Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય • Majjhimanikāya |
૨. આનન્દભદ્દેકરત્તસુત્તં
2. Ānandabhaddekarattasuttaṃ
૨૭૬. એવં મે સુતં – એકં સમયં ભગવા સાવત્થિયં વિહરતિ જેતવને અનાથપિણ્ડિકસ્સ આરામે. તેન ખો પન સમયેન આયસ્મા આનન્દો ઉપટ્ઠાનસાલાયં ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેતિ સમાદપેતિ સમુત્તેજેતિ સમ્પહંસેતિ, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ ભાસતિ.
276. Evaṃ me sutaṃ – ekaṃ samayaṃ bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane anāthapiṇḍikassa ārāme. Tena kho pana samayena āyasmā ānando upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandasseti samādapeti samuttejeti sampahaṃseti, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca bhāsati.
અથ ખો ભગવા સાયન્હસમયં પટિસલ્લાના વુટ્ઠિતો યેનુપટ્ઠાનસાલા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા પઞ્ઞત્તે આસને નિસીદિ. નિસજ્જ ખો ભગવા ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘કો નુ ખો, ભિક્ખવે, ઉપટ્ઠાનસાલાયં ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસી’’તિ? ‘‘આયસ્મા, ભન્તે, આનન્દો ઉપટ્ઠાનસાલાયં ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસી’’તિ.
Atha kho bhagavā sāyanhasamayaṃ paṭisallānā vuṭṭhito yenupaṭṭhānasālā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Nisajja kho bhagavā bhikkhū āmantesi – ‘‘ko nu kho, bhikkhave, upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsī’’ti? ‘‘Āyasmā, bhante, ānando upaṭṭhānasālāyaṃ bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsī’’ti.
અથ ખો ભગવા આયસ્મન્તં આનન્દં આમન્તેસિ – ‘‘યથા કથં પન ત્વં, આનન્દ, ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ , ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસી’’તિ? ‘‘એવં ખો અહં, ભન્તે, ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિં સમાદપેસિં સમુત્તેજેસિં સમ્પહંસેસિં, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસિં –
Atha kho bhagavā āyasmantaṃ ānandaṃ āmantesi – ‘‘yathā kathaṃ pana tvaṃ, ānanda, bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi , bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsī’’ti? ‘‘Evaṃ kho ahaṃ, bhante, bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesiṃ samādapesiṃ samuttejesiṃ sampahaṃsesiṃ, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsiṃ –
‘‘અતીતં નાન્વાગમેય્ય, નપ્પટિકઙ્ખે અનાગતં;
‘‘Atītaṃ nānvāgameyya, nappaṭikaṅkhe anāgataṃ;
યદતીતં પહીનં તં, અપ્પત્તઞ્ચ અનાગતં.
Yadatītaṃ pahīnaṃ taṃ, appattañca anāgataṃ.
‘‘પચ્ચુપ્પન્નઞ્ચ યો ધમ્મં, તત્થ તત્થ વિપસ્સતિ;
‘‘Paccuppannañca yo dhammaṃ, tattha tattha vipassati;
અસંહીરં અસંકુપ્પં, તં વિદ્વા મનુબ્રૂહયે.
Asaṃhīraṃ asaṃkuppaṃ, taṃ vidvā manubrūhaye.
‘‘અજ્જેવ કિચ્ચમાતપ્પં, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;
‘‘Ajjeva kiccamātappaṃ, ko jaññā maraṇaṃ suve;
ન હિ નો સઙ્ગરં તેન, મહાસેનેન મચ્ચુના.
Na hi no saṅgaraṃ tena, mahāsenena maccunā.
‘‘એવં વિહારિં આતાપિં, અહોરત્તમતન્દિતં;
‘‘Evaṃ vihāriṃ ātāpiṃ, ahorattamatanditaṃ;
તં વે ભદ્દેકરત્તોતિ, સન્તો આચિક્ખતે મુનિ’’.
Taṃ ve bhaddekarattoti, santo ācikkhate muni’’.
૨૭૭. ‘‘કથઞ્ચ, આવુસો, અતીતં અન્વાગમેતિ? એવંરૂપો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ, એવંવેદનો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ, એવંસઞ્ઞો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ, એવંસઙ્ખારો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ, એવંવિઞ્ઞાણો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ – એવં ખો, આવુસો, અતીતં અન્વાગમેતિ.
277. ‘‘Kathañca, āvuso, atītaṃ anvāgameti? Evaṃrūpo ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti, evaṃvedano ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti, evaṃsañño ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti, evaṃsaṅkhāro ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti, evaṃviññāṇo ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti – evaṃ kho, āvuso, atītaṃ anvāgameti.
‘‘કથઞ્ચ, આવુસો, અતીતં નાન્વાગમેતિ? એવંરૂપો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ, એવંવેદનો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ, એવંસઞ્ઞો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ, એવંસઙ્ખારો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ, એવંવિઞ્ઞાણો અહોસિં અતીતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ – એવં ખો, આવુસો, અતીતં નાન્વાગમેતિ.
‘‘Kathañca, āvuso, atītaṃ nānvāgameti? Evaṃrūpo ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti, evaṃvedano ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti, evaṃsañño ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti, evaṃsaṅkhāro ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti, evaṃviññāṇo ahosiṃ atītamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti – evaṃ kho, āvuso, atītaṃ nānvāgameti.
‘‘કથઞ્ચ, આવુસો, અનાગતં પટિકઙ્ખતિ? એવંરૂપો સિયં અનાગતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ, એવંવેદનો સિયં…પે॰… એવંસઞ્ઞો સિયં… એવંસઙ્ખારો સિયં… એવંવિઞ્ઞાણો સિયં અનાગતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં સમન્વાનેતિ – એવં ખો, આવુસો, અનાગતં પટિકઙ્ખતિ.
‘‘Kathañca, āvuso, anāgataṃ paṭikaṅkhati? Evaṃrūpo siyaṃ anāgatamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti, evaṃvedano siyaṃ…pe… evaṃsañño siyaṃ… evaṃsaṅkhāro siyaṃ… evaṃviññāṇo siyaṃ anāgatamaddhānanti tattha nandiṃ samanvāneti – evaṃ kho, āvuso, anāgataṃ paṭikaṅkhati.
‘‘કથઞ્ચ, આવુસો, અનાગતં નપ્પટિકઙ્ખતિ? એવંરૂપો સિયં અનાગતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ, એવંવેદનો સિયં…પે॰… એવંસઞ્ઞો સિયં… એવંસઙ્ખારો સિયં… એવંવિઞ્ઞાણો સિયં અનાગતમદ્ધાનન્તિ તત્થ નન્દિં ન સમન્વાનેતિ – એવં ખો, આવુસો, અનાગતં નપ્પટિકઙ્ખતિ.
‘‘Kathañca, āvuso, anāgataṃ nappaṭikaṅkhati? Evaṃrūpo siyaṃ anāgatamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti, evaṃvedano siyaṃ…pe… evaṃsañño siyaṃ… evaṃsaṅkhāro siyaṃ… evaṃviññāṇo siyaṃ anāgatamaddhānanti tattha nandiṃ na samanvāneti – evaṃ kho, āvuso, anāgataṃ nappaṭikaṅkhati.
‘‘કથઞ્ચ, આવુસો, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતિ? ઇધ, આવુસો, અસ્સુતવા પુથુજ્જનો અરિયાનં અદસ્સાવી અરિયધમ્મસ્સ અકોવિદો અરિયધમ્મે અવિનીતો સપ્પુરિસાનં અદસ્સાવી સપ્પુરિસધમ્મસ્સ અકોવિદો સપ્પુરિસધમ્મે અવિનીતો રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, રૂપવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા રૂપં, રૂપસ્મિં વા અત્તાનં; વેદનં… સઞ્ઞં… સઙ્ખારે… વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, વિઞ્ઞાણવન્તં વા અત્તાનં, અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં – એવં ખો, આવુસો, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતિ.
‘‘Kathañca, āvuso, paccuppannesu dhammesu saṃhīrati? Idha, āvuso, assutavā puthujjano ariyānaṃ adassāvī ariyadhammassa akovido ariyadhamme avinīto sappurisānaṃ adassāvī sappurisadhammassa akovido sappurisadhamme avinīto rūpaṃ attato samanupassati, rūpavantaṃ vā attānaṃ, attani vā rūpaṃ, rūpasmiṃ vā attānaṃ; vedanaṃ… saññaṃ… saṅkhāre… viññāṇaṃ attato samanupassati, viññāṇavantaṃ vā attānaṃ, attani vā viññāṇaṃ, viññāṇasmiṃ vā attānaṃ – evaṃ kho, āvuso, paccuppannesu dhammesu saṃhīrati.
‘‘કથઞ્ચ , આવુસો, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ન સંહીરતિ? ઇધ, આવુસો, સુતવા અરિયસાવકો અરિયાનં દસ્સાવી અરિયધમ્મસ્સ કોવિદો અરિયધમ્મે સુવિનીતો સપ્પુરિસાનં દસ્સાવી સપ્પુરિસધમ્મસ્સ કોવિદો સપ્પુરિસધમ્મે સુવિનીતો ન રૂપં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન રૂપવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા રૂપં, ન રૂપસ્મિં વા અત્તાનં; ન વેદનં… ન સઞ્ઞં… ન સઙ્ખારે… ન વિઞ્ઞાણં અત્તતો સમનુપસ્સતિ, ન વિઞ્ઞાણવન્તં વા અત્તાનં, ન અત્તનિ વા વિઞ્ઞાણં, ન વિઞ્ઞાણસ્મિં વા અત્તાનં – એવં ખો, આવુસો, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ન સંહીરતિ.
‘‘Kathañca , āvuso, paccuppannesu dhammesu na saṃhīrati? Idha, āvuso, sutavā ariyasāvako ariyānaṃ dassāvī ariyadhammassa kovido ariyadhamme suvinīto sappurisānaṃ dassāvī sappurisadhammassa kovido sappurisadhamme suvinīto na rūpaṃ attato samanupassati, na rūpavantaṃ vā attānaṃ, na attani vā rūpaṃ, na rūpasmiṃ vā attānaṃ; na vedanaṃ… na saññaṃ… na saṅkhāre… na viññāṇaṃ attato samanupassati, na viññāṇavantaṃ vā attānaṃ, na attani vā viññāṇaṃ, na viññāṇasmiṃ vā attānaṃ – evaṃ kho, āvuso, paccuppannesu dhammesu na saṃhīrati.
‘‘અતીતં નાન્વાગમેય્ય, નપ્પટિકઙ્ખે અનાગતં;
‘‘Atītaṃ nānvāgameyya, nappaṭikaṅkhe anāgataṃ;
યદતીતં પહીનં તં, અપ્પત્તઞ્ચ અનાગતં.
Yadatītaṃ pahīnaṃ taṃ, appattañca anāgataṃ.
‘‘પચ્ચુપ્પન્નઞ્ચ યો ધમ્મં, તત્થ તત્થ વિપસ્સતિ;
‘‘Paccuppannañca yo dhammaṃ, tattha tattha vipassati;
અસંહીરં અસંકુપ્પં, તં વિદ્વા મનુબ્રૂહયે.
Asaṃhīraṃ asaṃkuppaṃ, taṃ vidvā manubrūhaye.
‘‘અજ્જેવ કિચ્ચમાતપ્પં, કો જઞ્ઞા મરણં સુવે;
‘‘Ajjeva kiccamātappaṃ, ko jaññā maraṇaṃ suve;
ન હિ નો સઙ્ગરં તેન, મહાસેનેન મચ્ચુના.
Na hi no saṅgaraṃ tena, mahāsenena maccunā.
‘‘એવં વિહારિં આતાપિં, અહોરત્તમતન્દિતં;
‘‘Evaṃ vihāriṃ ātāpiṃ, ahorattamatanditaṃ;
તં વે ભદ્દેકરત્તોતિ, સન્તો આચિક્ખતે મુની’’તિ.
Taṃ ve bhaddekarattoti, santo ācikkhate munī’’ti.
‘‘એવં ખો અહં, ભન્તે, ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિં સમાદપેસિં સમુત્તેજેસિં સમ્પહંસેસિં, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસિ’’ન્તિ.
‘‘Evaṃ kho ahaṃ, bhante, bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesiṃ samādapesiṃ samuttejesiṃ sampahaṃsesiṃ, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsi’’nti.
૨૭૮. ‘‘સાધુ , સાધુ, આનન્દ! સાધુ ખો ત્વં, આનન્દ, ભિક્ખૂનં ધમ્મિયા કથાય સન્દસ્સેસિ સમાદપેસિ સમુત્તેજેસિ સમ્પહંસેસિ, ભદ્દેકરત્તસ્સ ઉદ્દેસઞ્ચ વિભઙ્ગઞ્ચ અભાસિ –
278. ‘‘Sādhu , sādhu, ānanda! Sādhu kho tvaṃ, ānanda, bhikkhūnaṃ dhammiyā kathāya sandassesi samādapesi samuttejesi sampahaṃsesi, bhaddekarattassa uddesañca vibhaṅgañca abhāsi –
‘‘અતીતં નાન્વાગમેય્ય…પે॰…
‘‘Atītaṃ nānvāgameyya…pe…
તં વે ભદ્દેકરત્તોતિ, સન્તો આચિક્ખતે મુની’’તિ.
Taṃ ve bhaddekarattoti, santo ācikkhate munī’’ti.
‘‘કથઞ્ચ, આનન્દ, અતીતં અન્વાગમેતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, અતીતં અન્વાગમેતિ. કથઞ્ચ, આનન્દ, અતીતં નાન્વાગમેતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, અતીતં નાન્વાગમેતિ. કથઞ્ચ, આનન્દ, અનાગતં પટિકઙ્ખતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, અનાગતં પટિકઙ્ખતિ. કથઞ્ચ, આનન્દ, અનાગતં નપ્પટિકઙ્ખતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, અનાગતં નપ્પટિકઙ્ખતિ. કથઞ્ચ, આનન્દ, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ સંહીરતિ. કથઞ્ચ, આનન્દ, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ન સંહીરતિ…પે॰… એવં ખો, આનન્દ, પચ્ચુપ્પન્નેસુ ધમ્મેસુ ન સંહીરતિ.
‘‘Kathañca, ānanda, atītaṃ anvāgameti…pe… evaṃ kho, ānanda, atītaṃ anvāgameti. Kathañca, ānanda, atītaṃ nānvāgameti…pe… evaṃ kho, ānanda, atītaṃ nānvāgameti. Kathañca, ānanda, anāgataṃ paṭikaṅkhati…pe… evaṃ kho, ānanda, anāgataṃ paṭikaṅkhati. Kathañca, ānanda, anāgataṃ nappaṭikaṅkhati…pe… evaṃ kho, ānanda, anāgataṃ nappaṭikaṅkhati. Kathañca, ānanda, paccuppannesu dhammesu saṃhīrati…pe… evaṃ kho, ānanda, paccuppannesu dhammesu saṃhīrati. Kathañca, ānanda, paccuppannesu dhammesu na saṃhīrati…pe… evaṃ kho, ānanda, paccuppannesu dhammesu na saṃhīrati.
‘‘અતીતં નાન્વાગમેય્ય…પે॰…
‘‘Atītaṃ nānvāgameyya…pe…
તં વે ભદ્દેકરત્તોતિ, સન્તો આચિક્ખતે મુની’’તિ.
Taṃ ve bhaddekarattoti, santo ācikkhate munī’’ti.
ઇદમવોચ ભગવા. અત્તમનો આયસ્મા આનન્દો ભગવતો ભાસિતં અભિનન્દીતિ.
Idamavoca bhagavā. Attamano āyasmā ānando bhagavato bhāsitaṃ abhinandīti.
આનન્દભદ્દેકરત્તસુત્તં નિટ્ઠિતં દુતિયં.
Ānandabhaddekarattasuttaṃ niṭṭhitaṃ dutiyaṃ.
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / મજ્ઝિમનિકાય (અટ્ઠકથા) • Majjhimanikāya (aṭṭhakathā) / ૨. આનન્દભદ્દેકરત્તસુત્તવણ્ણના • 2. Ānandabhaddekarattasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā) / ૨. આનન્દભદ્દેકરત્તસુત્તવણ્ણના • 2. Ānandabhaddekarattasuttavaṇṇanā