Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / દીઘનિકાય • Dīghanikāya |
૩. અમ્બટ્ઠસુત્તં
3. Ambaṭṭhasuttaṃ
૨૫૪. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ યેન ઇચ્છાનઙ્ગલં નામ કોસલાનં બ્રાહ્મણગામો તદવસરિ. તત્ર સુદં ભગવા ઇચ્છાનઙ્ગલે વિહરતિ ઇચ્છાનઙ્ગલવનસણ્ડે.
254. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi yena icchānaṅgalaṃ nāma kosalānaṃ brāhmaṇagāmo tadavasari. Tatra sudaṃ bhagavā icchānaṅgale viharati icchānaṅgalavanasaṇḍe.
પોક્ખરસાતિવત્થુ
Pokkharasātivatthu
૨૫૫. તેન ખો પન સમયેન બ્રાહ્મણો પોક્ખરસાતિ ઉક્કટ્ઠં 1 અજ્ઝાવસતિ સત્તુસ્સદં સતિણકટ્ઠોદકં સધઞ્ઞં રાજભોગ્ગં રઞ્ઞા પસેનદિના કોસલેન દિન્નં રાજદાયં બ્રહ્મદેય્યં. અસ્સોસિ ખો બ્રાહ્મણો પોક્ખરસાતિ – ‘‘સમણો ખલુ, ભો, ગોતમો સક્યપુત્તો સક્યકુલા પબ્બજિતો કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ ઇચ્છાનઙ્ગલં અનુપ્પત્તો ઇચ્છાનઙ્ગલે વિહરતિ ઇચ્છાનઙ્ગલવનસણ્ડે. તં ખો પન ભવન્તં ગોતમં એવં કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતો – ‘ઇતિપિ સો ભગવા અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો વિજ્જાચરણસમ્પન્નો સુગતો લોકવિદૂ અનુત્તરો પુરિસદમ્મસારથિ સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવા’ 2. સો ઇમં લોકં સદેવકં સમારકં સબ્રહ્મકં સસ્સમણબ્રાહ્મણિં પજં સદેવમનુસ્સં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેતિ. સો ધમ્મં દેસેતિ આદિકલ્યાણં મજ્ઝેકલ્યાણં પરિયોસાનકલ્યાણં, સાત્થં સબ્યઞ્જનં, કેવલપરિપુણ્ણં પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં પકાસેતિ. સાધુ ખો પન તથારૂપાનં અરહતં દસ્સનં હોતી’’તિ.
255. Tena kho pana samayena brāhmaṇo pokkharasāti ukkaṭṭhaṃ 3 ajjhāvasati sattussadaṃ satiṇakaṭṭhodakaṃ sadhaññaṃ rājabhoggaṃ raññā pasenadinā kosalena dinnaṃ rājadāyaṃ brahmadeyyaṃ. Assosi kho brāhmaṇo pokkharasāti – ‘‘samaṇo khalu, bho, gotamo sakyaputto sakyakulā pabbajito kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi icchānaṅgalaṃ anuppatto icchānaṅgale viharati icchānaṅgalavanasaṇḍe. Taṃ kho pana bhavantaṃ gotamaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’ 4. So imaṃ lokaṃ sadevakaṃ samārakaṃ sabrahmakaṃ sassamaṇabrāhmaṇiṃ pajaṃ sadevamanussaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedeti. So dhammaṃ deseti ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ, sātthaṃ sabyañjanaṃ, kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāseti. Sādhu kho pana tathārūpānaṃ arahataṃ dassanaṃ hotī’’ti.
અમ્બટ્ઠમાણવો
Ambaṭṭhamāṇavo
૨૫૬. તેન ખો પન સમયેન બ્રાહ્મણસ્સ પોક્ખરસાતિસ્સ અમ્બટ્ઠો નામ માણવો અન્તેવાસી હોતિ અજ્ઝાયકો મન્તધરો તિણ્ણં વેદાનં 5 પારગૂ સનિઘણ્ડુકેટુભાનં સાક્ખરપ્પભેદાનં ઇતિહાસપઞ્ચમાનં પદકો વેય્યાકરણો લોકાયતમહાપુરિસલક્ખણેસુ અનવયો અનુઞ્ઞાતપટિઞ્ઞાતો સકે આચરિયકે તેવિજ્જકે પાવચને – ‘‘યમહં જાનામિ, તં ત્વં જાનાસિ; યં ત્વં જાનાસિ તમહં જાનામી’’તિ.
256. Tena kho pana samayena brāhmaṇassa pokkharasātissa ambaṭṭho nāma māṇavo antevāsī hoti ajjhāyako mantadharo tiṇṇaṃ vedānaṃ 6 pāragū sanighaṇḍukeṭubhānaṃ sākkharappabhedānaṃ itihāsapañcamānaṃ padako veyyākaraṇo lokāyatamahāpurisalakkhaṇesu anavayo anuññātapaṭiññāto sake ācariyake tevijjake pāvacane – ‘‘yamahaṃ jānāmi, taṃ tvaṃ jānāsi; yaṃ tvaṃ jānāsi tamahaṃ jānāmī’’ti.
૨૫૭. અથ ખો બ્રાહ્મણો પોક્ખરસાતિ અમ્બટ્ઠં માણવં આમન્તેસિ – ‘‘અયં, તાત અમ્બટ્ઠ, સમણો ગોતમો સક્યપુત્તો સક્યકુલા પબ્બજિતો કોસલેસુ ચારિકં ચરમાનો મહતા ભિક્ખુસઙ્ઘેન સદ્ધિં પઞ્ચમત્તેહિ ભિક્ખુસતેહિ ઇચ્છાનઙ્ગલં અનુપ્પત્તો ઇચ્છાનઙ્ગલે વિહરતિ ઇચ્છાનઙ્ગલવનસણ્ડે. તં ખો પન ભવન્તં ગોતમં એવં કલ્યાણો કિત્તિસદ્દો અબ્ભુગ્ગતો – ‘ઇતિપિ સો ભગવા, અરહં સમ્માસમ્બુદ્ધો વિજ્જાચરણસમ્પન્નો સુગતો લોકવિદૂ અનુત્તરો પુરિસદમ્મસારથિ સત્થા દેવમનુસ્સાનં બુદ્ધો ભગવા’. સો ઇમં લોકં સદેવકં સમારકં સબ્રહ્મકં સસ્સમણબ્રાહ્મણિં પજં સદેવમનુસ્સં સયં અભિઞ્ઞા સચ્છિકત્વા પવેદેતિ. સો ધમ્મં દેસેતિ આદિકલ્યાણં મજ્ઝેકલ્યાણં પરિયોસાનકલ્યાણં, સાત્થં સબ્યઞ્જનં કેવલપરિપુણ્ણં પરિસુદ્ધં બ્રહ્મચરિયં પકાસેતિ. સાધુ ખો પન તથારૂપાનં અરહતં દસ્સનં હોતીતિ. એહિ ત્વં તાત અમ્બટ્ઠ, યેન સમણો ગોતમો તેનુપસઙ્કમ; ઉપસઙ્કમિત્વા સમણં ગોતમં જાનાહિ, યદિ વા તં ભવન્તં ગોતમં તથાસન્તંયેવ સદ્દો અબ્ભુગ્ગતો, યદિ વા નો તથા. યદિ વા સો ભવં ગોતમો તાદિસો, યદિ વા ન તાદિસો, તથા મયં તં ભવન્તં ગોતમં વેદિસ્સામા’’તિ.
257. Atha kho brāhmaṇo pokkharasāti ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ āmantesi – ‘‘ayaṃ, tāta ambaṭṭha, samaṇo gotamo sakyaputto sakyakulā pabbajito kosalesu cārikaṃ caramāno mahatā bhikkhusaṅghena saddhiṃ pañcamattehi bhikkhusatehi icchānaṅgalaṃ anuppatto icchānaṅgale viharati icchānaṅgalavanasaṇḍe. Taṃ kho pana bhavantaṃ gotamaṃ evaṃ kalyāṇo kittisaddo abbhuggato – ‘itipi so bhagavā, arahaṃ sammāsambuddho vijjācaraṇasampanno sugato lokavidū anuttaro purisadammasārathi satthā devamanussānaṃ buddho bhagavā’. So imaṃ lokaṃ sadevakaṃ samārakaṃ sabrahmakaṃ sassamaṇabrāhmaṇiṃ pajaṃ sadevamanussaṃ sayaṃ abhiññā sacchikatvā pavedeti. So dhammaṃ deseti ādikalyāṇaṃ majjhekalyāṇaṃ pariyosānakalyāṇaṃ, sātthaṃ sabyañjanaṃ kevalaparipuṇṇaṃ parisuddhaṃ brahmacariyaṃ pakāseti. Sādhu kho pana tathārūpānaṃ arahataṃ dassanaṃ hotīti. Ehi tvaṃ tāta ambaṭṭha, yena samaṇo gotamo tenupasaṅkama; upasaṅkamitvā samaṇaṃ gotamaṃ jānāhi, yadi vā taṃ bhavantaṃ gotamaṃ tathāsantaṃyeva saddo abbhuggato, yadi vā no tathā. Yadi vā so bhavaṃ gotamo tādiso, yadi vā na tādiso, tathā mayaṃ taṃ bhavantaṃ gotamaṃ vedissāmā’’ti.
૨૫૮. ‘‘યથા કથં પનાહં, ભો, તં ભવન્તં ગોતમં જાનિસ્સામિ – ‘યદિ વા તં ભવન્તં ગોતમં તથાસન્તંયેવ સદ્દો અબ્ભુગ્ગતો, યદિ વા નો તથા. યદિ વા સો ભવં ગોતમો તાદિસો, યદિ વા ન તાદિસો’’’તિ?
258. ‘‘Yathā kathaṃ panāhaṃ, bho, taṃ bhavantaṃ gotamaṃ jānissāmi – ‘yadi vā taṃ bhavantaṃ gotamaṃ tathāsantaṃyeva saddo abbhuggato, yadi vā no tathā. Yadi vā so bhavaṃ gotamo tādiso, yadi vā na tādiso’’’ti?
‘‘આગતાનિ ખો, તાત અમ્બટ્ઠ, અમ્હાકં મન્તેસુ દ્વત્તિંસ મહાપુરિસલક્ખણાનિ, યેહિ સમન્નાગતસ્સ મહાપુરિસસ્સ દ્વેયેવ ગતિયો ભવન્તિ અનઞ્ઞા. સચે અગારં અજ્ઝાવસતિ, રાજા હોતિ ચક્કવત્તી ધમ્મિકો ધમ્મરાજા ચાતુરન્તો વિજિતાવી જનપદત્થાવરિયપ્પત્તો સત્તરતનસમન્નાગતો . તસ્સિમાનિ સત્ત રતનાનિ ભવન્તિ. સેય્યથિદં – ચક્કરતનં, હત્થિરતનં, અસ્સરતનં, મણિરતનં, ઇત્થિરતનં, ગહપતિરતનં, પરિણાયકરતનમેવ સત્તમં. પરોસહસ્સં ખો પનસ્સ પુત્તા ભવન્તિ સૂરા વીરઙ્ગરૂપા પરસેનપ્પમદ્દના. સો ઇમં પથવિં સાગરપરિયન્તં અદણ્ડેન અસત્થેન ધમ્મેન અભિવિજિય અજ્ઝાવસતિ. સચે ખો પન અગારસ્મા અનગારિયં પબ્બજતિ , અરહં હોતિ સમ્માસમ્બુદ્ધો લોકે વિવટ્ટચ્છદો. અહં ખો પન, તાત અમ્બટ્ઠ, મન્તાનં દાતા; ત્વં મન્તાનં પટિગ્ગહેતા’’તિ.
‘‘Āgatāni kho, tāta ambaṭṭha, amhākaṃ mantesu dvattiṃsa mahāpurisalakkhaṇāni, yehi samannāgatassa mahāpurisassa dveyeva gatiyo bhavanti anaññā. Sace agāraṃ ajjhāvasati, rājā hoti cakkavattī dhammiko dhammarājā cāturanto vijitāvī janapadatthāvariyappatto sattaratanasamannāgato . Tassimāni satta ratanāni bhavanti. Seyyathidaṃ – cakkaratanaṃ, hatthiratanaṃ, assaratanaṃ, maṇiratanaṃ, itthiratanaṃ, gahapatiratanaṃ, pariṇāyakaratanameva sattamaṃ. Parosahassaṃ kho panassa puttā bhavanti sūrā vīraṅgarūpā parasenappamaddanā. So imaṃ pathaviṃ sāgarapariyantaṃ adaṇḍena asatthena dhammena abhivijiya ajjhāvasati. Sace kho pana agārasmā anagāriyaṃ pabbajati , arahaṃ hoti sammāsambuddho loke vivaṭṭacchado. Ahaṃ kho pana, tāta ambaṭṭha, mantānaṃ dātā; tvaṃ mantānaṃ paṭiggahetā’’ti.
૨૫૯. ‘‘એવં, ભો’’તિ ખો અમ્બટ્ઠો માણવો બ્રાહ્મણસ્સ પોક્ખરસાતિસ્સ પટિસ્સુત્વા ઉટ્ઠાયાસના બ્રાહ્મણં પોક્ખરસાતિં અભિવાદેત્વા પદક્ખિણં કત્વા વળવારથમારુય્હ સમ્બહુલેહિ માણવકેહિ સદ્ધિં યેન ઇચ્છાનઙ્ગલવનસણ્ડો તેન પાયાસિ. યાવતિકા યાનસ્સ ભૂમિ યાનેન ગન્ત્વા યાના પચ્ચોરોહિત્વા પત્તિકોવ આરામં પાવિસિ. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા ભિક્ખૂ અબ્ભોકાસે ચઙ્કમન્તિ. અથ ખો અમ્બટ્ઠો માણવો યેન તે ભિક્ખૂ તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા તે ભિક્ખૂ એતદવોચ – ‘‘કહં નુ ખો, ભો, એતરહિ સો ભવં ગોતમો વિહરતિ? તઞ્હિ મયં ભવન્તં ગોતમં દસ્સનાય ઇધૂપસઙ્કન્તા’’તિ.
259. ‘‘Evaṃ, bho’’ti kho ambaṭṭho māṇavo brāhmaṇassa pokkharasātissa paṭissutvā uṭṭhāyāsanā brāhmaṇaṃ pokkharasātiṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā vaḷavārathamāruyha sambahulehi māṇavakehi saddhiṃ yena icchānaṅgalavanasaṇḍo tena pāyāsi. Yāvatikā yānassa bhūmi yānena gantvā yānā paccorohitvā pattikova ārāmaṃ pāvisi. Tena kho pana samayena sambahulā bhikkhū abbhokāse caṅkamanti. Atha kho ambaṭṭho māṇavo yena te bhikkhū tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā te bhikkhū etadavoca – ‘‘kahaṃ nu kho, bho, etarahi so bhavaṃ gotamo viharati? Tañhi mayaṃ bhavantaṃ gotamaṃ dassanāya idhūpasaṅkantā’’ti.
૨૬૦. અથ ખો તેસં ભિક્ખૂનં એતદહોસિ – ‘‘અયં ખો અમ્બટ્ઠો માણવો અભિઞ્ઞાતકોલઞ્ઞો ચેવ અભિઞ્ઞાતસ્સ ચ બ્રાહ્મણસ્સ પોક્ખરસાતિસ્સ અન્તેવાસી. અગરુ ખો પન ભગવતો એવરૂપેહિ કુલપુત્તેહિ સદ્ધિં કથાસલ્લાપો હોતી’’તિ. તે અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચું – ‘‘એસો અમ્બટ્ઠ વિહારો સંવુતદ્વારો, તેન અપ્પસદ્દો ઉપસઙ્કમિત્વા અતરમાનો આળિન્દં પવિસિત્વા ઉક્કાસિત્વા અગ્ગળં આકોટેહિ, વિવરિસ્સતિ તે ભગવા દ્વાર’’ન્તિ.
260. Atha kho tesaṃ bhikkhūnaṃ etadahosi – ‘‘ayaṃ kho ambaṭṭho māṇavo abhiññātakolañño ceva abhiññātassa ca brāhmaṇassa pokkharasātissa antevāsī. Agaru kho pana bhagavato evarūpehi kulaputtehi saddhiṃ kathāsallāpo hotī’’ti. Te ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavocuṃ – ‘‘eso ambaṭṭha vihāro saṃvutadvāro, tena appasaddo upasaṅkamitvā ataramāno āḷindaṃ pavisitvā ukkāsitvā aggaḷaṃ ākoṭehi, vivarissati te bhagavā dvāra’’nti.
૨૬૧. અથ ખો અમ્બટ્ઠો માણવો યેન સો વિહારો સંવુતદ્વારો, તેન અપ્પસદ્દો ઉપસઙ્કમિત્વા અતરમાનો આળિન્દં પવિસિત્વા ઉક્કાસિત્વા અગ્ગળં આકોટેસિ. વિવરિ ભગવા દ્વારં. પાવિસિ અમ્બટ્ઠો માણવો. માણવકાપિ પવિસિત્વા ભગવતા સદ્ધિં સમ્મોદિંસુ, સમ્મોદનીયં કથં સારણીયં વીતિસારેત્વા એકમન્તં નિસીદિંસુ. અમ્બટ્ઠો પન માણવો ચઙ્કમન્તોપિ નિસિન્નેન ભગવતા કઞ્ચિ કઞ્ચિ 7 કથં સારણીયં વીતિસારેતિ, ઠિતોપિ નિસિન્નેન ભગવતા કિઞ્ચિ કિઞ્ચિ કથં સારણીયં વીતિસારેતિ.
261. Atha kho ambaṭṭho māṇavo yena so vihāro saṃvutadvāro, tena appasaddo upasaṅkamitvā ataramāno āḷindaṃ pavisitvā ukkāsitvā aggaḷaṃ ākoṭesi. Vivari bhagavā dvāraṃ. Pāvisi ambaṭṭho māṇavo. Māṇavakāpi pavisitvā bhagavatā saddhiṃ sammodiṃsu, sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Ambaṭṭho pana māṇavo caṅkamantopi nisinnena bhagavatā kañci kañci 8 kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāreti, ṭhitopi nisinnena bhagavatā kiñci kiñci kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāreti.
૨૬૨. અથ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચ – ‘‘એવં નુ તે, અમ્બટ્ઠ, બ્રાહ્મણેહિ વુદ્ધેહિ મહલ્લકેહિ આચરિયપાચરિયેહિ સદ્ધિં કથાસલ્લાપો હોતિ, યથયિદં ચરં તિટ્ઠં નિસિન્નેન મયા કિઞ્ચિ કિઞ્ચિ કથં સારણીયં વીતિસારેતી’’તિ?
262. Atha kho bhagavā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavoca – ‘‘evaṃ nu te, ambaṭṭha, brāhmaṇehi vuddhehi mahallakehi ācariyapācariyehi saddhiṃ kathāsallāpo hoti, yathayidaṃ caraṃ tiṭṭhaṃ nisinnena mayā kiñci kiñci kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretī’’ti?
પઠમઇબ્ભવાદો
Paṭhamaibbhavādo
૨૬૩. ‘‘નો હિદં, ભો ગોતમ. ગચ્છન્તો વા હિ, ભો ગોતમ, ગચ્છન્તેન બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં સલ્લપિતુમરહતિ, ઠિતો વા હિ, ભો ગોતમ, ઠિતેન બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં સલ્લપિતુમરહતિ, નિસિન્નો વા હિ, ભો ગોતમ, નિસિન્નેન બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં સલ્લપિતુમરહતિ, સયાનો વા હિ, ભો ગોતમ, સયાનેન બ્રાહ્મણો બ્રાહ્મણેન સદ્ધિં સલ્લપિતુમરહતિ. યે ચ ખો તે, ભો ગોતમ, મુણ્ડકા સમણકા ઇબ્ભા કણ્હા 9 બન્ધુપાદાપચ્ચા, તેહિપિ મે સદ્ધિં એવં કથાસલ્લાપો હોતિ, યથરિવ ભોતા ગોતમેના’’તિ. ‘‘અત્થિકવતો ખો પન તે, અમ્બટ્ઠ, ઇધાગમનં અહોસિ, યાયેવ ખો પનત્થાય આગચ્છેય્યાથ 10, તમેવ અત્થં સાધુકં મનસિ કરેય્યાથ 11. અવુસિતવાયેવ ખો પન ભો અયં અમ્બટ્ઠો માણવો વુસિતમાની કિમઞ્ઞત્ર અવુસિતત્તા’’તિ.
263. ‘‘No hidaṃ, bho gotama. Gacchanto vā hi, bho gotama, gacchantena brāhmaṇo brāhmaṇena saddhiṃ sallapitumarahati, ṭhito vā hi, bho gotama, ṭhitena brāhmaṇo brāhmaṇena saddhiṃ sallapitumarahati, nisinno vā hi, bho gotama, nisinnena brāhmaṇo brāhmaṇena saddhiṃ sallapitumarahati, sayāno vā hi, bho gotama, sayānena brāhmaṇo brāhmaṇena saddhiṃ sallapitumarahati. Ye ca kho te, bho gotama, muṇḍakā samaṇakā ibbhā kaṇhā 12 bandhupādāpaccā, tehipi me saddhiṃ evaṃ kathāsallāpo hoti, yathariva bhotā gotamenā’’ti. ‘‘Atthikavato kho pana te, ambaṭṭha, idhāgamanaṃ ahosi, yāyeva kho panatthāya āgaccheyyātha 13, tameva atthaṃ sādhukaṃ manasi kareyyātha 14. Avusitavāyeva kho pana bho ayaṃ ambaṭṭho māṇavo vusitamānī kimaññatra avusitattā’’ti.
૨૬૪. અથ ખો અમ્બટ્ઠો માણવો ભગવતા અવુસિતવાદેન વુચ્ચમાનો કુપિતો અનત્તમનો ભગવન્તંયેવ ખુંસેન્તો ભગવન્તંયેવ વમ્ભેન્તો ભગવન્તંયેવ ઉપવદમાનો – ‘‘સમણો ચ મે, ભો, ગોતમો પાપિતો ભવિસ્સતી’’તિ ભગવન્તં એતદવોચ – ‘‘ચણ્ડા, ભો ગોતમ, સક્યજાતિ; ફરુસા, ભો ગોતમ, સક્યજાતિ; લહુસા, ભો ગોતમ, સક્યજાતિ; ભસ્સા, ભો ગોતમ, સક્યજાતિ; ઇબ્ભા સન્તા ઇબ્ભા સમાના ન બ્રાહ્મણે સક્કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે ગરું કરોન્તિ 15, ન બ્રાહ્મણે માનેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે પૂજેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે અપચાયન્તિ. તયિદં, ભો ગોતમ, નચ્છન્નં, તયિદં નપ્પતિરૂપં, યદિમે સક્યા ઇબ્ભા સન્તા ઇબ્ભા સમાના ન બ્રાહ્મણે સક્કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે ગરું કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે માનેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે પૂજેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે અપચાયન્તી’’તિ. ઇતિહ અમ્બટ્ઠો માણવો ઇદં પઠમં સક્યેસુ ઇબ્ભવાદં નિપાતેસિ.
264. Atha kho ambaṭṭho māṇavo bhagavatā avusitavādena vuccamāno kupito anattamano bhagavantaṃyeva khuṃsento bhagavantaṃyeva vambhento bhagavantaṃyeva upavadamāno – ‘‘samaṇo ca me, bho, gotamo pāpito bhavissatī’’ti bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘caṇḍā, bho gotama, sakyajāti; pharusā, bho gotama, sakyajāti; lahusā, bho gotama, sakyajāti; bhassā, bho gotama, sakyajāti; ibbhā santā ibbhā samānā na brāhmaṇe sakkaronti, na brāhmaṇe garuṃ karonti 16, na brāhmaṇe mānenti, na brāhmaṇe pūjenti, na brāhmaṇe apacāyanti. Tayidaṃ, bho gotama, nacchannaṃ, tayidaṃ nappatirūpaṃ, yadime sakyā ibbhā santā ibbhā samānā na brāhmaṇe sakkaronti, na brāhmaṇe garuṃ karonti, na brāhmaṇe mānenti, na brāhmaṇe pūjenti, na brāhmaṇe apacāyantī’’ti. Itiha ambaṭṭho māṇavo idaṃ paṭhamaṃ sakyesu ibbhavādaṃ nipātesi.
દુતિયઇબ્ભવાદો
Dutiyaibbhavādo
૨૬૫. ‘‘કિં પન તે, અમ્બટ્ઠ, સક્યા અપરદ્ધુ’’ન્તિ? ‘‘એકમિદાહં, ભો ગોતમ, સમયં આચરિયસ્સ બ્રાહ્મણસ્સ પોક્ખરસાતિસ્સ કેનચિદેવ કરણીયેન કપિલવત્થું અગમાસિં. યેન સક્યાનં સન્ધાગારં તેનુપસઙ્કમિં. તેન ખો પન સમયેન સમ્બહુલા સક્યા ચેવ સક્યકુમારા ચ સન્ધાગારે 17 ઉચ્ચેસુ આસનેસુ નિસિન્ના હોન્તિ અઞ્ઞમઞ્ઞં અઙ્ગુલિપતોદકેહિ 18 સઞ્જગ્ઘન્તા સંકીળન્તા, અઞ્ઞદત્થુ મમઞ્ઞેવ મઞ્ઞે અનુજગ્ઘન્તા, ન મં કોચિ આસનેનપિ નિમન્તેસિ. તયિદં, ભો ગોતમ, નચ્છન્નં, તયિદં નપ્પતિરૂપં, યદિમે સક્યા ઇબ્ભા સન્તા ઇબ્ભા સમાના ન બ્રાહ્મણે સક્કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે ગરું કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે માનેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે પૂજેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે અપચાયન્તી’’તિ. ઇતિહ અમ્બટ્ઠો માણવો ઇદં દુતિયં સક્યેસુ ઇબ્ભવાદં નિપાતેસિ.
265. ‘‘Kiṃ pana te, ambaṭṭha, sakyā aparaddhu’’nti? ‘‘Ekamidāhaṃ, bho gotama, samayaṃ ācariyassa brāhmaṇassa pokkharasātissa kenacideva karaṇīyena kapilavatthuṃ agamāsiṃ. Yena sakyānaṃ sandhāgāraṃ tenupasaṅkamiṃ. Tena kho pana samayena sambahulā sakyā ceva sakyakumārā ca sandhāgāre 19 uccesu āsanesu nisinnā honti aññamaññaṃ aṅgulipatodakehi 20 sañjagghantā saṃkīḷantā, aññadatthu mamaññeva maññe anujagghantā, na maṃ koci āsanenapi nimantesi. Tayidaṃ, bho gotama, nacchannaṃ, tayidaṃ nappatirūpaṃ, yadime sakyā ibbhā santā ibbhā samānā na brāhmaṇe sakkaronti, na brāhmaṇe garuṃ karonti, na brāhmaṇe mānenti, na brāhmaṇe pūjenti, na brāhmaṇe apacāyantī’’ti. Itiha ambaṭṭho māṇavo idaṃ dutiyaṃ sakyesu ibbhavādaṃ nipātesi.
તતિયઇબ્ભવાદો
Tatiyaibbhavādo
૨૬૬. ‘‘લટુકિકાપિ ખો, અમ્બટ્ઠ, સકુણિકા સકે કુલાવકે કામલાપિની હોતિ. સકં ખો પનેતં, અમ્બટ્ઠ, સક્યાનં યદિદં કપિલવત્થું, નારહતાયસ્મા અમ્બટ્ઠો ઇમાય અપ્પમત્તાય અભિસજ્જિતુ’’ન્તિ. ‘‘ચત્તારોમે, ભો ગોતમ, વણ્ણા – ખત્તિયા બ્રાહ્મણા વેસ્સા સુદ્દા. ઇમેસઞ્હિ, ભો ગોતમ, ચતુન્નં વણ્ણાનં તયો વણ્ણા – ખત્તિયા ચ વેસ્સા ચ સુદ્દા ચ – અઞ્ઞદત્થુ બ્રાહ્મણસ્સેવ પરિચારકા સમ્પજ્જન્તિ. તયિદં, ભો ગોતમ , નચ્છન્નં, તયિદં નપ્પતિરૂપં, યદિમે સક્યા ઇબ્ભા સન્તા ઇબ્ભા સમાના ન બ્રાહ્મણે સક્કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે ગરું કરોન્તિ, ન બ્રાહ્મણે માનેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે પૂજેન્તિ, ન બ્રાહ્મણે અપચાયન્તી’’તિ. ઇતિહ અમ્બટ્ઠો માણવો ઇદં તતિયં સક્યેસુ ઇબ્ભવાદં નિપાતેસિ.
266. ‘‘Laṭukikāpi kho, ambaṭṭha, sakuṇikā sake kulāvake kāmalāpinī hoti. Sakaṃ kho panetaṃ, ambaṭṭha, sakyānaṃ yadidaṃ kapilavatthuṃ, nārahatāyasmā ambaṭṭho imāya appamattāya abhisajjitu’’nti. ‘‘Cattārome, bho gotama, vaṇṇā – khattiyā brāhmaṇā vessā suddā. Imesañhi, bho gotama, catunnaṃ vaṇṇānaṃ tayo vaṇṇā – khattiyā ca vessā ca suddā ca – aññadatthu brāhmaṇasseva paricārakā sampajjanti. Tayidaṃ, bho gotama , nacchannaṃ, tayidaṃ nappatirūpaṃ, yadime sakyā ibbhā santā ibbhā samānā na brāhmaṇe sakkaronti, na brāhmaṇe garuṃ karonti, na brāhmaṇe mānenti, na brāhmaṇe pūjenti, na brāhmaṇe apacāyantī’’ti. Itiha ambaṭṭho māṇavo idaṃ tatiyaṃ sakyesu ibbhavādaṃ nipātesi.
દાસિપુત્તવાદો
Dāsiputtavādo
૨૬૭. અથ ખો ભગવતો એતદહોસિ – ‘‘અતિબાળ્હં ખો અયં અમ્બટ્ઠો માણવો સક્યેસુ ઇબ્ભવાદેન નિમ્માદેતિ, યંનૂનાહં ગોત્તં પુચ્છેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચ – ‘‘કથં ગોત્તોસિ, અમ્બટ્ઠા’’તિ? ‘‘કણ્હાયનોહમસ્મિ, ભો ગોતમા’’તિ. પોરાણં ખો પન તે અમ્બટ્ઠ માતાપેત્તિકં નામગોત્તં અનુસ્સરતો અય્યપુત્તા સક્યા ભવન્તિ; દાસિપુત્તો ત્વમસિ સક્યાનં. સક્યા ખો પન, અમ્બટ્ઠ, રાજાનં ઓક્કાકં પિતામહં દહન્તિ.
267. Atha kho bhagavato etadahosi – ‘‘atibāḷhaṃ kho ayaṃ ambaṭṭho māṇavo sakyesu ibbhavādena nimmādeti, yaṃnūnāhaṃ gottaṃ puccheyya’’nti. Atha kho bhagavā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavoca – ‘‘kathaṃ gottosi, ambaṭṭhā’’ti? ‘‘Kaṇhāyanohamasmi, bho gotamā’’ti. Porāṇaṃ kho pana te ambaṭṭha mātāpettikaṃ nāmagottaṃ anussarato ayyaputtā sakyā bhavanti; dāsiputto tvamasi sakyānaṃ. Sakyā kho pana, ambaṭṭha, rājānaṃ okkākaṃ pitāmahaṃ dahanti.
‘‘ભૂતપુબ્બં, અમ્બટ્ઠ, રાજા ઓક્કાકો યા સા મહેસી પિયા મનાપા, તસ્સા પુત્તસ્સ રજ્જં પરિણામેતુકામો જેટ્ઠકુમારે રટ્ઠસ્મા પબ્બાજેસિ – ઓક્કામુખં કરકણ્ડં 21 હત્થિનિકં સિનિસૂરં 22. તે રટ્ઠસ્મા પબ્બાજિતા હિમવન્તપસ્સે પોક્ખરણિયા તીરે મહાસાકસણ્ડો, તત્થ વાસં કપ્પેસું. તે જાતિસમ્ભેદભયા સકાહિ ભગિનીહિ સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેસું.
‘‘Bhūtapubbaṃ, ambaṭṭha, rājā okkāko yā sā mahesī piyā manāpā, tassā puttassa rajjaṃ pariṇāmetukāmo jeṭṭhakumāre raṭṭhasmā pabbājesi – okkāmukhaṃ karakaṇḍaṃ 23 hatthinikaṃ sinisūraṃ 24. Te raṭṭhasmā pabbājitā himavantapasse pokkharaṇiyā tīre mahāsākasaṇḍo, tattha vāsaṃ kappesuṃ. Te jātisambhedabhayā sakāhi bhaginīhi saddhiṃ saṃvāsaṃ kappesuṃ.
‘‘અથ ખો, અમ્બટ્ઠ, રાજા ઓક્કાકો અમચ્ચે પારિસજ્જે આમન્તેસિ – ‘કહં નુ ખો, ભો, એતરહિ કુમારા સમ્મન્તી’તિ? ‘અત્થિ, દેવ, હિમવન્તપસ્સે પોક્ખરણિયા તીરે મહાસાકસણ્ડો , તત્થેતરહિ કુમારા સમ્મન્તિ. તે જાતિસમ્ભેદભયા સકાહિ ભગિનીહિ સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેન્તી’તિ. અથ ખો, અમ્બટ્ઠ, રાજા ઓક્કાકો ઉદાનં ઉદાનેસિ – ‘સક્યા વત, ભો, કુમારા, પરમસક્યા વત, ભો, કુમારા’તિ. તદગ્ગે ખો પન અમ્બટ્ઠ સક્યા પઞ્ઞાયન્તિ; સો ચ નેસં પુબ્બપુરિસો.
‘‘Atha kho, ambaṭṭha, rājā okkāko amacce pārisajje āmantesi – ‘kahaṃ nu kho, bho, etarahi kumārā sammantī’ti? ‘Atthi, deva, himavantapasse pokkharaṇiyā tīre mahāsākasaṇḍo , tatthetarahi kumārā sammanti. Te jātisambhedabhayā sakāhi bhaginīhi saddhiṃ saṃvāsaṃ kappentī’ti. Atha kho, ambaṭṭha, rājā okkāko udānaṃ udānesi – ‘sakyā vata, bho, kumārā, paramasakyā vata, bho, kumārā’ti. Tadagge kho pana ambaṭṭha sakyā paññāyanti; so ca nesaṃ pubbapuriso.
‘‘રઞ્ઞો ખો પન, અમ્બટ્ઠ, ઓક્કાકસ્સ દિસા નામ દાસી અહોસિ. સા કણ્હં નામ 25 જનેસિ. જાતો કણ્હો પબ્યાહાસિ – ‘ધોવથ મં, અમ્મ, નહાપેથ મં અમ્મ, ઇમસ્મા મં અસુચિસ્મા પરિમોચેથ, અત્થાય વો ભવિસ્સામી’તિ. યથા ખો પન અમ્બટ્ઠ એતરહિ મનુસ્સા પિસાચે દિસ્વા ‘પિસાચા’તિ સઞ્જાનન્તિ; એવમેવ ખો, અમ્બટ્ઠ, તેન ખો પન સમયેન મનુસ્સા પિસાચે ‘કણ્હા’તિ સઞ્જાનન્તિ. તે એવમાહંસુ – ‘અયં જાતો પબ્યાહાસિ, કણ્હો જાતો, પિસાચો જાતો’તિ. તદગ્ગે ખો પન, અમ્બટ્ઠ કણ્હાયના પઞ્ઞાયન્તિ, સો ચ કણ્હાયનાનં પુબ્બપુરિસો. ઇતિ ખો તે , અમ્બટ્ઠ, પોરાણં માતાપેત્તિકં નામગોત્તં અનુસ્સરતો અય્યપુત્તા સક્યા ભવન્તિ, દાસિપુત્તો ત્વમસિ સક્યાન’’ન્તિ.
‘‘Rañño kho pana, ambaṭṭha, okkākassa disā nāma dāsī ahosi. Sā kaṇhaṃ nāma 26 janesi. Jāto kaṇho pabyāhāsi – ‘dhovatha maṃ, amma, nahāpetha maṃ amma, imasmā maṃ asucismā parimocetha, atthāya vo bhavissāmī’ti. Yathā kho pana ambaṭṭha etarahi manussā pisāce disvā ‘pisācā’ti sañjānanti; evameva kho, ambaṭṭha, tena kho pana samayena manussā pisāce ‘kaṇhā’ti sañjānanti. Te evamāhaṃsu – ‘ayaṃ jāto pabyāhāsi, kaṇho jāto, pisāco jāto’ti. Tadagge kho pana, ambaṭṭha kaṇhāyanā paññāyanti, so ca kaṇhāyanānaṃ pubbapuriso. Iti kho te , ambaṭṭha, porāṇaṃ mātāpettikaṃ nāmagottaṃ anussarato ayyaputtā sakyā bhavanti, dāsiputto tvamasi sakyāna’’nti.
૨૬૮. એવં વુત્તે, તે માણવકા ભગવન્તં એતદવોચું – ‘‘મા ભવં ગોતમો અમ્બટ્ઠં અતિબાળ્હં દાસિપુત્તવાદેન નિમ્માદેસિ. સુજાતો ચ, ભો ગોતમ અમ્બટ્ઠો માણવો, કુલપુત્તો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, બહુસ્સુતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, કલ્યાણવાક્કરણો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પણ્ડિતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પહોતિ ચ અમ્બટ્ઠો માણવો ભોતા ગોતમેન સદ્ધિં અસ્મિં વચને પટિમન્તેતુ’’ન્તિ.
268. Evaṃ vutte, te māṇavakā bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘mā bhavaṃ gotamo ambaṭṭhaṃ atibāḷhaṃ dāsiputtavādena nimmādesi. Sujāto ca, bho gotama ambaṭṭho māṇavo, kulaputto ca ambaṭṭho māṇavo, bahussuto ca ambaṭṭho māṇavo, kalyāṇavākkaraṇo ca ambaṭṭho māṇavo, paṇḍito ca ambaṭṭho māṇavo, pahoti ca ambaṭṭho māṇavo bhotā gotamena saddhiṃ asmiṃ vacane paṭimantetu’’nti.
૨૬૯. અથ ખો ભગવા તે માણવકે એતદવોચ – ‘‘સચે ખો તુમ્હાકં માણવકાનં એવં હોતિ – ‘દુજ્જાતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, અકુલપુત્તો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, અપ્પસ્સુતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, અકલ્યાણવાક્કરણો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, દુપ્પઞ્ઞો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, ન ચ પહોતિ અમ્બટ્ઠો માણવો સમણેન ગોતમેન સદ્ધિં અસ્મિં વચને પટિમન્તેતુ’ન્તિ, તિટ્ઠતુ અમ્બટ્ઠો માણવો, તુમ્હે મયા સદ્ધિં મન્તવ્હો અસ્મિં વચને. સચે પન તુમ્હાકં માણવકાનં એવં હોતિ – ‘સુજાતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, કુલપુત્તો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, બહુસ્સુતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, કલ્યાણવાક્કરણો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પણ્ડિતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પહોતિ ચ અમ્બટ્ઠો માણવો સમણેન ગોતમેન સદ્ધિં અસ્મિં વચને પટિમન્તેતુ’ન્તિ, તિટ્ઠથ તુમ્હે; અમ્બટ્ઠો માણવો મયા સદ્ધિં પટિમન્તેતૂ’’તિ.
269. Atha kho bhagavā te māṇavake etadavoca – ‘‘sace kho tumhākaṃ māṇavakānaṃ evaṃ hoti – ‘dujjāto ca ambaṭṭho māṇavo, akulaputto ca ambaṭṭho māṇavo, appassuto ca ambaṭṭho māṇavo, akalyāṇavākkaraṇo ca ambaṭṭho māṇavo, duppañño ca ambaṭṭho māṇavo, na ca pahoti ambaṭṭho māṇavo samaṇena gotamena saddhiṃ asmiṃ vacane paṭimantetu’nti, tiṭṭhatu ambaṭṭho māṇavo, tumhe mayā saddhiṃ mantavho asmiṃ vacane. Sace pana tumhākaṃ māṇavakānaṃ evaṃ hoti – ‘sujāto ca ambaṭṭho māṇavo, kulaputto ca ambaṭṭho māṇavo, bahussuto ca ambaṭṭho māṇavo, kalyāṇavākkaraṇo ca ambaṭṭho māṇavo, paṇḍito ca ambaṭṭho māṇavo, pahoti ca ambaṭṭho māṇavo samaṇena gotamena saddhiṃ asmiṃ vacane paṭimantetu’nti, tiṭṭhatha tumhe; ambaṭṭho māṇavo mayā saddhiṃ paṭimantetū’’ti.
‘‘સુજાતો ચ, ભો ગોતમ, અમ્બટ્ઠો માણવો, કુલપુત્તો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, બહુસ્સુતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, કલ્યાણવાક્કરણો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પણ્ડિતો ચ અમ્બટ્ઠો માણવો, પહોતિ ચ અમ્બટ્ઠો માણવો ભોતા ગોતમેન સદ્ધિં અસ્મિં વચને પટિમન્તેતું, તુણ્હી મયં ભવિસ્સામ, અમ્બટ્ઠો માણવો ભોતા ગોતમેન સદ્ધિં અસ્મિં વચને પટિમન્તેતૂ’’તિ.
‘‘Sujāto ca, bho gotama, ambaṭṭho māṇavo, kulaputto ca ambaṭṭho māṇavo, bahussuto ca ambaṭṭho māṇavo, kalyāṇavākkaraṇo ca ambaṭṭho māṇavo, paṇḍito ca ambaṭṭho māṇavo, pahoti ca ambaṭṭho māṇavo bhotā gotamena saddhiṃ asmiṃ vacane paṭimantetuṃ, tuṇhī mayaṃ bhavissāma, ambaṭṭho māṇavo bhotā gotamena saddhiṃ asmiṃ vacane paṭimantetū’’ti.
૨૭૦. અથ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચ – ‘‘અયં ખો પન તે, અમ્બટ્ઠ, સહધમ્મિકો પઞ્હો આગચ્છતિ, અકામા બ્યાકાતબ્બો. સચે ત્વં ન બ્યાકરિસ્સસિ, અઞ્ઞેન વા અઞ્ઞં પટિચરિસ્સસિ, તુણ્હી વા ભવિસ્સસિ, પક્કમિસ્સસિ વા એત્થેવ તે સત્તધા મુદ્ધા ફલિસ્સતિ. તં કિં મઞ્ઞસિ, અમ્બટ્ઠ, કિન્તિ તે સુતં બ્રાહ્મણાનં વુદ્ધાનં મહલ્લકાનં આચરિયપાચરિયાનં ભાસમાનાનં કુતોપભુતિકા કણ્હાયના, કો ચ કણ્હાયનાનં પુબ્બપુરિસો’’તિ?
270. Atha kho bhagavā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavoca – ‘‘ayaṃ kho pana te, ambaṭṭha, sahadhammiko pañho āgacchati, akāmā byākātabbo. Sace tvaṃ na byākarissasi, aññena vā aññaṃ paṭicarissasi, tuṇhī vā bhavissasi, pakkamissasi vā ettheva te sattadhā muddhā phalissati. Taṃ kiṃ maññasi, ambaṭṭha, kinti te sutaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ kutopabhutikā kaṇhāyanā, ko ca kaṇhāyanānaṃ pubbapuriso’’ti?
એવં વુત્તે, અમ્બટ્ઠો માણવો તુણ્હી અહોસિ. દુતિયમ્પિ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચ – ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, અમ્બટ્ઠ, કિન્તિ તે સુતં બ્રાહ્મણાનં વુદ્ધાનં મહલ્લકાનં આચરિયપાચરિયાનં ભાસમાનાનં કુતોપભુતિકા કણ્હાયના, કો ચ કણ્હાયનાનં પુબ્બપુરિસો’’તિ? દુતિયમ્પિ ખો અમ્બટ્ઠો માણવો તુણ્હી અહોસિ. અથ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં એતદવોચ – ‘‘બ્યાકરોહિ દાનિ અમ્બટ્ઠ, ન દાનિ, તે તુણ્હીભાવસ્સ કાલો. યો ખો, અમ્બટ્ઠ, તથાગતેન યાવતતિયકં સહધમ્મિકં પઞ્હં પુટ્ઠો ન બ્યાકરોતિ, એત્થેવસ્સ સત્તધા મુદ્ધા ફલિસ્સતી’’તિ.
Evaṃ vutte, ambaṭṭho māṇavo tuṇhī ahosi. Dutiyampi kho bhagavā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavoca – ‘‘taṃ kiṃ maññasi, ambaṭṭha, kinti te sutaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ kutopabhutikā kaṇhāyanā, ko ca kaṇhāyanānaṃ pubbapuriso’’ti? Dutiyampi kho ambaṭṭho māṇavo tuṇhī ahosi. Atha kho bhagavā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ etadavoca – ‘‘byākarohi dāni ambaṭṭha, na dāni, te tuṇhībhāvassa kālo. Yo kho, ambaṭṭha, tathāgatena yāvatatiyakaṃ sahadhammikaṃ pañhaṃ puṭṭho na byākaroti, etthevassa sattadhā muddhā phalissatī’’ti.
૨૭૧. તેન ખો પન સમયેન વજિરપાણી યક્ખો મહન્તં અયોકૂટં આદાય આદિત્તં સમ્પજ્જલિતં સજોતિભૂતં 27 અમ્બટ્ઠસ્સ માણવસ્સ ઉપરિ વેહાસં ઠિતો હોતિ – ‘‘સચાયં અમ્બટ્ઠો માણવો ભગવતા યાવતતિયકં સહધમ્મિકં પઞ્હં પુટ્ઠો ન બ્યાકરિસ્સતિ, એત્થેવસ્સ સત્તધા મુદ્ધં ફાલેસ્સામી’’તિ. તં ખો પન વજિરપાણિં યક્ખં ભગવા ચેવ પસ્સતિ અમ્બટ્ઠો ચ માણવો.
271. Tena kho pana samayena vajirapāṇī yakkho mahantaṃ ayokūṭaṃ ādāya ādittaṃ sampajjalitaṃ sajotibhūtaṃ 28 ambaṭṭhassa māṇavassa upari vehāsaṃ ṭhito hoti – ‘‘sacāyaṃ ambaṭṭho māṇavo bhagavatā yāvatatiyakaṃ sahadhammikaṃ pañhaṃ puṭṭho na byākarissati, etthevassa sattadhā muddhaṃ phālessāmī’’ti. Taṃ kho pana vajirapāṇiṃ yakkhaṃ bhagavā ceva passati ambaṭṭho ca māṇavo.
‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, અમ્બટ્ઠ, કિન્તિ તે સુતં બ્રાહ્મણાનં વુદ્ધાનં મહલ્લકાનં આચરિયપાચરિયાનં ભાસમાનાનં કુતોપભુતિકા કણ્હાયના, કો ચ કણ્હાયનાનં પુબ્બપુરિસો’’તિ? ‘‘એવમેવ મે, ભો ગોતમ, સુતં યથેવ ભવં ગોતમો આહ. તતોપભુતિકા કણ્હાયના; સો ચ કણ્હાયનાનં પુબ્બપુરિસો’’તિ.
‘‘Taṃ kiṃ maññasi, ambaṭṭha, kinti te sutaṃ brāhmaṇānaṃ vuddhānaṃ mahallakānaṃ ācariyapācariyānaṃ bhāsamānānaṃ kutopabhutikā kaṇhāyanā, ko ca kaṇhāyanānaṃ pubbapuriso’’ti? ‘‘Evameva me, bho gotama, sutaṃ yatheva bhavaṃ gotamo āha. Tatopabhutikā kaṇhāyanā; so ca kaṇhāyanānaṃ pubbapuriso’’ti.
અમ્બટ્ઠવંસકથા
Ambaṭṭhavaṃsakathā
૨૭૩. એવં વુત્તે, તે માણવકા ઉન્નાદિનો ઉચ્ચાસદ્દમહાસદ્દા અહેસું – ‘‘દુજ્જાતો કિર, ભો, અમ્બટ્ઠો માણવો; અકુલપુત્તો કિર, ભો, અમ્બટ્ઠો માણવો; દાસિપુત્તો કિર, ભો, અમ્બટ્ઠો માણવો સક્યાનં. અય્યપુત્તા કિર, ભો, અમ્બટ્ઠસ્સ માણવસ્સ સક્યા ભવન્તિ. ધમ્મવાદિંયેવ કિર મયં સમણં ગોતમં અપસાદેતબ્બં અમઞ્ઞિમ્હા’’તિ.
273. Evaṃ vutte, te māṇavakā unnādino uccāsaddamahāsaddā ahesuṃ – ‘‘dujjāto kira, bho, ambaṭṭho māṇavo; akulaputto kira, bho, ambaṭṭho māṇavo; dāsiputto kira, bho, ambaṭṭho māṇavo sakyānaṃ. Ayyaputtā kira, bho, ambaṭṭhassa māṇavassa sakyā bhavanti. Dhammavādiṃyeva kira mayaṃ samaṇaṃ gotamaṃ apasādetabbaṃ amaññimhā’’ti.
૨૭૪. અથ ખો ભગવતો એતદહોસિ – ‘‘અતિબાળ્હં ખો ઇમે માણવકા અમ્બટ્ઠં માણવં દાસિપુત્તવાદેન નિમ્માદેન્તિ, યંનૂનાહં પરિમોચેય્ય’’ન્તિ. અથ ખો ભગવા તે માણવકે એતદવોચ – ‘‘મા ખો તુમ્હે, માણવકા, અમ્બટ્ઠં માણવં અતિબાળ્હં દાસિપુત્તવાદેન નિમ્માદેથ. ઉળારો સો કણ્હો ઇસિ અહોસિ. સો દક્ખિણજનપદં ગન્ત્વા બ્રહ્મમન્તે અધીયિત્વા રાજાનં ઓક્કાકં ઉપસઙ્કમિત્વા મદ્દરૂપિં ધીતરં યાચિ. તસ્સ રાજા ઓક્કાકો – ‘કો નેવં રે અયં મય્હં દાસિપુત્તો સમાનો મદ્દરૂપિં ધીતરં યાચતી’’’ તિ, કુપિતો અનત્તમનો ખુરપ્પં સન્નય્હિ 33. સો તં ખુરપ્પં નેવ અસક્ખિ મુઞ્ચિતું, નો પટિસંહરિતું.
274. Atha kho bhagavato etadahosi – ‘‘atibāḷhaṃ kho ime māṇavakā ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ dāsiputtavādena nimmādenti, yaṃnūnāhaṃ parimoceyya’’nti. Atha kho bhagavā te māṇavake etadavoca – ‘‘mā kho tumhe, māṇavakā, ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ atibāḷhaṃ dāsiputtavādena nimmādetha. Uḷāro so kaṇho isi ahosi. So dakkhiṇajanapadaṃ gantvā brahmamante adhīyitvā rājānaṃ okkākaṃ upasaṅkamitvā maddarūpiṃ dhītaraṃ yāci. Tassa rājā okkāko – ‘ko nevaṃ re ayaṃ mayhaṃ dāsiputto samāno maddarūpiṃ dhītaraṃ yācatī’’’ ti, kupito anattamano khurappaṃ sannayhi 34. So taṃ khurappaṃ neva asakkhi muñcituṃ, no paṭisaṃharituṃ.
‘‘અથ ખો, માણવકા, અમચ્ચા પારિસજ્જા કણ્હં ઇસિં ઉપસઙ્કમિત્વા એતદવોચું – ‘સોત્થિ, ભદ્દન્તે 35, હોતુ રઞ્ઞો; સોત્થિ, ભદ્દન્તે, હોતુ રઞ્ઞો’તિ. ‘સોત્થિ ભવિસ્સતિ રઞ્ઞો, અપિ ચ રાજા યદિ અધો ખુરપ્પં મુઞ્ચિસ્સતિ, યાવતા રઞ્ઞો વિજિતં, એત્તાવતા પથવી ઉન્દ્રિયિસ્સતી’તિ. ‘સોત્થિ, ભદ્દન્તે, હોતુ રઞ્ઞો, સોત્થિ જનપદસ્સા’તિ. ‘સોત્થિ ભવિસ્સતિ રઞ્ઞો, સોત્થિ જનપદસ્સ, અપિ ચ રાજા યદિ ઉદ્ધં ખુરપ્પં મુઞ્ચિસ્સતિ, યાવતા રઞ્ઞો વિજિતં, એત્તાવતા સત્ત વસ્સાનિ દેવો ન વસ્સિસ્સતી’તિ. ‘સોત્થિ, ભદ્દન્તે, હોતુ રઞ્ઞો સોત્થિ જનપદસ્સ દેવો ચ વસ્સતૂ’તિ. ‘સોત્થિ ભવિસ્સતિ રઞ્ઞો સોત્થિ જનપદસ્સ દેવો ચ વસ્સિસ્સતિ, અપિ ચ રાજા જેટ્ઠકુમારે ખુરપ્પં પતિટ્ઠાપેતુ, સોત્થિ કુમારો પલ્લોમો ભવિસ્સતી’તિ. અથ ખો, માણવકા, અમચ્ચા ઓક્કાકસ્સ આરોચેસું – ‘ઓક્કાકો જેટ્ઠકુમારે ખુરપ્પં પતિટ્ઠાપેતુ. સોત્થિ કુમારો પલ્લોમો ભવિસ્સતી’તિ. અથ ખો રાજા ઓક્કાકો જેટ્ઠકુમારે ખુરપ્પં પતિટ્ઠપેસિ, સોત્થિ કુમારો પલ્લોમો સમભવિ. અથ ખો તસ્સ રાજા ઓક્કાકો ભીતો સંવિગ્ગો લોમહટ્ઠજાતો બ્રહ્મદણ્ડેન તજ્જિતો મદ્દરૂપિં ધીતરં અદાસિ. મા ખો તુમ્હે, માણવકા, અમ્બટ્ઠં માણવં અતિબાળ્હં દાસિપુત્તવાદેન નિમ્માદેથ, ઉળારો સો કણ્હો ઇસિ અહોસી’’તિ.
‘‘Atha kho, māṇavakā, amaccā pārisajjā kaṇhaṃ isiṃ upasaṅkamitvā etadavocuṃ – ‘sotthi, bhaddante 36, hotu rañño; sotthi, bhaddante, hotu rañño’ti. ‘Sotthi bhavissati rañño, api ca rājā yadi adho khurappaṃ muñcissati, yāvatā rañño vijitaṃ, ettāvatā pathavī undriyissatī’ti. ‘Sotthi, bhaddante, hotu rañño, sotthi janapadassā’ti. ‘Sotthi bhavissati rañño, sotthi janapadassa, api ca rājā yadi uddhaṃ khurappaṃ muñcissati, yāvatā rañño vijitaṃ, ettāvatā satta vassāni devo na vassissatī’ti. ‘Sotthi, bhaddante, hotu rañño sotthi janapadassa devo ca vassatū’ti. ‘Sotthi bhavissati rañño sotthi janapadassa devo ca vassissati, api ca rājā jeṭṭhakumāre khurappaṃ patiṭṭhāpetu, sotthi kumāro pallomo bhavissatī’ti. Atha kho, māṇavakā, amaccā okkākassa ārocesuṃ – ‘okkāko jeṭṭhakumāre khurappaṃ patiṭṭhāpetu. Sotthi kumāro pallomo bhavissatī’ti. Atha kho rājā okkāko jeṭṭhakumāre khurappaṃ patiṭṭhapesi, sotthi kumāro pallomo samabhavi. Atha kho tassa rājā okkāko bhīto saṃviggo lomahaṭṭhajāto brahmadaṇḍena tajjito maddarūpiṃ dhītaraṃ adāsi. Mā kho tumhe, māṇavakā, ambaṭṭhaṃ māṇavaṃ atibāḷhaṃ dāsiputtavādena nimmādetha, uḷāro so kaṇho isi ahosī’’ti.
ખત્તિયસેટ્ઠભાવો
Khattiyaseṭṭhabhāvo
૨૭૫. અથ ખો ભગવા અમ્બટ્ઠં માણવં આમન્તેસિ – ‘‘તં કિં મઞ્ઞસિ, અમ્બટ્ઠ, ઇધ ખત્તિયકુમારો બ્રાહ્મણકઞ્ઞાય સદ્ધિં સંવાસં કપ્પેય્ય, તેસં સંવાસમન્વાય પુત્તો જાયેથ. યો સો ખત્તિયકુમારેન બ્રાહ્મણકઞ્ઞાય પુત્તો ઉપ્પન્નો, અપિ નુ સો લભેથ બ્રાહ્મણેસુ આસનં વા ઉદકં વા’’તિ? ‘‘લભેથ, ભો ગોતમ’’. ‘‘અપિનુ નં બ્રાહ્મણા ભોજેય્યું સદ્ધે વા થાલિપાકે વા યઞ્ઞે વા પાહુને વા’’તિ? ‘‘ભોજેય્યું, ભો ગોતમ’’. ‘‘અપિનુ નં બ્રાહ્મણા મન્તે વાચેય્યું વા નો વા’’તિ? ‘‘વાચેય્યું, ભો ગોતમ’’. ‘‘અપિનુસ્સ ઇત્થીસુ આવટં વા અસ્સ અનાવટં વા’’તિ? ‘‘અનાવટં હિસ્સ, ભો ગોતમ’’. ‘‘અપિનુ નં ખત્તિયા ખત્તિયાભિસેકેન અભિસિઞ્ચેય્યુ’’ન્તિ? ‘‘નો હિદં, ભો ગોતમ’’. ‘‘તં કિસ્સ હેતુ’’? ‘‘માતિતો હિ, ભો ગોતમ, અનુપપન્નો’’તિ.