Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સારત્થદીપની-ટીકા • Sāratthadīpanī-ṭīkā

    અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના

    Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā

    ૧૨૦. નિસ્સયપટિસંયુત્તવત્થૂસુ ભિક્ખૂહિ સમાનો સીલાદિગુણભાગો અસ્સાતિ ભિક્ખુસભાગો, તસ્સ ભાવો ભિક્ખુસભાગતા. દ્વે તીણિ દિવસાનિ વસિત્વા ગન્તુકામેન અનિસ્સિતેન વસિતબ્બન્તિ એત્થ ‘‘યાવ ભિક્ખુસભાગતં જાનામી’’તિ આભોગં વિનાપિ અનિસ્સિતેન વસિતું વટ્ટતીતિ અધિપ્પાયો. ભિક્ખુસભાગતં પન જાનન્તો ‘‘સ્વે ગમિસ્સામિ, કિં મે નિસ્સયેના’’તિ અરુણં ઉટ્ઠપેતું ન લભતિ. ‘‘પુરારુણા ઉટ્ઠહિત્વાવ ગમિસ્સામી’’તિ આભોગેન સયન્તસ્સ સચે અરુણો ઉગ્ગચ્છતિ, વટ્ટતિ. ‘‘સત્તાહં વસિસ્સામી’’તિ આલયં કરોન્તેન પન નિસ્સયો ગહેતબ્બોતિ ‘‘સત્તાહમત્તં વસિસ્સામિ, કિં ભિક્ખુસભાગતાજાનનેના’’તિ જાનને ધુરં નિક્ખિપિત્વા વસિતું ન લભતિ, ભિક્ખુસભાગતં ઉપપરિક્ખિત્વા નિસ્સયો ગહેતબ્બોતિ અત્થો.

    120. Nissayapaṭisaṃyuttavatthūsu bhikkhūhi samāno sīlādiguṇabhāgo assāti bhikkhusabhāgo, tassa bhāvo bhikkhusabhāgatā. Dve tīṇi divasāni vasitvā gantukāmena anissitenavasitabbanti ettha ‘‘yāva bhikkhusabhāgataṃ jānāmī’’ti ābhogaṃ vināpi anissitena vasituṃ vaṭṭatīti adhippāyo. Bhikkhusabhāgataṃ pana jānanto ‘‘sve gamissāmi, kiṃ me nissayenā’’ti aruṇaṃ uṭṭhapetuṃ na labhati. ‘‘Purāruṇā uṭṭhahitvāva gamissāmī’’ti ābhogena sayantassa sace aruṇo uggacchati, vaṭṭati. ‘‘Sattāhaṃ vasissāmī’’ti ālayaṃ karontena pana nissayo gahetabboti ‘‘sattāhamattaṃ vasissāmi, kiṃ bhikkhusabhāgatājānanenā’’ti jānane dhuraṃ nikkhipitvā vasituṃ na labhati, bhikkhusabhāgataṃ upaparikkhitvā nissayo gahetabboti attho.







    Related texts:



    તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi / ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થૂનિ • 58. Alajjīnissayavatthūni

    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / વિનયપિટક (અટ્ઠકથા) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા • Alajjīnissayavatthukathā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjīnissayavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અલજ્જિનિસ્સયવત્થુકથાવણ્ણના • Alajjinissayavatthukathāvaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૫૮. અલજ્જીનિસ્સયવત્થુકથા • 58. Alajjīnissayavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact