Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    આકાસટ્ઠકથાવણ્ણના

    Ākāsaṭṭhakathāvaṇṇanā

    ૯૬. આકાસટ્ઠકથાયં મુખતુણ્ડકેનાતિ મુખગ્ગેન. કલાપગ્ગેનાતિ પિઞ્છકલાપસ્સ અગ્ગેન. પસારેતીતિ ગહણત્થં પસારેતિ. અગ્ગહેત્વા વાતિ લેડ્ડુઆદીહિ પહરિત્વા નયનવસેન અગ્ગહેત્વા વા. આકાસટ્ઠવિનિચ્છયે વુચ્ચમાનેપિ તપ્પસઙ્ગેન આકાસટ્ઠસ્સ વેહાસટ્ઠાદિભાવમુપગતેપિ અસમ્મોહત્થં ‘‘યસ્મિં અઙ્ગે નિલીયતી’’તિઆદિ વુત્તં. અન્તોવત્થુમ્હીતિ પરિક્ખિત્તવત્થુસ્સ અન્તો. અન્તોગામેતિ પરિક્ખિત્તસ્સ ગામસ્સ અન્તો. અપરિક્ખિત્તે પન વત્થુમ્હિ, ગામે વા ઠિતટ્ઠાનમેવ ઠાનં. અટવિમુખં કરોતીતિ અરઞ્ઞાભિમુખં કરોતિ. રક્ખતીતિ તેન પયોગેન તસ્સ ઇચ્છિતટ્ઠાનં અગતત્તા રક્ખતિ. ભૂમિયા ગચ્છન્તં સન્ધાય ‘‘દુતિયપદવારે વા’’તિ વુત્તં. ગામતો નિક્ખન્તસ્સાતિ પરિક્ખિત્તગામતો નિક્ખન્તસ્સ. કપિઞ્જરો નામ એકા પક્ખિજાતિ.

    96. Ākāsaṭṭhakathāyaṃ mukhatuṇḍakenāti mukhaggena. Kalāpaggenāti piñchakalāpassa aggena. Pasāretīti gahaṇatthaṃ pasāreti. Aggahetvā vāti leḍḍuādīhi paharitvā nayanavasena aggahetvā vā. Ākāsaṭṭhavinicchaye vuccamānepi tappasaṅgena ākāsaṭṭhassa vehāsaṭṭhādibhāvamupagatepi asammohatthaṃ ‘‘yasmiṃ aṅge nilīyatī’’tiādi vuttaṃ. Antovatthumhīti parikkhittavatthussa anto. Antogāmeti parikkhittassa gāmassa anto. Aparikkhitte pana vatthumhi, gāme vā ṭhitaṭṭhānameva ṭhānaṃ. Aṭavimukhaṃ karotīti araññābhimukhaṃ karoti. Rakkhatīti tena payogena tassa icchitaṭṭhānaṃ agatattā rakkhati. Bhūmiyā gacchantaṃ sandhāya ‘‘dutiyapadavāre vā’’ti vuttaṃ. Gāmato nikkhantassāti parikkhittagāmato nikkhantassa. Kapiñjaro nāma ekā pakkhijāti.

    આકાસટ્ઠકથાવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Ākāsaṭṭhakathāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવિભઙ્ગ • Mahāvibhaṅga / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવિભઙ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvibhaṅga-aṭṭhakathā / ૨. દુતિયપારાજિકં • 2. Dutiyapārājikaṃ

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / ભૂમટ્ઠકથાદિવણ્ણના • Bhūmaṭṭhakathādivaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / આકાસટ્ઠકથાવણ્ણના • Ākāsaṭṭhakathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact