Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / કઙ્ખાવિતરણી-અભિનવ-ટીકા • Kaṅkhāvitaraṇī-abhinava-ṭīkā

    ૪. અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના

    4. Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā

    દુવિધઞ્હેત્થ અનાદરિયં પુગ્ગલાનાદરિયઞ્ચ ધમ્માનાદરિયઞ્ચાતિ આહ ‘‘પુગ્ગલસ્સ વા’’તિઆદિ. તત્થ યો ભિક્ખુ ઉપસમ્પન્નેન પઞ્ઞત્તેન વુચ્ચમાનો ‘‘અયં ઉક્ખિત્તકો વા વમ્ભિતો વા ગરહિતો વા, ઇમસ્સ વચનં અકતં ભવિસ્સતી’’તિ (પાચિ॰ ૩૪૨) અનાદરિયં કરોતિ, અયં પુગ્ગલે અનાદરિયં કરોતિ નામ. યો પન પઞ્ઞત્તેન વુચ્ચમાનો ‘‘કથાયં નસ્સેય્ય વા વિનસ્સેય્ય વા અન્તરધાયેય્ય વા’’તિ, તં વા નસિક્ખિતુકામો અનાદરિયં કરોતિ, અયં ધમ્મે અનાદરિયં કરોતિ નામ. તેનાહ ‘‘તસ્મા’’તિઆદિ.

    Duvidhañhettha anādariyaṃ puggalānādariyañca dhammānādariyañcāti āha ‘‘puggalassa vā’’tiādi. Tattha yo bhikkhu upasampannena paññattena vuccamāno ‘‘ayaṃ ukkhittako vā vambhito vā garahito vā, imassa vacanaṃ akataṃ bhavissatī’’ti (pāci. 342) anādariyaṃ karoti, ayaṃ puggale anādariyaṃ karoti nāma. Yo pana paññattena vuccamāno ‘‘kathāyaṃ nasseyya vā vinasseyya vā antaradhāyeyya vā’’ti, taṃ vā nasikkhitukāmo anādariyaṃ karoti, ayaṃ dhamme anādariyaṃ karoti nāma. Tenāha ‘‘tasmā’’tiādi.

    ઇદં ન સલ્લેખાય સંવત્તતીતિ સમ્મા કિલેસે લિખતીતિ સલ્લેખો, અપ્પિચ્છતા, તદત્થં નયિદં સંવત્તતિ. આદિસદ્દેન ‘‘ઇદં ન ધુતત્થાય સંવત્તતિ, ન પાસાદિકતાય, ન અપચયાય, ન વીરિયારમ્ભાય સંવત્તતી’’તિ (પાચિ॰ ૩૪૩) ઇદં સઙ્ગણ્હાતિ. અપઞ્ઞત્તેનાતિ સુત્તે વા અભિધમ્મે વા આગતેન. પવેણિઆગતન્તિ સઙ્ગીતિકાલતો પટ્ઠાય મહાકસ્સપાદિઆચરિયપરમ્પરાય આગતં. સચે પન યસ્મા ઉચ્છુરસો સત્તાહકાલિકો, તસ્સ કસટો યાવજીવિકો, દ્વિન્નંયેવ સમવાયો ઉચ્છુયટ્ઠિ, તસ્મા વિકાલે ઉચ્છુયટ્ઠિં ખાદિતું વટ્ટતિ ગુળહરીતકં વિયાતિ એવમાદિકં ગારય્હાચરિયુગ્ગહં ગહેત્વા ‘‘એવં અમ્હાકં આચરિયાનં ઉગ્ગહો પરિપુચ્છા’’તિ ભણતિ, આપત્તિયેવ.

    Idaṃna sallekhāya saṃvattatīti sammā kilese likhatīti sallekho, appicchatā, tadatthaṃ nayidaṃ saṃvattati. Ādisaddena ‘‘idaṃ na dhutatthāya saṃvattati, na pāsādikatāya, na apacayāya, na vīriyārambhāya saṃvattatī’’ti (pāci. 343) idaṃ saṅgaṇhāti. Apaññattenāti sutte vā abhidhamme vā āgatena. Paveṇiāgatanti saṅgītikālato paṭṭhāya mahākassapādiācariyaparamparāya āgataṃ. Sace pana yasmā ucchuraso sattāhakāliko, tassa kasaṭo yāvajīviko, dvinnaṃyeva samavāyo ucchuyaṭṭhi, tasmā vikāle ucchuyaṭṭhiṃ khādituṃ vaṭṭati guḷaharītakaṃ viyāti evamādikaṃ gārayhācariyuggahaṃ gahetvā ‘‘evaṃ amhākaṃ ācariyānaṃ uggaho paripucchā’’ti bhaṇati, āpattiyeva.

    અનાદરિયસિક્ખાપદવણ્ણના નિટ્ઠિતા.

    Anādariyasikkhāpadavaṇṇanā niṭṭhitā.





    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact