Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૯. અકુસલમૂલસુત્તં

    9. Akusalamūlasuttaṃ

    ૭૦. ‘‘તીણિમાનિ , ભિક્ખવે, અકુસલમૂલાનિ. કતમાનિ તીણિ? લોભો અકુસલમૂલં, દોસો અકુસલમૂલં, મોહો અકુસલમૂલં.

    70. ‘‘Tīṇimāni , bhikkhave, akusalamūlāni. Katamāni tīṇi? Lobho akusalamūlaṃ, doso akusalamūlaṃ, moho akusalamūlaṃ.

    ‘‘યદપિ, ભિક્ખવે, લોભો તદપિ અકુસલમૂલં 1; યદપિ લુદ્ધો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ અકુસલં 2; યદપિ લુદ્ધો લોભેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ 3 વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ અકુસલં 4. ઇતિસ્સમે લોભજા લોભનિદાના લોભસમુદયા લોભપચ્ચયા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ.

    ‘‘Yadapi, bhikkhave, lobho tadapi akusalamūlaṃ 5; yadapi luddho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi akusalaṃ 6; yadapi luddho lobhena abhibhūto pariyādinnacitto parassa asatā dukkhaṃ uppādayati 7 vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi akusalaṃ 8. Itissame lobhajā lobhanidānā lobhasamudayā lobhapaccayā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti.

    ‘‘યદપિ, ભિક્ખવે, દોસો તદપિ અકુસલમૂલં; યદપિ દુટ્ઠો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ અકુસલં; યદપિ દુટ્ઠો દોસેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ અકુસલં. ઇતિસ્સમે દોસજા દોસનિદાના દોસસમુદયા દોસપચ્ચયા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ.

    ‘‘Yadapi, bhikkhave, doso tadapi akusalamūlaṃ; yadapi duṭṭho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi akusalaṃ; yadapi duṭṭho dosena abhibhūto pariyādinnacitto parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi akusalaṃ. Itissame dosajā dosanidānā dosasamudayā dosapaccayā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti.

    ‘‘યદપિ, ભિક્ખવે, મોહો તદપિ અકુસલમૂલં; યદપિ મૂળ્હો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ અકુસલં; યદપિ મૂળ્હો મોહેન અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ અકુસલં. ઇતિસ્સમે મોહજા મોહનિદાના મોહસમુદયા મોહપચ્ચયા અનેકે પાપકા અકુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ. એવરૂપો ચાયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો વુચ્ચતિ અકાલવાદીતિપિ, અભૂતવાદીતિપિ, અનત્થવાદીતિપિ, અધમ્મવાદીતિપિ, અવિનયવાદીતિપિ.

    ‘‘Yadapi, bhikkhave, moho tadapi akusalamūlaṃ; yadapi mūḷho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi akusalaṃ; yadapi mūḷho mohena abhibhūto pariyādinnacitto parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi akusalaṃ. Itissame mohajā mohanidānā mohasamudayā mohapaccayā aneke pāpakā akusalā dhammā sambhavanti. Evarūpo cāyaṃ, bhikkhave, puggalo vuccati akālavādītipi, abhūtavādītipi, anatthavādītipi, adhammavādītipi, avinayavādītipi.

    ‘‘કસ્મા ચાયં, ભિક્ખવે, એવરૂપો પુગ્ગલો વુચ્ચતિ અકાલવાદીતિપિ, અભૂતવાદીતિપિ, અનત્થવાદીતિપિ, અધમ્મવાદીતિપિ, અવિનયવાદીતિપિ? તથાહાયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ. ભૂતેન ખો પન વુચ્ચમાનો અવજાનાતિ, નો પટિજાનાતિ; અભૂતેન વુચ્ચમાનો ન આતપ્પં કરોતિ, તસ્સ નિબ્બેઠનાય ઇતિપેતં અતચ્છં ઇતિપેતં અભૂતન્તિ. તસ્મા એવરૂપો પુગ્ગલો વુચ્ચતિ અકાલવાદીતિપિ, અભૂતવાદીતિપિ, અનત્થવાદીતિપિ, અધમ્મવાદીતિપિ, અવિનયવાદીતિપિ.

    ‘‘Kasmā cāyaṃ, bhikkhave, evarūpo puggalo vuccati akālavādītipi, abhūtavādītipi, anatthavādītipi, adhammavādītipi, avinayavādītipi? Tathāhāyaṃ, bhikkhave, puggalo parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi. Bhūtena kho pana vuccamāno avajānāti, no paṭijānāti; abhūtena vuccamāno na ātappaṃ karoti, tassa nibbeṭhanāya itipetaṃ atacchaṃ itipetaṃ abhūtanti. Tasmā evarūpo puggalo vuccati akālavādītipi, abhūtavādītipi, anatthavādītipi, adhammavādītipi, avinayavādītipi.

    ‘‘એવરૂપો, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો લોભજેહિ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દિટ્ઠે ચેવ ધમ્મે દુક્ખં વિહરતિ, સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં. કાયસ્સ ચ ભેદા પરં મરણા દુગ્ગતિ પાટિકઙ્ખા.

    ‘‘Evarūpo, bhikkhave, puggalo lobhajehi pāpakehi akusalehi dhammehi abhibhūto pariyādinnacitto diṭṭhe ceva dhamme dukkhaṃ viharati, savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ. Kāyassa ca bhedā paraṃ maraṇā duggati pāṭikaṅkhā.

    ‘‘દોસજેહિ…પે॰… મોહજેહિ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દિટ્ઠે ચેવ ધમ્મે દુક્ખં વિહરતિ, સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં. કાયસ્સ ચ ભેદા પરં મરણા દુગ્ગતિ પાટિકઙ્ખા. સેય્યથાપિ, ભિક્ખવે, સાલો વા ધવો વા ફન્દનો વા તીહિ માલુવાલતાહિ ઉદ્ધસ્તો પરિયોનદ્ધો અનયં આપજ્જતિ, બ્યસનં આપજ્જતિ, અનયબ્યસનં આપજ્જતિ; એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, એવરૂપો પુગ્ગલો લોભજેહિ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દિટ્ઠે ચેવ ધમ્મે દુક્ખં વિહરતિ, સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં. કાયસ્સ ચ ભેદા પરં મરણા દુગ્ગતિ પાટિકઙ્ખા.

    ‘‘Dosajehi…pe… mohajehi pāpakehi akusalehi dhammehi abhibhūto pariyādinnacitto diṭṭhe ceva dhamme dukkhaṃ viharati, savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ. Kāyassa ca bhedā paraṃ maraṇā duggati pāṭikaṅkhā. Seyyathāpi, bhikkhave, sālo vā dhavo vā phandano vā tīhi māluvālatāhi uddhasto pariyonaddho anayaṃ āpajjati, byasanaṃ āpajjati, anayabyasanaṃ āpajjati; evamevaṃ kho, bhikkhave, evarūpo puggalo lobhajehi pāpakehi akusalehi dhammehi abhibhūto pariyādinnacitto diṭṭhe ceva dhamme dukkhaṃ viharati, savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ. Kāyassa ca bhedā paraṃ maraṇā duggati pāṭikaṅkhā.

    ‘‘દોસજેહિ…પે॰… મોહજેહિ પાપકેહિ અકુસલેહિ ધમ્મેહિ અભિભૂતો પરિયાદિન્નચિત્તો દિટ્ઠે ચેવ ધમ્મે દુક્ખં વિહરતિ સવિઘાતં સઉપાયાસં સપરિળાહં. કાયસ્સ ચ ભેદા પરં મરણા દુગ્ગતિ પાટિકઙ્ખા. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ અકુસલમૂલાનીતિ.

    ‘‘Dosajehi…pe… mohajehi pāpakehi akusalehi dhammehi abhibhūto pariyādinnacitto diṭṭhe ceva dhamme dukkhaṃ viharati savighātaṃ saupāyāsaṃ sapariḷāhaṃ. Kāyassa ca bhedā paraṃ maraṇā duggati pāṭikaṅkhā. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi akusalamūlānīti.

    ‘‘તીણિમાનિ, ભિક્ખવે, કુસલમૂલાનિ. કતમાનિ તીણિ? અલોભો કુસલમૂલં, અદોસો કુસલમૂલં, અમોહો કુસલમૂલં.

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, kusalamūlāni. Katamāni tīṇi? Alobho kusalamūlaṃ, adoso kusalamūlaṃ, amoho kusalamūlaṃ.

    ‘‘યદપિ , ભિક્ખવે, અલોભો તદપિ કુસલમૂલં 9; યદપિ અલુદ્ધો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ કુસલં 10; યદપિ અલુદ્ધો લોભેન અનભિભૂતો અપરિયાદિન્નચિત્તો ન પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ કુસલં. ઇતિસ્સમે અલોભજા અલોભનિદાના અલોભસમુદયા અલોભપચ્ચયા અનેકે કુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ.

    ‘‘Yadapi , bhikkhave, alobho tadapi kusalamūlaṃ 11; yadapi aluddho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi kusalaṃ 12; yadapi aluddho lobhena anabhibhūto apariyādinnacitto na parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi kusalaṃ. Itissame alobhajā alobhanidānā alobhasamudayā alobhapaccayā aneke kusalā dhammā sambhavanti.

    ‘‘યદપિ, ભિક્ખવે, અદોસો તદપિ કુસલમૂલં; યદપિ અદુટ્ઠો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ કુસલં; યદપિ અદુટ્ઠો દોસેન અનભિભૂતો અપરિયાદિન્નચિત્તો ન પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ કુસલં. ઇતિસ્સમે અદોસજા અદોસનિદાના અદોસસમુદયા અદોસપચ્ચયા અનેકે કુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ.

    ‘‘Yadapi, bhikkhave, adoso tadapi kusalamūlaṃ; yadapi aduṭṭho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi kusalaṃ; yadapi aduṭṭho dosena anabhibhūto apariyādinnacitto na parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi kusalaṃ. Itissame adosajā adosanidānā adosasamudayā adosapaccayā aneke kusalā dhammā sambhavanti.

    ‘‘યદપિ, ભિક્ખવે, અમોહો તદપિ કુસલમૂલં; યદપિ અમૂળ્હો અભિસઙ્ખરોતિ કાયેન વાચાય મનસા તદપિ કુસલં; યદપિ અમૂળ્હો મોહેન અનભિભૂતો અપરિયાદિન્નચિત્તો ન પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ તદપિ કુસલં. ઇતિસ્સમે અમોહજા અમોહનિદાના અમોહસમુદયા અમોહપચ્ચયા અનેકે કુસલા ધમ્મા સમ્ભવન્તિ. એવરૂપો ચાયં , ભિક્ખવે, પુગ્ગલો વુચ્ચતિ કાલવાદીતિપિ, ભૂતવાદીતિપિ, અત્થવાદીતિપિ, ધમ્મવાદીતિપિ, વિનયવાદીતિપિ.

    ‘‘Yadapi, bhikkhave, amoho tadapi kusalamūlaṃ; yadapi amūḷho abhisaṅkharoti kāyena vācāya manasā tadapi kusalaṃ; yadapi amūḷho mohena anabhibhūto apariyādinnacitto na parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi tadapi kusalaṃ. Itissame amohajā amohanidānā amohasamudayā amohapaccayā aneke kusalā dhammā sambhavanti. Evarūpo cāyaṃ , bhikkhave, puggalo vuccati kālavādītipi, bhūtavādītipi, atthavādītipi, dhammavādītipi, vinayavādītipi.

    ‘‘કસ્મા ચાયં, ભિક્ખવે, એવરૂપો પુગ્ગલો વુચ્ચતિ કાલવાદીતિપિ, ભૂતવાદીતિપિ, અત્થવાદીતિપિ, ધમ્મવાદીતિપિ, વિનયવાદીતિપિ? તથાહાયં, ભિક્ખવે, પુગ્ગલો ન પરસ્સ અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતિ વધેન વા બન્ધનેન વા જાનિયા વા ગરહાય વા પબ્બાજનાય વા બલવમ્હિ બલત્થો ઇતિપિ. ભૂતેન ખો પન વુચ્ચમાનો પટિજાનાતિ નો અવજાનાતિ; અભૂતેન વુચ્ચમાનો આતપ્પં કરોતિ તસ્સ નિબ્બેઠનાય – ‘ઇતિપેતં અતચ્છં, ઇતિપેતં અભૂત’ન્તિ . તસ્મા એવરૂપો પુગ્ગલો વુચ્ચતિ કાલવાદીતિપિ, અત્થવાદીતિપિ, ધમ્મવાદીતિપિ, વિનયવાદીતિપિ.

    ‘‘Kasmā cāyaṃ, bhikkhave, evarūpo puggalo vuccati kālavādītipi, bhūtavādītipi, atthavādītipi, dhammavādītipi, vinayavādītipi? Tathāhāyaṃ, bhikkhave, puggalo na parassa asatā dukkhaṃ uppādayati vadhena vā bandhanena vā jāniyā vā garahāya vā pabbājanāya vā balavamhi balattho itipi. Bhūtena kho pana vuccamāno paṭijānāti no avajānāti; abhūtena vuccamāno ātappaṃ karoti tassa nibbeṭhanāya – ‘itipetaṃ atacchaṃ, itipetaṃ abhūta’nti . Tasmā evarūpo puggalo vuccati kālavādītipi, atthavādītipi, dhammavādītipi, vinayavādītipi.

    ‘‘એવરૂપસ્સ, ભિક્ખવે, પુગ્ગલસ્સ લોભજા પાપકા અકુસલા ધમ્મા પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. દિટ્ઠેવ ધમ્મે સુખં વિહરતિ અવિઘાતં અનુપાયાસં અપરિળાહં. દિટ્ઠેવ ધમ્મે પરિનિબ્બાયતિ.

    ‘‘Evarūpassa, bhikkhave, puggalassa lobhajā pāpakā akusalā dhammā pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Diṭṭheva dhamme sukhaṃ viharati avighātaṃ anupāyāsaṃ apariḷāhaṃ. Diṭṭheva dhamme parinibbāyati.

    ‘‘દોસજા…પે॰… પરિનિબ્બાયતિ. મોહજા…પે॰… પરિનિબ્બાયતિ. સેય્યથાપિ ભિક્ખવે, સાલો વા ધવો વા ફન્દનો વા તીહિ માલુવાલતાહિ ઉદ્ધસ્તો પરિયોનદ્ધો. અથ પુરિસો આગચ્છેય્ય કુદ્દાલ-પિટકં 13 આદાય. સો તં માલુવાલતં મૂલે છિન્દેય્ય, મૂલે છેત્વા પલિખણેય્ય, પલિખણિત્વા મૂલાનિ ઉદ્ધરેય્ય, અન્તમસો ઉસીરનાળિમત્તાનિપિ 14. સો તં માલુવાલતં ખણ્ડાખણ્ડિકં છિન્દેય્ય, ખણ્ડાખણ્ડિકં છેત્વા ફાલેય્ય, ફાલેત્વા સકલિકં સકલિકં કરેય્ય, સકલિકં સકલિકં કરિત્વા વાતાતપે વિસોસેય્ય, વાતાતપે વિસોસેત્વા અગ્ગિના ડહેય્ય, અગ્ગિના ડહિત્વા મસિં કરેય્ય, મસિં કરિત્વા મહાવાતે વા ઓફુણેય્ય નદિયા વા સીઘસોતાય પવાહેય્ય. એવમસ્સ 15 તા, ભિક્ખવે, માલુવાલતા ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. એવમેવં ખો, ભિક્ખવે, એવરૂપસ્સ પુગ્ગલસ્સ લોભજા પાપકા અકુસલા ધમ્મા પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. દિટ્ઠેવ ધમ્મે સુખં વિહરતિ અવિઘાતં અનુપાયાસં અપરિળાહં. દિટ્ઠેવ ધમ્મે પરિનિબ્બાયતિ.

    ‘‘Dosajā…pe… parinibbāyati. Mohajā…pe… parinibbāyati. Seyyathāpi bhikkhave, sālo vā dhavo vā phandano vā tīhi māluvālatāhi uddhasto pariyonaddho. Atha puriso āgaccheyya kuddāla-piṭakaṃ 16 ādāya. So taṃ māluvālataṃ mūle chindeyya, mūle chetvā palikhaṇeyya, palikhaṇitvā mūlāni uddhareyya, antamaso usīranāḷimattānipi 17. So taṃ māluvālataṃ khaṇḍākhaṇḍikaṃ chindeyya, khaṇḍākhaṇḍikaṃ chetvā phāleyya, phāletvā sakalikaṃ sakalikaṃ kareyya, sakalikaṃ sakalikaṃ karitvā vātātape visoseyya, vātātape visosetvā agginā ḍaheyya, agginā ḍahitvā masiṃ kareyya, masiṃ karitvā mahāvāte vā ophuṇeyya nadiyā vā sīghasotāya pavāheyya. Evamassa 18 tā, bhikkhave, māluvālatā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Evamevaṃ kho, bhikkhave, evarūpassa puggalassa lobhajā pāpakā akusalā dhammā pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Diṭṭheva dhamme sukhaṃ viharati avighātaṃ anupāyāsaṃ apariḷāhaṃ. Diṭṭheva dhamme parinibbāyati.

    ‘‘દોસજા …પે॰… મોહજા પાપકા અકુસલા ધમ્મા પહીના ઉચ્છિન્નમૂલા તાલાવત્થુકતા અનભાવંકતા આયતિં અનુપ્પાદધમ્મા. દિટ્ઠેવ ધમ્મે સુખં વિહરતિ અવિઘાતં અનુપાયાસં અપરિળાહં. દિટ્ઠેવ ધમ્મે પરિનિબ્બાયતિ. ઇમાનિ ખો, ભિક્ખવે, તીણિ કુસલમૂલાની’’તિ. નવમં.

    ‘‘Dosajā …pe… mohajā pāpakā akusalā dhammā pahīnā ucchinnamūlā tālāvatthukatā anabhāvaṃkatā āyatiṃ anuppādadhammā. Diṭṭheva dhamme sukhaṃ viharati avighātaṃ anupāyāsaṃ apariḷāhaṃ. Diṭṭheva dhamme parinibbāyati. Imāni kho, bhikkhave, tīṇi kusalamūlānī’’ti. Navamaṃ.







    Footnotes:
    1. અકુસલં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. અકુસલમૂલં (ક॰)
    3. ઉપદહતિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    4. ઇદં પન સબ્બત્થપિ એવમેવ દિસ્સતિ
    5. akusalaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    6. akusalamūlaṃ (ka.)
    7. upadahati (sī. syā. kaṃ. pī.)
    8. idaṃ pana sabbatthapi evameva dissati
    9. કુસલં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    10. કુસલમૂલં (ક॰)
    11. kusalaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    12. kusalamūlaṃ (ka.)
    13. કુદ્દાલપિટકં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    14. ઉસીરનાળમત્તાનિપિ (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    15. એવમસ્સુ (સી॰), એવસ્સુ (ક॰)
    16. kuddālapiṭakaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    17. usīranāḷamattānipi (sī. syā. kaṃ. pī.)
    18. evamassu (sī.), evassu (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૯. અકુસલમૂલસુત્તવણ્ણના • 9. Akusalamūlasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. અકુસલમૂલસુત્તવણ્ણના • 9. Akusalamūlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact