Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi

    ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા

    58. Alajjīnissayavatthukathā

    ૧૨૦. ‘‘અલજ્જીનં ઓવાદ’’ન્તિ પાઠસેસેન યોજિતે સામ્યત્થે સામિવચનમ્પિ યુજ્જતેવ. તં નયં અદસ્સેત્વા ‘‘ઉપયોગત્થે સામિવચન’’ન્તિ વુત્તં. ‘‘ભિક્ખૂહિ સભાગત’’ન્તિ ઇમિના ભિક્ખૂહિ સમાનો સીલાદિગુણસઙ્ખાતો ભાગો ઇમસ્સાતિ ભિક્ખુસભાગો, તસ્સ ભાવો ભિક્ખુસભાગતન્તિ વચનત્થં દસ્સેતિ. ‘‘લજ્જિભાવ’’ન્તિ ઇમિના ભાવપચ્ચયસ્સ સરૂપં દસ્સેતિ. નવટ્ઠાનન્તિ અભિનવટ્ઠાનં. ગતેન ભિક્ખુનાતિ સમ્બન્ધો.

    120. ‘‘Alajjīnaṃ ovāda’’nti pāṭhasesena yojite sāmyatthe sāmivacanampi yujjateva. Taṃ nayaṃ adassetvā ‘‘upayogatthe sāmivacana’’nti vuttaṃ. ‘‘Bhikkhūhi sabhāgata’’nti iminā bhikkhūhi samāno sīlādiguṇasaṅkhāto bhāgo imassāti bhikkhusabhāgo, tassa bhāvo bhikkhusabhāgatanti vacanatthaṃ dasseti. ‘‘Lajjibhāva’’nti iminā bhāvapaccayassa sarūpaṃ dasseti. Navaṭṭhānanti abhinavaṭṭhānaṃ. Gatena bhikkhunāti sambandho.

    થેરોતિ નિસ્સયદાયકો થેરો. ગહેતુકામોતિ નિસ્સયં ગહેતુકામો. આચારન્તિ નિસ્સયપટિપન્નસ્સ આચારં. તદહેવાતિ તસ્મિં ગતઅહનિ એવ. આભોગસ્સ કતત્તા, અરુણુગ્ગમનસ્સ ચ અજાનનત્તા વુત્તં ‘‘અનાપત્તી’’તિ. અરુણુગ્ગમનં અજાનન્તોપિ આભોગસ્સ અકતત્તા વુત્તં ‘‘અરુણુગ્ગમને દુક્કટ’’ન્તિ. ‘‘દ્વે તીણિ દિવસાની’’તિ પદેન ચતુ પઞ્ચ છ દિવસાનિપિ ગહેતબ્બાનિ લક્ખણહારનયેન અનિસ્સિતેન વસિતબ્બભાવેન સમાનફલત્તા. તેનાહ ‘‘સત્તાહં વસિસ્સામી’’તિ. લદ્ધપરિહારોતિ લદ્ધો પરિહારો આપત્તિઅપનયનં યેનાતિ લદ્ધપરિહારો.

    Theroti nissayadāyako thero. Gahetukāmoti nissayaṃ gahetukāmo. Ācāranti nissayapaṭipannassa ācāraṃ. Tadahevāti tasmiṃ gataahani eva. Ābhogassa katattā, aruṇuggamanassa ca ajānanattā vuttaṃ ‘‘anāpattī’’ti. Aruṇuggamanaṃ ajānantopi ābhogassa akatattā vuttaṃ ‘‘aruṇuggamane dukkaṭa’’nti. ‘‘Dve tīṇi divasānī’’ti padena catu pañca cha divasānipi gahetabbāni lakkhaṇahāranayena anissitena vasitabbabhāvena samānaphalattā. Tenāha ‘‘sattāhaṃ vasissāmī’’ti. Laddhaparihāroti laddho parihāro āpattiapanayanaṃ yenāti laddhaparihāro.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થૂનિ • 58. Alajjīnissayavatthūni

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા • Alajjīnissayavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અલજ્જિનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjinissayavatthukathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact