Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. અક્ખણસુત્તવણ્ણના
9. Akkhaṇasuttavaṇṇanā
૨૯. નવમે ખણે કિચ્ચાનિ કરોતીતિ ખણકિચ્ચો, ઓકાસં લભિત્વાવ કિચ્ચાનિ કરોતીતિ અત્થો. ધમ્મોતિ ચતુસચ્ચધમ્મો. ઓપસમિકોતિ કિલેસૂપસમાવહો. પરિનિબ્બાયિકોતિ કિલેસપરિનિબ્બાનકરો. ચતુમગ્ગઞાણસઙ્ખાતં સમ્બોધિં ગચ્છતિ સમ્પાપુણાતીતિ સમ્બોધગામી. દીઘાયુકં દેવનિકાયન્તિ ઇદં અસઞ્ઞં દેવનિકાયં સન્ધાય વુત્તં. અવિઞ્ઞાતારેસૂતિ અતિવિય અવિઞ્ઞૂસુ.
29. Navame khaṇe kiccāni karotīti khaṇakicco, okāsaṃ labhitvāva kiccāni karotīti attho. Dhammoti catusaccadhammo. Opasamikoti kilesūpasamāvaho. Parinibbāyikoti kilesaparinibbānakaro. Catumaggañāṇasaṅkhātaṃ sambodhiṃ gacchati sampāpuṇātīti sambodhagāmī. Dīghāyukaṃ devanikāyanti idaṃ asaññaṃ devanikāyaṃ sandhāya vuttaṃ. Aviññātāresūti ativiya aviññūsu.
સુપ્પવેદિતેતિ સુકથિતે. અન્તરાયિકાતિ અન્તરાયકરા. ખણો વે મા ઉપચ્ચગાતિ અયં લદ્ધો ખણો મા અતિક્કમિ. ઇધ ચેવ નં વિરાધેતીતિ સચે કોચિ પમત્તચારી ઇધ ઇમં ખણં લભિત્વાપિ સદ્ધમ્મસ્સ નિયામતં અરિયમગ્ગં વિરાધેતિ ન સમ્પાદેતિ. અતીતત્થોતિ હાપિતત્થો. ચિરત્તં અનુતપિસ્સતીતિ ચિરરત્તં સોચિસ્સતિ. યથા હિ ‘‘અસુકટ્ઠાને ભણ્ડં સમુપ્પન્ન’’ન્તિ સુત્વા એકો વાણિજો ન ગચ્છેય્ય, અઞ્ઞે ગન્ત્વા ગણ્હેય્યું, તેસં તં અટ્ઠગુણમ્પિ દસગુણમ્પિ ભવેય્ય. અથ ઇતરો ‘‘મમ અત્થો અતિક્કન્તો’’તિ અનુતપેય્ય, એવં યો ઇધ ખણં લભિત્વા અપ્પટિપજ્જન્તો સદ્ધમ્મસ્સ નિયામતં વિરાધેતિ, સો અયં વાણિજોવ અતીતત્થો ચિરં અનુતપિસ્સતિ સોચિસ્સતિ. કિઞ્ચ ભિય્યો અવિજ્જાનિવુતોતિ તથા. પચ્ચવિદુન્તિ પટિવિજ્ઝિંસુ. સંવરાતિ સીલસંવરા. મારધેય્યપરાનુગેતિ મારધેય્યસઙ્ખાતં સંસારં અનુગતે. પારઙ્ગતાતિ નિબ્બાનં ગતા. યે પત્તા આસવક્ખયન્તિ યે અરહત્તં પત્તા. એવમિધ ગાથાસુ વટ્ટવિવટ્ટં કથિતં.
Suppavediteti sukathite. Antarāyikāti antarāyakarā. Khaṇo ve mā upaccagāti ayaṃ laddho khaṇo mā atikkami. Idhaceva naṃ virādhetīti sace koci pamattacārī idha imaṃ khaṇaṃ labhitvāpi saddhammassa niyāmataṃ ariyamaggaṃ virādheti na sampādeti. Atītatthoti hāpitattho. Cirattaṃ anutapissatīti cirarattaṃ socissati. Yathā hi ‘‘asukaṭṭhāne bhaṇḍaṃ samuppanna’’nti sutvā eko vāṇijo na gaccheyya, aññe gantvā gaṇheyyuṃ, tesaṃ taṃ aṭṭhaguṇampi dasaguṇampi bhaveyya. Atha itaro ‘‘mama attho atikkanto’’ti anutapeyya, evaṃ yo idha khaṇaṃ labhitvā appaṭipajjanto saddhammassa niyāmataṃ virādheti, so ayaṃ vāṇijova atītattho ciraṃ anutapissati socissati. Kiñca bhiyyo avijjānivutoti tathā. Paccavidunti paṭivijjhiṃsu. Saṃvarāti sīlasaṃvarā. Māradheyyaparānugeti māradheyyasaṅkhātaṃ saṃsāraṃ anugate. Pāraṅgatāti nibbānaṃ gatā. Ye pattā āsavakkhayanti ye arahattaṃ pattā. Evamidha gāthāsu vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. અક્ખણસુત્તં • 9. Akkhaṇasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. અક્ખણસુત્તવણ્ણના • 9. Akkhaṇasuttavaṇṇanā