Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya |
૬. આનન્દસુત્તં
6. Ānandasuttaṃ
૩૭. એકં સમયં આયસ્મા આનન્દો કોસમ્બિયં વિહરતિ ઘોસિતારામે. તત્ર ખો આયસ્મા આનન્દો ભિક્ખૂ આમન્તેસિ – ‘‘આવુસો ભિક્ખવે’’તિ. ‘‘આવુસો’’તિ ખો તે ભિક્ખૂ આયસ્મતો આનન્દસ્સ પચ્ચસ્સોસું. આયસ્મા આનન્દો એતદવોચ –
37. Ekaṃ samayaṃ āyasmā ānando kosambiyaṃ viharati ghositārāme. Tatra kho āyasmā ānando bhikkhū āmantesi – ‘‘āvuso bhikkhave’’ti. ‘‘Āvuso’’ti kho te bhikkhū āyasmato ānandassa paccassosuṃ. Āyasmā ānando etadavoca –
‘‘અચ્છરિયં, આવુસો, અબ્ભુતં, આવુસો! યાવઞ્ચિદં તેન ભગવતા જાનતા પસ્સતા અરહતા સમ્માસમ્બુદ્ધેન સમ્બાધે ઓકાસાધિગમો અનુબુદ્ધો સત્તાનં વિસુદ્ધિયા સોકપરિદેવાનં સમતિક્કમાય દુક્ખદોમનસ્સાનં અત્થઙ્ગમાય ઞાયસ્સ અધિગમાય નિબ્બાનસ્સ સચ્છિકિરિયાય. તદેવ નામ ચક્ખું ભવિસ્સતિ તે રૂપા તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતિ 1. તદેવ નામ સોતં ભવિસ્સતિ તે સદ્દા તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતિ. તદેવ નામ ઘાનં ભવિસ્સતિ તે ગન્ધા તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતિ. સાવ નામ જિવ્હા ભવિસ્સતિ તે રસા તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતિ. સોવ નામ કાયો ભવિસ્સતિ તે ફોટ્ઠબ્બા તઞ્ચાયતનં નો પટિસંવેદિસ્સતી’’તિ.
‘‘Acchariyaṃ, āvuso, abbhutaṃ, āvuso! Yāvañcidaṃ tena bhagavatā jānatā passatā arahatā sammāsambuddhena sambādhe okāsādhigamo anubuddho sattānaṃ visuddhiyā sokaparidevānaṃ samatikkamāya dukkhadomanassānaṃ atthaṅgamāya ñāyassa adhigamāya nibbānassa sacchikiriyāya. Tadeva nāma cakkhuṃ bhavissati te rūpā tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissati 2. Tadeva nāma sotaṃ bhavissati te saddā tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissati. Tadeva nāma ghānaṃ bhavissati te gandhā tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissati. Sāva nāma jivhā bhavissati te rasā tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissati. Sova nāma kāyo bhavissati te phoṭṭhabbā tañcāyatanaṃ no paṭisaṃvedissatī’’ti.
એવં વુત્તે આયસ્મા ઉદાયી આયસ્મન્તં આનન્દં એતદવોચ – ‘‘સઞ્ઞીમેવ નુ ખો, આવુસો આનન્દ, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતિ ઉદાહુ અસઞ્ઞી’’તિ? ‘‘સઞ્ઞીમેવ ખો, આવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતિ, નો અસઞ્ઞી’’તિ.
Evaṃ vutte āyasmā udāyī āyasmantaṃ ānandaṃ etadavoca – ‘‘saññīmeva nu kho, āvuso ānanda, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedeti udāhu asaññī’’ti? ‘‘Saññīmeva kho, āvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedeti, no asaññī’’ti.
‘‘કિંસઞ્ઞી પનાવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતી’’તિ? ‘‘ઇધાવુસો, ભિક્ખુ, સબ્બસો રૂપસઞ્ઞાનં સમતિક્કમા પટિઘસઞ્ઞાનં અત્થઙ્ગમા નાનત્તસઞ્ઞાનં અમનસિકારા ‘અનન્તો આકાસો’તિ આકાસાનઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. એવંસઞ્ઞીપિ ખો, આવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતિ.
‘‘Kiṃsaññī panāvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedetī’’ti? ‘‘Idhāvuso, bhikkhu, sabbaso rūpasaññānaṃ samatikkamā paṭighasaññānaṃ atthaṅgamā nānattasaññānaṃ amanasikārā ‘ananto ākāso’ti ākāsānañcāyatanaṃ upasampajja viharati. Evaṃsaññīpi kho, āvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedeti.
‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ સબ્બસો આકાસાનઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મ ‘અનન્તં વિઞ્ઞાણ’ન્તિ વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. એવંસઞ્ઞીપિ ખો, આવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતિ.
‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso ākāsānañcāyatanaṃ samatikkamma ‘anantaṃ viññāṇa’nti viññāṇañcāyatanaṃ upasampajja viharati. Evaṃsaññīpi kho, āvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedeti.
‘‘પુન ચપરં, આવુસો, ભિક્ખુ સબ્બસો વિઞ્ઞાણઞ્ચાયતનં સમતિક્કમ્મ ‘નત્થિ કિઞ્ચી’તિ આકિઞ્ચઞ્ઞાયતનં ઉપસમ્પજ્જ વિહરતિ. એવંસઞ્ઞીપિ ખો , આવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતી’’તિ.
‘‘Puna caparaṃ, āvuso, bhikkhu sabbaso viññāṇañcāyatanaṃ samatikkamma ‘natthi kiñcī’ti ākiñcaññāyatanaṃ upasampajja viharati. Evaṃsaññīpi kho , āvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedetī’’ti.
‘‘એકમિદાહં, આવુસો, સમયં સાકેતે વિહરામિ અઞ્જનવને મિગદાયે. અથ ખો, આવુસો, જટિલવાસિકા 3 ભિક્ખુની યેનાહં તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા મં અભિવાદેત્વા એકમન્તં અટ્ઠાસિ. એકમન્તં ઠિતા ખો, આવુસો, જટિલવાસિકા ભિક્ખુની મં એતદવોચ – ‘યાયં, ભન્તે આનન્દ, સમાધિ ન ચાભિનતો ન ચાપનતો ન ચ સસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતો 4, વિમુત્તત્તા ઠિતો, ઠિતત્તા સન્તુસિતો, સન્તુસિતત્તા નો પરિતસ્સતિ. અયં, ભન્તે આનન્દ, સમાધિ કિંફલો વુત્તો ભગવતા’’’તિ?
‘‘Ekamidāhaṃ, āvuso, samayaṃ sākete viharāmi añjanavane migadāye. Atha kho, āvuso, jaṭilavāsikā 5 bhikkhunī yenāhaṃ tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā maṃ abhivādetvā ekamantaṃ aṭṭhāsi. Ekamantaṃ ṭhitā kho, āvuso, jaṭilavāsikā bhikkhunī maṃ etadavoca – ‘yāyaṃ, bhante ānanda, samādhi na cābhinato na cāpanato na ca sasaṅkhāraniggayhavāritagato 6, vimuttattā ṭhito, ṭhitattā santusito, santusitattā no paritassati. Ayaṃ, bhante ānanda, samādhi kiṃphalo vutto bhagavatā’’’ti?
‘‘એવં વુત્તે, સોહં, આવુસો, જટિલવાસિકં ભિક્ખુનિં એતદવોચં – ‘યાયં, ભગિનિ, સમાધિ ન ચાભિનતો ન ચાપનતો ન ચ સસઙ્ખારનિગ્ગય્હવારિતગતો, વિમુત્તત્તા ઠિતો, ઠિતત્તા સન્તુસિતો, સન્તુસિતત્તા નો પરિતસ્સતિ. અયં, ભગિનિ, સમાધિ અઞ્ઞાફલો વુત્તો ભગવતા’તિ. એવંસઞ્ઞીપિ ખો, આવુસો, તદાયતનં નો પટિસંવેદેતી’’તિ. છટ્ઠં.
‘‘Evaṃ vutte, sohaṃ, āvuso, jaṭilavāsikaṃ bhikkhuniṃ etadavocaṃ – ‘yāyaṃ, bhagini, samādhi na cābhinato na cāpanato na ca sasaṅkhāraniggayhavāritagato, vimuttattā ṭhito, ṭhitattā santusito, santusitattā no paritassati. Ayaṃ, bhagini, samādhi aññāphalo vutto bhagavatā’ti. Evaṃsaññīpi kho, āvuso, tadāyatanaṃ no paṭisaṃvedetī’’ti. Chaṭṭhaṃ.
Footnotes:
Related texts:
અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૬. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 6. Ānandasuttavaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૬. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 6. Ānandasuttavaṇṇanā