Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / સુત્તનિપાત-અટ્ઠકથા • Suttanipāta-aṭṭhakathā

    ૨. આમગન્ધસુત્તવણ્ણના

    2. Āmagandhasuttavaṇṇanā

    સામાકચિઙ્ગૂલકચીનકાનિ ચાતિ આમગન્ધસુત્તં. કા ઉપ્પત્તિ? અનુપ્પન્ને ભગવતિ આમગન્ધો નામ બ્રાહ્મણો પઞ્ચહિ માણવકસતેહિ સદ્ધિં તાપસપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા હિમવન્તં પવિસિત્વા પબ્બતન્તરે અસ્સમં કારાપેત્વા વનમૂલફલાહારો હુત્વા તત્થ પટિવસતિ, ન કદાચિ મચ્છમંસં ખાદતિ. અથ તેસં તાપસાનં લોણમ્બિલાદીનિ અપરિભુઞ્જન્તાનં પણ્ડુરોગો ઉપ્પજ્જિ. તતો તે ‘‘લોણમ્બિલાદિસેવનત્થાય મનુસ્સપથં ગચ્છામા’’તિ પચ્ચન્તગામં સમ્પત્તા. તત્થ મનુસ્સા તેસુ પસીદિત્વા નિમન્તેત્વા ભોજેસું, કતભત્તકિચ્ચાનં નેસં મઞ્ચપીઠપરિભોગભાજનપાદમક્ખનાદીનિ ઉપનેત્વા ‘‘એત્થ, ભન્તે, વસથ, મા ઉક્કણ્ઠિત્થા’’તિ વસનટ્ઠાનં દસ્સેત્વા પક્કમિંસુ. દુતિયદિવસેપિ નેસં દાનં દત્વા પુન ઘરપટિપાટિયા એકેકદિવસં દાનમદંસુ. તાપસા ચતુમાસં તત્થ વસિત્વા લોણમ્બિલાદિસેવનાય થિરભાવપ્પત્તસરીરા હુત્વા ‘‘મયં, આવુસો, ગચ્છામા’’તિ મનુસ્સાનં આરોચેસું. મનુસ્સા તેસં તેલતણ્ડુલાદીનિ અદંસુ. તે તાનિ આદાય અત્તનો અસ્સમમેવ અગમંસુ. તઞ્ચ ગામં તથેવ સંવચ્છરે સંવચ્છરે આગમિંસુ. મનુસ્સાપિ તેસં આગમનકાલં વિદિત્વા દાનત્થાય તણ્ડુલાદીનિ સજ્જેત્વાવ અચ્છન્તિ, આગતે ચ ને તથેવ સમ્માનેન્તિ.

    Sāmākaciṅgūlakacīnakāniti āmagandhasuttaṃ. Kā uppatti? Anuppanne bhagavati āmagandho nāma brāhmaṇo pañcahi māṇavakasatehi saddhiṃ tāpasapabbajjaṃ pabbajitvā himavantaṃ pavisitvā pabbatantare assamaṃ kārāpetvā vanamūlaphalāhāro hutvā tattha paṭivasati, na kadāci macchamaṃsaṃ khādati. Atha tesaṃ tāpasānaṃ loṇambilādīni aparibhuñjantānaṃ paṇḍurogo uppajji. Tato te ‘‘loṇambilādisevanatthāya manussapathaṃ gacchāmā’’ti paccantagāmaṃ sampattā. Tattha manussā tesu pasīditvā nimantetvā bhojesuṃ, katabhattakiccānaṃ nesaṃ mañcapīṭhaparibhogabhājanapādamakkhanādīni upanetvā ‘‘ettha, bhante, vasatha, mā ukkaṇṭhitthā’’ti vasanaṭṭhānaṃ dassetvā pakkamiṃsu. Dutiyadivasepi nesaṃ dānaṃ datvā puna gharapaṭipāṭiyā ekekadivasaṃ dānamadaṃsu. Tāpasā catumāsaṃ tattha vasitvā loṇambilādisevanāya thirabhāvappattasarīrā hutvā ‘‘mayaṃ, āvuso, gacchāmā’’ti manussānaṃ ārocesuṃ. Manussā tesaṃ telataṇḍulādīni adaṃsu. Te tāni ādāya attano assamameva agamaṃsu. Tañca gāmaṃ tatheva saṃvacchare saṃvacchare āgamiṃsu. Manussāpi tesaṃ āgamanakālaṃ viditvā dānatthāya taṇḍulādīni sajjetvāva acchanti, āgate ca ne tatheva sammānenti.

    અથ ભગવા લોકે ઉપ્પજ્જિત્વા પવત્તિતવરધમ્મચક્કો અનુપુબ્બેન સાવત્થિં ગન્ત્વા તત્થ વિહરન્તો તેસં તાપસાનં ઉપનિસ્સયસમ્પત્તિં દિસ્વા તતો નિક્ખમ્મ ભિક્ખુસઙ્ઘપરિવુતો ચારિકં ચરમાનો અનુપુબ્બેન તં ગામં અનુપ્પત્તો. મનુસ્સા ભગવન્તં દિસ્વા મહાદાનાનિ અદંસુ. ભગવા તેસં ધમ્મં દેસેસિ. તે તાય ધમ્મદેસનાય અપ્પેકચ્ચે સોતાપન્ના, એકચ્ચે સકદાગામિનો, એકચ્ચે અનાગામિનો અહેસું, એકચ્ચે પબ્બજિત્વા અરહત્તં પાપુણિંસુ. ભગવા પુનદેવ સાવત્થિં પચ્ચાગમાસિ. અથ તે તાપસા તં ગામં આગમિંસુ. મનુસ્સા તાપસે દિસ્વા ન પુબ્બસદિસં કોતૂહલમકંસુ. તાપસા તં પુચ્છિંસુ – ‘‘કિં, આવુસો, ઇમે મનુસ્સા ન પુબ્બસદિસા, કિં નુ ખો અયં ગામો રાજદણ્ડેન ઉપદ્દુતો, ઉદાહુ દુબ્ભિક્ખેન, ઉદાહુ અમ્હેહિ સીલાદિગુણેહિ સમ્પન્નતરો કોચિ પબ્બજિતો ઇમં ગામમનુપ્પત્તો’’તિ? તે આહંસુ – ‘‘ન, ભન્તે, રાજદણ્ડેન, ન દુબ્ભિક્ખેનાયં ગામો ઉપદ્દુતો, અપિચ બુદ્ધો લોકે ઉપ્પન્નો, સો ભગવા બહુજનહિતાય ધમ્મં દેસેન્તો ઇધાગતો’’તિ.

    Atha bhagavā loke uppajjitvā pavattitavaradhammacakko anupubbena sāvatthiṃ gantvā tattha viharanto tesaṃ tāpasānaṃ upanissayasampattiṃ disvā tato nikkhamma bhikkhusaṅghaparivuto cārikaṃ caramāno anupubbena taṃ gāmaṃ anuppatto. Manussā bhagavantaṃ disvā mahādānāni adaṃsu. Bhagavā tesaṃ dhammaṃ desesi. Te tāya dhammadesanāya appekacce sotāpannā, ekacce sakadāgāmino, ekacce anāgāmino ahesuṃ, ekacce pabbajitvā arahattaṃ pāpuṇiṃsu. Bhagavā punadeva sāvatthiṃ paccāgamāsi. Atha te tāpasā taṃ gāmaṃ āgamiṃsu. Manussā tāpase disvā na pubbasadisaṃ kotūhalamakaṃsu. Tāpasā taṃ pucchiṃsu – ‘‘kiṃ, āvuso, ime manussā na pubbasadisā, kiṃ nu kho ayaṃ gāmo rājadaṇḍena upadduto, udāhu dubbhikkhena, udāhu amhehi sīlādiguṇehi sampannataro koci pabbajito imaṃ gāmamanuppatto’’ti? Te āhaṃsu – ‘‘na, bhante, rājadaṇḍena, na dubbhikkhenāyaṃ gāmo upadduto, apica buddho loke uppanno, so bhagavā bahujanahitāya dhammaṃ desento idhāgato’’ti.

    તં સુત્વા આમગન્ધતાપસો ‘‘બુદ્ધોતિ, ગહપતયો, વદેથા’’તિ? ‘‘બુદ્ધોતિ, ભન્તે, વદામા’’તિ તિક્ખત્તું વત્વા ‘‘ઘોસોપિ ખો એસો દુલ્લભો લોકસ્મિં, યદિદં બુદ્ધો’’તિ અત્તમનો અત્તમનવાચં નિચ્છારેત્વા પુચ્છિ – ‘‘કિં નુ ખો સો બુદ્ધો આમગન્ધં ભુઞ્જતિ, ન ભુઞ્જતી’’તિ? ‘‘કો, ભન્તે, આમગન્ધો’’તિ? ‘‘આમગન્ધો નામ મચ્છમંસં, ગહપતયો’’તિ. ‘‘ભગવા, ભન્તે, મચ્છમંસં પરિભુઞ્જતી’’તિ. તં સુત્વા તાપસો વિપ્પટિસારી અહોસિ – ‘‘માહેવ ખો પન બુદ્ધો સિયા’’તિ . પુન ચિન્તેસિ – ‘‘બુદ્ધાનં પાતુભાવો નામ દુલ્લભો, ગન્ત્વા બુદ્ધં દિસ્વા પુચ્છિત્વા જાનિસ્સામી’’તિ. તતો યેન ભગવા ગતો, તં મગ્ગં મનુસ્સે પુચ્છિત્વા વચ્છગિદ્ધિની ગાવી વિય તુરિતતુરિતો સબ્બત્થ એકરત્તિવાસેન સાવત્થિં અનુપ્પત્વા જેતવનમેવ પાવિસિ સદ્ધિં સકાય પરિસાય. ભગવાપિ તસ્મિં સમયે ધમ્મદેસનત્થાય આસને નિસિન્નો એવ હોતિ. તાપસા ભગવન્તં ઉપસઙ્કમ્મ તુણ્હીભૂતા અનભિવાદેત્વાવ એકમન્તં નિસીદિંસુ. ભગવા ‘‘કચ્ચિ વો ઇસયો ખમનીય’’ન્તિઆદિના નયેન તેહિ સદ્ધિં પટિસમ્મોદિ. તેપિ ‘‘ખમનીયં, ભો ગોતમા’’તિઆદિમાહંસુ. તતો આમગન્ધો ભગવન્તં પુચ્છિ – ‘‘આમગન્ધં, ભો ગોતમ, ભુઞ્જસિ, ન ભુઞ્જસી’’તિ? ‘‘કો સો, બ્રાહ્મણ, આમગન્ધો નામા’’તિ? ‘‘મચ્છમંસં, ભો ગોતમા’’તિ. ભગવા ‘‘ન, બ્રાહ્મણ, મચ્છમંસં આમગન્ધો. અપિચ ખો આમગન્ધો નામ સબ્બે કિલેસા પાપકા અકુસલા ધમ્મા’’તિ વત્વા ‘‘ન, બ્રાહ્મણ, ઇદાનિ ત્વમેવ આમગન્ધં પુચ્છિ, અતીતેપિ તિસ્સો નામ બ્રાહ્મણો કસ્સપં ભગવન્તં પુચ્છિ. એવઞ્ચ સો પુચ્છિ, એવઞ્ચસ્સ ભગવા બ્યાકાસી’’તિ તિસ્સેન ચ બ્રાહ્મણેન કસ્સપેન ચ ભગવતા વુત્તગાથાયો એવ આનેત્વા તાહિ ગાથાહિ બ્રાહ્મણં સઞ્ઞાપેન્તો આહ – ‘‘સામાકચિઙ્ગૂલકચીનકાનિ ચા’’તિ. અયં તાવ ઇમસ્સ સુત્તસ્સ ઇધ ઉપ્પત્તિ.

    Taṃ sutvā āmagandhatāpaso ‘‘buddhoti, gahapatayo, vadethā’’ti? ‘‘Buddhoti, bhante, vadāmā’’ti tikkhattuṃ vatvā ‘‘ghosopi kho eso dullabho lokasmiṃ, yadidaṃ buddho’’ti attamano attamanavācaṃ nicchāretvā pucchi – ‘‘kiṃ nu kho so buddho āmagandhaṃ bhuñjati, na bhuñjatī’’ti? ‘‘Ko, bhante, āmagandho’’ti? ‘‘Āmagandho nāma macchamaṃsaṃ, gahapatayo’’ti. ‘‘Bhagavā, bhante, macchamaṃsaṃ paribhuñjatī’’ti. Taṃ sutvā tāpaso vippaṭisārī ahosi – ‘‘māheva kho pana buddho siyā’’ti . Puna cintesi – ‘‘buddhānaṃ pātubhāvo nāma dullabho, gantvā buddhaṃ disvā pucchitvā jānissāmī’’ti. Tato yena bhagavā gato, taṃ maggaṃ manusse pucchitvā vacchagiddhinī gāvī viya turitaturito sabbattha ekarattivāsena sāvatthiṃ anuppatvā jetavanameva pāvisi saddhiṃ sakāya parisāya. Bhagavāpi tasmiṃ samaye dhammadesanatthāya āsane nisinno eva hoti. Tāpasā bhagavantaṃ upasaṅkamma tuṇhībhūtā anabhivādetvāva ekamantaṃ nisīdiṃsu. Bhagavā ‘‘kacci vo isayo khamanīya’’ntiādinā nayena tehi saddhiṃ paṭisammodi. Tepi ‘‘khamanīyaṃ, bho gotamā’’tiādimāhaṃsu. Tato āmagandho bhagavantaṃ pucchi – ‘‘āmagandhaṃ, bho gotama, bhuñjasi, na bhuñjasī’’ti? ‘‘Ko so, brāhmaṇa, āmagandho nāmā’’ti? ‘‘Macchamaṃsaṃ, bho gotamā’’ti. Bhagavā ‘‘na, brāhmaṇa, macchamaṃsaṃ āmagandho. Apica kho āmagandho nāma sabbe kilesā pāpakā akusalā dhammā’’ti vatvā ‘‘na, brāhmaṇa, idāni tvameva āmagandhaṃ pucchi, atītepi tisso nāma brāhmaṇo kassapaṃ bhagavantaṃ pucchi. Evañca so pucchi, evañcassa bhagavā byākāsī’’ti tissena ca brāhmaṇena kassapena ca bhagavatā vuttagāthāyo eva ānetvā tāhi gāthāhi brāhmaṇaṃ saññāpento āha – ‘‘sāmākaciṅgūlakacīnakāni cā’’ti. Ayaṃ tāva imassa suttassa idha uppatti.

    અતીતે પન કસ્સપો કિર બોધિસત્તો અટ્ઠાસઙ્ખ્યેય્યાનિ કપ્પસતસહસ્સઞ્ચ પારમિયો પૂરેત્વા બારાણસિયં બ્રહ્મદત્તસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ ધનવતી નામ બ્રાહ્મણી, તસ્સા કુચ્છિમ્હિ પટિસન્ધિં અગ્ગહેસિ. અગ્ગસાવકોપિ તં દિવસંયેવ દેવલોકા ચવિત્વા અનુપુરોહિતબ્રાહ્મણસ્સ પજાપતિયા કુચ્છિમ્હિ નિબ્બત્તિ. એવં તેસં એકદિવસમેવ પટિસન્ધિગ્ગહણઞ્ચ ગબ્ભવુટ્ઠાનઞ્ચ અહોસિ, એકદિવસમેવ એતેસં એકસ્સ કસ્સપો, એકસ્સ તિસ્સોતિ નામમકંસુ. તે સહપંસુકીળનકા દ્વે સહાયા અનુપુબ્બેન વુડ્ઢિં અગમિંસુ. તિસ્સસ્સ પિતા પુત્તં આણાપેસિ – ‘‘અયં, તાત, કસ્સપો નિક્ખમ્મ પબ્બજિત્વા બુદ્ધો ભવિસ્સતિ, ત્વમ્પિસ્સ સન્તિકે પબ્બજિત્વા ભવનિસ્સરણં કરેય્યાસી’’તિ. સો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિત્વા બોધિસત્તસ્સ સન્તિકં ગન્ત્વા ‘‘ઉભોપિ, સમ્મ, પબ્બજિસ્સામા’’તિ આહ. બોધિસત્તો ‘‘સાધૂ’’તિ પટિસ્સુણિ. તતો વુડ્ઢિં અનુપ્પત્તકાલેપિ તિસ્સો બોધિસત્તં આહ – ‘‘એહિ, સમ્મ, પબ્બજિસ્સામા’’તિ બોધિસત્તો ન નિક્ખમિ. તિસ્સો ‘‘ન તાવસ્સ ઞાણં પરિપાકં ગત’’ન્તિ સયં નિક્ખમ્મ ઇસિપબ્બજ્જં પબ્બજિત્વા અરઞ્ઞે પબ્બતપાદે અસ્સમં કારાપેત્વા વસતિ. બોધિસત્તોપિ અપરેન સમયેન ઘરે ઠિતોયેવ આનાપાનસ્સતિં પરિગ્ગહેત્વા ચત્તારિ ઝાનાનિ અભિઞ્ઞાયો ચ ઉપ્પાદેત્વા પાસાદેન બોધિમણ્ડસમીપં ગન્ત્વા ‘‘પુન પાસાદો યથાઠાનેયેવ પતિટ્ઠાતૂ’’તિ અધિટ્ઠાસિ, સો સકટ્ઠાનેયેવ પતિટ્ઠાસિ. અપબ્બજિતેન કિર બોધિમણ્ડં ઉપગન્તું ન સક્કાતિ. સો પબ્બજિત્વા બોધિમણ્ડં પત્વા નિસીદિત્વા સત્ત દિવસે પધાનયોગં કત્વા સત્તહિ દિવસેહિ સમ્માસમ્બોધિં સચ્છાકાસિ.

    Atīte pana kassapo kira bodhisatto aṭṭhāsaṅkhyeyyāni kappasatasahassañca pāramiyo pūretvā bārāṇasiyaṃ brahmadattassa brāhmaṇassa dhanavatī nāma brāhmaṇī, tassā kucchimhi paṭisandhiṃ aggahesi. Aggasāvakopi taṃ divasaṃyeva devalokā cavitvā anupurohitabrāhmaṇassa pajāpatiyā kucchimhi nibbatti. Evaṃ tesaṃ ekadivasameva paṭisandhiggahaṇañca gabbhavuṭṭhānañca ahosi, ekadivasameva etesaṃ ekassa kassapo, ekassa tissoti nāmamakaṃsu. Te sahapaṃsukīḷanakā dve sahāyā anupubbena vuḍḍhiṃ agamiṃsu. Tissassa pitā puttaṃ āṇāpesi – ‘‘ayaṃ, tāta, kassapo nikkhamma pabbajitvā buddho bhavissati, tvampissa santike pabbajitvā bhavanissaraṇaṃ kareyyāsī’’ti. So ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇitvā bodhisattassa santikaṃ gantvā ‘‘ubhopi, samma, pabbajissāmā’’ti āha. Bodhisatto ‘‘sādhū’’ti paṭissuṇi. Tato vuḍḍhiṃ anuppattakālepi tisso bodhisattaṃ āha – ‘‘ehi, samma, pabbajissāmā’’ti bodhisatto na nikkhami. Tisso ‘‘na tāvassa ñāṇaṃ paripākaṃ gata’’nti sayaṃ nikkhamma isipabbajjaṃ pabbajitvā araññe pabbatapāde assamaṃ kārāpetvā vasati. Bodhisattopi aparena samayena ghare ṭhitoyeva ānāpānassatiṃ pariggahetvā cattāri jhānāni abhiññāyo ca uppādetvā pāsādena bodhimaṇḍasamīpaṃ gantvā ‘‘puna pāsādo yathāṭhāneyeva patiṭṭhātū’’ti adhiṭṭhāsi, so sakaṭṭhāneyeva patiṭṭhāsi. Apabbajitena kira bodhimaṇḍaṃ upagantuṃ na sakkāti. So pabbajitvā bodhimaṇḍaṃ patvā nisīditvā satta divase padhānayogaṃ katvā sattahi divasehi sammāsambodhiṃ sacchākāsi.

    તદા ઇસિપતને વીસતિસહસ્સા પબ્બજિતા પટિવસન્તિ. અથ કસ્સપો ભગવા તે આમન્તેત્વા ધમ્મચક્કં પવત્તેસિ. સુત્તપરિયોસાને સબ્બેવ અરહન્તો અહેસું. સો સુદં ભગવા વીસતિભિક્ખુસહસ્સપરિવુતો તત્થેવ ઇસિપતને વસતિ. કિકી ચ નં કાસિરાજા ચતૂહિ પચ્ચયેહિ ઉપટ્ઠાતિ. અથેકદિવસં બારાણસિવાસી એકો પુરિસો પબ્બતે ચન્દનસારાદીનિ ગવેસન્તો તિસ્સસ્સ તાપસસ્સ અસ્સમં પત્વા તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. તાપસો તં દિસ્વા ‘‘કુતો આગતોસી’’તિ પુચ્છિ. ‘‘બારાણસિતો, ભન્તે’’તિ. ‘‘કા તત્થ પવત્તી’’તિ? ‘‘તત્થ, ભન્તે, કસ્સપો નામ સમ્માસમ્બુદ્ધો ઉપ્પન્નો’’તિ. તાપસો દુલ્લભવચનં સુત્વા પીતિસોમનસ્સજાતો પુચ્છિ – ‘‘કિં સો આમગન્ધં ભુઞ્જતિ, ન ભુઞ્જતી’’તિ? ‘‘કો ભન્તે, આમગન્ધો’’તિ? ‘‘મચ્છમંસં આવુસો’’તિ. ‘‘ભગવા, ભન્તે, મચ્છમંસં ભુઞ્જતી’’તિ. તં સુત્વા તાપસો વિપ્પટિસારી હુત્વા પુન ચિન્તેસિ – ‘‘ગન્ત્વા તં પુચ્છિસ્સામિ, સચે ‘આમગન્ધં પરિભુઞ્જામી’તિ વક્ખતિ, તતો નં ‘તુમ્હાકં, ભન્તે, જાતિયા ચ કુલસ્સ ચ ગોત્તસ્સ ચ અનનુચ્છવિકમેત’ન્તિ નિવારેત્વા તસ્સ સન્તિકે પબ્બજિત્વા ભવનિસ્સરણં કરિસ્સામી’’તિ સલ્લહુકં ઉપકરણં ગહેત્વા સબ્બત્થ એકરત્તિવાસેન સાયન્હસમયે બારાણસિં પત્વા ઇસિપતનમેવ પાવિસિ. ભગવાપિ તસ્મિં સમયે ધમ્મદેસનત્થાય આસને નિસિન્નોયેવ હોતિ. તાપસો ભગવન્તં ઉપસઙ્કમ્મ અનભિવાદેત્વા તુણ્હીભૂતો એકમન્તં અટ્ઠાસિ. ભગવા તં દિસ્વા પુબ્બે વુત્તનયેનેવ પટિસમ્મોદિ. સોપિ ‘‘ખમનીયં, ભો કસ્સપા’’તિઆદીનિ વત્વા એકમન્તં નિસીદિત્વા ભગવન્તં પુચ્છિ – ‘‘આમગન્ધં, ભો કસ્સપ, ભુઞ્જસિ, ન ભુઞ્જસી’’તિ? ‘‘નાહં, બ્રાહ્મણ, આમગન્ધં ભુઞ્જામી’’તિ. ‘‘સાધુ, સાધુ, ભો કસ્સપ, પરકુણપં અખાદન્તો સુન્દરમકાસિ, યુત્તમેતં ભોતો કસ્સપસ્સ જાતિયા ચ કુલસ્સ ચ ગોત્તસ્સ ચા’’તિ. તતો ભગવા ‘‘અહં કિલેસે સન્ધાય ‘આમગન્ધં ન ભુઞ્જામી’તિ વદામિ, બ્રાહ્મણો મચ્છમંસં પચ્ચેતિ, યંનૂનાહં સ્વે ગામં પિણ્ડાય અપવિસિત્વા કિકીરઞ્ઞો ગેહા આભતં પિણ્ડપાતં પરિભુઞ્જેય્યં, એવં આમગન્ધં આરબ્ભ કથા પવત્તિસ્સતિ. તતો બ્રાહ્મણં ધમ્મદેસનાય સઞ્ઞાપેસ્સામી’’તિ દુતિયદિવસે કાલસ્સેવ સરીરપરિકમ્મં કત્વા ગન્ધકુટિં પાવિસિ. ભિક્ખૂ ગન્ધકુટિદ્વારં પિહિતં દિસ્વા ‘‘ન ભગવા અજ્જ ભિક્ખૂહિ સદ્ધિં પવિસિતુકામો’’તિ ઞત્વા ગન્ધકુટિં પદક્ખિણં કત્વા પિણ્ડાય પવિસિંસુ.

    Tadā isipatane vīsatisahassā pabbajitā paṭivasanti. Atha kassapo bhagavā te āmantetvā dhammacakkaṃ pavattesi. Suttapariyosāne sabbeva arahanto ahesuṃ. So sudaṃ bhagavā vīsatibhikkhusahassaparivuto tattheva isipatane vasati. Kikī ca naṃ kāsirājā catūhi paccayehi upaṭṭhāti. Athekadivasaṃ bārāṇasivāsī eko puriso pabbate candanasārādīni gavesanto tissassa tāpasassa assamaṃ patvā taṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Tāpaso taṃ disvā ‘‘kuto āgatosī’’ti pucchi. ‘‘Bārāṇasito, bhante’’ti. ‘‘Kā tattha pavattī’’ti? ‘‘Tattha, bhante, kassapo nāma sammāsambuddho uppanno’’ti. Tāpaso dullabhavacanaṃ sutvā pītisomanassajāto pucchi – ‘‘kiṃ so āmagandhaṃ bhuñjati, na bhuñjatī’’ti? ‘‘Ko bhante, āmagandho’’ti? ‘‘Macchamaṃsaṃ āvuso’’ti. ‘‘Bhagavā, bhante, macchamaṃsaṃ bhuñjatī’’ti. Taṃ sutvā tāpaso vippaṭisārī hutvā puna cintesi – ‘‘gantvā taṃ pucchissāmi, sace ‘āmagandhaṃ paribhuñjāmī’ti vakkhati, tato naṃ ‘tumhākaṃ, bhante, jātiyā ca kulassa ca gottassa ca ananucchavikameta’nti nivāretvā tassa santike pabbajitvā bhavanissaraṇaṃ karissāmī’’ti sallahukaṃ upakaraṇaṃ gahetvā sabbattha ekarattivāsena sāyanhasamaye bārāṇasiṃ patvā isipatanameva pāvisi. Bhagavāpi tasmiṃ samaye dhammadesanatthāya āsane nisinnoyeva hoti. Tāpaso bhagavantaṃ upasaṅkamma anabhivādetvā tuṇhībhūto ekamantaṃ aṭṭhāsi. Bhagavā taṃ disvā pubbe vuttanayeneva paṭisammodi. Sopi ‘‘khamanīyaṃ, bho kassapā’’tiādīni vatvā ekamantaṃ nisīditvā bhagavantaṃ pucchi – ‘‘āmagandhaṃ, bho kassapa, bhuñjasi, na bhuñjasī’’ti? ‘‘Nāhaṃ, brāhmaṇa, āmagandhaṃ bhuñjāmī’’ti. ‘‘Sādhu, sādhu, bho kassapa, parakuṇapaṃ akhādanto sundaramakāsi, yuttametaṃ bhoto kassapassa jātiyā ca kulassa ca gottassa cā’’ti. Tato bhagavā ‘‘ahaṃ kilese sandhāya ‘āmagandhaṃ na bhuñjāmī’ti vadāmi, brāhmaṇo macchamaṃsaṃ pacceti, yaṃnūnāhaṃ sve gāmaṃ piṇḍāya apavisitvā kikīrañño gehā ābhataṃ piṇḍapātaṃ paribhuñjeyyaṃ, evaṃ āmagandhaṃ ārabbha kathā pavattissati. Tato brāhmaṇaṃ dhammadesanāya saññāpessāmī’’ti dutiyadivase kālasseva sarīraparikammaṃ katvā gandhakuṭiṃ pāvisi. Bhikkhū gandhakuṭidvāraṃ pihitaṃ disvā ‘‘na bhagavā ajja bhikkhūhi saddhiṃ pavisitukāmo’’ti ñatvā gandhakuṭiṃ padakkhiṇaṃ katvā piṇḍāya pavisiṃsu.

    ભગવાપિ ગન્ધકુટિતો નિક્ખમ્મ પઞ્ઞત્તાસને નિસીદિ. તાપસોપિ ખો પત્તસાકં પચિત્વા ખાદિત્વા ભગવતો સન્તિકે નિસીદિ. કિકી કાસિરાજા ભિક્ખૂ પિણ્ડાય ચરન્તે દિસ્વા ‘‘કુહિં ભગવા, ભન્તે’’તિ પુચ્છિત્વા ‘‘વિહારે, મહારાજા’’તિ ચ સુત્વા નાનાબ્યઞ્જનરસમનેકમંસવિકતિસમ્પન્નં ભોજનં ભગવતો પાહેસિ. અમચ્ચા વિહારં નેત્વા ભગવતો આરોચેત્વા દક્ખિણોદકં દત્વા પરિવિસન્તા પઠમં નાનામંસવિકતિસમ્પન્નં યાગું અદંસુ, તાપસો દિસ્વા ‘‘ખાદતિ નુ ખો નો’’તિ ચિન્તેન્તો અટ્ઠાસિ. ભગવા તસ્સ પસ્સતોયેવ યાગું પિવન્તો મંસખણ્ડં મુખે પક્ખિપિ. તાપસો દિસ્વા કુદ્ધો. પુન યાગુપીતસ્સ નાનારસબ્યઞ્જનં ભોજનમદંસુ, તમ્પિ ગહેત્વા ભુઞ્જન્તં દિસ્વા અતિવિય કુદ્ધો ‘‘મચ્છમંસં ખાદન્તોયેવ ‘ન ખાદામી’તિ ભણતી’’તિ. અથ ભગવન્તં કતભત્તકિચ્ચં હત્થપાદે ધોવિત્વા નિસિન્નં ઉપસઙ્કમ્મ ‘‘ભો કસ્સપ, મુસા ત્વં ભણસિ, નેતં પણ્ડિતકિચ્ચં. મુસાવાદો હિ ગરહિતો બુદ્ધાનં, યેપિ તે પબ્બતપાદે વનમૂલફલાદીહિ યાપેન્તા ઇસયો વસન્તિ, તેપિ મુસા ન ભણન્તી’’તિ વત્વા પુન ઇસીનં ગુણે ગાથાય વણ્ણેન્તો આહ ‘‘સામાકચિઙ્ગૂલકચીનકાનિ ચા’’તિ.

    Bhagavāpi gandhakuṭito nikkhamma paññattāsane nisīdi. Tāpasopi kho pattasākaṃ pacitvā khāditvā bhagavato santike nisīdi. Kikī kāsirājā bhikkhū piṇḍāya carante disvā ‘‘kuhiṃ bhagavā, bhante’’ti pucchitvā ‘‘vihāre, mahārājā’’ti ca sutvā nānābyañjanarasamanekamaṃsavikatisampannaṃ bhojanaṃ bhagavato pāhesi. Amaccā vihāraṃ netvā bhagavato ārocetvā dakkhiṇodakaṃ datvā parivisantā paṭhamaṃ nānāmaṃsavikatisampannaṃ yāguṃ adaṃsu, tāpaso disvā ‘‘khādati nu kho no’’ti cintento aṭṭhāsi. Bhagavā tassa passatoyeva yāguṃ pivanto maṃsakhaṇḍaṃ mukhe pakkhipi. Tāpaso disvā kuddho. Puna yāgupītassa nānārasabyañjanaṃ bhojanamadaṃsu, tampi gahetvā bhuñjantaṃ disvā ativiya kuddho ‘‘macchamaṃsaṃ khādantoyeva ‘na khādāmī’ti bhaṇatī’’ti. Atha bhagavantaṃ katabhattakiccaṃ hatthapāde dhovitvā nisinnaṃ upasaṅkamma ‘‘bho kassapa, musā tvaṃ bhaṇasi, netaṃ paṇḍitakiccaṃ. Musāvādo hi garahito buddhānaṃ, yepi te pabbatapāde vanamūlaphalādīhi yāpentā isayo vasanti, tepi musā na bhaṇantī’’ti vatvā puna isīnaṃ guṇe gāthāya vaṇṇento āha ‘‘sāmākaciṅgūlakacīnakāni cā’’ti.

    ૨૪૨. તત્થ સામાકાતિ ધુનિત્વા વા સીસાનિ ઉચ્ચિનિત્વા વા ગય્હૂપગા તિણધઞ્ઞજાતિ. તથા ચિઙ્ગૂલકા કણવીરપુપ્ફસણ્ઠાનસીસા હોન્તિ. ચીનકાનીતિ અટવિપબ્બતપાદેસુ અરોપિતજાતા ચીનમુગ્ગા. પત્તપ્ફલન્તિ યંકિઞ્ચિ હરિતપણ્ણં. મૂલફલન્તિ યંકિઞ્ચિ કન્દમૂલં. ગવિપ્ફલન્તિ યંકિઞ્ચિ રુક્ખવલ્લિફલં. મૂલગ્ગહણેન વા કન્દમૂલં, ફલગ્ગહણેન રુક્ખવલ્લિફલં, ગવિપ્ફલગ્ગહણેન ઉદકે જાતસિઙ્ઘાતકકસેરુકાદિફલં વેદિતબ્બં. ધમ્મેન લદ્ધન્તિ દૂતેય્યપહિણગમનાદિમિચ્છાજીવં પહાય વને ઉઞ્છાચરિયાય લદ્ધં. સતન્તિ સન્તો અરિયા. અસ્નમાનાતિ ભુઞ્જમાના. ન કામકામા અલિકં ભણન્તીતિ તે એવં અમમા અપરિગ્ગહા એતાનિ સામાકાદીનિ ભુઞ્જમાના ઇસયો યથા ત્વં સાદુરસાદિકે કામે પત્થયન્તો આમગન્ધં ભુઞ્જન્તોયેવ ‘‘નાહં, બ્રાહ્મણ, આમગન્ધં ભુઞ્જામી’’તિ ભણન્તો અલિકં ભણસિ, તથા ન કામકામા અલિકં ભણન્તિ, કામે કામયન્તા મુસા ન ભણન્તીતિ ઇસીનં પસંસાય ભગવતો નિન્દં દીપેતિ.

    242. Tattha sāmākāti dhunitvā vā sīsāni uccinitvā vā gayhūpagā tiṇadhaññajāti. Tathā ciṅgūlakā kaṇavīrapupphasaṇṭhānasīsā honti. Cīnakānīti aṭavipabbatapādesu aropitajātā cīnamuggā. Pattapphalanti yaṃkiñci haritapaṇṇaṃ. Mūlaphalanti yaṃkiñci kandamūlaṃ. Gavipphalanti yaṃkiñci rukkhavalliphalaṃ. Mūlaggahaṇena vā kandamūlaṃ, phalaggahaṇena rukkhavalliphalaṃ, gavipphalaggahaṇena udake jātasiṅghātakakaserukādiphalaṃ veditabbaṃ. Dhammena laddhanti dūteyyapahiṇagamanādimicchājīvaṃ pahāya vane uñchācariyāya laddhaṃ. Satanti santo ariyā. Asnamānāti bhuñjamānā. Na kāmakāmā alikaṃ bhaṇantīti te evaṃ amamā apariggahā etāni sāmākādīni bhuñjamānā isayo yathā tvaṃ sādurasādike kāme patthayanto āmagandhaṃ bhuñjantoyeva ‘‘nāhaṃ, brāhmaṇa, āmagandhaṃ bhuñjāmī’’ti bhaṇanto alikaṃ bhaṇasi, tathā na kāmakāmā alikaṃ bhaṇanti, kāme kāmayantā musā na bhaṇantīti isīnaṃ pasaṃsāya bhagavato nindaṃ dīpeti.

    ૨૪૩. એવં ઇસીનં પસંસાપદેસેન ભગવન્તં નિન્દિત્વા ઇદાનિ અત્તના અધિપ્પેતં નિન્દાવત્થું દસ્સેત્વા નિપ્પરિયાયેનેવ ભગવન્તં નિન્દન્તો આહ ‘‘યદસ્નમાનો’’તિ તત્થ દ-કારો પદસન્ધિકરો. અયં પનત્થો – યં કિઞ્ચિદેવ સસમંસં વા તિત્તિરમંસં વા ધોવનચ્છેદનાદિના પુબ્બપરિકમ્મેન સુકતં, પચનવાસનાદિના પચ્છાપરિકમ્મેન સુનિટ્ઠિતં, ન માતરા ન પિતરા, અપિચ ખો પન ‘‘દક્ખિણેય્યો અય’’ન્તિ મઞ્ઞમાનેહિ ધમ્મકામેહિ પરેહિ દિન્નં, સક્કારકરણેન પયતં પણીતમલઙ્કતં, ઉત્તમરસતાય ઓજવન્તતાય થામબલભરણસમત્થતાય ચ પણીતં અસ્નમાનો આહારયમાનો, ન કેવલઞ્ચ યંકિઞ્ચિ મંસમેવ, અપિચ ખો પન ઇદમ્પિ સાલીનમન્નં વિચિતકાળકં સાલિતણ્ડુલોદનં પરિભુઞ્જમાનો સો ભુઞ્જસિ, કસ્સપ, આમગન્ધં, સો ત્વં યંકિઞ્ચિ મંસં ભુઞ્જમાનો ઇદઞ્ચ સાલીનમન્નં પરિભુઞ્જમાનો ભુઞ્જસિ, કસ્સપ, આમગન્ધન્તિ ભગવન્તં ગોત્તેન આલપતિ.

    243. Evaṃ isīnaṃ pasaṃsāpadesena bhagavantaṃ ninditvā idāni attanā adhippetaṃ nindāvatthuṃ dassetvā nippariyāyeneva bhagavantaṃ nindanto āha ‘‘yadasnamāno’’ti tattha da-kāro padasandhikaro. Ayaṃ panattho – yaṃ kiñcideva sasamaṃsaṃ vā tittiramaṃsaṃ vā dhovanacchedanādinā pubbaparikammena sukataṃ, pacanavāsanādinā pacchāparikammena suniṭṭhitaṃ, na mātarā na pitarā, apica kho pana ‘‘dakkhiṇeyyo aya’’nti maññamānehi dhammakāmehi parehi dinnaṃ, sakkārakaraṇena payataṃ paṇītamalaṅkataṃ, uttamarasatāya ojavantatāya thāmabalabharaṇasamatthatāya ca paṇītaṃ asnamāno āhārayamāno, na kevalañca yaṃkiñci maṃsameva, apica kho pana idampi sālīnamannaṃ vicitakāḷakaṃ sālitaṇḍulodanaṃ paribhuñjamāno so bhuñjasi, kassapa, āmagandhaṃ, so tvaṃ yaṃkiñci maṃsaṃ bhuñjamāno idañca sālīnamannaṃ paribhuñjamāno bhuñjasi, kassapa, āmagandhanti bhagavantaṃ gottena ālapati.

    ૨૪૪. એવં આહારતો ભગવન્તં નિન્દિત્વા ઇદાનિ મુસાવાદં આરોપેત્વા નિન્દન્તો આહ ‘‘ન આમગન્ધો…પે॰… સુસઙ્ખતેહી’’તિ. તસ્સત્થો – પુબ્બે મયા પુચ્છિતો સમાનો ‘‘ન આમગન્ધો મમ કપ્પતી’’તિ ઇચ્ચેવ ત્વં ભાસસિ, એવં એકંસેનેવ ત્વં ભાસસિ બ્રહ્મબન્ધુ બ્રાહ્મણગુણવિરહિતજાતિમત્તબ્રાહ્મણાતિ પરિભાસન્તો ભણતિ. સાલીનમન્નન્તિ સાલિતણ્ડુલોદનં. પરિભુઞ્જમાનોતિ ભુઞ્જમાનો. સકુન્તમંસેહિ સુસઙ્ખતેહીતિ તદા ભગવતો અભિહટં સકુણમંસં નિદ્દિસન્તો ભણતિ.

    244. Evaṃ āhārato bhagavantaṃ ninditvā idāni musāvādaṃ āropetvā nindanto āha ‘‘na āmagandho…pe… susaṅkhatehī’’ti. Tassattho – pubbe mayā pucchito samāno ‘‘na āmagandho mama kappatī’’ti icceva tvaṃ bhāsasi, evaṃ ekaṃseneva tvaṃ bhāsasi brahmabandhu brāhmaṇaguṇavirahitajātimattabrāhmaṇāti paribhāsanto bhaṇati. Sālīnamannanti sālitaṇḍulodanaṃ. Paribhuñjamānoti bhuñjamāno. Sakuntamaṃsehi susaṅkhatehīti tadā bhagavato abhihaṭaṃ sakuṇamaṃsaṃ niddisanto bhaṇati.

    એવં ભણન્તો એવ ચ ભગવતો હેટ્ઠા પાદતલા પભુતિ યાવ ઉપરિ કેસગ્ગા સરીરમુલ્લોકેન્તો દ્વત્તિંસવરલક્ખણાસીતિઅનુબ્યઞ્જનસમ્પદં બ્યામપ્પભાપરિક્ખેપઞ્ચ દિસ્વા ‘‘એવરૂપો મહાપુરિસલક્ખણાદિપટિમણ્ડિતકાયો ન મુસા ભણિતું અરહતિ. અયં હિસ્સ ભવન્તરેપિ સચ્ચવાચાનિસ્સન્દેનેવ ઉણ્ણા ભમુકન્તરે જાતા ઓદાતા મુદુ તૂલસન્નિભા, એકેકાનિ ચ લોમકૂપેસુ લોમાનિ. સ્વાયં કથમિદાનિ મુસા ભણિસ્સતિ. અદ્ધા અઞ્ઞો ઇમસ્સ આમગન્ધો ભવિસ્સતિ, યં સન્ધાય એતદવોચ – ‘નાહં, બ્રાહ્મણ, આમગન્ધં ભુઞ્જામી’તિ, યંનૂનાહં એતં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ ચિન્તેત્વા સઞ્જાતબહુમાનો ગોત્તેનેવ આલપન્તો ઇમં ગાથાસેસં આહ –

    Evaṃ bhaṇanto eva ca bhagavato heṭṭhā pādatalā pabhuti yāva upari kesaggā sarīramullokento dvattiṃsavaralakkhaṇāsītianubyañjanasampadaṃ byāmappabhāparikkhepañca disvā ‘‘evarūpo mahāpurisalakkhaṇādipaṭimaṇḍitakāyo na musā bhaṇituṃ arahati. Ayaṃ hissa bhavantarepi saccavācānissandeneva uṇṇā bhamukantare jātā odātā mudu tūlasannibhā, ekekāni ca lomakūpesu lomāni. Svāyaṃ kathamidāni musā bhaṇissati. Addhā añño imassa āmagandho bhavissati, yaṃ sandhāya etadavoca – ‘nāhaṃ, brāhmaṇa, āmagandhaṃ bhuñjāmī’ti, yaṃnūnāhaṃ etaṃ puccheyya’’nti cintetvā sañjātabahumāno gotteneva ālapanto imaṃ gāthāsesaṃ āha –

    ‘‘પુચ્છામિ તં કસ્સપ એતમત્થં, કથંપકારો તવ આમગન્ધો’’તિ.

    ‘‘Pucchāmi taṃ kassapa etamatthaṃ, kathaṃpakāro tava āmagandho’’ti.

    ૨૪૫. અથસ્સ ભગવા આમગન્ધં વિસ્સજ્જેતું ‘‘પાણાતિપાતો’’તિ એવમાદિમાહ. તત્થ પાણાતિપાતોતિ પાણવધો. વધછેદબન્ધનન્તિ એત્થ સત્તાનં દણ્ડાદીહિ આકોટનં વધો, હત્થપાદાદીનં છેદનં છેદો, રજ્જુઆદીહિ બન્ધો બન્ધનં. થેય્યં મુસાવાદોતિ થેય્યઞ્ચ મુસાવાદો ચ. નિકતીતિ ‘‘દસ્સામિ, કરિસ્સામી’’તિઆદિના નયેન આસં ઉપ્પાદેત્વા નિરાસાકરણં. વઞ્ચનાનીતિ અસુવણ્ણં સુવણ્ણન્તિ ગાહાપનાદીનિ. અજ્ઝેનકુત્તન્તિ નિરત્થકમનેકગન્થપરિયાપુણનં. પરદારસેવનાતિ પરપરિગ્ગહિતાસુ ચારિત્તાપજ્જનં. એસામગન્ધો ન હિ મંસભોજનન્તિ એસ પાણાતિપાતાદિઅકુસલધમ્મસમુદાચારો આમગન્ધો વિસ્સગન્ધો કુણપગન્ધો. કિં કારણા? અમનુઞ્ઞત્તા કિલેસઅસુચિમિસ્સકત્તા સબ્ભિ જિગુચ્છિતત્તા પરમદુગ્ગન્ધભાવાવહત્તા ચ. યે હિ ઉસ્સન્નકિલેસા સત્તા, તે તેહિ અતિદુગ્ગન્ધા હોન્તિ, નિક્કિલેસાનં મતસરીરમ્પિ દુગ્ગન્ધં ન હોતિ, તસ્મા એસામગન્ધો. મંસભોજનં પન અદિટ્ઠમસુતમપરિસઙ્કિતઞ્ચ અનવજ્જં, તસ્મા ન હિ મંસભોજનં આમગન્ધોતિ.

    245. Athassa bhagavā āmagandhaṃ vissajjetuṃ ‘‘pāṇātipāto’’ti evamādimāha. Tattha pāṇātipātoti pāṇavadho. Vadhachedabandhananti ettha sattānaṃ daṇḍādīhi ākoṭanaṃ vadho, hatthapādādīnaṃ chedanaṃ chedo, rajjuādīhi bandho bandhanaṃ. Theyyaṃ musāvādoti theyyañca musāvādo ca. Nikatīti ‘‘dassāmi, karissāmī’’tiādinā nayena āsaṃ uppādetvā nirāsākaraṇaṃ. Vañcanānīti asuvaṇṇaṃ suvaṇṇanti gāhāpanādīni. Ajjhenakuttanti niratthakamanekaganthapariyāpuṇanaṃ. Paradārasevanāti parapariggahitāsu cārittāpajjanaṃ. Esāmagandho na hi maṃsabhojananti esa pāṇātipātādiakusaladhammasamudācāro āmagandho vissagandho kuṇapagandho. Kiṃ kāraṇā? Amanuññattā kilesaasucimissakattā sabbhi jigucchitattā paramaduggandhabhāvāvahattā ca. Ye hi ussannakilesā sattā, te tehi atiduggandhā honti, nikkilesānaṃ matasarīrampi duggandhaṃ na hoti, tasmā esāmagandho. Maṃsabhojanaṃ pana adiṭṭhamasutamaparisaṅkitañca anavajjaṃ, tasmā na hi maṃsabhojanaṃ āmagandhoti.

    ૨૪૬. એવં ધમ્માધિટ્ઠાનાય દેસનાય એકેન નયેન આમગન્ધં વિસ્સજ્જેત્વા ઇદાનિ યસ્મા તે તે સત્તા તેહિ તેહિ આમગન્ધેહિ સમન્નાગતા, ન એકો એવ સબ્બેહિ, ન ચ સબ્બે એકેનેવ, તસ્મા નેસં તે તે આમગન્ધે પકાસેતું ‘‘યે ઇધ કામેસુ અસઞ્ઞતા જના’’તિઆદિના નયેન પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય તાવ દેસનાય આમગન્ધે વિસ્સજ્જેન્તો દ્વે ગાથાયો અભાસિ.

    246. Evaṃ dhammādhiṭṭhānāya desanāya ekena nayena āmagandhaṃ vissajjetvā idāni yasmā te te sattā tehi tehi āmagandhehi samannāgatā, na eko eva sabbehi, na ca sabbe ekeneva, tasmā nesaṃ te te āmagandhe pakāsetuṃ ‘‘ye idha kāmesu asaññatā janā’’tiādinā nayena puggalādhiṭṭhānāya tāva desanāya āmagandhe vissajjento dve gāthāyo abhāsi.

    તત્થ યે ઇધ કામેસુ અસઞ્ઞતા જનાતિ યે કેચિ ઇધ લોકે કામપટિસેવનસઙ્ખાતેસુ કામેસુ માતિમાતુચ્છાદીસુપિ મરિયાદાવિરહેન ભિન્નસંવરતાય અસંયતા પુથુજ્જના. રસેસુ ગિદ્ધાતિ જિવ્હાવિઞ્ઞેય્યેસુ રસેસુ ગિદ્ધા ગધિતા મુચ્છિતા અજ્ઝોસન્ના અનાદીનવદસ્સાવિનો અનિસ્સરણપઞ્ઞા રસે પરિભુઞ્જન્તિ. અસુચિભાવમસ્સિતાતિ તાય રસગિદ્ધિયા રસપટિલાભત્થાય નાનપ્પકારમિચ્છાજીવસઙ્ખાતઅસુચિભાવમિસ્સિતા. નત્થિકદિટ્ઠીતિ ‘‘નત્થિ દિન્ન’’ન્તિઆદિદસવત્થુકમિચ્છાદિટ્ઠિસમન્નાગતા. વિસમાતિ વિસમેન કાયકમ્માદિના સમન્નાગતા. દુરન્નયાતિ દુવિઞ્ઞાપયા સન્દિટ્ઠિપરામાસીઆધાનગ્ગાહીદુપ્પટિનિસ્સગ્ગિતાસમન્નાગતા. એસામગન્ધોતિ એસ એતાય ગાથાય પુગ્ગલે અધિટ્ઠાય નિદ્દિટ્ઠો ‘‘કામેસુ અસંયતતા રસગિદ્ધતા આજીવવિપત્તિનત્થિકદિટ્ઠિકાયદુચ્ચરિતાદિવિસમતા દુરન્નયભાવતા’’તિ અપરોપિ પુબ્બે વુત્તેનેવત્થેન છબ્બિધો આમગન્ધો વેદિતબ્બો. ન હિ મંસભોજનન્તિ મંસભોજનં પન યથાવુત્તેનેવત્થેન ન આમગન્ધોતિ.

    Tattha ye idha kāmesu asaññatā janāti ye keci idha loke kāmapaṭisevanasaṅkhātesu kāmesu mātimātucchādīsupi mariyādāvirahena bhinnasaṃvaratāya asaṃyatā puthujjanā. Rasesu giddhāti jivhāviññeyyesu rasesu giddhā gadhitā mucchitā ajjhosannā anādīnavadassāvino anissaraṇapaññā rase paribhuñjanti. Asucibhāvamassitāti tāya rasagiddhiyā rasapaṭilābhatthāya nānappakāramicchājīvasaṅkhātaasucibhāvamissitā. Natthikadiṭṭhīti ‘‘natthi dinna’’ntiādidasavatthukamicchādiṭṭhisamannāgatā. Visamāti visamena kāyakammādinā samannāgatā. Durannayāti duviññāpayā sandiṭṭhiparāmāsīādhānaggāhīduppaṭinissaggitāsamannāgatā. Esāmagandhoti esa etāya gāthāya puggale adhiṭṭhāya niddiṭṭho ‘‘kāmesu asaṃyatatā rasagiddhatā ājīvavipattinatthikadiṭṭhikāyaduccaritādivisamatā durannayabhāvatā’’ti aparopi pubbe vuttenevatthena chabbidho āmagandho veditabbo. Na hi maṃsabhojananti maṃsabhojanaṃ pana yathāvuttenevatthena na āmagandhoti.

    ૨૪૭. દુતિયગાથાયપિ યે લૂખસાતિ યે લૂખા નિરસા, અત્તકિલમથાનુયુત્તાતિ અત્થો. દારુણાતિ કક્ખળા દોવચસ્સતાયુત્તા. પિટ્ઠિમંસિકાતિ પુરતો મધુરં ભણિત્વા પરમ્મુખે અવણ્ણભાસિનો . એતે હિ અભિમુખં ઓલોકેતુમસક્કોન્તા પરમ્મુખાનં પિટ્ઠિમંસખાદકા વિય હોન્તિ, તેન ‘‘પિટ્ઠિમંસિકા’’તિ વુચ્ચન્તિ. મિત્તદ્દુનોતિ મિત્તદૂહકા, દારધનજીવિતેસુ વિસ્સાસમાપન્નાનં મિત્તાનં તત્થ મિચ્છાપટિપજ્જનકાતિ વુત્તં હોતિ. નિક્કરુણાતિ કરુણાવિરહિતા સત્તાનં અનત્થકામા. અતિમાનિનોતિ ‘‘ઇધેકચ્ચો જાતિયા વા…પે॰… અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પરે અતિમઞ્ઞતિ, યો એવરૂપો માનો કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સા’’તિ (વિભ॰ ૮૮૦) એવં વુત્તેન અતિમાનેન સમન્નાગતા. અદાનસીલાતિ અદાનપકતિકા, અદાનાધિમુત્તા અસંવિભાગરતાતિ અત્થો. ન ચ દેન્તિ કસ્સચીતિ તાય ચ પન અદાનસીલતાય યાચિતાપિ સન્તા કસ્સચિ કિઞ્ચિ ન દેન્તિ, અદિન્નપુબ્બકકુલે મનુસ્સસદિસા નિજ્ઝામતણ્હિકપેતપરાયણા હોન્તિ. કેચિ પન ‘‘આદાનસીલા’’તિપિ પઠન્તિ, કેવલં ગહણસીલા, કસ્સચિ પન કિઞ્ચિ ન દેન્તીતિ. એસામગન્ધો ન હિ મંસભોજનન્તિ એસ એતાય ગાથાય પુગ્ગલે અધિટ્ઠાય નિદ્દિટ્ઠો ‘‘લૂખતા, દારુણતા , પિટ્ઠિમંસિકતા, મિત્તદૂભિતા, નિક્કરુણતા, અતિમાનિતા, અદાનસીલતા, અદાન’’ન્તિ અપરોપિ પુબ્બે વુત્તેનેવત્થેન અટ્ઠવિધો આમગન્ધો વેદિતબ્બો, ન હિ મંસભોજનન્તિ.

    247. Dutiyagāthāyapi ye lūkhasāti ye lūkhā nirasā, attakilamathānuyuttāti attho. Dāruṇāti kakkhaḷā dovacassatāyuttā. Piṭṭhimaṃsikāti purato madhuraṃ bhaṇitvā parammukhe avaṇṇabhāsino . Ete hi abhimukhaṃ oloketumasakkontā parammukhānaṃ piṭṭhimaṃsakhādakā viya honti, tena ‘‘piṭṭhimaṃsikā’’ti vuccanti. Mittaddunoti mittadūhakā, dāradhanajīvitesu vissāsamāpannānaṃ mittānaṃ tattha micchāpaṭipajjanakāti vuttaṃ hoti. Nikkaruṇāti karuṇāvirahitā sattānaṃ anatthakāmā. Atimāninoti ‘‘idhekacco jātiyā vā…pe… aññataraññatarena vatthunā pare atimaññati, yo evarūpo māno ketukamyatā cittassā’’ti (vibha. 880) evaṃ vuttena atimānena samannāgatā. Adānasīlāti adānapakatikā, adānādhimuttā asaṃvibhāgaratāti attho. Na ca denti kassacīti tāya ca pana adānasīlatāya yācitāpi santā kassaci kiñci na denti, adinnapubbakakule manussasadisā nijjhāmataṇhikapetaparāyaṇā honti. Keci pana ‘‘ādānasīlā’’tipi paṭhanti, kevalaṃ gahaṇasīlā, kassaci pana kiñci na dentīti. Esāmagandho na hi maṃsabhojananti esa etāya gāthāya puggale adhiṭṭhāya niddiṭṭho ‘‘lūkhatā, dāruṇatā , piṭṭhimaṃsikatā, mittadūbhitā, nikkaruṇatā, atimānitā, adānasīlatā, adāna’’nti aparopi pubbe vuttenevatthena aṭṭhavidho āmagandho veditabbo, na hi maṃsabhojananti.

    ૨૪૮. એવં પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય દેસનાય દ્વે ગાથાયો વત્વા પુન તસ્સ તાપસસ્સ આસયાનુપરિવત્તનં વિદિત્વા ધમ્માધિટ્ઠાનાયેવ દેસનાય એકં ગાથં અભાસિ. તત્થ કોધો ઉરગસુત્તે વુત્તનયેનેવ વેદિતબ્બો. મદોતિ ‘‘જાતિમદો, ગોત્તમદો, આરોગ્યમદો’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૩૨) નયેન વિભઙ્ગે વુત્તપ્પભેદો ચિત્તસ્સ મજ્જનભાવો. થમ્ભોતિ થદ્ધભાવો. પચ્ચુપટ્ઠાપનાતિ પચ્ચનીકટ્ઠાપના, ધમ્મેન નયેન વુત્તસ્સ પટિવિરુજ્ઝિત્વા ઠાનં. માયાતિ ‘‘ઇધેકચ્ચો કાયેન દુચ્ચરિતં ચરિત્વા’’તિઆદિના (વિભ॰ ૮૯૪) નયેન વિભઙ્ગે વિભત્તા કતપાપપટિચ્છાદનતા. ઉસૂયાતિ પરલાભસક્કારાદીસુ ઇસ્સા. ભસ્સસમુસ્સયોતિ સમુસ્સિતં ભસ્સં, અત્તુક્કંસનતાતિ વુત્તં હોતિ. માનાતિમાનોતિ ‘‘ઇધેકચ્ચો જાતિયા વા…પે॰… અઞ્ઞતરઞ્ઞતરેન વત્થુના પુબ્બકાલં પરેહિ સદિસં અત્તાનં દહતિ, અપરકાલં અત્તાનં સેય્યં દહતિ, પરે હીને દહતિ, યો એવરૂપો માનો…પે॰… કેતુકમ્યતા ચિત્તસ્સા’’તિ (વિભ॰ ૮૮૦) વિભઙ્ગે વિભત્તો. અસબ્ભિ સન્થવોતિ અસપ્પુરિસેહિ સન્થવો. એસામગન્ધો ન હિ મંસભોજનન્તિ એસ કોધાદિ નવવિધો અકુસલરાસિ પુબ્બે વુત્તેનેવત્થેન આમગન્ધોતિ વેદિતબ્બો, ન હિ મંસભોજનન્તિ.

    248. Evaṃ puggalādhiṭṭhānāya desanāya dve gāthāyo vatvā puna tassa tāpasassa āsayānuparivattanaṃ viditvā dhammādhiṭṭhānāyeva desanāya ekaṃ gāthaṃ abhāsi. Tattha kodho uragasutte vuttanayeneva veditabbo. Madoti ‘‘jātimado, gottamado, ārogyamado’’tiādinā (vibha. 832) nayena vibhaṅge vuttappabhedo cittassa majjanabhāvo. Thambhoti thaddhabhāvo. Paccupaṭṭhāpanāti paccanīkaṭṭhāpanā, dhammena nayena vuttassa paṭivirujjhitvā ṭhānaṃ. Māyāti ‘‘idhekacco kāyena duccaritaṃ caritvā’’tiādinā (vibha. 894) nayena vibhaṅge vibhattā katapāpapaṭicchādanatā. Usūyāti paralābhasakkārādīsu issā. Bhassasamussayoti samussitaṃ bhassaṃ, attukkaṃsanatāti vuttaṃ hoti. Mānātimānoti ‘‘idhekacco jātiyā vā…pe… aññataraññatarena vatthunā pubbakālaṃ parehi sadisaṃ attānaṃ dahati, aparakālaṃ attānaṃ seyyaṃ dahati, pare hīne dahati, yo evarūpo māno…pe… ketukamyatā cittassā’’ti (vibha. 880) vibhaṅge vibhatto. Asabbhi santhavoti asappurisehi santhavo. Esāmagandho na hi maṃsabhojananti esa kodhādi navavidho akusalarāsi pubbe vuttenevatthena āmagandhoti veditabbo, na hi maṃsabhojananti.
