Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / વિમાનવત્થુપાળિ • Vimānavatthupāḷi

    ૮. અમ્બવિમાનવત્થુ

    8. Ambavimānavatthu

    ૭૮૩.

    783.

    ‘‘દિબ્બં તે અમ્બવનં રમ્મં, પાસાદેત્થ મહલ્લકો;

    ‘‘Dibbaṃ te ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;

    નાનાતુરિયસઙ્ઘુટ્ઠો, અચ્છરાગણઘોસિતો.

    Nānāturiyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.

    ૭૮૪.

    784.

    ‘‘પદીપો ચેત્થ જલતિ, નિચ્ચં સોવણ્ણયો મહા;

    ‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;

    દુસ્સફલેહિ રુક્ખેહિ, સમન્તા પરિવારિતો.

    Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.

    ૭૮૫.

    785.

    ‘‘કેન તેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ તે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti;

    ૭૮૭.

    787.

    સા દેવતા અત્તમના…પે॰… યસ્સ કમ્મસ્સિદં ફલં.

    Sā devatā attamanā…pe… yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    ૭૮૮.

    788.

    ‘‘અહં મનુસ્સેસુ મનુસ્સભૂતા, પુરિમાય જાતિયા મનુસ્સલોકે;

    ‘‘Ahaṃ manussesu manussabhūtā, purimāya jātiyā manussaloke;

    વિહારં સઙ્ઘસ્સ કારેસિં, અમ્બેહિ પરિવારિતં.

    Vihāraṃ saṅghassa kāresiṃ, ambehi parivāritaṃ.

    ૭૮૯.

    789.

    ‘‘પરિયોસિતે વિહારે, કારેન્તે નિટ્ઠિતે મહે;

    ‘‘Pariyosite vihāre, kārente niṭṭhite mahe;

    અમ્બેહિ છાદયિત્વાન 1, કત્વા દુસ્સમયે ફલે.

    Ambehi chādayitvāna 2, katvā dussamaye phale.

    ૭૯૦.

    790.

    ‘‘પદીપં તત્થ જાલેત્વા, ભોજયિત્વા ગણુત્તમં;

    ‘‘Padīpaṃ tattha jāletvā, bhojayitvā gaṇuttamaṃ;

    નિય્યાદેસિં તં સઙ્ઘસ્સ, પસન્ના સેહિ પાણિભિ.

    Niyyādesiṃ taṃ saṅghassa, pasannā sehi pāṇibhi.

    ૭૯૧.

    791.

    ‘‘તેન મે અમ્બવનં રમ્મં, પાસાદેત્થ મહલ્લકો;

    ‘‘Tena me ambavanaṃ rammaṃ, pāsādettha mahallako;

    નાનાતુરિયસઙ્ઘુટ્ઠો, અચ્છરાગણઘોસિતો.

    Nānāturiyasaṅghuṭṭho, accharāgaṇaghosito.

    ૭૯૨.

    792.

    ‘‘પદીપો ચેત્થ જલતિ, નિચ્ચં સોવણ્ણયો મહા;

    ‘‘Padīpo cettha jalati, niccaṃ sovaṇṇayo mahā;

    દુસ્સફલેહિ રુક્ખેહિ, સમન્તા પરિવારિતો.

    Dussaphalehi rukkhehi, samantā parivārito.

    ૭૯૩.

    793.

    ‘‘તેન મેતાદિસો વણ્ણો…પે॰…વણ્ણો ચ મે સબ્બદિસા પભાસતી’’તિ.

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    અમ્બવિમાનં અટ્ઠમં.

    Ambavimānaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. અમ્બે અચ્છાદયિત્વાન (સી॰ સ્યા॰), અમ્બેહચ્છાદયિત્વાન (પી॰ ક॰)
    2. ambe acchādayitvāna (sī. syā.), ambehacchādayitvāna (pī. ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ખુદ્દકનિકાય (અટ્ઠકથા) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / વિમાનવત્થુ-અટ્ઠકથા • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / ૮. અમ્બવિમાનવણ્ણના • 8. Ambavimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact