Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸுத்தனிபாத-அட்ட²கதா² • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    10. ஆளவகஸுத்தவண்ணனா

    10. Āḷavakasuttavaṇṇanā

    ஏவங் மே ஸுதந்தி ஆளவகஸுத்தங். கா உப்பத்தி? அத்த²வண்ணனானயேனேவஸ்ஸ உப்பத்தி ஆவிப⁴விஸ்ஸதி. அத்த²வண்ணனாய ச ‘‘ஏவங் மே ஸுதங், ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா’’தி ஏதங் வுத்தத்த²மேவ. ஆளவியங் விஹரதி ஆளவகஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனேதி எத்த² பன கா ஆளவீ, கஸ்மா ச ப⁴க³வா தஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே விஹரதீதி? வுச்சதே – ஆளவீதி ரட்ட²ம்பி நக³ரம்பி வுச்சதி, தது³ப⁴யம்பி இத⁴ வட்டதி. ஆளவீனக³ரஸ்ஸ ஹி ஸமீபே விஹரந்தோபி ‘‘ஆளவியங் விஹரதீ’’தி வுச்சதி. தஸ்ஸ ச நக³ரஸ்ஸ ஸமீபே அவிதூ³ரே கா³வுதமத்தே தங் ப⁴வனங், ஆளவீரட்டே² விஹரந்தோபி ‘‘ஆளவியங் விஹரதீ’’தி வுச்சதி, ஆளவீரட்டே² சேதங் ப⁴வனங்.

    Evaṃme sutanti āḷavakasuttaṃ. Kā uppatti? Atthavaṇṇanānayenevassa uppatti āvibhavissati. Atthavaṇṇanāya ca ‘‘evaṃ me sutaṃ, ekaṃ samayaṃ bhagavā’’ti etaṃ vuttatthameva. Āḷaviyaṃ viharati āḷavakassa yakkhassa bhavaneti ettha pana kā āḷavī, kasmā ca bhagavā tassa yakkhassa bhavane viharatīti? Vuccate – āḷavīti raṭṭhampi nagarampi vuccati, tadubhayampi idha vaṭṭati. Āḷavīnagarassa hi samīpe viharantopi ‘‘āḷaviyaṃ viharatī’’ti vuccati. Tassa ca nagarassa samīpe avidūre gāvutamatte taṃ bhavanaṃ, āḷavīraṭṭhe viharantopi ‘‘āḷaviyaṃ viharatī’’ti vuccati, āḷavīraṭṭhe cetaṃ bhavanaṃ.

    யஸ்மா பன ஆளவகோ ராஜா விவித⁴னாடகூபபோ⁴க³ங் ச²ட்³டெ³த்வா சோரபடிபா³ஹனத்த²ங் படிராஜனிஸேத⁴னத்த²ங் ப்³யாயாமகரணத்த²ஞ்ச ஸத்தமே ஸத்தமே தி³வஸே மிக³வங் க³ச்ச²ந்தோ ஏகதி³வஸங் ப³லகாயேன ஸத்³தி⁴ங் கதிகங் அகாஸி – ‘‘யஸ்ஸ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயதி, தஸ்ஸேவ ஸோ பா⁴ரோ’’தி. அத² தஸ்ஸேவ பஸ்ஸேன மிகோ³ பலாயி, ஜவஸம்பன்னோ ராஜா த⁴னுங் க³ஹெத்வா பத்திகோவ தியோஜனங் தங் மிக³ங் அனுப³ந்தி⁴. ஏணிமிகா³ ச தியோஜனவேகா³ ஏவ ஹொந்தி. அத² பரிக்கீ²ணஜவங் தங் மிக³ங் உத³கங் பவிஸித்வா, டி²தங் வதி⁴த்வா, த்³விதா⁴ செ²த்வா, அனத்தி²கோபி மங்ஸேன ‘‘நாஸக்கி² மிக³ங் க³ஹேது’’ந்தி அபவாத³மோசனத்த²ங் காஜேனாதா³ய ஆக³ச்ச²ந்தோ நக³ரஸ்ஸாவிதூ³ரே ப³ஹலபத்தபலாஸங் மஹானிக்³ரோத⁴ங் தி³ஸ்வா பரிஸ்ஸமவினோத³னத்த²ங் தஸ்ஸ மூலமுபக³தோ. தஸ்மிஞ்ச நிக்³ரோதே⁴ ஆளவகோ யக்கோ² மஹாராஜஸந்திகா வரங் லபி⁴த்வா மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே தஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ சா²யாய பு²ட்டோ²காஸங் பவிட்டே² பாணினோ கா²த³ந்தோ படிவஸதி. ஸோ தங் தி³ஸ்வா கா²தி³துங் உபக³தோ. அத² ராஜா தேன ஸத்³தி⁴ங் கதிகங் அகாஸி – ‘‘முஞ்ச மங், அஹங் தே தி³வஸே தி³வஸே மனுஸ்ஸஞ்ச தா²லிபாகஞ்ச பேஸெஸ்ஸாமீ’’தி. யக்கோ² ‘‘த்வங் ராஜூபபோ⁴கே³ன பமத்தோ ஸம்முஸ்ஸஸி, அஹங் பன ப⁴வனங் அனுபக³தஞ்ச அனநுஞ்ஞாதஞ்ச கா²தி³துங் ந லபா⁴மி, ஸ்வாஹங் ப⁴வந்தம்பி ஜீயெய்ய’’ந்தி ந முஞ்சி. ராஜா ‘‘யங் தி³வஸங் ந பேஸேமி, தங் தி³வஸங் மங் க³ஹெத்வா கா²தா³ஹீ’’தி அத்தானங் அனுஜானித்வா தேன முத்தோ நக³ராபி⁴முகோ² அக³மாஸி.

    Yasmā pana āḷavako rājā vividhanāṭakūpabhogaṃ chaḍḍetvā corapaṭibāhanatthaṃ paṭirājanisedhanatthaṃ byāyāmakaraṇatthañca sattame sattame divase migavaṃ gacchanto ekadivasaṃ balakāyena saddhiṃ katikaṃ akāsi – ‘‘yassa passena migo palāyati, tasseva so bhāro’’ti. Atha tasseva passena migo palāyi, javasampanno rājā dhanuṃ gahetvā pattikova tiyojanaṃ taṃ migaṃ anubandhi. Eṇimigā ca tiyojanavegā eva honti. Atha parikkhīṇajavaṃ taṃ migaṃ udakaṃ pavisitvā, ṭhitaṃ vadhitvā, dvidhā chetvā, anatthikopi maṃsena ‘‘nāsakkhi migaṃ gahetu’’nti apavādamocanatthaṃ kājenādāya āgacchanto nagarassāvidūre bahalapattapalāsaṃ mahānigrodhaṃ disvā parissamavinodanatthaṃ tassa mūlamupagato. Tasmiñca nigrodhe āḷavako yakkho mahārājasantikā varaṃ labhitvā majjhanhikasamaye tassa rukkhassa chāyāya phuṭṭhokāsaṃ paviṭṭhe pāṇino khādanto paṭivasati. So taṃ disvā khādituṃ upagato. Atha rājā tena saddhiṃ katikaṃ akāsi – ‘‘muñca maṃ, ahaṃ te divase divase manussañca thālipākañca pesessāmī’’ti. Yakkho ‘‘tvaṃ rājūpabhogena pamatto sammussasi, ahaṃ pana bhavanaṃ anupagatañca ananuññātañca khādituṃ na labhāmi, svāhaṃ bhavantampi jīyeyya’’nti na muñci. Rājā ‘‘yaṃ divasaṃ na pesemi, taṃ divasaṃ maṃ gahetvā khādāhī’’ti attānaṃ anujānitvā tena mutto nagarābhimukho agamāsi.

    ப³லகாயோ மக்³கே³ க²ந்தா⁴வாரங் ப³ந்தி⁴த்வா டி²தோ ராஜானங் தி³ஸ்வா – ‘‘கிங், மஹாராஜ, அயஸமத்தப⁴யா ஏவங் கிலந்தோஸீ’’தி வத³ந்தோ பச்சுக்³க³ந்த்வா படிக்³க³ஹேஸி. ராஜா தங் பவத்திங் அனாரோசெத்வா நக³ரங் க³ந்த்வா, கதபாதராஸோ நக³ரகு³த்திகங் ஆமந்தெத்வா ஏதமத்த²ங் ஆரோசேஸி. நக³ரகு³த்திகோ – ‘‘கிங், தே³வ, காலபரிச்சே²தோ³ கதோ’’தி ஆஹ. ராஜா ‘‘ந கதோ, ப⁴ணே’’தி ஆஹ. ‘‘து³ட்டு² கதங், தே³வ, அமனுஸ்ஸா ஹி பரிச்சி²ன்னமத்தமேவ லப⁴ந்தி, அபரிச்சி²ன்னே பன ஜனபத³ஸ்ஸ ஆபா³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி. ஹோது, தே³வ, கிஞ்சாபி ஏவமகாஸி, அப்பொஸ்ஸுக்கோ த்வங் ரஜ்ஜஸுக²ங் அனுபோ⁴ஹி, அஹமெத்த² காதப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ காலஸ்ஸேவ வுட்டா²ய ப³ந்த⁴னாகா³ரங் க³ந்த்வா யே யே வஜ்ஜா² ஹொந்தி, தே தே ஸந்தா⁴ய – ‘‘யோ ஜீவிதத்தி²கோ ஹோதி, ஸோ நிக்க²மதூ’’தி ப⁴ணதி. யோ பட²மங் நிக்க²மதி தங் கே³ஹங் நெத்வா, ந்ஹாபெத்வா, போ⁴ஜெத்வா ச, ‘‘இமங் தா²லிபாகங் யக்க²ஸ்ஸ தே³ஹீ’’தி பேஸேதி. தங் ருக்க²மூலங் பவிட்ட²மத்தங்யேவ யக்கோ² பே⁴ரவங் அத்தபா⁴வங் நிம்மினித்வா மூலகந்த³ங் விய கா²த³தி . யக்கா²னுபா⁴வேன கிர மனுஸ்ஸானங் கேஸாதீ³னி உபாதா³ய ஸகலஸரீரங் நவனீதபிண்டோ³ விய ஹோதி. யக்க²ஸ்ஸ ப⁴த்தங் கா³ஹாபெத்துங் க³தபுரிஸா தங் தி³ஸ்வா பீ⁴தா யதா²மித்தங் ஆரோசேஸுங். ததோ பபு⁴தி ‘‘ராஜா சோரே க³ஹெத்வா யக்க²ஸ்ஸ தே³தீ’’தி மனுஸ்ஸா சோரகம்மதோ படிவிரதா. ததோ அபரேன ஸமயேன நவசோரானங் அபா⁴வேன புராணசோரானஞ்ச பரிக்க²யேன ப³ந்த⁴னாகா³ரானி ஸுஞ்ஞானி அஹேஸுங்.

    Balakāyo magge khandhāvāraṃ bandhitvā ṭhito rājānaṃ disvā – ‘‘kiṃ, mahārāja, ayasamattabhayā evaṃ kilantosī’’ti vadanto paccuggantvā paṭiggahesi. Rājā taṃ pavattiṃ anārocetvā nagaraṃ gantvā, katapātarāso nagaraguttikaṃ āmantetvā etamatthaṃ ārocesi. Nagaraguttiko – ‘‘kiṃ, deva, kālaparicchedo kato’’ti āha. Rājā ‘‘na kato, bhaṇe’’ti āha. ‘‘Duṭṭhu kataṃ, deva, amanussā hi paricchinnamattameva labhanti, aparicchinne pana janapadassa ābādho bhavissati. Hotu, deva, kiñcāpi evamakāsi, appossukko tvaṃ rajjasukhaṃ anubhohi, ahamettha kātabbaṃ karissāmī’’ti. So kālasseva vuṭṭhāya bandhanāgāraṃ gantvā ye ye vajjhā honti, te te sandhāya – ‘‘yo jīvitatthiko hoti, so nikkhamatū’’ti bhaṇati. Yo paṭhamaṃ nikkhamati taṃ gehaṃ netvā, nhāpetvā, bhojetvā ca, ‘‘imaṃ thālipākaṃ yakkhassa dehī’’ti peseti. Taṃ rukkhamūlaṃ paviṭṭhamattaṃyeva yakkho bheravaṃ attabhāvaṃ nimminitvā mūlakandaṃ viya khādati . Yakkhānubhāvena kira manussānaṃ kesādīni upādāya sakalasarīraṃ navanītapiṇḍo viya hoti. Yakkhassa bhattaṃ gāhāpettuṃ gatapurisā taṃ disvā bhītā yathāmittaṃ ārocesuṃ. Tato pabhuti ‘‘rājā core gahetvā yakkhassa detī’’ti manussā corakammato paṭiviratā. Tato aparena samayena navacorānaṃ abhāvena purāṇacorānañca parikkhayena bandhanāgārāni suññāni ahesuṃ.

    அத² நக³ரகு³த்திகோ ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸி. ராஜா அத்தனோ த⁴னங் நக³ரரச்சா²ஸு ச²ட்³டா³பேஸி – ‘‘அப்பேவ நாம கோசி லோபே⁴ன க³ண்ஹெய்யா’’தி. தங் பாதே³னபி ந கோசி சு²பி. ஸோ சோரே அலப⁴ந்தோ அமச்சானங் ஆரோசேஸி. அமச்சா ‘‘குலபடிபாடியா ஏகமேகங் ஜிண்ணகங் பேஸேம, ஸோ பகதியாபி மச்சுமுகே² வத்ததீ’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா ‘‘‘அம்ஹாகங் பிதரங், அம்ஹாகங் பிதாமஹங் பேஸேதீ’தி மனுஸ்ஸா கோ²ப⁴ங் கரிஸ்ஸந்தி, மா வோ ஏதங் ருச்சீ’’தி நிவாரேஸி. ‘‘தேன ஹி, தே³வ, தா³ரகங் பேஸேம உத்தானஸெய்யகங், ததா²வித⁴ஸ்ஸ ஹி ‘மாதா மே பிதா மே’தி ஸினேஹோ நத்தீ²’’தி ஆஹங்ஸு. ராஜா அனுஜானி. தே ததா² அகங்ஸு. நக³ரே தா³ரகமாதரோ ச தா³ரகே க³ஹெத்வா க³ப்³பி⁴னியோ ச பலாயித்வா பரஜனபதே³ தா³ரகே ஸங்வட்³டெ⁴த்வா ஆனெந்தி. ஏவங் ஸப்³பா³னிபி த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி க³தானி.

    Atha nagaraguttiko rañño ārocesi. Rājā attano dhanaṃ nagararacchāsu chaḍḍāpesi – ‘‘appeva nāma koci lobhena gaṇheyyā’’ti. Taṃ pādenapi na koci chupi. So core alabhanto amaccānaṃ ārocesi. Amaccā ‘‘kulapaṭipāṭiyā ekamekaṃ jiṇṇakaṃ pesema, so pakatiyāpi maccumukhe vattatī’’ti āhaṃsu. Rājā ‘‘‘amhākaṃ pitaraṃ, amhākaṃ pitāmahaṃ pesetī’ti manussā khobhaṃ karissanti, mā vo etaṃ ruccī’’ti nivāresi. ‘‘Tena hi, deva, dārakaṃ pesema uttānaseyyakaṃ, tathāvidhassa hi ‘mātā me pitā me’ti sineho natthī’’ti āhaṃsu. Rājā anujāni. Te tathā akaṃsu. Nagare dārakamātaro ca dārake gahetvā gabbhiniyo ca palāyitvā parajanapade dārake saṃvaḍḍhetvā ānenti. Evaṃ sabbānipi dvādasa vassāni gatāni.

    ததோ ஏகதி³வஸங் ஸகலனக³ரங் விசினித்வா ஏகம்பி தா³ரகங் அலபி⁴த்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசேஸுங் – ‘‘நத்தி², தே³வ, நக³ரே தா³ரகோ ட²பெத்வா அந்தேபுரே தவ புத்தங் ஆளவககுமார’’ந்தி. ராஜா ‘‘யதா² மம புத்தோ பியோ, ஏவங் ஸப்³ப³லோகஸ்ஸ, அத்தனா பன பியதரங் நத்தி², க³ச்ச²த², தம்பி த³த்வா மம ஜீவிதங் ரக்க²தா²’’தி ஆஹ. தேன ச ஸமயேன ஆளவககுமாரஸ்ஸ மாதா புத்தங் ந்ஹாபெத்வா, மண்டெ³த்வா, து³கூலசும்ப³டகே கத்வா, அங்கே ஸயாபெத்வா, நிஸின்னா ஹோதி. ராஜபுரிஸா ரஞ்ஞோ ஆணாய தத்த² க³ந்த்வா விப்பலபந்தியா தஸ்ஸா ஸோளஸன்னஞ்ச இத்தி²ஸஹஸ்ஸானங் ஸத்³தி⁴ங் தா⁴தியா தங் ஆதா³ய பக்கமிங்ஸு ‘‘ஸ்வே யக்க²ப⁴க்கோ² ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. தங் தி³வஸஞ்ச ப⁴க³வா பச்சூஸஸமயே பச்சுட்டா²ய ஜேதவனமஹாவிஹாரே க³ந்த⁴குடியங் மஹாகருணாஸமாபத்திங் ஸமாபஜ்ஜித்வா புன பு³த்³த⁴சக்கு²னா லோகங் வோலோகெந்தோ அத்³த³ஸ ஆளவகஸ்ஸ குமாரஸ்ஸ அனாகா³மிப²லுப்பத்தியா உபனிஸ்ஸயங், யக்க²ஸ்ஸ ச ஸோதாபத்திப²லுப்பத்தியா உபனிஸ்ஸயங் தே³ஸனாபரியோஸானே ச சதுராஸீதியா பாணஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மசக்கு²படிலாப⁴ஸ்ஸாதி. தஸ்மா விபா⁴தாய ரத்தியா புரேப⁴த்தகிச்சங் கத்வா அனிட்டி²தபச்சா²ப⁴த்தகிச்சோவ காளபக்க²உபோஸத²தி³வஸே வத்தமானே ஒக்³க³தே ஸூரியே ஏககோவ அது³தியோ பத்தசீவரமாதா³ய பாத³க³மனேனேவ ஸாவத்தி²தோ திங்ஸ யோஜனானி க³ந்த்வா தஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனங் பாவிஸி. தேன வுத்தங் ‘‘ஆளவகஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே’’தி.

    Tato ekadivasaṃ sakalanagaraṃ vicinitvā ekampi dārakaṃ alabhitvā rañño ārocesuṃ – ‘‘natthi, deva, nagare dārako ṭhapetvā antepure tava puttaṃ āḷavakakumāra’’nti. Rājā ‘‘yathā mama putto piyo, evaṃ sabbalokassa, attanā pana piyataraṃ natthi, gacchatha, tampi datvā mama jīvitaṃ rakkhathā’’ti āha. Tena ca samayena āḷavakakumārassa mātā puttaṃ nhāpetvā, maṇḍetvā, dukūlacumbaṭake katvā, aṅke sayāpetvā, nisinnā hoti. Rājapurisā rañño āṇāya tattha gantvā vippalapantiyā tassā soḷasannañca itthisahassānaṃ saddhiṃ dhātiyā taṃ ādāya pakkamiṃsu ‘‘sve yakkhabhakkho bhavissatī’’ti. Taṃ divasañca bhagavā paccūsasamaye paccuṭṭhāya jetavanamahāvihāre gandhakuṭiyaṃ mahākaruṇāsamāpattiṃ samāpajjitvā puna buddhacakkhunā lokaṃ volokento addasa āḷavakassa kumārassa anāgāmiphaluppattiyā upanissayaṃ, yakkhassa ca sotāpattiphaluppattiyā upanissayaṃ desanāpariyosāne ca caturāsītiyā pāṇasahassānaṃ dhammacakkhupaṭilābhassāti. Tasmā vibhātāya rattiyā purebhattakiccaṃ katvā aniṭṭhitapacchābhattakiccova kāḷapakkhauposathadivase vattamāne oggate sūriye ekakova adutiyo pattacīvaramādāya pādagamaneneva sāvatthito tiṃsa yojanāni gantvā tassa yakkhassa bhavanaṃ pāvisi. Tena vuttaṃ ‘‘āḷavakassa yakkhassa bhavane’’ti.

    கிங் பன ப⁴க³வா யஸ்மிங் நிக்³ரோதே⁴ ஆளவகஸ்ஸ ப⁴வனங், தஸ்ஸ மூலே விஹாஸி, உதா³ஹு ப⁴வனேயேவாதி? வுச்சதே – ப⁴வனேயேவ. யதே²வ ஹி யக்கா² அத்தனோ ப⁴வனங் பஸ்ஸந்தி, ததா² ப⁴க³வாபி. ஸோ தத்த² க³ந்த்வா ப⁴வனத்³வாரே அட்டா²ஸி. ததா³ ஆளவகோ ஹிமவந்தே யக்க²ஸமாக³மங் க³தோ ஹோதி. ததோ ஆளவகஸ்ஸ த்³வாரபாலோ க³த்³ரபோ⁴ நாம யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமித்வா, வந்தி³த்வா – ‘‘கிங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா விகாலே ஆக³தோ’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, க³த்³ரப⁴, ஆக³தொம்ஹி. ஸசே தே அக³ரு, விஹரெய்யாமேகரத்திங் ஆளவகஸ்ஸ ப⁴வனே’’தி. ‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க³ரு, அபிச கோ² ஸோ யக்கோ² கக்க²ளோ ப²ருஸோ, மாதாபிதூனம்பி அபி⁴வாத³னாதீ³னி ந கரோதி, மா ருச்சி ப⁴க³வதோ இத⁴ வாஸோ’’தி. ‘‘ஜானாமி, க³த்³ரப⁴, தஸ்ஸ கக்க²ளத்தங், ந கோசி மமந்தராயோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஸசே தே அக³ரு, விஹரெய்யாமேகரத்தி’’ந்தி .

    Kiṃ pana bhagavā yasmiṃ nigrodhe āḷavakassa bhavanaṃ, tassa mūle vihāsi, udāhu bhavaneyevāti? Vuccate – bhavaneyeva. Yatheva hi yakkhā attano bhavanaṃ passanti, tathā bhagavāpi. So tattha gantvā bhavanadvāre aṭṭhāsi. Tadā āḷavako himavante yakkhasamāgamaṃ gato hoti. Tato āḷavakassa dvārapālo gadrabho nāma yakkho bhagavantaṃ upasaṅkamitvā, vanditvā – ‘‘kiṃ, bhante, bhagavā vikāle āgato’’ti āha. ‘‘Āma, gadrabha, āgatomhi. Sace te agaru, vihareyyāmekarattiṃ āḷavakassa bhavane’’ti. ‘‘Na me, bhante, garu, apica kho so yakkho kakkhaḷo pharuso, mātāpitūnampi abhivādanādīni na karoti, mā rucci bhagavato idha vāso’’ti. ‘‘Jānāmi, gadrabha, tassa kakkhaḷattaṃ, na koci mamantarāyo bhavissati, sace te agaru, vihareyyāmekaratti’’nti .

    து³தியம்பி க³த்³ரபோ⁴ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அக்³கி³தத்தகபாலஸதி³ஸோ, ப⁴ந்தே, ஆளவகோ, ‘மாதாபிதரோ’தி வா ‘ஸமணப்³ராஹ்மணா’தி வா ‘த⁴ம்மோ’தி வா ந ஜானாதி, இதா⁴க³தானங் சித்தக்கே²பம்பி கரோதி, ஹத³யம்பி பா²லேதி, பாதே³பி க³ஹெத்வா பரஸமுத்³தே³ வா பரசக்கவாளே வா கி²பதீ’’தி. து³தியம்பி ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘ஜானாமி, க³த்³ரப⁴, ஸசே தே அக³ரு, விஹரெய்யாமேகரத்தி’’ந்தி. ததியம்பி க³த்³ரபோ⁴ யக்கோ² ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘அக்³கி³தத்தகபாலஸதி³ஸோ, ப⁴ந்தே, ஆளவகோ, ‘மாதாபிதரோ’தி வா ‘ஸமணப்³ராஹ்மணா’தி வா ‘த⁴ம்மோ’தி வா ந ஜானாதி, இதா⁴க³தானங் சித்தக்கே²பம்பி கரோதி, ஹத³யம்பி பா²லேதி, பாதே³பி க³ஹெத்வா பரஸமுத்³தே³ வா பரசக்கவாளே வா கி²பதீ’’தி. ததியம்பி ப⁴க³வா ஆஹ – ‘‘ஜானாமி, க³த்³ரப⁴, ஸசே தே அக³ரு, விஹரெய்யாமேகரத்தி’’ந்தி. ‘‘ந மே, ப⁴ந்தே, க³ரு, அபிச கோ² ஸோ யக்கோ² அத்தனோ அனாரோசெத்வா அனுஜானந்தங் மங் ஜீவிதா வோரோபெய்ய, ஆரோசேமி, ப⁴ந்தே, தஸ்ஸா’’தி. ‘‘யதா²ஸுக²ங், க³த்³ரப⁴, ஆரோசேஹீ’’தி. ‘‘தேன ஹி, ப⁴ந்தே, த்வமேவ ஜானாஹீ’’தி ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஹிமவந்தாபி⁴முகோ² பக்காமி. ப⁴வனத்³வாரம்பி ஸயமேவ ப⁴க³வதோ விவரமதா³ஸி. ப⁴க³வா அந்தோப⁴வனங் பவிஸித்வா யத்த² அபி⁴லக்கி²தேஸு மங்க³லதி³வஸாதீ³ஸு நிஸீதி³த்வா ஆளவகோ ஸிரிங் அனுபோ⁴தி, தஸ்மிங்யேவ தி³ப்³ப³ரதனபல்லங்கே நிஸீதி³த்வா ஸுவண்ணாப⁴ங் முஞ்சி. தங் தி³ஸ்வா யக்க²ஸ்ஸ இத்தி²யோ ஆக³ந்த்வா, ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா, ஸம்பரிவாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸு. ப⁴க³வா ‘‘புப்³பே³ தும்ஹே தா³னங் த³த்வா, ஸீலங் ஸமாதி³யித்வா, பூஜனெய்யங் பூஜெத்வா, இமங் ஸம்பத்திங் பத்தா, இதா³னிபி ததே²வ கரோத², மா அஞ்ஞமஞ்ஞங் இஸ்ஸாமச்ச²ரியாபி⁴பூ⁴தா விஹரதா²’’திஆதி³னா நயேன தாஸங் பகிண்ணகத⁴ம்மகத²ங் கதே²ஸி. தா ச ப⁴க³வதோ மது⁴ரனிக்³கோ⁴ஸங் ஸுத்வா, ஸாது⁴காரஸஹஸ்ஸானி த³த்வா, ப⁴க³வந்தங் பரிவாரெத்வா நிஸீதி³ங்ஸுயேவ. க³த்³ரபோ⁴பி ஹிமவந்தங் க³ந்த்வா ஆளவகஸ்ஸ ஆரோசேஸி – ‘‘யக்³கே⁴, மாரிஸ, ஜானெய்யாஸி, விமானே தே ப⁴க³வா நிஸின்னோ’’தி. ஸோ க³த்³ரப⁴ஸ்ஸ ஸஞ்ஞமகாஸி ‘‘துண்ஹீ ஹோஹி, க³ந்த்வா கத்தப்³ப³ங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி. புரிஸமானேன கிர லஜ்ஜிதோ அஹோஸி, தஸ்மா ‘‘மா கோசி பரிஸமஜ்ஜே² ஸுணெய்யா’’தி வாரேஸி.

    Dutiyampi gadrabho yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘aggitattakapālasadiso, bhante, āḷavako, ‘mātāpitaro’ti vā ‘samaṇabrāhmaṇā’ti vā ‘dhammo’ti vā na jānāti, idhāgatānaṃ cittakkhepampi karoti, hadayampi phāleti, pādepi gahetvā parasamudde vā paracakkavāḷe vā khipatī’’ti. Dutiyampi bhagavā āha – ‘‘jānāmi, gadrabha, sace te agaru, vihareyyāmekaratti’’nti. Tatiyampi gadrabho yakkho bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘aggitattakapālasadiso, bhante, āḷavako, ‘mātāpitaro’ti vā ‘samaṇabrāhmaṇā’ti vā ‘dhammo’ti vā na jānāti, idhāgatānaṃ cittakkhepampi karoti, hadayampi phāleti, pādepi gahetvā parasamudde vā paracakkavāḷe vā khipatī’’ti. Tatiyampi bhagavā āha – ‘‘jānāmi, gadrabha, sace te agaru, vihareyyāmekaratti’’nti. ‘‘Na me, bhante, garu, apica kho so yakkho attano anārocetvā anujānantaṃ maṃ jīvitā voropeyya, ārocemi, bhante, tassā’’ti. ‘‘Yathāsukhaṃ, gadrabha, ārocehī’’ti. ‘‘Tena hi, bhante, tvameva jānāhī’’ti bhagavantaṃ abhivādetvā himavantābhimukho pakkāmi. Bhavanadvārampi sayameva bhagavato vivaramadāsi. Bhagavā antobhavanaṃ pavisitvā yattha abhilakkhitesu maṅgaladivasādīsu nisīditvā āḷavako siriṃ anubhoti, tasmiṃyeva dibbaratanapallaṅke nisīditvā suvaṇṇābhaṃ muñci. Taṃ disvā yakkhassa itthiyo āgantvā, bhagavantaṃ vanditvā, samparivāretvā nisīdiṃsu. Bhagavā ‘‘pubbe tumhe dānaṃ datvā, sīlaṃ samādiyitvā, pūjaneyyaṃ pūjetvā, imaṃ sampattiṃ pattā, idānipi tatheva karotha, mā aññamaññaṃ issāmacchariyābhibhūtā viharathā’’tiādinā nayena tāsaṃ pakiṇṇakadhammakathaṃ kathesi. Tā ca bhagavato madhuranigghosaṃ sutvā, sādhukārasahassāni datvā, bhagavantaṃ parivāretvā nisīdiṃsuyeva. Gadrabhopi himavantaṃ gantvā āḷavakassa ārocesi – ‘‘yagghe, mārisa, jāneyyāsi, vimāne te bhagavā nisinno’’ti. So gadrabhassa saññamakāsi ‘‘tuṇhī hohi, gantvā kattabbaṃ karissāmī’’ti. Purisamānena kira lajjito ahosi, tasmā ‘‘mā koci parisamajjhe suṇeyyā’’ti vāresi.

    ததா³ ஸாதாகி³ரஹேமவதா ப⁴க³வந்தங் ஜேதவனேயேவ வந்தி³த்வா ‘‘யக்க²ஸமாக³மங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ஸபரிவாரா நானாயானேஹி ஆகாஸேன க³ச்ச²ந்தி. ஆகாஸே ச யக்கா²னங் ந ஸப்³ப³த்த² மக்³கோ³ அத்தி², ஆகாஸட்டா²னி விமானானி பரிஹரித்வா மக்³க³ட்டா²னேனேவ மக்³கோ³ ஹோதி. ஆளவகஸ்ஸ பன விமானங் பூ⁴மட்ட²ங் ஸுகு³த்தங் பாகாரபரிக்கி²த்தங் ஸுஸங்விஹிதத்³வாரட்டாலககோ³புரங், உபரி கங்ஸஜாலஸஞ்ச²ன்னங் மஞ்ஜூஸஸதி³ஸங் தியோஜனங் உப்³பே³தே⁴ன. தஸ்ஸ உபரி மக்³கோ³ ஹோதி. தே தங் பதே³ஸமாக³ம்ம க³ந்துங் அஸமத்தா² அஹேஸுங். பு³த்³தா⁴னஞ்ஹி நிஸின்னோகாஸஸ்ஸ உபரிபா⁴கே³ன யாவ ப⁴வக்³கா³, தாவ கோசி க³ந்துங் அஸமத்தோ². தே ‘‘கிமித³’’ந்தி ஆவஜ்ஜெத்வா ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா ஆகாஸே கி²த்தலெட்³டு³ விய ஓருய்ஹ வந்தி³த்வா, த⁴ம்மங் ஸுத்வா, பத³க்கி²ணங் கத்வா ‘‘யக்க²ஸமாக³மங் க³ச்சா²ம ப⁴க³வா’’தி தீணி வத்தூ²னி பஸங்ஸந்தா யக்க²ஸமாக³மங் அக³மங்ஸு. ஆளவகோ தே தி³ஸ்வா ‘‘இத⁴ நிஸீத³தா²’’தி படிக்கம்ம ஓகாஸமதா³ஸி. தே ஆளவகஸ்ஸ நிவேதே³ஸுங் ‘‘லாபா⁴ தே, ஆளவக, யஸ்ஸ தே ப⁴வனே ப⁴க³வா விஹரதி, க³ச்சா²வுஸோ ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸஸ்ஸூ’’தி. ஏவங் ப⁴க³வா ப⁴வனேயேவ விஹாஸி, ந யஸ்மிங் நிக்³ரோதே⁴ ஆளவகஸ்ஸ ப⁴வனங், தஸ்ஸ மூலேதி. தேன வுத்தங் ‘‘ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ஆளவியங் விஹரதி ஆளவகஸ்ஸ யக்க²ஸ்ஸ ப⁴வனே’’தி.

    Tadā sātāgirahemavatā bhagavantaṃ jetavaneyeva vanditvā ‘‘yakkhasamāgamaṃ gamissāmā’’ti saparivārā nānāyānehi ākāsena gacchanti. Ākāse ca yakkhānaṃ na sabbattha maggo atthi, ākāsaṭṭhāni vimānāni pariharitvā maggaṭṭhāneneva maggo hoti. Āḷavakassa pana vimānaṃ bhūmaṭṭhaṃ suguttaṃ pākāraparikkhittaṃ susaṃvihitadvāraṭṭālakagopuraṃ, upari kaṃsajālasañchannaṃ mañjūsasadisaṃ tiyojanaṃ ubbedhena. Tassa upari maggo hoti. Te taṃ padesamāgamma gantuṃ asamatthā ahesuṃ. Buddhānañhi nisinnokāsassa uparibhāgena yāva bhavaggā, tāva koci gantuṃ asamattho. Te ‘‘kimida’’nti āvajjetvā bhagavantaṃ disvā ākāse khittaleḍḍu viya oruyha vanditvā, dhammaṃ sutvā, padakkhiṇaṃ katvā ‘‘yakkhasamāgamaṃ gacchāma bhagavā’’ti tīṇi vatthūni pasaṃsantā yakkhasamāgamaṃ agamaṃsu. Āḷavako te disvā ‘‘idha nisīdathā’’ti paṭikkamma okāsamadāsi. Te āḷavakassa nivedesuṃ ‘‘lābhā te, āḷavaka, yassa te bhavane bhagavā viharati, gacchāvuso bhagavantaṃ payirupāsassū’’ti. Evaṃ bhagavā bhavaneyeva vihāsi, na yasmiṃ nigrodhe āḷavakassa bhavanaṃ, tassa mūleti. Tena vuttaṃ ‘‘ekaṃ samayaṃ bhagavā āḷaviyaṃ viharati āḷavakassa yakkhassa bhavane’’ti.

    அத² கோ² ஆளவகோ…பே॰… ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச ‘‘நிக்க²ம ஸமணா’’தி. ‘‘கஸ்மா பனாயங் ஏதத³வோசா’’தி? வுச்சதே – ரோஸேதுகாமதாய. தத்ரேவங் ஆதி³தோ பபு⁴தி ஸம்ப³ந்தோ⁴ வேதி³தப்³போ³ – அயஞ்ஹி யஸ்மா அஸ்ஸத்³த⁴ஸ்ஸ ஸத்³தா⁴கதா² து³க்கதா² ஹோதி து³ஸ்ஸீலாதீ³னங் ஸீலாதி³கதா² விய, தஸ்மா தேஸங் யக்கா²னங் ஸந்திகா ப⁴க³வதோ பஸங்ஸங் ஸுத்வா ஏவ அக்³கி³ம்ஹி பக்கி²த்தலோணஸக்க²ரா விய அப்³ப⁴ந்தரகோபேன தடதடாயமானஹத³யோ ஹுத்வா ‘‘கோ ஸோ ப⁴க³வா நாம, யோ மம ப⁴வனங் பவிட்டோ²’’தி ஆஹ. தே ஆஹங்ஸு – ‘‘ந த்வங், ஆவுஸோ, ஜானாஸி ப⁴க³வந்தங் அம்ஹாகங் ஸத்தா²ரங், யோ துஸிதப⁴வனே டி²தோ பஞ்ச மஹாவிலோகனானி விலோகெத்வா’’திஆதி³னா நயேன யாவ த⁴ம்மசக்கப்பவத்தனங் கதெ²ந்தா படிஸந்தி⁴ஆதி³னா த்³வத்திங்ஸ புப்³ப³னிமித்தானி வத்வா ‘‘இமானிபி த்வங், ஆவுஸோ , அச்ச²ரியானி நாத்³த³ஸா’’தி சோதே³ஸுங். ஸோ தி³ஸ்வாபி கோத⁴வஸேன ‘‘நாத்³த³ஸ’’ந்தி ஆஹ. ஆவுஸோ ஆளவக பஸ்ஸெய்யாஸி வா த்வங், ந வா, கோ தயா அத்தோ² பஸ்ஸதா வா அபஸ்ஸதா வா, கிங் த்வங் கரிஸ்ஸஸி அம்ஹாகங் ஸத்து²னோ, யோ த்வங் தங் உபனிதா⁴ய சலக்ககுத⁴மஹாஉஸப⁴ஸமீபே தத³ஹுஜாதவச்ச²கோ விய, திதா⁴பபி⁴ன்னமத்தவாரணஸமீபே பி⁴ங்கபோதகோ விய, பா⁴ஸுரவிலம்ப³கேஸரஉபஸோபி⁴தக்க²ந்த⁴ஸ்ஸ மிக³ரஞ்ஞோ ஸமீபே ஜரஸிங்கா³லோ விய, தி³யட்³ட⁴யோஜனஸதப்பவட்³ட⁴காயஸுபண்ணராஜஸமீபே சி²ன்னபக்க²காகபோதகோ விய கா²யஸி, க³ச்ச² யங் தே கரணீயங், தங் கரோஹீதி. ஏவங் வுத்தே குத்³தோ⁴ ஆளவகோ உட்ட²ஹித்வா மனோஸிலாதலே வாமபாதே³ன ட²த்வா ‘‘பஸ்ஸத² தா³னி தும்ஹாகங் வா ஸத்தா² மஹானுபா⁴வோ, அஹங் வா’’தி த³க்கி²ணபாதே³ன ஸட்டி²யோஜனமத்தங் கேலாஸபப்³ப³தகூடங் அக்கமி, தங் அயோகூடபஹடோ நித்³த⁴ந்தஅயோபிண்டோ³ விய பபடிகாயோ முஞ்சி. ஸோ தத்ர ட²த்வா ‘‘அஹங் ஆளவகோ’’தி கோ⁴ஸேஸி, ஸகலஜம்பு³தீ³பங் ஸத்³தோ³ ப²ரி.

    Atha kho āḷavako…pe… bhagavantaṃ etadavoca ‘‘nikkhama samaṇā’’ti. ‘‘Kasmā panāyaṃ etadavocā’’ti? Vuccate – rosetukāmatāya. Tatrevaṃ ādito pabhuti sambandho veditabbo – ayañhi yasmā assaddhassa saddhākathā dukkathā hoti dussīlādīnaṃ sīlādikathā viya, tasmā tesaṃ yakkhānaṃ santikā bhagavato pasaṃsaṃ sutvā eva aggimhi pakkhittaloṇasakkharā viya abbhantarakopena taṭataṭāyamānahadayo hutvā ‘‘ko so bhagavā nāma, yo mama bhavanaṃ paviṭṭho’’ti āha. Te āhaṃsu – ‘‘na tvaṃ, āvuso, jānāsi bhagavantaṃ amhākaṃ satthāraṃ, yo tusitabhavane ṭhito pañca mahāvilokanāni viloketvā’’tiādinā nayena yāva dhammacakkappavattanaṃ kathentā paṭisandhiādinā dvattiṃsa pubbanimittāni vatvā ‘‘imānipi tvaṃ, āvuso , acchariyāni nāddasā’’ti codesuṃ. So disvāpi kodhavasena ‘‘nāddasa’’nti āha. Āvuso āḷavaka passeyyāsi vā tvaṃ, na vā, ko tayā attho passatā vā apassatā vā, kiṃ tvaṃ karissasi amhākaṃ satthuno, yo tvaṃ taṃ upanidhāya calakkakudhamahāusabhasamīpe tadahujātavacchako viya, tidhāpabhinnamattavāraṇasamīpe bhiṅkapotako viya, bhāsuravilambakesaraupasobhitakkhandhassa migarañño samīpe jarasiṅgālo viya, diyaḍḍhayojanasatappavaḍḍhakāyasupaṇṇarājasamīpe chinnapakkhakākapotako viya khāyasi, gaccha yaṃ te karaṇīyaṃ, taṃ karohīti. Evaṃ vutte kuddho āḷavako uṭṭhahitvā manosilātale vāmapādena ṭhatvā ‘‘passatha dāni tumhākaṃ vā satthā mahānubhāvo, ahaṃ vā’’ti dakkhiṇapādena saṭṭhiyojanamattaṃ kelāsapabbatakūṭaṃ akkami, taṃ ayokūṭapahaṭo niddhantaayopiṇḍo viya papaṭikāyo muñci. So tatra ṭhatvā ‘‘ahaṃ āḷavako’’ti ghosesi, sakalajambudīpaṃ saddo phari.

    சத்தாரோ கிர ஸத்³தா³ ஸகலஜம்பு³தீ³பே ஸுய்யிங்ஸு – யஞ்ச புண்ணகோ யக்க²ஸேனாபதி த⁴னஞ்சயகோரப்³யராஜானங் ஜூதே ஜினித்வா அப்போ²டெத்வா ‘‘அஹங் ஜினி’’ந்தி உக்³கோ⁴ஸேஸி, யஞ்ச ஸக்கோ தே³வானமிந்தோ³ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸாஸனே பரிஹாயமானே விஸ்ஸகம்மங் தே³வபுத்தங் ஸுனக²ங் காரெத்வா ‘‘அஹங் பாபபி⁴க்கூ² ச பாபபி⁴க்கு²னியோ ச உபாஸகே ச உபாஸிகாயோ ச ஸப்³பே³வ அத⁴ம்மவாதி³னோ கா²தா³மீ’’தி உக்³கோ⁴ஸாபேஸி, யஞ்ச குஸஜாதகே பபா⁴வதிஹேது ஸத்தஹி ராஜூஹி நக³ரே உபருத்³தே⁴ பபா⁴வதிங் அத்தனா ஸஹ ஹத்தி²க்க²ந்த⁴ங் ஆரோபெத்வா நக³ரா நிக்க²ம்ம ‘‘அஹங் ஸீஹஸ்ஸரகுஸமஹாராஜா’’தி மஹாபுரிஸோ உக்³கோ⁴ஸேஸி, யஞ்ச ஆளவகோ கேலாஸமுத்³த⁴னி ட²த்வா ‘‘அஹங் ஆளவகோ’’தி. ததா³ ஹி ஸகலஜம்பு³தீ³பே த்³வாரே த்³வாரே ட²த்வா உக்³கோ⁴ஸிதஸதி³ஸங் அஹோஸி, தியோஜனஸஹஸ்ஸவித்த²தோ ச ஹிமவாபி ஸங்கம்பி யக்க²ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன.

    Cattārokira saddā sakalajambudīpe suyyiṃsu – yañca puṇṇako yakkhasenāpati dhanañcayakorabyarājānaṃ jūte jinitvā apphoṭetvā ‘‘ahaṃ jini’’nti ugghosesi, yañca sakko devānamindo kassapassa bhagavato sāsane parihāyamāne vissakammaṃ devaputtaṃ sunakhaṃ kāretvā ‘‘ahaṃ pāpabhikkhū ca pāpabhikkhuniyo ca upāsake ca upāsikāyo ca sabbeva adhammavādino khādāmī’’ti ugghosāpesi, yañca kusajātake pabhāvatihetu sattahi rājūhi nagare uparuddhe pabhāvatiṃ attanā saha hatthikkhandhaṃ āropetvā nagarā nikkhamma ‘‘ahaṃ sīhassarakusamahārājā’’ti mahāpuriso ugghosesi, yañca āḷavako kelāsamuddhani ṭhatvā ‘‘ahaṃ āḷavako’’ti. Tadā hi sakalajambudīpe dvāre dvāre ṭhatvā ugghositasadisaṃ ahosi, tiyojanasahassavitthato ca himavāpi saṅkampi yakkhassa ānubhāvena.

    ஸோ வாதமண்ட³லங் ஸமுட்டா²பேஸி – ‘‘ஏதேனேவ ஸமணங் பலாபெஸ்ஸாமீ’’தி. தே புரத்தி²மாதி³பே⁴தா³ வாதா ஸமுட்ட²ஹித்வா அட்³ட⁴யோஜனயோஜனத்³வியோஜனதியோஜனப்பமாணானி பப்³ப³தகூடானி பதா³லெத்வா வனக³ச்ச²ருக்கா²தீ³னி உம்மூலெத்வா ஆளவீனக³ரங் பக்க²ந்தா ஜிண்ணஹத்தி²ஸாலாதீ³னி சுண்ணெந்தா ச²த³னிட்ட²கா ஆகாஸே ப⁴மெந்தா. ப⁴க³வா ‘‘மா கஸ்ஸசி உபரோதோ⁴ ஹோதூ’’தி அதி⁴ட்டா²ஸி. தே வாதா த³ஸப³லங் பத்வா சீவரகண்ணமத்தம்பி சாலேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு. ததோ மஹாவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி ‘‘உத³கேன அஜ்ஜொ²த்த²ரித்வா ஸமணங் மாரெஸ்ஸாமீ’’தி. தஸ்ஸானுபா⁴வேன உபரூபரி ஸதபடலஸஹஸ்ஸபடலாதி³பே⁴தா³ வலாஹகா உட்ட²ஹித்வா வஸ்ஸிங்ஸு, வுட்டி²தா⁴ராவேகே³ன பத²வீ சி²த்³தா³ அஹோஸி, வனருக்கா²தீ³னங் உபரி மஹோகோ⁴ ஆக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ சீவரே உஸ்ஸாவபி³ந்து³மத்தம்பி தேமேதுங் நாஸக்கி². ததோ பாஸாணவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, மஹந்தானி மஹந்தானி பப்³ப³தகூடானி தூ⁴மாயந்தானி பஜ்ஜலந்தானி ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லங் பத்வா தி³ப்³ப³மாலாகு³ளானி ஸம்பஜ்ஜிங்ஸு. ததோ பஹரணவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, ஏகதோதா⁴ராஉப⁴தோதா⁴ரா அஸிஸத்திகு²ரப்பாத³யோ தூ⁴மாயந்தா பஜ்ஜலந்தா ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லங் பத்வா தி³ப்³ப³புப்பா²னி அஹேஸுங். ததோ அங்கா³ரவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, கிங்ஸுகவண்ணா அங்கா³ரா ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே தி³ப்³ப³புப்பா²னி ஹுத்வா விகிரிங்ஸு. ததோ குக்குலவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, அச்சுண்ஹோ குக்குலோ ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே சந்த³னசுண்ணங் ஹுத்வா நிபதி. ததோ வாலுகாவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, அதிஸுகு²மா வாலுகா தூ⁴மாயந்தா பஜ்ஜலந்தா ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே தி³ப்³ப³புப்பா²னி ஹுத்வா நிபதிங்ஸு. ததோ கலலவஸ்ஸங் ஸமுட்டா²பேஸி, தங் கலலவஸ்ஸங் தூ⁴மாயந்தங் பஜ்ஜலந்தங் ஆகாஸேனாக³ந்த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ பாத³மூலே தி³ப்³ப³க³ந்த⁴ங் ஹுத்வா நிபதி. ததோ அந்த⁴காரங் ஸமுட்டா²பேஸி ‘‘பி⁴ங்ஸெத்வா ஸமணங் பலாபெஸ்ஸாமீ’’தி. தங் சதுரங்க³ஸமன்னாக³தந்த⁴காரஸதி³ஸங் ஹுத்வா த³ஸப³லங் பத்வா ஸூரியப்பபா⁴விஹதமிவந்த⁴காரங் அந்தரதா⁴யி.

    So vātamaṇḍalaṃ samuṭṭhāpesi – ‘‘eteneva samaṇaṃ palāpessāmī’’ti. Te puratthimādibhedā vātā samuṭṭhahitvā aḍḍhayojanayojanadviyojanatiyojanappamāṇāni pabbatakūṭāni padāletvā vanagaccharukkhādīni ummūletvā āḷavīnagaraṃ pakkhantā jiṇṇahatthisālādīni cuṇṇentā chadaniṭṭhakā ākāse bhamentā. Bhagavā ‘‘mā kassaci uparodho hotū’’ti adhiṭṭhāsi. Te vātā dasabalaṃ patvā cīvarakaṇṇamattampi cāletuṃ nāsakkhiṃsu. Tato mahāvassaṃ samuṭṭhāpesi ‘‘udakena ajjhottharitvā samaṇaṃ māressāmī’’ti. Tassānubhāvena uparūpari satapaṭalasahassapaṭalādibhedā valāhakā uṭṭhahitvā vassiṃsu, vuṭṭhidhārāvegena pathavī chiddā ahosi, vanarukkhādīnaṃ upari mahogho āgantvā dasabalassa cīvare ussāvabindumattampi temetuṃ nāsakkhi. Tato pāsāṇavassaṃ samuṭṭhāpesi, mahantāni mahantāni pabbatakūṭāni dhūmāyantāni pajjalantāni ākāsenāgantvā dasabalaṃ patvā dibbamālāguḷāni sampajjiṃsu. Tato paharaṇavassaṃ samuṭṭhāpesi, ekatodhārāubhatodhārā asisattikhurappādayo dhūmāyantā pajjalantā ākāsenāgantvā dasabalaṃ patvā dibbapupphāni ahesuṃ. Tato aṅgāravassaṃ samuṭṭhāpesi, kiṃsukavaṇṇā aṅgārā ākāsenāgantvā dasabalassa pādamūle dibbapupphāni hutvā vikiriṃsu. Tato kukkulavassaṃ samuṭṭhāpesi, accuṇho kukkulo ākāsenāgantvā dasabalassa pādamūle candanacuṇṇaṃ hutvā nipati. Tato vālukāvassaṃ samuṭṭhāpesi, atisukhumā vālukā dhūmāyantā pajjalantā ākāsenāgantvā dasabalassa pādamūle dibbapupphāni hutvā nipatiṃsu. Tato kalalavassaṃ samuṭṭhāpesi, taṃ kalalavassaṃ dhūmāyantaṃ pajjalantaṃ ākāsenāgantvā dasabalassa pādamūle dibbagandhaṃ hutvā nipati. Tato andhakāraṃ samuṭṭhāpesi ‘‘bhiṃsetvā samaṇaṃ palāpessāmī’’ti. Taṃ caturaṅgasamannāgatandhakārasadisaṃ hutvā dasabalaṃ patvā sūriyappabhāvihatamivandhakāraṃ antaradhāyi.

    ஏவங் யக்கோ² இமாஹி நவஹி வாதவஸ்ஸபாஸாணபஹரணங்கா³ரகுக்குலவாலுககலலந்த⁴காரவுட்டீ²ஹி ப⁴க³வந்தங் பலாபேதுங் அஸக்கொந்தோ நானாவித⁴பஹரணஹத்தா²ய அனேகப்பகாரரூபபூ⁴தக³ணஸமாகுலாய சதுரங்கி³னியா ஸேனாய ஸயமேவ ப⁴க³வந்தங் அபி⁴க³தோ. தே பூ⁴தக³ணா அனேகப்பகாரே விகாரே கத்வா ‘‘க³ண்ஹத² ஹனதா²’’தி ப⁴க³வதோ உபரி ஆக³ச்ச²ந்தா விய ஹொந்தி, அபிச தே நித்³த⁴ந்தலோஹபிண்ட³ங் விய மக்கி²கா, ப⁴க³வந்தங் அல்லீயிதுங் அஸமத்தா² ஏவங் அஹேஸுங். ஏவங் ஸந்தேபி யதா² போ³தி⁴மண்டே³ மாரோ ஆக³தவேலாயமேவ நிவத்தோ, ததா² அனிவத்தித்வா உபட்³ட⁴ரத்திமத்தங் ப்³யாகுலமகங்ஸு. ஏவங் உபட்³ட⁴ரத்திமத்தங் அனேகப்பகாரவிபி⁴ங்ஸனத³ஸ்ஸனேனபி ப⁴க³வந்தங் சாலேதுமஸக்கொந்தோ ஆளவகோ சிந்தேஸி – ‘‘யங்னூனாஹங் கேனசி அஜெய்யங் து³ஸ்ஸாவுத⁴ங் முஞ்செய்ய’’ந்தி.

    Evaṃ yakkho imāhi navahi vātavassapāsāṇapaharaṇaṅgārakukkulavālukakalalandhakāravuṭṭhīhi bhagavantaṃ palāpetuṃ asakkonto nānāvidhapaharaṇahatthāya anekappakārarūpabhūtagaṇasamākulāya caturaṅginiyā senāya sayameva bhagavantaṃ abhigato. Te bhūtagaṇā anekappakāre vikāre katvā ‘‘gaṇhatha hanathā’’ti bhagavato upari āgacchantā viya honti, apica te niddhantalohapiṇḍaṃ viya makkhikā, bhagavantaṃ allīyituṃ asamatthā evaṃ ahesuṃ. Evaṃ santepi yathā bodhimaṇḍe māro āgatavelāyameva nivatto, tathā anivattitvā upaḍḍharattimattaṃ byākulamakaṃsu. Evaṃ upaḍḍharattimattaṃ anekappakāravibhiṃsanadassanenapi bhagavantaṃ cāletumasakkonto āḷavako cintesi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ kenaci ajeyyaṃ dussāvudhaṃ muñceyya’’nti.

    சத்தாரி கிர ஆவுதா⁴னி லோகே ஸெட்டா²னி – ஸக்கஸ்ஸ வஜிராவுத⁴ங், வெஸ்ஸவணஸ்ஸ க³தா³வுத⁴ங், யமஸ்ஸ நயனாவுத⁴ங், ஆளவகஸ்ஸ து³ஸ்ஸாவுத⁴ந்தி. யதி³ ஹி ஸக்கோ குத்³தோ⁴ வஜிராவுத⁴ங் ஸினேருமத்த²கே பஹரெய்ய அட்ட²ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸாதி⁴கயோஜனஸதஸஹஸ்ஸங் ஸினேருங் வினிவிஜ்ஜி²த்வா ஹெட்ட²தோ க³ச்செ²ய்ய . வெஸ்ஸவணஸ்ஸ புது²ஜ்ஜனகாலே விஸ்ஸஜ்ஜிதக³தா³ ப³ஹூனங் யக்க²ஸஹஸ்ஸானங் ஸீஸங் பாதெத்வா புன ஹத்த²பாஸங் ஆக³ந்த்வா திட்ட²தி. யமேன குத்³தே⁴ன நயனாவுதே⁴ன ஓலோகிதமத்தே அனேகானி கும்ப⁴ண்ட³ஸஹஸ்ஸானி தத்தகபாலே திலா விய விப்பு²ரந்தானி வினஸ்ஸந்தி. ஆளவகோ குத்³தோ⁴ ஸசே ஆகாஸே து³ஸ்ஸாவுத⁴ங் முஞ்செய்ய, த்³வாத³ஸ வஸ்ஸானி தே³வோ ந வஸ்ஸெய்ய. ஸசே பத²வியங் முஞ்செய்ய, ஸப்³ப³ருக்க²திணாதீ³னி ஸுஸ்ஸித்வா த்³வாத³ஸவஸ்ஸந்தரங் ந புன ருஹெய்யுங். ஸசே ஸமுத்³தே³ முஞ்செய்ய, தத்தகபாலே உத³கபி³ந்து³ விய ஸப்³ப³முத³கங் ஸுஸ்ஸெய்ய. ஸசே ஸினேருஸதி³ஸேபி பப்³ப³தே முஞ்செய்ய, க²ண்டா³க²ண்ட³ங் ஹுத்வா விகிரெய்ய. ஸோ ஏவங் மஹானுபா⁴வங் து³ஸ்ஸாவுத⁴ங் உத்தரீயகதங் முஞ்சித்வா அக்³க³ஹேஸி . யேபு⁴ய்யேன த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துதே³வதா வேகே³ன ஸன்னிபதிங்ஸு – ‘‘அஜ்ஜ ப⁴க³வா ஆளவகங் த³மெஸ்ஸதி, தத்த² த⁴ம்மங் ஸொஸ்ஸாமா’’தி. யுத்³த⁴த³ஸ்ஸனகாமாபி தே³வதா ஸன்னிபதிங்ஸு. ஏவங் ஸகலம்பி ஆகாஸங் தே³வதாஹி புரிபுண்ணமஹோஸி.

    Cattāri kira āvudhāni loke seṭṭhāni – sakkassa vajirāvudhaṃ, vessavaṇassa gadāvudhaṃ, yamassa nayanāvudhaṃ, āḷavakassa dussāvudhanti. Yadi hi sakko kuddho vajirāvudhaṃ sinerumatthake pahareyya aṭṭhasaṭṭhisahassādhikayojanasatasahassaṃ sineruṃ vinivijjhitvā heṭṭhato gaccheyya . Vessavaṇassa puthujjanakāle vissajjitagadā bahūnaṃ yakkhasahassānaṃ sīsaṃ pātetvā puna hatthapāsaṃ āgantvā tiṭṭhati. Yamena kuddhena nayanāvudhena olokitamatte anekāni kumbhaṇḍasahassāni tattakapāle tilā viya vipphurantāni vinassanti. Āḷavako kuddho sace ākāse dussāvudhaṃ muñceyya, dvādasa vassāni devo na vasseyya. Sace pathaviyaṃ muñceyya, sabbarukkhatiṇādīni sussitvā dvādasavassantaraṃ na puna ruheyyuṃ. Sace samudde muñceyya, tattakapāle udakabindu viya sabbamudakaṃ susseyya. Sace sinerusadisepi pabbate muñceyya, khaṇḍākhaṇḍaṃ hutvā vikireyya. So evaṃ mahānubhāvaṃ dussāvudhaṃ uttarīyakataṃ muñcitvā aggahesi . Yebhuyyena dasasahassilokadhātudevatā vegena sannipatiṃsu – ‘‘ajja bhagavā āḷavakaṃ damessati, tattha dhammaṃ sossāmā’’ti. Yuddhadassanakāmāpi devatā sannipatiṃsu. Evaṃ sakalampi ākāsaṃ devatāhi puripuṇṇamahosi.

    அத² ஆளவகோ ப⁴க³வதோ ஸமீபே உபரூபரி விசரித்வா வத்தா²வுத⁴ங் முஞ்சி. தங் அஸனிவிசக்கங் விய ஆகாஸே பே⁴ரவஸத்³த³ங் கரொந்தங் தூ⁴மாயந்தங் பஜ்ஜலந்தங் ப⁴க³வந்தங் பத்வா யக்க²ஸ்ஸ மானமத்³த³னத்த²ங் பாத³முஞ்ச²னசோளகங் ஹுத்வா பாத³மூலே நிபதி. ஆளவகோ தங் தி³ஸ்வா சி²ன்னவிஸாணோ விய உஸபோ⁴, உத்³த⁴டதா³டோ² விய ஸப்போ, நித்தேஜோ நிம்மதோ³ நிபதிதமானத்³த⁴ஜோ ஹுத்வா சிந்தேஸி – ‘‘து³ஸ்ஸாவுத⁴ம்பி ஸமணங் நபி⁴போ⁴ஸி, கிங் நு கோ² காரண’’ந்தி? இத³ங் காரணங், மெத்தாவிஹாரயுத்தோ ஸமணோ, ஹந்த³ நங் ரோஸெத்வா மெத்தாய வியோஜேமீதி. இமினா ஸம்ப³ந்தே⁴னேதங் வுத்தங் – ‘‘அத² கோ² ஆளவகோ யக்கோ² யேன ப⁴க³வா…பே॰… நிக்க²ம ஸமணா’’தி. தத்ராயமதி⁴ப்பாயோ – கஸ்மா மயா அனநுஞ்ஞாதோ மம ப⁴வனங் பவிஸித்வா க⁴ரஸாமிகோ விய இத்தா²கா³ரஸ்ஸ மஜ்ஜே² நிஸின்னோஸி, நனு அயுத்தமேதங் ஸமணஸ்ஸ யதி³த³ங் அதி³ன்னபடிபோ⁴கோ³ இத்தி²ஸங்ஸக்³கோ³ ச, தஸ்மா யதி³ த்வங் ஸமணத⁴ம்மே டி²தோ, நிக்க²ம ஸமணாதி. ஏகே பன ‘‘ஏதானி அஞ்ஞானி ச ப²ருஸவசனானி வத்வா ஏவாயங் ஏதத³வோசா’’தி ப⁴ணந்தி.
