Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    3. ஆனந்த³த்தே²ரகா³தா²

    3. Ānandattheragāthā

    1017.

    1017.

    ‘‘பிஸுணேன ச கோத⁴னேன ச, மச்ச²ரினா ச விபூ⁴தனந்தி³னா;

    ‘‘Pisuṇena ca kodhanena ca, maccharinā ca vibhūtanandinā;

    ஸகி²தங் ந கரெய்ய பண்டி³தோ, பாபோ காபுரிஸேன ஸங்க³மோ.

    Sakhitaṃ na kareyya paṇḍito, pāpo kāpurisena saṅgamo.

    1018.

    1018.

    ‘‘ஸத்³தே⁴ன ச பேஸலேன ச, பஞ்ஞவதா ப³ஹுஸ்ஸுதேன ச;

    ‘‘Saddhena ca pesalena ca, paññavatā bahussutena ca;

    ஸகி²தங் கரெய்ய பண்டி³தோ, ப⁴த்³தோ³ ஸப்புரிஸேன ஸங்க³மோ.

    Sakhitaṃ kareyya paṇḍito, bhaddo sappurisena saṅgamo.

    1019.

    1019.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங்…பே॰… யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ…pe… yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    1020.

    1020.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங்…பே॰… வத்தே²ஹி ஸோப⁴தி.

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ…pe… vatthehi sobhati.

    1021.

    1021.

    ‘‘அலத்தககதா …பே॰… நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    ‘‘Alattakakatā …pe… no ca pāragavesino.

    1022.

    1022.

    ‘‘அட்ட²பத³கதா…பே॰… நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    ‘‘Aṭṭhapadakatā…pe… no ca pāragavesino.

    1023.

    1023.

    ‘‘அஞ்ஜனீவ நவா…பே॰… நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    ‘‘Añjanīva navā…pe… no ca pāragavesino.

    1024.

    1024.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ², பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பரிசாரகோ;

    ‘‘Bahussuto cittakathī, buddhassa paricārako;

    பன்னபா⁴ரோ விஸஞ்ஞுத்தோ, ஸெய்யங் கப்பேதி கோ³தமோ.

    Pannabhāro visaññutto, seyyaṃ kappeti gotamo.

    1025.

    1025.

    ‘‘கீ²ணாஸவோ விஸஞ்ஞுத்தோ, ஸங்கா³தீதோ ஸுனிப்³பு³தோ;

    ‘‘Khīṇāsavo visaññutto, saṅgātīto sunibbuto;

    தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜாதிமரணபாரகூ³.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jātimaraṇapāragū.

    1026.

    1026.

    ‘‘யஸ்மிங் பதிட்டி²தா த⁴ம்மா, பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Yasmiṃ patiṭṭhitā dhammā, buddhassādiccabandhuno;

    நிப்³பா³னக³மனே மக்³கே³, ஸோயங் திட்ட²தி கோ³தமோ.

    Nibbānagamane magge, soyaṃ tiṭṭhati gotamo.

    1027.

    1027.

    ‘‘த்³வாஸீதி பு³த்³த⁴தோ க³ண்ஹிங், த்³வே ஸஹஸ்ஸானி பி⁴க்கு²தோ;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dve sahassāni bhikkhuto;

    சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, யே மே த⁴ம்மா பவத்தினோ.

    Caturāsītisahassāni, ye me dhammā pavattino.

    1028.

    1028.

    ‘‘அப்பஸ்ஸுதாயங் புரிஸோ, ப³லிப³த்³தோ³வ ஜீரதி;

    ‘‘Appassutāyaṃ puriso, balibaddova jīrati;

    மங்ஸானி தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி, பஞ்ஞா தஸ்ஸ ந வட்³ட⁴தி.

    Maṃsāni tassa vaḍḍhanti, paññā tassa na vaḍḍhati.

    1029.

    1029.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ அப்பஸ்ஸுதங், யோ ஸுதேனாதிமஞ்ஞதி;

    ‘‘Bahussuto appassutaṃ, yo sutenātimaññati;

    அந்தோ⁴ பதீ³பதா⁴ரோவ, ததே²வ படிபா⁴தி மங்.

    Andho padīpadhārova, tatheva paṭibhāti maṃ.

    1030.

    1030.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் உபாஸெய்ய, ஸுதஞ்ச ந வினாஸயே;

    ‘‘Bahussutaṃ upāseyya, sutañca na vināsaye;

    தங் மூலங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, தஸ்மா த⁴ம்மத⁴ரோ ஸியா.

    Taṃ mūlaṃ brahmacariyassa, tasmā dhammadharo siyā.

    1031.

    1031.

    ‘‘புப்³பா³பரஞ்ஞூ அத்த²ஞ்ஞூ, நிருத்திபத³கோவிதோ³;

    ‘‘Pubbāparaññū atthaññū, niruttipadakovido;

    ஸுக்³க³ஹீதஞ்ச க³ண்ஹாதி, அத்த²ஞ்சோபபரிக்க²தி.

    Suggahītañca gaṇhāti, atthañcopaparikkhati.

    1032.

    1032.

    ‘‘க²ந்த்யா ச²ந்தி³கதோ 1 ஹோதி, உஸ்ஸஹித்வா துலேதி தங்;

    ‘‘Khantyā chandikato 2 hoti, ussahitvā tuleti taṃ;

    ஸமயே ஸோ பத³ஹதி, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோ.

    Samaye so padahati, ajjhattaṃ susamāhito.

    1033.

    1033.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங், ஸப்பஞ்ஞங் பு³த்³த⁴ஸாவகங்;

    ‘‘Bahussutaṃ dhammadharaṃ, sappaññaṃ buddhasāvakaṃ;

    த⁴ம்மவிஞ்ஞாணமாகங்க²ங், தங் ப⁴ஜேத² ததா²வித⁴ங்.

    Dhammaviññāṇamākaṅkhaṃ, taṃ bhajetha tathāvidhaṃ.

    1034.

    1034.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, கோஸாரக்கோ² மஹேஸினோ;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, kosārakkho mahesino;

    சக்கு² ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, பூஜனீயோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ.

    Cakkhu sabbassa lokassa, pūjanīyo bahussuto.

    1035.

    1035.

    ‘‘த⁴ம்மாராமோ த⁴ம்மரதோ, த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங்;

    ‘‘Dhammārāmo dhammarato, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரங் பி⁴க்கு², ஸத்³த⁴ம்மா ந பரிஹாயதி.

    Dhammaṃ anussaraṃ bhikkhu, saddhammā na parihāyati.

    1036.

    1036.

    ‘‘காயமச்சே²ரக³ருனோ 3, ஹிய்யமானே 4 அனுட்ட²ஹே;

    ‘‘Kāyamaccheragaruno 5, hiyyamāne 6 anuṭṭhahe;

    ஸரீரஸுக²கி³த்³த⁴ஸ்ஸ, குதோ ஸமணபா²ஸுதா.

    Sarīrasukhagiddhassa, kuto samaṇaphāsutā.

    1037.

    1037.

    ‘‘ந பக்க²ந்தி தி³ஸா ஸப்³பா³, த⁴ம்மா ந படிப⁴ந்தி மங்;

    ‘‘Na pakkhanti disā sabbā, dhammā na paṭibhanti maṃ;

    க³தே கல்யாணமித்தம்ஹி, அந்த⁴காரங்வ கா²யதி.

    Gate kalyāṇamittamhi, andhakāraṃva khāyati.

    1038.

    1038.

    ‘‘அப்³ப⁴தீதஸஹாயஸ்ஸ, அதீதக³தஸத்து²னோ;

    ‘‘Abbhatītasahāyassa, atītagatasatthuno;

    நத்தி² ஏதாதி³ஸங் மித்தங், யதா² காயக³தா ஸதி.

    Natthi etādisaṃ mittaṃ, yathā kāyagatā sati.

    1039.

    1039.

    ‘‘யே புராணா அதீதா தே, நவேஹி ந ஸமேதி மே;

    ‘‘Ye purāṇā atītā te, navehi na sameti me;

    ஸ்வஜ்ஜ ஏகோவ ஜா²யாமி, வஸ்ஸுபேதோவ பக்கி²மா.

    Svajja ekova jhāyāmi, vassupetova pakkhimā.

    1040.

    1040.

    ‘‘த³ஸ்ஸனாய அபி⁴க்கந்தே, நானாவேரஜ்ஜகே ப³ஹூ;

    ‘‘Dassanāya abhikkante, nānāverajjake bahū;

    மா வாரயித்த² ஸோதாரோ, பஸ்ஸந்து ஸமயோ மமங்.

    Mā vārayittha sotāro, passantu samayo mamaṃ.

    1041.

    1041.

    ‘‘த³ஸ்ஸனாய அபி⁴க்கந்தே, நானாவேரஜ்ஜகே புது²;

    ‘‘Dassanāya abhikkante, nānāverajjake puthu;

    கரோதி ஸத்தா² ஓகாஸங், ந நிவாரேதி சக்கு²மா.

    Karoti satthā okāsaṃ, na nivāreti cakkhumā.

    1042.

    1042.

    ‘‘பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானி, ஸேக²பூ⁴தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Paṇṇavīsativassāni, sekhabhūtassa me sato;

    ந காமஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜி, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்.

    Na kāmasaññā uppajji, passa dhammasudhammataṃ.

    1043.

    1043.

    ‘‘பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானி, ஸேக²பூ⁴தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Paṇṇavīsativassāni, sekhabhūtassa me sato;

    ந தோ³ஸஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜி, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்.

    Na dosasaññā uppajji, passa dhammasudhammataṃ.

    1044.

    1044.

    ‘‘பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsativassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன காயகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ 7.

    Mettena kāyakammena, chāyāva anapāyinī 8.

    1045.

    1045.

    ‘‘பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsativassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன வசீகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Mettena vacīkammena, chāyāva anapāyinī.

    1046.

    1046.

    ‘‘பண்ணவீஸதிவஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsativassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன மனோகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Mettena manokammena, chāyāva anapāyinī.

    1047.

    1047.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ சங்கமந்தஸ்ஸ, பிட்டி²தோ அனுசங்கமிங்;

    ‘‘Buddhassa caṅkamantassa, piṭṭhito anucaṅkamiṃ;

    த⁴ம்மே தே³ஸியமானம்ஹி, ஞாணங் மே உத³பஜ்ஜத².

    Dhamme desiyamānamhi, ñāṇaṃ me udapajjatha.

    1048.

    1048.

    ‘‘அஹங் ஸகரணீயொம்ஹி, ஸேகோ² அப்பத்தமானஸோ;

    ‘‘Ahaṃ sakaraṇīyomhi, sekho appattamānaso;

    ஸத்து² ச பரினிப்³பா³னங், யோ அம்ஹங் அனுகம்பகோ.

    Satthu ca parinibbānaṃ, yo amhaṃ anukampako.

    1049.

    1049.

    ‘‘ததா³ஸி யங் பி⁴ங்ஸனகங், ததா³ஸி லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Tadāsi yaṃ bhiṃsanakaṃ, tadāsi lomahaṃsanaṃ;

    ஸப்³பா³காரவரூபேதே, ஸம்பு³த்³தே⁴ பரினிப்³பு³தே.

    Sabbākāravarūpete, sambuddhe parinibbute.

    1050.

    1050.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, கோஸாரக்கோ² மஹேஸினோ;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, kosārakkho mahesino;

    சக்கு² ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, ஆனந்தோ³ பரினிப்³பு³தோ.

    Cakkhu sabbassa lokassa, ānando parinibbuto.

    1051.

    1051.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, கோஸாரக்கோ² மஹேஸினோ;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, kosārakkho mahesino;

    சக்கு² ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, அந்த⁴காரே தமோனுதோ³.

    Cakkhu sabbassa lokassa, andhakāre tamonudo.

    1052.

    1052.

    ‘‘க³திமந்தோ ஸதிமந்தோ, தி⁴திமந்தோ ச யோ இஸி;

    ‘‘Gatimanto satimanto, dhitimanto ca yo isi;

    ஸத்³த⁴ம்மதா⁴ரகோ தே²ரோ, ஆனந்தோ³ ரதனாகரோ.

    Saddhammadhārako thero, ānando ratanākaro.

    1053.

    1053.

    ‘‘பரிசிண்ணோ மயா ஸத்தா², கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Pariciṇṇo mayā satthā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ;

    ஓஹிதோ க³ருகோ பா⁴ரோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ’’தி.

    Ohito garuko bhāro, natthi dāni punabbhavo’’ti.

    … ஆனந்தோ³ தே²ரோ….

    … Ānando thero….

    திங்ஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Tiṃsanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    பு²ஸ்ஸோபதிஸ்ஸோ ஆனந்தோ³, தயோதிமே பகித்திதா;

    Phussopatisso ānando, tayotime pakittitā;

    கா³தா²யோ தத்த² ஸங்கா²தா, ஸதங் பஞ்ச ச உத்தரீதி;

    Gāthāyo tattha saṅkhātā, sataṃ pañca ca uttarīti;







    Footnotes:
    1. க²ந்தியா ச²ந்தி³தோ (?)
    2. khantiyā chandito (?)
    3. க³ருகோ (ஸீ॰)
    4. ஹிய்யமானோ (ஸீ॰)
    5. garuko (sī.)
    6. hiyyamāno (sī.)
    7. அனுபாயினீ (ஸ்யா॰ க॰)
    8. anupāyinī (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 3. ஆனந்த³த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 3. Ānandattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact