Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મિલિન્દપઞ્હપાળિ • Milindapañhapāḷi |
૮. અમરાદેવીપઞ્હો
8. Amarādevīpañho
૮. ‘‘ભન્તે નાગસેન, ભાસિતમ્પેતં ભગવતા –
8. ‘‘Bhante nāgasena, bhāsitampetaṃ bhagavatā –
‘‘‘સચે લભેથ ખણં વા રહો વા, નિમન્તકં 1 વાપિ લભેથ તાદિસં;
‘‘‘Sace labhetha khaṇaṃ vā raho vā, nimantakaṃ 2 vāpi labhetha tādisaṃ;
‘‘પુન ચ કથીયતિ ‘મહોસધસ્સ ભરિયા અમરા નામ ઇત્થી ગામકે ઠપિતા પવુત્થપતિકા રહો નિસિન્ના વિવિત્તા રાજપ્પટિસમં સામિકં કરિત્વા સહસ્સેન નિમન્તીયમાના પાપં નાકાસી’તિ. યદિ, ભન્તે નાગસેન, ભગવતા ભણિતં ‘સચે…પે॰… સદ્ધિ’ન્તિ તેન હિ ‘મહોસધસ્સ ભરિયા…પે॰… નાકાસી’તિ યં વચનં, તં મિચ્છા. યદિ મહોસધસ્સ ભરિયા…પે॰… નાકાસિ, તેન હિ ‘સચે…પે॰… સદ્ધિ’ન્તિ તમ્પિ વચનં મિચ્છા. અયમ્પિ ઉભતો કોટિકો પઞ્હો તવાનુપ્પત્તો, સો તયા નિબ્બાહિતબ્બો’’તિ.
‘‘Puna ca kathīyati ‘mahosadhassa bhariyā amarā nāma itthī gāmake ṭhapitā pavutthapatikā raho nisinnā vivittā rājappaṭisamaṃ sāmikaṃ karitvā sahassena nimantīyamānā pāpaṃ nākāsī’ti. Yadi, bhante nāgasena, bhagavatā bhaṇitaṃ ‘sace…pe… saddhi’nti tena hi ‘mahosadhassa bhariyā…pe… nākāsī’ti yaṃ vacanaṃ, taṃ micchā. Yadi mahosadhassa bhariyā…pe… nākāsi, tena hi ‘sace…pe… saddhi’nti tampi vacanaṃ micchā. Ayampi ubhato koṭiko pañho tavānuppatto, so tayā nibbāhitabbo’’ti.
‘‘ભાસિતમ્પેતં, મહારાજ, ભગવતા ‘સચે…પે॰… સદ્ધિ’ન્તિ. કથીયતિ ચ ‘મહોસધસ્સ ભરિયા …પે॰… નાકાસી’તિ. કરેય્ય સા, મહારાજ, ઇત્થી સહસ્સં લભમાના તાદિસેન પુરિસેન સદ્ધિં પાપકમ્મં, ન સા કરેય્ય સચે ખણં વા રહો વા નિમન્તકં વાપિ તાદિસં લભેય્ય, વિચિનન્તી સા, મહારાજ, અમરા ઇત્થી ન અદ્દસ ખણં વા રહો વા નિમન્તકં વાપિ તાદિસં.
‘‘Bhāsitampetaṃ, mahārāja, bhagavatā ‘sace…pe… saddhi’nti. Kathīyati ca ‘mahosadhassa bhariyā …pe… nākāsī’ti. Kareyya sā, mahārāja, itthī sahassaṃ labhamānā tādisena purisena saddhiṃ pāpakammaṃ, na sā kareyya sace khaṇaṃ vā raho vā nimantakaṃ vāpi tādisaṃ labheyya, vicinantī sā, mahārāja, amarā itthī na addasa khaṇaṃ vā raho vā nimantakaṃ vāpi tādisaṃ.
‘‘ઇધ લોકે ગરહભયા ખણં ન પસ્સિ, પરલોકે નિરયભયા ખણં ન પસ્સિ, કટુકવિપાકં પાપન્તિ ખણં ન પસ્સિ, પિયં અમુઞ્ચિતુકામા ખણં ન પસ્સિ, સામિકસ્સ ગરુકતાય ખણં ન પસ્સિ, ધમ્મં અપચાયન્તી ખણં ન પસ્સિ, અનરિયં ગરહન્તી ખણં ન પસ્સિ, કિરિયં અભિન્દિતુકામા ખણં ન પસ્સિ. એવરૂપેહિ બહૂહિ કારણેહિ ખણં ન પસ્સિ.
‘‘Idha loke garahabhayā khaṇaṃ na passi, paraloke nirayabhayā khaṇaṃ na passi, kaṭukavipākaṃ pāpanti khaṇaṃ na passi, piyaṃ amuñcitukāmā khaṇaṃ na passi, sāmikassa garukatāya khaṇaṃ na passi, dhammaṃ apacāyantī khaṇaṃ na passi, anariyaṃ garahantī khaṇaṃ na passi, kiriyaṃ abhinditukāmā khaṇaṃ na passi. Evarūpehi bahūhi kāraṇehi khaṇaṃ na passi.
‘‘રહોપિ સા લોકે વિચિનિત્વા અપસ્સન્તી પાપં નાકાસિ. સચે સા મનુસ્સેહિ રહો લભેય્ય, અથ અમનુસ્સેહિ રહો ન લભેય્ય. સચે અમનુસ્સેહિ રહો લભેય્ય, અથ પરચિત્તવિદૂહિ પબ્બજિતેહિ રહો ન લભેય્ય. સચે પરચિત્તવિદૂહિ પબ્બજિતેહિ રહો લભેય્ય, અથ પરચિત્તવિદૂનીહિ દેવતાહિ રહો ન લભેય્ય. સચે પરચિત્તવિદૂનીહિ દેવતાહિ રહો લભેય્ય, અત્તનાવ પાપેહિ રહો ન લભેય્ય. સચે અત્તનાવ પાપેહિ રહો લભેય્ય, અથ અધમ્મેન રહો ન લભેય્ય. એવરૂપેહિ બહુવિધેહિ કારણેહિ રહો અલભિત્વા પાપં નાકાસિ.
‘‘Rahopi sā loke vicinitvā apassantī pāpaṃ nākāsi. Sace sā manussehi raho labheyya, atha amanussehi raho na labheyya. Sace amanussehi raho labheyya, atha paracittavidūhi pabbajitehi raho na labheyya. Sace paracittavidūhi pabbajitehi raho labheyya, atha paracittavidūnīhi devatāhi raho na labheyya. Sace paracittavidūnīhi devatāhi raho labheyya, attanāva pāpehi raho na labheyya. Sace attanāva pāpehi raho labheyya, atha adhammena raho na labheyya. Evarūpehi bahuvidhehi kāraṇehi raho alabhitvā pāpaṃ nākāsi.
‘‘નિમન્તકમ્પિ સા લોકે વિચિનિત્વા તાદિસં અલભન્તી પાપં નાકાસિ. મહોસધો, મહારાજ, પણ્ડિતો અટ્ઠવીસતિયા અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો. કતમેહિ અટ્ઠવીસતિયા અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો? મહોસધો, મહારાજ, સૂરો હિરિમા ઓત્તપ્પી સપક્ખો મિત્તસમ્પન્નો ખમો સીલવા સચ્ચવાદી સોચેય્યસમ્પન્નો અક્કોધનો અનતિમાની અનુસૂયકો વીરિયવા આયૂહકો સઙ્ગાહકો સંવિભાગી સખિલો નિવાતવુત્તિ સણ્હો અસઠો અમાયાવી અતિબુદ્ધિસમ્પન્નો કિત્તિમા વિજ્જાસમ્પન્નો હિતેસી ઉપનિસ્સિતાનં પત્થિતો સબ્બજનસ્સ ધનવા યસવા. મહોસધો, મહારાજ, પણ્ડિતો ઇમેહિ અટ્ઠવીસતિયા અઙ્ગેહિ સમન્નાગતો. સા અઞ્ઞં તાદિસં નિમન્તકં અલભિત્વા પાપં નાકાસી’’તિ. ‘‘સાધુ, ભન્તે નાગસેન, એવમેતં તથા સમ્પટિચ્છામી’’તિ.
‘‘Nimantakampi sā loke vicinitvā tādisaṃ alabhantī pāpaṃ nākāsi. Mahosadho, mahārāja, paṇḍito aṭṭhavīsatiyā aṅgehi samannāgato. Katamehi aṭṭhavīsatiyā aṅgehi samannāgato? Mahosadho, mahārāja, sūro hirimā ottappī sapakkho mittasampanno khamo sīlavā saccavādī soceyyasampanno akkodhano anatimānī anusūyako vīriyavā āyūhako saṅgāhako saṃvibhāgī sakhilo nivātavutti saṇho asaṭho amāyāvī atibuddhisampanno kittimā vijjāsampanno hitesī upanissitānaṃ patthito sabbajanassa dhanavā yasavā. Mahosadho, mahārāja, paṇḍito imehi aṭṭhavīsatiyā aṅgehi samannāgato. Sā aññaṃ tādisaṃ nimantakaṃ alabhitvā pāpaṃ nākāsī’’ti. ‘‘Sādhu, bhante nāgasena, evametaṃ tathā sampaṭicchāmī’’ti.
અમરાદેવીપઞ્હો અટ્ઠમો.
Amarādevīpañho aṭṭhamo.
Footnotes: