Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) |
૯. આનન્દસુત્તવણ્ણના
9. Ānandasuttavaṇṇanā
૫૧. નવમે કિત્તાવતાતિ કિત્તકેન. અસ્સુતઞ્ચેવાતિ અઞ્ઞસ્મિં કાલે અસ્સુતપુબ્બં. ન સમ્મોસં ગચ્છન્તીતિ વિનાસં ન ગચ્છન્તિ. ચેતસો સમ્ફુટ્ઠપુબ્બાતિ ચિત્તેન ફુસિતપુબ્બા. સમુદાચરન્તીતિ મનોદ્વારે ચરન્તિ. અવિઞ્ઞાતઞ્ચ વિજાનાતીતિ અઞ્ઞસ્મિં કાલે અવિઞ્ઞાતકારણં જાનાતિ. પરિયાપુણાતીતિ વળઞ્જેતિ કથેતિ. દેસેતીતિ પકાસેતિ. પરં વાચેતીતિ પરં ઉગ્ગણ્હાપેતિ.
51. Navame kittāvatāti kittakena. Assutañcevāti aññasmiṃ kāle assutapubbaṃ. Na sammosaṃ gacchantīti vināsaṃ na gacchanti. Cetaso samphuṭṭhapubbāti cittena phusitapubbā. Samudācarantīti manodvāre caranti. Aviññātañca vijānātīti aññasmiṃ kāle aviññātakāraṇaṃ jānāti. Pariyāpuṇātīti vaḷañjeti katheti. Desetīti pakāseti. Paraṃ vācetīti paraṃ uggaṇhāpeti.
આગતાગમાતિ દીઘાદીસુ યો કોચિ આગમો આગતો એતેસન્તિ આગતાગમા. ધમ્મધરાતિ સુત્તન્તપિટકધરા. વિનયધરાતિ વિનયપિટકધરા. માતિકાધરાતિ દ્વેપાતિમોક્ખધરા. પરિપુચ્છતીતિ અનુસન્ધિપુબ્બાપરં પુચ્છતિ. પરિપઞ્હતીતિ ઇદઞ્ચિદઞ્ચ પુચ્છિસ્સામીતિ પરિતુલતિ પરિચ્છિન્દતિ. ઇદં, ભન્તે, કથન્તિ, ભન્તે, ઇદં અનુસન્ધિપુબ્બાપરં કથં હોતીતિ પુચ્છતિ. ઇમસ્સ ક્વત્થોતિ ઇમસ્સ ભાસિતસ્સ કો અત્થોતિ પુચ્છતિ. અવિવટન્તિ અવિવરિતં. વિવરન્તીતિ પાકટં કરોન્તિ. કઙ્ખાઠાનિયેસૂતિ કઙ્ખાય કારણભૂતેસુ. તત્થ યસ્મિં ધમ્મે કઙ્ખા ઉપ્પજ્જતિ, સ્વેવ કઙ્ખાઠાનિયો નામાતિ વેદિતબ્બો.
Āgatāgamāti dīghādīsu yo koci āgamo āgato etesanti āgatāgamā. Dhammadharāti suttantapiṭakadharā. Vinayadharāti vinayapiṭakadharā. Mātikādharāti dvepātimokkhadharā. Paripucchatīti anusandhipubbāparaṃ pucchati. Paripañhatīti idañcidañca pucchissāmīti paritulati paricchindati. Idaṃ, bhante, kathanti, bhante, idaṃ anusandhipubbāparaṃ kathaṃ hotīti pucchati. Imassa kvatthoti imassa bhāsitassa ko atthoti pucchati. Avivaṭanti avivaritaṃ. Vivarantīti pākaṭaṃ karonti. Kaṅkhāṭhāniyesūti kaṅkhāya kāraṇabhūtesu. Tattha yasmiṃ dhamme kaṅkhā uppajjati, sveva kaṅkhāṭhāniyo nāmāti veditabbo.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / સુત્તપિટક • Suttapiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya / ૯. આનન્દસુત્તં • 9. Ānandasuttaṃ
ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૯. આનન્દસુત્તવણ્ણના • 9. Ānandasuttavaṇṇanā