃ chupanti. Ogāhetvā mārentīti anto udake daḷhaṃ gahetvā mārenti.







    Related texts:



    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અજ્ઝારામેઉપાહનપટિક્ખેપકથાદિવણ્ણના • Ajjhārāmeupāhanapaṭikkhepakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૧૫૧. અજ્ઝારામે ઉપાહનપટિક્ખેપકથા • 151. Ajjhārāme upāhanapaṭikkhepakathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact