Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பேதவத்து²-அட்ட²கதா² • Petavatthu-aṭṭhakathā

    12. அம்ப³வனபேதவத்து²வண்ணனா

    12. Ambavanapetavatthuvaṇṇanā

    அயஞ்ச தே பொக்க²ரணீ ஸுரம்மாதி இத³ங் ஸத்த²ரி ஸாவத்தி²யங் விஹரந்தே அம்ப³பேதங் ஆரப்³ப⁴ வுத்தங் . ஸாவத்தி²யங் கிர அஞ்ஞதரோ க³ஹபதி பரிக்கீ²ணபோ⁴கோ³ அஹோஸி. தஸ்ஸ ப⁴ரியா காலமகாஸி, ஏகா தீ⁴தாயேவ ஹோதி. ஸோ தங் அத்தனோ மித்தஸ்ஸ கே³ஹே ட²பெத்வா இணவஸேன க³ஹிதேன கஹாபணஸதேன ப⁴ண்ட³ங் க³ஹெத்வா ஸத்தே²ன ஸத்³தி⁴ங் வணிஜ்ஜாய க³தோ, ந சிரேனேவ மூலேன ஸஹ உத³யபூ⁴தானி பஞ்ச கஹாபணஸதானி லபி⁴த்வா ஸத்தே²ன ஸஹ படினிவத்தி. அந்தராமக்³கே³ சோரா பரியுட்டா²ய ஸத்த²ங் பாபுணிங்ஸு, ஸத்தி²கா இதோ சிதோ ச பலாயிங்ஸு. ஸோ பன க³ஹபதி அஞ்ஞதரஸ்மிங் க³ச்சே² கஹாபணே நிக்கி²பித்வா அவிதூ³ரே நிலீயி. சோரா தங் க³ஹெத்வா ஜீவிதா வோரோபேஸுங். ஸோ த⁴னலோபே⁴ன தத்தே²வ பேதோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி.

    Ayañca te pokkharaṇī surammāti idaṃ satthari sāvatthiyaṃ viharante ambapetaṃ ārabbha vuttaṃ . Sāvatthiyaṃ kira aññataro gahapati parikkhīṇabhogo ahosi. Tassa bhariyā kālamakāsi, ekā dhītāyeva hoti. So taṃ attano mittassa gehe ṭhapetvā iṇavasena gahitena kahāpaṇasatena bhaṇḍaṃ gahetvā satthena saddhiṃ vaṇijjāya gato, na cireneva mūlena saha udayabhūtāni pañca kahāpaṇasatāni labhitvā satthena saha paṭinivatti. Antarāmagge corā pariyuṭṭhāya satthaṃ pāpuṇiṃsu, satthikā ito cito ca palāyiṃsu. So pana gahapati aññatarasmiṃ gacche kahāpaṇe nikkhipitvā avidūre nilīyi. Corā taṃ gahetvā jīvitā voropesuṃ. So dhanalobhena tattheva peto hutvā nibbatti.

    வாணிஜா ஸாவத்தி²ங் க³ந்த்வா தஸ்ஸ தீ⁴துயா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். ஸா பிது மரணேன ஆஜீவிகாப⁴யேன ச அதிவிய ஸஞ்ஜாததோ³மனஸ்ஸா பா³ள்ஹங் பரிதே³வி. அத² நங் ஸோ பிது ஸஹாயோ குடும்பி³கோ ‘‘யதா² நாம குலாலபா⁴ஜனங் ஸப்³ப³ங் பே⁴த³னபரியந்தங், ஏவமேவ ஸத்தானங் ஜீவிதங் பே⁴த³னபரியந்தங். மரணங் நாம ஸப்³ப³ஸாதா⁴ரணங் அப்படிகாரஞ்ச, தஸ்மா மா த்வங் பிதரி அதிபா³ள்ஹங் ஸோசி, மா பரிதே³வி, அஹங் தே பிதா, த்வங் மய்ஹங் தீ⁴தா, அஹங் தவ பிது கிச்சங் கரோமி, த்வங் பிதுனோ கே³ஹே விய இமஸ்மிங் கே³ஹே அவிமனா அபி⁴ரமஸ்ஸூ’’தி வத்வா ஸமஸ்ஸாஸேஸி. ஸா தஸ்ஸ வசனேன படிப்பஸ்ஸத்³த⁴ஸோகா பிதரி விய தஸ்மிங் ஸஞ்ஜாதகா³ரவப³ஹுமானா அத்தனோ கபணபா⁴வேன தஸ்ஸ வெய்யாவச்சகாரினீ ஹுத்வா வத்தமானா பிதரங் உத்³தி³ஸ்ஸ மதகிச்சங் காதுகாமா யாகு³ங் பசித்வா மனோஸிலாவண்ணானி ஸுபரிபக்கானி மது⁴ரானி அம்ப³ப²லானி கங்ஸபாதியங் ட²பெத்வா யாகு³ங் அம்ப³ப²லானி ச தா³ஸியா கா³ஹாபெத்வா விஹாரங் க³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘ப⁴க³வா மய்ஹங் த³க்கி²ணாய படிக்³க³ஹணேன அனுக்³க³ஹங் கரோதா²’’தி. ஸத்தா² மஹாகருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸோ தஸ்ஸா மனோரத²ங் பூரெந்தோ நிஸஜ்ஜாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸா ஹட்ட²துட்டா² பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே அத்தனா உபனீதங் ஸுவிஸுத்³த⁴வத்த²ங் அத்த²ரித்வா அதா³ஸி, நிஸீதி³ ப⁴க³வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே.

    Vāṇijā sāvatthiṃ gantvā tassa dhītuyā taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Sā pitu maraṇena ājīvikābhayena ca ativiya sañjātadomanassā bāḷhaṃ paridevi. Atha naṃ so pitu sahāyo kuṭumbiko ‘‘yathā nāma kulālabhājanaṃ sabbaṃ bhedanapariyantaṃ, evameva sattānaṃ jīvitaṃ bhedanapariyantaṃ. Maraṇaṃ nāma sabbasādhāraṇaṃ appaṭikārañca, tasmā mā tvaṃ pitari atibāḷhaṃ soci, mā paridevi, ahaṃ te pitā, tvaṃ mayhaṃ dhītā, ahaṃ tava pitu kiccaṃ karomi, tvaṃ pituno gehe viya imasmiṃ gehe avimanā abhiramassū’’ti vatvā samassāsesi. Sā tassa vacanena paṭippassaddhasokā pitari viya tasmiṃ sañjātagāravabahumānā attano kapaṇabhāvena tassa veyyāvaccakārinī hutvā vattamānā pitaraṃ uddissa matakiccaṃ kātukāmā yāguṃ pacitvā manosilāvaṇṇāni suparipakkāni madhurāni ambaphalāni kaṃsapātiyaṃ ṭhapetvā yāguṃ ambaphalāni ca dāsiyā gāhāpetvā vihāraṃ gantvā satthāraṃ vanditvā evamāha – ‘‘bhagavā mayhaṃ dakkhiṇāya paṭiggahaṇena anuggahaṃ karothā’’ti. Satthā mahākaruṇāya sañcoditamānaso tassā manorathaṃ pūrento nisajjākāraṃ dassesi. Sā haṭṭhatuṭṭhā paññattavarabuddhāsane attanā upanītaṃ suvisuddhavatthaṃ attharitvā adāsi, nisīdi bhagavā paññatte āsane.

    அத² ஸா ப⁴க³வதோ யாகு³ங் உபனாமேஸி, படிக்³க³ஹேஸி ப⁴க³வா யாகு³ங். அத² ஸங்க⁴ங் உத்³தி³ஸ்ஸ பி⁴க்கூ²னம்பி யாகு³ங் த³த்வா புன தோ⁴தஹத்தா² அம்ப³ப²லானி ப⁴க³வதோ உபனாமேஸி, ப⁴க³வா தானி பரிபு⁴ஞ்ஜி. ஸா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா ஏவமாஹ – ‘‘யா மே, ப⁴ந்தே, பச்சத்த²ரணயாகு³அம்ப³ப²லதா³னவஸேன பவத்தா த³க்கி²ணா, ஸா மே பிதரங் பாபுணாதூ’’தி. ப⁴க³வா ‘‘ஏவங் ஹோதூ’’தி வத்வா அனுமோத³னங் அகாஸி. ஸா ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்காமி. தாய த³க்கி²ணாய ஸமுத்³தி³ட்ட²மத்தாய ஸோ பேதோ அம்ப³வனஉய்யானவிமானகப்பருக்க²பொக்க²ரணியோ மஹதிஞ்ச தி³ப்³ப³ஸம்பத்திங் படிலபி⁴.

    Atha sā bhagavato yāguṃ upanāmesi, paṭiggahesi bhagavā yāguṃ. Atha saṅghaṃ uddissa bhikkhūnampi yāguṃ datvā puna dhotahatthā ambaphalāni bhagavato upanāmesi, bhagavā tāni paribhuñji. Sā bhagavantaṃ vanditvā evamāha – ‘‘yā me, bhante, paccattharaṇayāguambaphaladānavasena pavattā dakkhiṇā, sā me pitaraṃ pāpuṇātū’’ti. Bhagavā ‘‘evaṃ hotū’’ti vatvā anumodanaṃ akāsi. Sā bhagavantaṃ vanditvā padakkhiṇaṃ katvā pakkāmi. Tāya dakkhiṇāya samuddiṭṭhamattāya so peto ambavanauyyānavimānakapparukkhapokkharaṇiyo mahatiñca dibbasampattiṃ paṭilabhi.

    அத² தே வாணிஜா அபரேன ஸமயேன வணிஜ்ஜாய க³ச்ச²ந்தா தமேவ மக்³க³ங் படிபன்னா புப்³பே³ வஸிதட்டா²னே ஏகரத்திங் வாஸங் கப்பேஸுங். தே தி³ஸ்வா ஸோ விமானபேதோ உய்யானவிமானாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் தேஸங் அத்தானங் த³ஸ்ஸேஸி. தே வாணிஜா தங் தி³ஸ்வா தேன லத்³த⁴ஸம்பத்திங் புச்ச²ந்தா –

    Atha te vāṇijā aparena samayena vaṇijjāya gacchantā tameva maggaṃ paṭipannā pubbe vasitaṭṭhāne ekarattiṃ vāsaṃ kappesuṃ. Te disvā so vimānapeto uyyānavimānādīhi saddhiṃ tesaṃ attānaṃ dassesi. Te vāṇijā taṃ disvā tena laddhasampattiṃ pucchantā –

    796.

    796.

    ‘‘அயஞ்ச தே பொக்க²ரணீ ஸுரம்மா, ஸமா ஸுதித்தா² ச மஹோத³கா ச;

    ‘‘Ayañca te pokkharaṇī surammā, samā sutitthā ca mahodakā ca;

    ஸுபுப்பி²தா ப⁴மரக³ணானுகிண்ணா, கத²ங் தயா லத்³தா⁴ அயங் மனுஞ்ஞா.

    Supupphitā bhamaragaṇānukiṇṇā, kathaṃ tayā laddhā ayaṃ manuññā.

    797.

    797.

    ‘‘இத³ஞ்ச தே அம்ப³வனங் ஸுரம்மங், ஸப்³போ³துகங் தா⁴ரயதே ப²லானி;

    ‘‘Idañca te ambavanaṃ surammaṃ, sabbotukaṃ dhārayate phalāni;

    ஸுபுப்பி²தங் ப⁴மரக³ணானுகிண்ணங், கத²ங் தயா லத்³த⁴மித³ங் விமான’’ந்தி. –

    Supupphitaṃ bhamaragaṇānukiṇṇaṃ, kathaṃ tayā laddhamidaṃ vimāna’’nti. –

    இமா த்³வே கா³தா² அவோசுங்.

    Imā dve gāthā avocuṃ.

    796. தத்த² ஸுரம்மாதி ஸுட்டு² ரமணீயா. ஸமாதி ஸமதலா. ஸுதித்தா²தி ரதனமயஸோபானதாய ஸுந்த³ரதித்தா². மஹோத³காதி ப³ஹுஜலா.

    796. Tattha surammāti suṭṭhu ramaṇīyā. Samāti samatalā. Sutitthāti ratanamayasopānatāya sundaratitthā. Mahodakāti bahujalā.

    797. ஸப்³போ³துகந்தி புப்பூ²பக³ப²லூபக³ருக்கா²தீ³ஹி ஸப்³பே³ஸு உதூஸு ஸுகா²வஹங். தேனாஹ ‘‘தா⁴ரயதே ப²லானீ’’தி. ஸுபுப்பி²தந்தி நிச்சங் ஸுபுப்பி²தங்.

    797.Sabbotukanti pupphūpagaphalūpagarukkhādīhi sabbesu utūsu sukhāvahaṃ. Tenāha ‘‘dhārayate phalānī’’ti. Supupphitanti niccaṃ supupphitaṃ.

    தங் ஸுத்வா பேதோ பொக்க²ரணிஆதீ³னங் படிலாப⁴காரணங் ஆசிக்க²ந்தோ –

    Taṃ sutvā peto pokkharaṇiādīnaṃ paṭilābhakāraṇaṃ ācikkhanto –

    798.

    798.

    ‘‘அம்ப³பக்கங் த³கங் யாகு³, ஸீதச்சா²யா மனோரமா;

    ‘‘Ambapakkaṃ dakaṃ yāgu, sītacchāyā manoramā;

    தீ⁴தாய தி³ன்னதா³னேன, தேன மே இத⁴ லப்³ப⁴தீ’’தி. –

    Dhītāya dinnadānena, tena me idha labbhatī’’ti. –

    கா³த²மாஹ. தத்த² தேன மே இத⁴ லப்³ப⁴தீதி யங் தங் ப⁴க³வதோ பி⁴க்கூ²னஞ்ச அம்ப³பக்கங் உத³கங் யாகு³ஞ்ச மமங் உத்³தி³ஸ்ஸ தெ³ந்தியா மய்ஹங் தீ⁴தாய தி³ன்னங் தா³னங், தேன மே தீ⁴தாய தி³ன்னதா³னேன இத⁴ இமஸ்மிங் தி³ப்³பே³ அம்ப³வனே ஸப்³போ³துகங் அம்ப³பக்கங், இமிஸ்ஸா தி³ப்³பா³ய மனுஞ்ஞாய பொக்க²ரணியா தி³ப்³ப³ங் உத³கங், யாகு³யா அத்த²ரணஸ்ஸ ச தா³னேன உய்யானவிமானகப்பருக்கா²தீ³ஸு ஸீதச்சா²யா மனோரமா இத⁴ லப்³ப⁴தி, ஸமிஜ்ஜ²தீதி அத்தோ².

    Gāthamāha. Tattha tena me idha labbhatīti yaṃ taṃ bhagavato bhikkhūnañca ambapakkaṃ udakaṃ yāguñca mamaṃ uddissa dentiyā mayhaṃ dhītāya dinnaṃ dānaṃ, tena me dhītāya dinnadānena idha imasmiṃ dibbe ambavane sabbotukaṃ ambapakkaṃ, imissā dibbāya manuññāya pokkharaṇiyā dibbaṃ udakaṃ, yāguyā attharaṇassa ca dānena uyyānavimānakapparukkhādīsu sītacchāyā manoramā idha labbhati, samijjhatīti attho.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ஸோ பேதோ தே வாணிஜே நெத்வா தானி பஞ்ச கஹாபணஸதானி த³ஸ்ஸெத்வா ‘‘இதோ உபட்³ட⁴ங் தும்ஹே க³ண்ஹத², உபட்³ட⁴ங் மயா க³ஹிதங் இணங் ஸோதெ⁴த்வா ஸுகே²ன ஜீவதூதி மய்ஹங் தீ⁴தாய தே³தா²’’தி ஆஹ. வாணிஜா அனுக்கமேன ஸாவத்தி²ங் பத்வா தஸ்ஸ தீ⁴தாய கதெ²த்வா தேன அத்தனோ தி³ன்னபா⁴க³ம்பி தஸ்ஸா ஏவ அத³ங்ஸு. ஸா கஹாபணஸதங் த⁴னிகானங் த³த்வா இதரங் அத்தனோ பிது ஸஹாயஸ்ஸ தஸ்ஸ குடும்பி³கஸ்ஸ த³த்வா ஸயங் வெய்யாவச்சங் கரொந்தி நிவஸதி. ஸோ ‘‘இத³ங் ஸப்³ப³ங் துய்ஹங்யேவ ஹோதூ’’தி தஸ்ஸாயேவ படித³த்வா தங் அத்தனோ ஜெட்ட²புத்தஸ்ஸ க⁴ரஸாமினிங் அகாஸி.

    Evañca pana vatvā so peto te vāṇije netvā tāni pañca kahāpaṇasatāni dassetvā ‘‘ito upaḍḍhaṃ tumhe gaṇhatha, upaḍḍhaṃ mayā gahitaṃ iṇaṃ sodhetvā sukhena jīvatūti mayhaṃ dhītāya dethā’’ti āha. Vāṇijā anukkamena sāvatthiṃ patvā tassa dhītāya kathetvā tena attano dinnabhāgampi tassā eva adaṃsu. Sā kahāpaṇasataṃ dhanikānaṃ datvā itaraṃ attano pitu sahāyassa tassa kuṭumbikassa datvā sayaṃ veyyāvaccaṃ karonti nivasati. So ‘‘idaṃ sabbaṃ tuyhaṃyeva hotū’’ti tassāyeva paṭidatvā taṃ attano jeṭṭhaputtassa gharasāminiṃ akāsi.

    ஸா க³ச்ச²ந்தே காலே ஏகங் புத்தங் லபி⁴த்வா தங் உபலாலெந்தீ –

    Sā gacchante kāle ekaṃ puttaṃ labhitvā taṃ upalālentī –

    799.

    799.

    ‘‘ஸந்தி³ட்டி²கங் கம்மங் ஏவங் பஸ்ஸத², தா³னஸ்ஸ த³மஸ்ஸ ஸங்யமஸ்ஸ விபாகங்;

    ‘‘Sandiṭṭhikaṃ kammaṃ evaṃ passatha, dānassa damassa saṃyamassa vipākaṃ;

    தா³ஸீ அஹங் அய்யகுலேஸு ஹுத்வா, ஸுணிஸா ஹோமி அகா³ரஸ்ஸ இஸ்ஸரா’’தி. –

    Dāsī ahaṃ ayyakulesu hutvā, suṇisā homi agārassa issarā’’ti. –

    இமங் கா³த²ங் வத³தி.

    Imaṃ gāthaṃ vadati.

    அதே²கதி³வஸங் ஸத்தா² தஸ்ஸா ஞாணபரிபாகங் ஓலோகெத்வா ஓபா⁴ஸங் ப²ரித்வா ஸம்முகே² டி²தோ விய அத்தானங் த³ஸ்ஸெத்வா –

    Athekadivasaṃ satthā tassā ñāṇaparipākaṃ oloketvā obhāsaṃ pharitvā sammukhe ṭhito viya attānaṃ dassetvā –

    ‘‘அஸாதங் ஸாதரூபேன, பியரூபேன அப்பியங்;

    ‘‘Asātaṃ sātarūpena, piyarūpena appiyaṃ;

    து³க்க²ங் ஸுக²ஸ்ஸ ரூபேன, பமத்தங் அதிவத்ததீ’’தி. (உதா³॰ 18; ஜா॰ 1.1.100) –

    Dukkhaṃ sukhassa rūpena, pamattaṃ ativattatī’’ti. (udā. 18; jā. 1.1.100) –

    இமங் கா³த²மாஹ. ஸா கா³தா²பரியோஸானே ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தா. ஸா து³தியதி³வஸே பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தா³னங் த³த்வா தங் பவத்திங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ப⁴க³வா தமத்த²ங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா ஸம்பத்தபரிஸாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ஸா தே³ஸனா மஹாஜனஸ்ஸ ஸாத்தி²கா அஹோஸீதி.

    Imaṃ gāthamāha. Sā gāthāpariyosāne sotāpattiphale patiṭṭhitā. Sā dutiyadivase buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa dānaṃ datvā taṃ pavattiṃ bhagavato ārocesi. Bhagavā tamatthaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā sampattaparisāya dhammaṃ desesi. Sā desanā mahājanassa sātthikā ahosīti.

    அம்ப³வனபேதவத்து²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Ambavanapetavatthuvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பேதவத்து²பாளி • Petavatthupāḷi / 12. அம்ப³வனபேதவத்து² • 12. Ambavanapetavatthu


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact