Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / પેતવત્થુપાળિ • Petavatthupāḷi

    ૧૨. અમ્બવનપેતવત્થુ

    12. Ambavanapetavatthu

    ૭૯૬.

    796.

    ‘‘અયઞ્ચ તે પોક્ખરણી સુરમ્મા, સમા સુતિત્થા ચ મહોદકા ચ;

    ‘‘Ayañca te pokkharaṇī surammā, samā sutitthā ca mahodakā ca;

    સુપુપ્ફિતા ભમરગણાનુકિણ્ણા, કથં તયા લદ્ધા અયં મનુઞ્ઞા.

    Supupphitā bhamaragaṇānukiṇṇā, kathaṃ tayā laddhā ayaṃ manuññā.

    ૭૯૭.

    797.

    ‘‘ઇદઞ્ચ તે અમ્બવનં સુરમ્મં, સબ્બોતુકં ધારયતે 1 ફલાનિ;

    ‘‘Idañca te ambavanaṃ surammaṃ, sabbotukaṃ dhārayate 2 phalāni;

    સુપુપ્ફિતં ભમરગણાનુકિણ્ણં, કથં તયા લદ્ધમિદં વિમાનં’’.

    Supupphitaṃ bhamaragaṇānukiṇṇaṃ, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimānaṃ’’.

    ૭૯૮.

    798.

    ‘‘અમ્બપક્કં દકં 3 યાગુ, સીતચ્છાયા મનોરમા;

    ‘‘Ambapakkaṃ dakaṃ 4 yāgu, sītacchāyā manoramā;

    ધીતાય દિન્નદાનેન, તેન મે ઇધ લબ્ભતિ’’.

    Dhītāya dinnadānena, tena me idha labbhati’’.

    ૭૯૯.

    799.

    ‘‘સન્દિટ્ઠિકં કમ્મં એવં 5 પસ્સથ, દાનસ્સ દમસ્સ સંયમસ્સ વિપાકં;

    ‘‘Sandiṭṭhikaṃ kammaṃ evaṃ 6 passatha, dānassa damassa saṃyamassa vipākaṃ;

    દાસી અહં અય્યકુલેસુ હુત્વા, સુણિસા હોમિ અગારસ્સ ઇસ્સરા’’તિ.

    Dāsī ahaṃ ayyakulesu hutvā, suṇisā homi agārassa issarā’’ti.

    અમ્બવનપેતવત્થુ દ્વાદસમં.

    Ambavanapetavatthu dvādasamaṃ.







    Footnotes:
    1. ધારયતિ (સ્યા॰ ક॰)
    2. dhārayati (syā. ka.)
    3. અમ્બપક્કોદકં (સી॰ સ્યા॰ પી॰), અમ્બપક્કૂદકં (ક॰)
    4. ambapakkodakaṃ (sī. syā. pī.), ambapakkūdakaṃ (ka.)
    5. સન્દિટ્ઠિકં એવ (સ્યા॰)
    6. sandiṭṭhikaṃ eva (syā.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / પેતવત્થુ-અટ્ઠકથા • Petavatthu-aṭṭhakathā / ૧૨. અમ્બવનપેતવત્થુવણ્ણના • 12. Ambavanapetavatthuvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact