Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā)

    ૯. અકુસલમૂલસુત્તવણ્ણના

    9. Akusalamūlasuttavaṇṇanā

    ૭૦. નવમે અકુસલમૂલાનીતિ અકુસલાનં મૂલાનિ, અકુસલાનિ ચ તાનિ મૂલાનિ ચાતિ વા અકુસલમૂલાનિ. યદપિ, ભિક્ખવે, લોભોતિ યોપિ, ભિક્ખવે, લોભો. તદપિ અકુસલમૂલન્તિ સોપિ અકુસલમૂલં. અકુસલમૂલં વા સન્ધાય ઇધ તમ્પીતિ અત્થો વટ્ટતિયેવ. એતેનુપાયેન સબ્બત્થ નયો નેતબ્બો. અભિસઙ્ખરોતીતિ આયૂહતિ સમ્પિણ્ડેતિ રાસિં કરોતિ. અસતા દુક્ખં ઉપ્પાદયતીતિ અભૂતેન અવિજ્જમાનેન યંકિઞ્ચિ તસ્સ અભૂતં દોસં વત્વા દુક્ખં ઉપ્પાદેતિ. વધેન વાતિઆદિ યેનાકારેન દુક્ખં ઉપ્પાદેતિ, તં દસ્સેતું વુત્તં. તત્થ જાનિયાતિ ધનજાનિયા. પબ્બાજનાયાતિ ગામતો વા રટ્ઠતો વા પબ્બાજનીયકમ્મેન . બલવમ્હીતિ અહમસ્મિ બલવા. બલત્થો ઇતિપીતિ બલેન મે અત્થો ઇતિપિ, બલે વા ઠિતોમ્હીતિપિ વદતિ.

    70. Navame akusalamūlānīti akusalānaṃ mūlāni, akusalāni ca tāni mūlāni cāti vā akusalamūlāni. Yadapi, bhikkhave, lobhoti yopi, bhikkhave, lobho. Tadapiakusalamūlanti sopi akusalamūlaṃ. Akusalamūlaṃ vā sandhāya idha tampīti attho vaṭṭatiyeva. Etenupāyena sabbattha nayo netabbo. Abhisaṅkharotīti āyūhati sampiṇḍeti rāsiṃ karoti. Asatā dukkhaṃ uppādayatīti abhūtena avijjamānena yaṃkiñci tassa abhūtaṃ dosaṃ vatvā dukkhaṃ uppādeti. Vadhena vātiādi yenākārena dukkhaṃ uppādeti, taṃ dassetuṃ vuttaṃ. Tattha jāniyāti dhanajāniyā. Pabbājanāyāti gāmato vā raṭṭhato vā pabbājanīyakammena . Balavamhīti ahamasmi balavā. Balattho itipīti balena me attho itipi, bale vā ṭhitomhītipi vadati.

    અકાલવાદીતિ કાલસ્મિં ન વદતિ, અકાલસ્મિં વદતિ નામ. અભૂતવાદીતિ ભૂતં ન વદતિ , અભૂતં વદતિ નામ. અનત્થવાદીતિ અત્થં ન વદતિ, અનત્થં વદતિ નામ. અધમ્મવાદીતિ ધમ્મં ન વદતિ, અધમ્મં વદતિ નામ. અવિનયવાદીતિ વિનયં ન વદતિ, અવિનયં વદતિ નામ.

    Akālavādīti kālasmiṃ na vadati, akālasmiṃ vadati nāma. Abhūtavādīti bhūtaṃ na vadati , abhūtaṃ vadati nāma. Anatthavādīti atthaṃ na vadati, anatthaṃ vadati nāma. Adhammavādīti dhammaṃ na vadati, adhammaṃ vadati nāma. Avinayavādīti vinayaṃ na vadati, avinayaṃ vadati nāma.

    તથા હાયન્તિ તથા હિ અયં. ન આતપ્પં કરોતિ તસ્સ નિબ્બેઠનાયાતિ તસ્સ અભૂતસ્સ નિબ્બેઠનત્થાય વીરિયં ન કરોતિ. ઇતિપેતં અતચ્છન્તિ ઇમિનાપિ કારણેન એતં અતચ્છં. ઇતરં તસ્સેવ વેવચનં.

    Tathā hāyanti tathā hi ayaṃ. Na ātappaṃ karoti tassa nibbeṭhanāyāti tassa abhūtassa nibbeṭhanatthāya vīriyaṃ na karoti. Itipetaṃ atacchanti imināpi kāraṇena etaṃ atacchaṃ. Itaraṃ tasseva vevacanaṃ.

    દુગ્ગતિ પાટિકઙ્ખાતિ નિરયાદિકા દુગ્ગતિ ઇચ્છિતબ્બા, સા અસ્સ અવસ્સભાવિની, તત્થાનેન નિબ્બત્તિતબ્બન્તિ અત્થો. ઉદ્ધસ્તોતિ ઉપરિ ધંસિતો. પરિયોનદ્ધોતિ સમન્તા ઓનદ્ધો. અનયં આપજ્જતીતિ અવુડ્ઢિં આપજ્જતિ. બ્યસનં આપજ્જતીતિ વિનાસં આપજ્જતિ. ગિમ્હકાલસ્મિઞ્હિ માલુવાસિપાટિકાય ફલિતાય બીજાનિ ઉપ્પતિત્વા વટરુક્ખાદીનં મૂલે પતન્તિ. તત્થ યસ્સ રુક્ખસ્સ મૂલે તીસુ દિસાસુ તીણિ બીજાનિ પતિતાનિ હોન્તિ, તસ્મિં રુક્ખે પાવુસ્સકેન મેઘેન અભિવટ્ઠે તીહિ બીજેહિ તયો અઙ્કુરા ઉટ્ઠહિત્વા તં રુક્ખં અલ્લીયન્તિ. તતો પટ્ઠાય રુક્ખદેવતાયો સકભાવેન સણ્ઠાતું ન સક્કોન્તિ. તેપિ અઙ્કુરા વડ્ઢમાના લતાભાવં આપજ્જિત્વા તં રુક્ખં અભિરુહિત્વા સબ્બવિટપસાખાપસાખા સંસિબ્બિત્વા તં રુક્ખં ઉપરિ પરિયોનન્ધન્તિ. સો માલુવાલતાહિ સંસિબ્બિતો ઘનેહિ મહન્તેહિ માલુવાપત્તેહિ સઞ્છન્નો દેવે વા વસ્સન્તે વાતે વા વાયન્તે તત્થ તત્થ પલુજ્જિત્વા ખાણુમત્તમેવ અવસિસ્સતિ. તં સન્ધાયેતં વુત્તં.

    Duggati pāṭikaṅkhāti nirayādikā duggati icchitabbā, sā assa avassabhāvinī, tatthānena nibbattitabbanti attho. Uddhastoti upari dhaṃsito. Pariyonaddhoti samantā onaddho. Anayaṃ āpajjatīti avuḍḍhiṃ āpajjati. Byasanaṃāpajjatīti vināsaṃ āpajjati. Gimhakālasmiñhi māluvāsipāṭikāya phalitāya bījāni uppatitvā vaṭarukkhādīnaṃ mūle patanti. Tattha yassa rukkhassa mūle tīsu disāsu tīṇi bījāni patitāni honti, tasmiṃ rukkhe pāvussakena meghena abhivaṭṭhe tīhi bījehi tayo aṅkurā uṭṭhahitvā taṃ rukkhaṃ allīyanti. Tato paṭṭhāya rukkhadevatāyo sakabhāvena saṇṭhātuṃ na sakkonti. Tepi aṅkurā vaḍḍhamānā latābhāvaṃ āpajjitvā taṃ rukkhaṃ abhiruhitvā sabbaviṭapasākhāpasākhā saṃsibbitvā taṃ rukkhaṃ upari pariyonandhanti. So māluvālatāhi saṃsibbito ghanehi mahantehi māluvāpattehi sañchanno deve vā vassante vāte vā vāyante tattha tattha palujjitvā khāṇumattameva avasissati. Taṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ.

    એવમેવ ખોતિ એત્થ પન ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – સાલાદીસુ અઞ્ઞતરરુક્ખો વિય હિ અયં સત્તો દટ્ઠબ્બો, તિસ્સો માલુવાલતા વિય તીણિ અકુસલમૂલાનિ, યાવ રુક્ખસાખા અસમ્પત્તા, તાવ તાસં લતાનં ઉજુકં રુક્ખારોહનં વિય લોભાદીનં દ્વારં અસમ્પત્તકાલો, સાખાનુસારેન ગમનકાલો વિય દ્વારવસેન ગમનકાલો, પરિયોનદ્ધકાલો વિય લોભાદીહિ પરિયુટ્ઠિતકાલો, ખુદ્દકસાખાનં પલુજ્જનકાલો વિય દ્વારપ્પત્તાનં કિલેસાનં વસેન ખુદ્દાનુખુદ્દકા આપત્તિયો આપન્નકાલો, મહાસાખાનં પલુજ્જનકાલો વિય ગરુકાપત્તિં આપન્નકાલો, લતાનુસારેન ઓતિણ્ણેન ઉદકેન મૂલેસુ તિન્તેસુ રુક્ખસ્સ ભૂમિયં પતનકાલો વિય કમેન ચત્તારિ પારાજિકાનિ આપજ્જિત્વા ચતૂસુ અપાયેસુ નિબ્બત્તનકાલો દટ્ઠબ્બો.

    Evameva khoti ettha pana idaṃ opammasaṃsandanaṃ – sālādīsu aññatararukkho viya hi ayaṃ satto daṭṭhabbo, tisso māluvālatā viya tīṇi akusalamūlāni, yāva rukkhasākhā asampattā, tāva tāsaṃ latānaṃ ujukaṃ rukkhārohanaṃ viya lobhādīnaṃ dvāraṃ asampattakālo, sākhānusārena gamanakālo viya dvāravasena gamanakālo, pariyonaddhakālo viya lobhādīhi pariyuṭṭhitakālo, khuddakasākhānaṃ palujjanakālo viya dvārappattānaṃ kilesānaṃ vasena khuddānukhuddakā āpattiyo āpannakālo, mahāsākhānaṃ palujjanakālo viya garukāpattiṃ āpannakālo, latānusārena otiṇṇena udakena mūlesu tintesu rukkhassa bhūmiyaṃ patanakālo viya kamena cattāri pārājikāni āpajjitvā catūsu apāyesu nibbattanakālo daṭṭhabbo.

    સુક્કપક્ખો વુત્તવિપલ્લાસેન વેદિતબ્બો. એવમેવ ખોતિ એત્થ પન ઇદં ઓપમ્મસંસન્દનં – સાલાદીસુ અઞ્ઞતરરુક્ખો વિય અયં સત્તો દટ્ઠબ્બો, તિસ્સો માલુવાલતા વિય તીણિ અકુસલમૂલાનિ, તાસં અપ્પવત્તિં કાતું આગતપુરિસો વિય યોગાવચરો, કુદ્દાલો વિય પઞ્ઞા, કુદ્દાલપિટકં વિય સદ્ધાપિટકં, પલિખનનખણિત્તિ વિય વિપસ્સનાપઞ્ઞા, ખણિત્તિયા મૂલચ્છેદનં વિય વિપસ્સનાઞાણેન અવિજ્જામૂલસ્સ છિન્દનકાલો, ખણ્ડાખણ્ડિકં છિન્દનકાલો વિય ખન્ધવસેન દિટ્ઠકાલો, ફાલનકાલો વિય મગ્ગઞાણેન કિલેસાનં સમુગ્ઘાતિતકાલો, મસિકરણકાલો વિય ધરમાનકપઞ્ચક્ખન્ધકાલો, મહાવાતે ઓપુણિત્વા અપ્પવત્તનકાલો વિય ઉપાદિન્નકક્ખન્ધાનં અપ્પટિસન્ધિકનિરોધેન નિરુજ્ઝિત્વા પુનબ્ભવે પટિસન્ધિઅગ્ગહણકાલો દટ્ઠબ્બોતિ. ઇમસ્મિં સુત્તે વટ્ટવિવટ્ટં કથિતં.

    Sukkapakkho vuttavipallāsena veditabbo. Evameva khoti ettha pana idaṃ opammasaṃsandanaṃ – sālādīsu aññatararukkho viya ayaṃ satto daṭṭhabbo, tisso māluvālatā viya tīṇi akusalamūlāni, tāsaṃ appavattiṃ kātuṃ āgatapuriso viya yogāvacaro, kuddālo viya paññā, kuddālapiṭakaṃ viya saddhāpiṭakaṃ, palikhananakhaṇitti viya vipassanāpaññā, khaṇittiyā mūlacchedanaṃ viya vipassanāñāṇena avijjāmūlassa chindanakālo, khaṇḍākhaṇḍikaṃ chindanakālo viya khandhavasena diṭṭhakālo, phālanakālo viya maggañāṇena kilesānaṃ samugghātitakālo, masikaraṇakālo viya dharamānakapañcakkhandhakālo, mahāvāte opuṇitvā appavattanakālo viya upādinnakakkhandhānaṃ appaṭisandhikanirodhena nirujjhitvā punabbhave paṭisandhiaggahaṇakālo daṭṭhabboti. Imasmiṃ sutte vaṭṭavivaṭṭaṃ kathitaṃ.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. અકુસલમૂલસુત્તં • 9. Akusalamūlasuttaṃ

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. અકુસલમૂલસુત્તવણ્ણના • 9. Akusalamūlasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact