Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / જાતકપાળિ • Jātakapāḷi

    ૪૮૦. અકિત્તિજાતકં (૭)

    480. Akittijātakaṃ (7)

    ૮૩.

    83.

    અકિત્તિં 1 દિસ્વા સમ્મન્તં, સક્કો ભૂતપતી બ્રવિ;

    Akittiṃ 2 disvā sammantaṃ, sakko bhūtapatī bravi;

    કિં પત્થયં મહાબ્રહ્મે, એકો સમ્મસિ ઘમ્મનિ.

    Kiṃ patthayaṃ mahābrahme, eko sammasi ghammani.

    ૮૪.

    84.

    દુક્ખો પુનબ્ભવો સક્ક, સરીરસ્સ ચ ભેદનં;

    Dukkho punabbhavo sakka, sarīrassa ca bhedanaṃ;

    સમ્મોહમરણં દુક્ખં, તસ્મા સમ્મામિ વાસવ.

    Sammohamaraṇaṃ dukkhaṃ, tasmā sammāmi vāsava.

    ૮૫.

    85.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૮૬.

    86.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    યેન પુત્તે ચ દારે ચ, ધનધઞ્ઞં પિયાનિ ચ;

    Yena putte ca dāre ca, dhanadhaññaṃ piyāni ca;

    લદ્ધા નરા ન 3 તપ્પન્તિ, સો લોભો ન મયી વસે.

    Laddhā narā na 4 tappanti, so lobho na mayī vase.

    ૮૭.

    87.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૮૮.

    88.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ખેત્તં વત્થું હિરઞ્ઞઞ્ચ, ગવસ્સં દાસપોરિસં;

    Khettaṃ vatthuṃ hiraññañca, gavassaṃ dāsaporisaṃ;

    યેન જાતેન જીયન્તિ, સો દોસો ન મયી વસે.

    Yena jātena jīyanti, so doso na mayī vase.

    ૮૯.

    89.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૯૦.

    90.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    બાલં ન પસ્સે ન સુણે, ન ચ બાલેન સંવસે;

    Bālaṃ na passe na suṇe, na ca bālena saṃvase;

    બાલેનલ્લાપ 5 સલ્લાપં, ન કરે ન ચ રોચયે.

    Bālenallāpa 6 sallāpaṃ, na kare na ca rocaye.

    ૯૧.

    91.

    કિં નુ તે અકરં બાલો, વદ કસ્સપ કારણં;

    Kiṃ nu te akaraṃ bālo, vada kassapa kāraṇaṃ;

    કેન કસ્સપ બાલસ્સ, દસ્સનં નાભિકઙ્ખસિ.

    Kena kassapa bālassa, dassanaṃ nābhikaṅkhasi.

    ૯૨.

    92.

    અનયં નયતિ દુમ્મેધો, અધુરાયં નિયુઞ્જતિ;

    Anayaṃ nayati dummedho, adhurāyaṃ niyuñjati;

    દુન્નયો સેય્યસો હોતિ, સમ્મા વુત્તો પકુપ્પતિ;

    Dunnayo seyyaso hoti, sammā vutto pakuppati;

    વિનયં સો ન જાનાતિ, સાધુ તસ્સ અદસ્સનં.

    Vinayaṃ so na jānāti, sādhu tassa adassanaṃ.

    ૯૩.

    93.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૯૪.

    94.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ધીરં પસ્સે સુણે ધીરં, ધીરેન સહ સંવસે;

    Dhīraṃ passe suṇe dhīraṃ, dhīrena saha saṃvase;

    ધીરેનલ્લાપસલ્લાપં, તં કરે તઞ્ચ રોચયે.

    Dhīrenallāpasallāpaṃ, taṃ kare tañca rocaye.

    ૯૫.

    95.

    કિં નુ તે અકરં ધીરો, વદ કસ્સપ કારણં;

    Kiṃ nu te akaraṃ dhīro, vada kassapa kāraṇaṃ;

    કેન કસ્સપ ધીરસ્સ, દસ્સનં અભિકઙ્ખસિ.

    Kena kassapa dhīrassa, dassanaṃ abhikaṅkhasi.

    ૯૬.

    96.

    નયં નયતિ મેધાવી, અધુરાયં ન યુઞ્જતિ;

    Nayaṃ nayati medhāvī, adhurāyaṃ na yuñjati;

    સુનયો સેય્યસો હોતિ, સમ્મા વુત્તો ન કુપ્પતિ;

    Sunayo seyyaso hoti, sammā vutto na kuppati;

    વિનયં સો પજાનાતિ, સાધુ તેન સમાગમો.

    Vinayaṃ so pajānāti, sādhu tena samāgamo.

    ૯૭.

    97.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૯૮.

    98.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    તતો રત્યા વિવસાને 7, સૂરિયુગ્ગમનં 8 પતિ;

    Tato ratyā vivasāne 9, sūriyuggamanaṃ 10 pati;

    દિબ્બા ભક્ખા પાતુભવેય્યું, સીલવન્તો ચ યાચકા.

    Dibbā bhakkhā pātubhaveyyuṃ, sīlavanto ca yācakā.

    ૯૯.

    99.

    દદતો મે 11 ન ખીયેથ, દત્વા નાનુતપેય્યહં;

    Dadato me 12 na khīyetha, datvā nānutapeyyahaṃ;

    દદં ચિત્તં પસાદેય્યં, એતં સક્ક વરં વરે.

    Dadaṃ cittaṃ pasādeyyaṃ, etaṃ sakka varaṃ vare.

    ૧૦૦.

    100.

    એતસ્મિં તે સુલપિતે, પતિરૂપે સુભાસિતે;

    Etasmiṃ te sulapite, patirūpe subhāsite;

    વરં કસ્સપ તે દમ્મિ, યં કિઞ્ચિ મનસિચ્છસિ.

    Varaṃ kassapa te dammi, yaṃ kiñci manasicchasi.

    ૧૦૧.

    101.

    વરં ચે મે અદો સક્ક, સબ્બભૂતાનમિસ્સર;

    Varaṃ ce me ado sakka, sabbabhūtānamissara;

    ન મં પુન ઉપેય્યાસિ, એતં સક્ક વરં વરે.

    Na maṃ puna upeyyāsi, etaṃ sakka varaṃ vare.

    ૧૦૨.

    102.

    બહૂહિ વતચરિયાહિ 13, નરા ચ અથ નારિયો;

    Bahūhi vatacariyāhi 14, narā ca atha nāriyo;

    દસ્સનં અભિકઙ્ખન્તિ, કિં નુ મે દસ્સને ભયં.

    Dassanaṃ abhikaṅkhanti, kiṃ nu me dassane bhayaṃ.

    ૧૦૩.

    103.

    તં તાદિસં દેવવણ્ણં 15, સબ્બકામસમિદ્ધિનં;

    Taṃ tādisaṃ devavaṇṇaṃ 16, sabbakāmasamiddhinaṃ;

    દિસ્વા તપો પમજ્જેય્ય 17, એતં તે દસ્સને ભયન્તિ.

    Disvā tapo pamajjeyya 18, etaṃ te dassane bhayanti.

    અકિત્તિજાતકં સત્તમં.

    Akittijātakaṃ sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. અકત્તિં (ક॰)
    2. akattiṃ (ka.)
    3. લદ્ધા નઞ્ઞાનિ (ક॰)
    4. laddhā naññāni (ka.)
    5. બાલેના’લાપ (?)
    6. bālenā’lāpa (?)
    7. વિવસને (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    8. સુરિયસ્સુગ્ગમનં (સી॰ સ્યા॰ પી॰)
    9. vivasane (sī. syā. pī.)
    10. suriyassuggamanaṃ (sī. syā. pī.)
    11. દદતો ચ મે (પી॰)
    12. dadato ca me (pī.)
    13. વત્તચરિયાહિ (સી॰ સ્યા॰ ક॰)
    14. vattacariyāhi (sī. syā. ka.)
    15. દેવવણ્ણિં (પી॰)
    16. devavaṇṇiṃ (pī.)
    17. દિસ્વા તપો પમજ્જેય્યં (સી॰ સ્યા॰ પી॰), દિસ્વાનહં પમજ્જેય્યં (ચરિયાપિટકટ્ઠકથા)
    18. disvā tapo pamajjeyyaṃ (sī. syā. pī.), disvānahaṃ pamajjeyyaṃ (cariyāpiṭakaṭṭhakathā)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / જાતક-અટ્ઠકથા • Jātaka-aṭṭhakathā / [૪૮૦] ૭. અકિત્તિજાતકવણ્ણના • [480] 7. Akittijātakavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact