Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    3. ஆனந்த³த்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    3. Ānandattheragāthāvaṇṇanā

    பிஸுணேன ச கோத⁴னேனாதிஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஆனந்த³த்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே ஸத்து² வேமாதிகபா⁴தா ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி, ஸுமனோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. பிதா பனஸ்ஸ ஆனந்த³ராஜா நாம. ஸோ அத்தனோ புத்தஸ்ஸ ஸுமனகுமாரஸ்ஸ வயப்பத்தஸ்ஸ ஹங்ஸவதிதோ வீஸயோஜனஸதே டா²னே போ⁴க³னக³ரங் அதா³ஸி. ஸோ கதா³சி கதா³சி ஆக³ந்த்வா அத்தானஞ்ச பிதரஞ்ச பஸ்ஸதி. ததா³ ராஜா ஸத்தா²ரஞ்ச ஸதஸஹஸ்ஸபரிமாணங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச ஸயமேவ ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹி, அஞ்ஞேஸங் உபட்டா²துங் ந தே³தி.

    Pisuṇenaca kodhanenātiādikā āyasmato ānandattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare satthu vemātikabhātā hutvā nibbatti, sumanotissa nāmaṃ ahosi. Pitā panassa ānandarājā nāma. So attano puttassa sumanakumārassa vayappattassa haṃsavatito vīsayojanasate ṭhāne bhoganagaraṃ adāsi. So kadāci kadāci āgantvā attānañca pitarañca passati. Tadā rājā satthārañca satasahassaparimāṇaṃ bhikkhusaṅghañca sayameva sakkaccaṃ upaṭṭhahi, aññesaṃ upaṭṭhātuṃ na deti.

    தேன ஸமயேன பச்சந்தோ குபிதோ அஹோஸி. குமாரோ தஸ்ஸ குபிதபா⁴வங் ரஞ்ஞோ அனாரோசெத்வா ஸயமேவ தங் வூபஸமேதி. தங் ஸுத்வா ராஜா துட்ட²மானஸோ புத்தங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘வரங் தே, தாத த³ம்மி, வரங் க³ண்ஹாஹீ’’தி ஆஹ. குமாரோ ‘‘ஸத்தா²ரங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச தேமாஸங் உபட்ட²ஹந்தோ ஜீவிதங் அவஞ்ஜ²ங் காதுங் இச்சா²மீ’’தி ஆஹ. ‘‘ஏதங் ந ஸக்கா, அஞ்ஞங் வதே³ஹீ’’தி. ‘‘தே³வ, க²த்தியானங் த்³வேகதா² நாம நத்தி², ஏததே³வ மே தே³ஹி, ந மய்ஹங் அஞ்ஞேன அத்தோ²’’தி. ‘‘ஸசே ஸத்தா² அனுஜானாதி, தி³ன்னமேவா’’தி. ஸோ ‘‘ஸத்து² சித்தங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி விஹாரங் க³தோ.

    Tena samayena paccanto kupito ahosi. Kumāro tassa kupitabhāvaṃ rañño anārocetvā sayameva taṃ vūpasameti. Taṃ sutvā rājā tuṭṭhamānaso puttaṃ pakkosāpetvā ‘‘varaṃ te, tāta dammi, varaṃ gaṇhāhī’’ti āha. Kumāro ‘‘satthāraṃ bhikkhusaṅghañca temāsaṃ upaṭṭhahanto jīvitaṃ avañjhaṃ kātuṃ icchāmī’’ti āha. ‘‘Etaṃ na sakkā, aññaṃ vadehī’’ti. ‘‘Deva, khattiyānaṃ dvekathā nāma natthi, etadeva me dehi, na mayhaṃ aññena attho’’ti. ‘‘Sace satthā anujānāti, dinnamevā’’ti. So ‘‘satthu cittaṃ jānissāmī’’ti vihāraṃ gato.

    தேன ச ஸமயேன ப⁴க³வா ப⁴த்தகிச்சங் நிட்டா²பெத்வா க³ந்த⁴குடிங் பவிட்டோ² ஹோதி. ஸோ பி⁴க்கூ² உபஸங்கமித்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய ஆக³தோ, த³ஸ்ஸேத² மே ப⁴க³வந்த’’ந்தி ஆஹ. பி⁴க்கூ² ‘‘ஸுமனோ நாம தே²ரோ ஸத்து² உபட்டா²கோ, தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ச்சா²ஹீ’’தி ஆஹங்ஸு. ஸோ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா வந்தி³த்வா ‘‘ஸத்தா²ரங், ப⁴ந்தே, மே த³ஸ்ஸேதா²’’தி ஆஹ. அத² தே²ரோ தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ பத²வியங் நிமுஜ்ஜித்வா ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, ராஜபுத்தோ தும்ஹாகங் த³ஸ்ஸனாய ஆக³தோ’’தி ஆஹ. ‘‘தேன ஹி, பி⁴க்கு², ப³ஹி ஆஸனங் பஞ்ஞாபேஹீ’’தி. தே²ரோ புனபி தஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ பு³த்³தா⁴ஸனங் க³ஹெத்வா அந்தோக³ந்த⁴குடியங் நிமுஜ்ஜித்வா ப³ஹிபரிவேணே பாதுப⁴வித்வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணே ஆஸனங் பஞ்ஞாபேஸி. குமாரோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹந்தோ வதாயங் பி⁴க்கூ²’’தி சித்தங் உப்பாதே³ஸி.

    Tena ca samayena bhagavā bhattakiccaṃ niṭṭhāpetvā gandhakuṭiṃ paviṭṭho hoti. So bhikkhū upasaṅkamitvā ‘‘ahaṃ, bhante, bhagavantaṃ dassanāya āgato, dassetha me bhagavanta’’nti āha. Bhikkhū ‘‘sumano nāma thero satthu upaṭṭhāko, tassa santikaṃ gacchāhī’’ti āhaṃsu. So therassa santikaṃ gantvā vanditvā ‘‘satthāraṃ, bhante, me dassethā’’ti āha. Atha thero tassa passantasseva pathaviyaṃ nimujjitvā satthāraṃ upasaṅkamitvā ‘‘bhante, rājaputto tumhākaṃ dassanāya āgato’’ti āha. ‘‘Tena hi, bhikkhu, bahi āsanaṃ paññāpehī’’ti. Thero punapi tassa passantasseva buddhāsanaṃ gahetvā antogandhakuṭiyaṃ nimujjitvā bahipariveṇe pātubhavitvā gandhakuṭipariveṇe āsanaṃ paññāpesi. Kumāro taṃ disvā ‘‘mahanto vatāyaṃ bhikkhū’’ti cittaṃ uppādesi.

    ப⁴க³வாபி க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³. ராஜபுத்தோ ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா, படிஸந்தா²ரங் கத்வா, அயங், ப⁴ந்தே, தே²ரோ தும்ஹாகங் ஸாஸனே வல்லபோ⁴ மஞ்ஞேதி. ‘‘ஆம குமார, வல்லபோ⁴’’தி? ‘‘கிங் கத்வா, ப⁴ந்தே, ஏஸ வல்லபோ⁴ ஹோதீ’’தி?‘‘தா³னாதீ³னி புஞ்ஞானி கத்வா’’தி. ‘‘ப⁴க³வா , அஹம்பி அயங் தே²ரோ விய அனாக³தே பு³த்³த⁴ஸாஸனே வல்லபோ⁴ ஹோதுகாமோ’’தி ஸத்தா²ஹங் க²ந்தா⁴வாரப⁴த்தங் நாம த³த்வாபி ஸத்தமே தி³வஸே, ப⁴ந்தே, மயா பிது ஸந்திகா தேமாஸங் தும்ஹாகங் படிஜக்³க³னவரோ லத்³தோ⁴, தேமாஸங் மே வஸ்ஸாவாஸங் அதி⁴வாஸேதா²தி. ப⁴க³வா, ‘‘அத்தி² நு கோ² தத்த² க³தேன அத்தோ²’’தி ஓலோகெத்வா ‘‘அத்தீ²’’தி தி³ஸ்வா ‘‘ஸுஞ்ஞாகா³ரே கோ², குமார, ததா²க³தா அபி⁴ரமந்தீ’’தி ஆஹ. குமாரோ ‘‘அஞ்ஞாதங் ப⁴க³வா, அஞ்ஞாதங் ஸுக³தா’’தி வத்வா ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, புரிமதரங் க³ந்த்வா விஹாரங் காரேமி, மயா பேஸிதே பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸேன ஸத்³தி⁴ங் ஆக³ச்ச²தா²’’தி படிஞ்ஞங் க³ஹெத்வா பிது ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘தி³ன்னா மே, தே³வ, ப⁴க³வதா படிஞ்ஞா, மயா பஹிதே ப⁴க³வந்தங் பேஸெய்யாதா²’’தி பிதரங் வந்தி³த்வா, நிக்க²மித்வா யோஜனே யோஜனே விஹாரங் கரொந்தோ வீஸயோஜனஸதங் அத்³தா⁴னங் க³தோ. க³ந்த்வா ச அத்தனோ நக³ரே விஹாரட்டா²னங் விசினந்தோ ஸோப⁴னஸ்ஸ நாம குடும்பி³கஸ்ஸ உய்யானங் தி³ஸ்வா ஸதஸஹஸ்ஸேன கிணித்வா ஸதஸஹஸ்ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா விஹாரங் காரேஸி. தத்த² ப⁴க³வதோ க³ந்த⁴குடிங் ஸேஸபி⁴க்கூ²னஞ்ச ரத்திட்டா²னதி³வாட்டா²னத்தா²ய குடிலேணமண்ட³பே காரெத்வா பாகாரபரிக்கே²பங் த்³வாரகொட்ட²கஞ்ச நிட்டா²பெத்வா பிது ஸந்திகங் பேஸேஸி ‘‘நிட்டி²தங் மய்ஹங் கிச்சங், ஸத்தா²ரங் பஹிணதா²’’தி.

    Bhagavāpi gandhakuṭito nikkhamitvā paññattāsane nisīdi. Rājaputto satthāraṃ vanditvā, paṭisanthāraṃ katvā, ayaṃ, bhante, thero tumhākaṃ sāsane vallabho maññeti. ‘‘Āma kumāra, vallabho’’ti? ‘‘Kiṃ katvā, bhante, esa vallabho hotī’’ti?‘‘Dānādīni puññāni katvā’’ti. ‘‘Bhagavā , ahampi ayaṃ thero viya anāgate buddhasāsane vallabho hotukāmo’’ti satthāhaṃ khandhāvārabhattaṃ nāma datvāpi sattame divase, bhante, mayā pitu santikā temāsaṃ tumhākaṃ paṭijagganavaro laddho, temāsaṃ me vassāvāsaṃ adhivāsethāti. Bhagavā, ‘‘atthi nu kho tattha gatena attho’’ti oloketvā ‘‘atthī’’ti disvā ‘‘suññāgāre kho, kumāra, tathāgatā abhiramantī’’ti āha. Kumāro ‘‘aññātaṃ bhagavā, aññātaṃ sugatā’’ti vatvā ‘‘ahaṃ, bhante, purimataraṃ gantvā vihāraṃ kāremi, mayā pesite bhikkhusatasahassena saddhiṃ āgacchathā’’ti paṭiññaṃ gahetvā pitu santikaṃ gantvā ‘‘dinnā me, deva, bhagavatā paṭiññā, mayā pahite bhagavantaṃ peseyyāthā’’ti pitaraṃ vanditvā, nikkhamitvā yojane yojane vihāraṃ karonto vīsayojanasataṃ addhānaṃ gato. Gantvā ca attano nagare vihāraṭṭhānaṃ vicinanto sobhanassa nāma kuṭumbikassa uyyānaṃ disvā satasahassena kiṇitvā satasahassaṃ vissajjetvā vihāraṃ kāresi. Tattha bhagavato gandhakuṭiṃ sesabhikkhūnañca rattiṭṭhānadivāṭṭhānatthāya kuṭileṇamaṇḍape kāretvā pākāraparikkhepaṃ dvārakoṭṭhakañca niṭṭhāpetvā pitu santikaṃ pesesi ‘‘niṭṭhitaṃ mayhaṃ kiccaṃ, satthāraṃ pahiṇathā’’ti.

    ராஜா ப⁴க³வந்தங் போ⁴ஜெத்வா ‘‘ப⁴க³வா ஸுமனஸ்ஸ கிச்சங் நிட்டி²தங், தும்ஹாகங் க³மனங் பச்சாஸீஸதீ’’தி ஆஹ. ப⁴க³வா ஸதஸஹஸ்ஸபி⁴க்கு²பரிவுதோ யோஜனே யோஜனே விஹாரேஸு வஸமானோ அக³மாஸி. குமாரோ ‘‘ஸத்தா² ஆக³ச்ச²தீ’’தி ஸுத்வா யோஜனங் பச்சுக்³க³ந்த்வா க³ந்த⁴மாலாதீ³ஹி பூஜயமானோ ஸதஸஹஸ்ஸேன கீதே ஸோப⁴னே நாம உய்யானே ஸதஸஹஸ்ஸேன காரிதங் விஹாரங் பவேஸெத்வா –

    Rājā bhagavantaṃ bhojetvā ‘‘bhagavā sumanassa kiccaṃ niṭṭhitaṃ, tumhākaṃ gamanaṃ paccāsīsatī’’ti āha. Bhagavā satasahassabhikkhuparivuto yojane yojane vihāresu vasamāno agamāsi. Kumāro ‘‘satthā āgacchatī’’ti sutvā yojanaṃ paccuggantvā gandhamālādīhi pūjayamāno satasahassena kīte sobhane nāma uyyāne satasahassena kāritaṃ vihāraṃ pavesetvā –

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸேன மே கீதங், ஸதஸஹஸ்ஸேன மாபிதங்;

    ‘‘Satasahassena me kītaṃ, satasahassena māpitaṃ;

    ஸோப⁴னங் நாம உய்யானங், படிக்³க³ண்ஹ மஹாமுனீ’’தி. –

    Sobhanaṃ nāma uyyānaṃ, paṭiggaṇha mahāmunī’’ti. –

    தங் நிய்யாதே³ஸி. ஸோ வஸ்ஸூபனாயிகதி³வஸே மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ‘‘இமினாவ நீஹாரேன தா³னங் த³தெ³ய்யாதா²’’தி புத்ததா³ரே அமச்சே ச கிச்சகரணீயேஸு ச நியோஜெத்வா ஸயங் ஸுமனத்தே²ரஸ்ஸ வஸனட்டா²னஸமீபேயேவ வஸந்தோ தேமாஸங் ஸத்தா²ரங் உபட்ட²ஹந்தோ உபகட்டா²ய பவாரணாய கா³மங் பவிஸித்வா ஸத்தாஹங் மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா ஸத்தமே தி³வஸே ஸத்து² பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ ச பாத³மூலே திசீவரானி ட²பெத்வா வந்தி³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, யதே³தங் மயா ஸத்தாஹங் க²ந்தா⁴வாரதா³னதோ பட்டா²ய புஞ்ஞங் கதங், ந தங் ஸக்³க³ஸம்பத்திஆதீ³னங் அத்தா²ய, அத² கோ² அஹங் அயங் ஸுமனத்தே²ரோ விய அனாக³தே ஏகஸ்ஸ பு³த்³த⁴ஸ்ஸ உபட்டா²கோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸத்தா²பிஸ்ஸ அனந்தராயதங் தி³ஸ்வா ப்³யாகரித்வா பக்காமி.

    Taṃ niyyādesi. So vassūpanāyikadivase mahādānaṃ pavattetvā ‘‘imināva nīhārena dānaṃ dadeyyāthā’’ti puttadāre amacce ca kiccakaraṇīyesu ca niyojetvā sayaṃ sumanattherassa vasanaṭṭhānasamīpeyeva vasanto temāsaṃ satthāraṃ upaṭṭhahanto upakaṭṭhāya pavāraṇāya gāmaṃ pavisitvā sattāhaṃ mahādānaṃ pavattetvā sattame divase satthu bhikkhusatasahassassa ca pādamūle ticīvarāni ṭhapetvā vanditvā, ‘‘bhante, yadetaṃ mayā sattāhaṃ khandhāvāradānato paṭṭhāya puññaṃ kataṃ, na taṃ saggasampattiādīnaṃ atthāya, atha kho ahaṃ ayaṃ sumanatthero viya anāgate ekassa buddhassa upaṭṭhāko bhaveyya’’nti paṇidhānaṃ akāsi. Satthāpissa anantarāyataṃ disvā byākaritvā pakkāmi.

    ஸோபி தஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ வஸ்ஸஸதஸஹஸ்ஸங் புஞ்ஞானி கத்வா ததோ பரம்பி தத்த² தத்த² ப⁴வே உளாரானி புஞ்ஞகம்மானி உபசினித்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ கஸ்ஸபஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே பிண்டா³ய சரதோ ஏகஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ பத்தக்³க³ஹணத்த²ங் உத்தரஸாடகங் த³த்வா பூஜங் அகாஸி. புன ஸக்³கே³ நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சுதோ பா³ராணஸிராஜா ஹுத்வா அட்ட² பச்சேகபு³த்³தே⁴ தி³ஸ்வா தே போ⁴ஜெத்வா அத்தனோ மங்க³லுய்யானே அட்ட² பண்ணஸாலாயோ காரெத்வா தேஸங் நிஸீத³னத்தா²ய அட்ட² ஸப்³ப³ரதனமயபீடே² சேவ மணிஆதா⁴ரகே ச படியாதெ³த்வா த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி உபட்டா²னங் அகாஸி. ஏதானி பாகடட்டா²னானி.

    Sopi tasmiṃ buddhuppāde vassasatasahassaṃ puññāni katvā tato parampi tattha tattha bhave uḷārāni puññakammāni upacinitvā devamanussesu saṃsaranto kassapassa bhagavato kāle piṇḍāya carato ekassa therassa pattaggahaṇatthaṃ uttarasāṭakaṃ datvā pūjaṃ akāsi. Puna sagge nibbattitvā tato cuto bārāṇasirājā hutvā aṭṭha paccekabuddhe disvā te bhojetvā attano maṅgaluyyāne aṭṭha paṇṇasālāyo kāretvā tesaṃ nisīdanatthāya aṭṭha sabbaratanamayapīṭhe ceva maṇiādhārake ca paṭiyādetvā dasavassasahassāni upaṭṭhānaṃ akāsi. Etāni pākaṭaṭṭhānāni.

    கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் பன தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி கரொந்தோவ அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தேன ஸத்³தி⁴ங் துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா ததோ சுதோ அமிதோத³னஸக்கஸ்ஸ கே³ஹே நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ ஸப்³பே³ ஞாதகே ஆனந்தி³தே கரொந்தோ ஜாதோதி ஆனந்தோ³த்வேவ நாமங் அஹோஸி. ஸோ அனுக்கமேன வயப்பத்தோ கதாபி⁴னிக்க²மனே ஸம்மாஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா பவத்திதவரத⁴ம்மசக்கே பட²மங் கபிலவத்து²ங் க³ந்த்வா ததோ நிக்க²ந்தே ப⁴க³வதி தஸ்ஸ பரிவாரத்த²ங் பப்³ப³ஜிதுங் நிக்க²ந்தேஹி ப⁴த்³தி³யாதீ³ஹி ஸத்³தி⁴ங் நிக்க²மித்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா நசிரஸ்ஸேவ ஆயஸ்மதோ புண்ணஸ்ஸ மந்தாணிபுத்தஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மகத²ங் ஸுத்வா ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Kappasatasahassaṃ pana tattha tattha bhave puññāni karontova amhākaṃ bodhisattena saddhiṃ tusitapure nibbattitvā tato cuto amitodanasakkassa gehe nibbatti. Tassa sabbe ñātake ānandite karonto jātoti ānandotveva nāmaṃ ahosi. So anukkamena vayappatto katābhinikkhamane sammāsambodhiṃ patvā pavattitavaradhammacakke paṭhamaṃ kapilavatthuṃ gantvā tato nikkhante bhagavati tassa parivāratthaṃ pabbajituṃ nikkhantehi bhaddiyādīhi saddhiṃ nikkhamitvā bhagavato santike pabbajitvā nacirasseva āyasmato puṇṇassa mantāṇiputtassa santike dhammakathaṃ sutvā sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    தேன ச ஸமயேன ப⁴க³வதோ பட²மபோ³தி⁴யங் வீஸதிவஸ்ஸானி அனிப³த்³த⁴உபட்டா²கா அஹேஸுங். ஏகதா³ நாக³ஸமாலோ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா விசரி, ஏகதா³ நாகி³தோ, ஏகதா³ உபவானோ, ஏகதா³ ஸுனக்க²த்தோ, ஏகதா³ சுந்தோ³ ஸமணுத்³தே³ஸோ, ஏகதா³ ஸாக³தோ, ஏகதா³ மேகி⁴யோ, தே யேபு⁴ய்யேன ஸத்து² சித்தங் நாராத⁴யிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் ப⁴க³வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணே பஞ்ஞத்தவரபு³த்³தா⁴ஸனே பி⁴க்கு²ஸங்க⁴பரிவுதோ நிஸின்னோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘அஹங், பி⁴க்க²வே, இதா³னிம்ஹி மஹல்லகோ, ஏகச்சே பி⁴க்கூ² ‘இமினா மக்³கே³ன க³ச்சா²மா’தி வுத்தே அஞ்ஞேன க³ச்ச²ந்தி, ஏகச்சே மய்ஹங் பத்தசீவரங் பூ⁴மியங் நிக்கி²பந்தி, மய்ஹங் நிப³த்³து⁴பட்டா²கங் பி⁴க்கு²ங் ஜானாதா²’’தி. தங் ஸுத்வா பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மஸங்வேகோ³ உத³பாதி³. அதா²யஸ்மா ஸாரிபுத்தோ உட்டா²ய ப⁴க³வந்தங் வந்தி³த்வா – ‘‘அஹங், ப⁴ந்தே, தும்ஹே உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. தங் ப⁴க³வா படிக்கி²பி. ஏதேனுபாயேன மஹாமொக்³க³ல்லானங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³ மஹாஸாவகா – ‘‘அஹங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமி, அஹங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி உட்ட²ஹிங்ஸு ட²பெத்வா ஆயஸ்மந்தங் ஆனந்த³ங், தேபி ப⁴க³வா படிக்கி²பி . ஸோ பன துண்ஹீயேவ நிஸீதி³. அத² நங் பி⁴க்கூ² ஆஹங்ஸு – ‘‘ஆவுஸோ, த்வம்பி ஸத்து² உபட்டா²கட்டா²னங் யாசாஹீ’’தி. யாசித்வா லத்³த⁴ட்டா²னங் நாம கீதி³ஸங் ஹோதி, ஸசே ருச்சதி, ஸத்தா² ஸயமேவ வக்க²தீதி. அத² ப⁴க³வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, ஆனந்தோ³ அஞ்ஞேஹி உஸ்ஸாஹேதப்³போ³, ஸயமேவ ஜானித்வா மங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ. ததோ பி⁴க்கூ² ‘‘உட்டே²ஹி, ஆவுஸோ ஆனந்த³, ஸத்தா²ரங் உபட்டா²கட்டா²னங் யாசாஹீ’’தி ஆஹங்ஸு.

    Tena ca samayena bhagavato paṭhamabodhiyaṃ vīsativassāni anibaddhaupaṭṭhākā ahesuṃ. Ekadā nāgasamālo pattacīvaraṃ gahetvā vicari, ekadā nāgito, ekadā upavāno, ekadā sunakkhatto, ekadā cundo samaṇuddeso, ekadā sāgato, ekadā meghiyo, te yebhuyyena satthu cittaṃ nārādhayiṃsu. Athekadivasaṃ bhagavā gandhakuṭipariveṇe paññattavarabuddhāsane bhikkhusaṅghaparivuto nisinno bhikkhū āmantesi – ‘‘ahaṃ, bhikkhave, idānimhi mahallako, ekacce bhikkhū ‘iminā maggena gacchāmā’ti vutte aññena gacchanti, ekacce mayhaṃ pattacīvaraṃ bhūmiyaṃ nikkhipanti, mayhaṃ nibaddhupaṭṭhākaṃ bhikkhuṃ jānāthā’’ti. Taṃ sutvā bhikkhūnaṃ dhammasaṃvego udapādi. Athāyasmā sāriputto uṭṭhāya bhagavantaṃ vanditvā – ‘‘ahaṃ, bhante, tumhe upaṭṭhahissāmī’’ti āha. Taṃ bhagavā paṭikkhipi. Etenupāyena mahāmoggallānaṃ ādiṃ katvā sabbe mahāsāvakā – ‘‘ahaṃ upaṭṭhahissāmi, ahaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti uṭṭhahiṃsu ṭhapetvā āyasmantaṃ ānandaṃ, tepi bhagavā paṭikkhipi . So pana tuṇhīyeva nisīdi. Atha naṃ bhikkhū āhaṃsu – ‘‘āvuso, tvampi satthu upaṭṭhākaṭṭhānaṃ yācāhī’’ti. Yācitvā laddhaṭṭhānaṃ nāma kīdisaṃ hoti, sace ruccati, satthā sayameva vakkhatīti. Atha bhagavā ‘‘na, bhikkhave, ānando aññehi ussāhetabbo, sayameva jānitvā maṃ upaṭṭhahissatī’’ti āha. Tato bhikkhū ‘‘uṭṭhehi, āvuso ānanda, satthāraṃ upaṭṭhākaṭṭhānaṃ yācāhī’’ti āhaṃsu.

    தே²ரோ உட்ட²ஹித்வா ‘‘ஸசே மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா அத்தனா லத்³த⁴ங் பணீதசீவரங் ந த³ஸ்ஸதி, பணீதபிண்ட³பாதங் ந த³ஸ்ஸதி, ஏகக³ந்த⁴குடியங் வஸிதுங் ந த³ஸ்ஸதி, நிமந்தனங் க³ஹெத்வா ந க³மிஸ்ஸதி, ஏவாஹங் ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. ‘‘எத்தகே கு³ணே லப⁴தோ ஸத்து² உபட்டா²னே கோ பா⁴ரோ’’தி உபவாத³மோசனத்த²ங் இமே சத்தாரோ படிக்கே²பா ச – ‘‘ஸசே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா மயா க³ஹிதனிமந்தனங் க³மிஸ்ஸதி, ஸசாஹங் தே³ஸந்தரதோ ஆக³தாக³தே தாவதே³வ த³ஸ்ஸேதுங் லச்சா²மி; யதா³ மே கங்கா² உப்பஜ்ஜதி, தாவதே³வ ப⁴க³வந்தங் உபஸங்கமிதுங் லச்சா²மி, ஸசே ப⁴க³வா பரம்முகா² தே³ஸிதங் த⁴ம்மங் புன மய்ஹங் கதெ²ஸ்ஸதி, ஏவாஹங் ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிஸ்ஸாமீ’’தி ‘‘எத்தகம்பி ஸத்து² ஸந்திகே அனுக்³க³ஹங் ந லப⁴தீ’’தி உபவாத³மோசனத்த²ஞ்சேவ த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகபா⁴வபாரமீபூரணத்த²ஞ்ச இமா சதஸ்ஸோ ஆயாசனா சாதி அட்ட² வரே க³ஹெத்வா நிப³த்³து⁴பட்டா²கோ அஹோஸி. தஸ்ஸேவ டா²னந்தரஸ்ஸ அத்தா²ய கப்பஸதஸஹஸ்ஸங் பூரிதானங் பாரமீனங் ப²லங் பாபுணி. ஸோ உபட்டா²கட்டா²னங் லத்³த⁴தி³வஸதோ பட்டா²ய த³ஸப³லங் து³விதே⁴ன உத³கேன, திவிதே⁴ன த³ந்தகட்டே²ன, ஹத்த²பாத³பரிகம்மேன பிட்டி²பரிகம்மேன, க³ந்த⁴குடிபரிவேணஸம்மஜ்ஜனேனாதி ஏவமாதீ³ஹி கிச்சேஹி உபட்ட²ஹந்தோ ‘‘இமாய நாம வேலாய ஸத்து² இத³ங் நாம லத்³து⁴ங் வட்டதி, இத³ங் நாம காதுங் வட்டதீ’’தி தி³வஸபா⁴க³ங் ஸந்திகாவசரோ ஹுத்வா, ரத்திபா⁴கே³ மஹந்தங் த³ண்ட³தீ³பிகங் க³ஹெத்வா க³ந்த⁴குடிபரிவேணங் நவ வாரே அனுபரியாயதி, ஸத்த²ரி பக்கோஸந்தே படிவசனதா³னாய தி²னமித்³த⁴வினோத³னத்த²ங்.

    Thero uṭṭhahitvā ‘‘sace me, bhante, bhagavā attanā laddhaṃ paṇītacīvaraṃ na dassati, paṇītapiṇḍapātaṃ na dassati, ekagandhakuṭiyaṃ vasituṃ na dassati, nimantanaṃ gahetvā na gamissati, evāhaṃ bhagavantaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti āha. ‘‘Ettake guṇe labhato satthu upaṭṭhāne ko bhāro’’ti upavādamocanatthaṃ ime cattāro paṭikkhepā ca – ‘‘sace, bhante, bhagavā mayā gahitanimantanaṃ gamissati, sacāhaṃ desantarato āgatāgate tāvadeva dassetuṃ lacchāmi; yadā me kaṅkhā uppajjati, tāvadeva bhagavantaṃ upasaṅkamituṃ lacchāmi, sace bhagavā parammukhā desitaṃ dhammaṃ puna mayhaṃ kathessati, evāhaṃ bhagavantaṃ upaṭṭhahissāmī’’ti ‘‘ettakampi satthu santike anuggahaṃ na labhatī’’ti upavādamocanatthañceva dhammabhaṇḍāgārikabhāvapāramīpūraṇatthañca imā catasso āyācanā cāti aṭṭha vare gahetvā nibaddhupaṭṭhāko ahosi. Tasseva ṭhānantarassa atthāya kappasatasahassaṃ pūritānaṃ pāramīnaṃ phalaṃ pāpuṇi. So upaṭṭhākaṭṭhānaṃ laddhadivasato paṭṭhāya dasabalaṃ duvidhena udakena, tividhena dantakaṭṭhena, hatthapādaparikammena piṭṭhiparikammena, gandhakuṭipariveṇasammajjanenāti evamādīhi kiccehi upaṭṭhahanto ‘‘imāya nāma velāya satthu idaṃ nāma laddhuṃ vaṭṭati, idaṃ nāma kātuṃ vaṭṭatī’’ti divasabhāgaṃ santikāvacaro hutvā, rattibhāge mahantaṃ daṇḍadīpikaṃ gahetvā gandhakuṭipariveṇaṃ nava vāre anupariyāyati, satthari pakkosante paṭivacanadānāya thinamiddhavinodanatthaṃ.

    அத² நங் ஸத்தா² ஜேதவனே அரியக³ணமஜ்ஜே² நிஸின்னோ அனேகபரியாயேன பஸங்ஸித்வா ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதானங் ஸதிமந்தானங் க³திமந்தானங் தி⁴திமந்தானங் உபட்டா²கானஞ்ச பி⁴க்கூ²னங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி. ஏவங் ஸத்தா²ரா பஞ்சஸு டா²னேஸு ஏதத³க்³கே³ ட²பிதோ சதூஹி அச்ச²ரியப்³பு⁴தத⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ ஸத்து² த⁴ம்மகோஸாரக்கோ² அயங் மஹாதே²ரோ ஸேகோ²வ ஸமானோ ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே ஹெட்டா² வுத்தனயேன பி⁴க்கூ²ஹி ஸமுத்தேஜிதோ தே³வதாய ச ஸங்வேஜிதோ ‘‘ஸ்வேயேவ ச தா³னி த⁴ம்மஸங்கீ³தி காதப்³பா³, ந கோ² பன மேதங் பதிரூபங், ய்வாயங் ஸேகோ² ஸகரணீயோ ஹுத்வா அஸேகே²ஹி தே²ரேஹி ஸத்³தி⁴ங் த⁴ம்மங் ஸங்கா³யிதுங் ஸன்னிபாதங் க³ந்து’’ந்தி ஸஞ்ஜாதுஸ்ஸாஹோ விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா ப³ஹுதே³வரத்திங் விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ சங்கமே வீரியஸமதங் அலபி⁴த்வா விஹாரங் பவிஸித்வா ஸயனே நிஸீதி³த்வா ஸயிதுகாமோ காயங் ஆவட்டேஸி. அப்பத்தஞ்ச ஸீஸங் பி³ம்போ³ஹனங் பாதா³ ச பூ⁴மிதோ முத்தமத்தா, ஏதஸ்மிங் அந்தரே அனுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சி ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.1.644-663) –

    Atha naṃ satthā jetavane ariyagaṇamajjhe nisinno anekapariyāyena pasaṃsitvā ‘‘bahussutānaṃ satimantānaṃ gatimantānaṃ dhitimantānaṃ upaṭṭhākānañca bhikkhūnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi. Evaṃ satthārā pañcasu ṭhānesu etadagge ṭhapito catūhi acchariyabbhutadhammehi samannāgato satthu dhammakosārakkho ayaṃ mahāthero sekhova samāno satthari parinibbute heṭṭhā vuttanayena bhikkhūhi samuttejito devatāya ca saṃvejito ‘‘sveyeva ca dāni dhammasaṅgīti kātabbā, na kho pana metaṃ patirūpaṃ, yvāyaṃ sekho sakaraṇīyo hutvā asekhehi therehi saddhiṃ dhammaṃ saṅgāyituṃ sannipātaṃ gantu’’nti sañjātussāho vipassanaṃ paṭṭhapetvā bahudevarattiṃ vipassanāya kammaṃ karonto caṅkame vīriyasamataṃ alabhitvā vihāraṃ pavisitvā sayane nisīditvā sayitukāmo kāyaṃ āvaṭṭesi. Appattañca sīsaṃ bimbohanaṃ pādā ca bhūmito muttamattā, etasmiṃ antare anupādāya āsavehi cittaṃ vimucci chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.1.644-663) –

    ‘‘ஆராமத்³வாரா நிக்க²ம்ம, பது³முத்தரோ மஹாமுனி;

    ‘‘Ārāmadvārā nikkhamma, padumuttaro mahāmuni;

    வஸ்ஸெந்தோ அமதங் வுட்டி²ங், நிப்³பா³பேஸி மஹாஜனங்.

    Vassento amataṃ vuṭṭhiṃ, nibbāpesi mahājanaṃ.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸங் தே தீ⁴ரா, ச²ளபி⁴ஞ்ஞா மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Satasahassaṃ te dhīrā, chaḷabhiññā mahiddhikā;

    பரிவாரெந்தி ஸம்பு³த்³த⁴ங், சா²யாவ அனபாயினீ.

    Parivārenti sambuddhaṃ, chāyāva anapāyinī.

    ‘‘ஹத்தி²க்க²ந்த⁴க³தோ ஆஸிங், ஸேதச்ச²த்தங் வருத்தமங்;

    ‘‘Hatthikkhandhagato āsiṃ, setacchattaṃ varuttamaṃ;

    ஸுசாருரூபங் தி³ஸ்வான, வித்தி மே உத³பஜ்ஜத².

    Sucārurūpaṃ disvāna, vitti me udapajjatha.

    ‘‘ஓருய்ஹ ஹத்தி²க²ந்த⁴ம்ஹா, உபக³ச்சி²ங் நராஸப⁴ங்;

    ‘‘Oruyha hatthikhandhamhā, upagacchiṃ narāsabhaṃ;

    ரதனாமயச²த்தங் மே, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ தா⁴ரயிங்.

    Ratanāmayachattaṃ me, buddhaseṭṭhassa dhārayiṃ.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, பது³முத்தரோ மஹாஇஸி;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, padumuttaro mahāisi;

    தங் கத²ங் ட²பயித்வான, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Taṃ kathaṃ ṭhapayitvāna, imā gāthā abhāsatha.

    ‘‘யோ ஸோ ச²த்தமதா⁴ரேஸி, ஸொண்ணாலங்காரபூ⁴ஸிதங்;

    ‘‘Yo so chattamadhāresi, soṇṇālaṅkārabhūsitaṃ;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணோத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇotha mama bhāsato.

    ‘‘இதோ க³ந்த்வா அயங் போஸோ, துஸிதங் ஆவஸிஸ்ஸதி;

    ‘‘Ito gantvā ayaṃ poso, tusitaṃ āvasissati;

    அனுபொ⁴ஸ்ஸதி ஸம்பத்திங், அச்ச²ராஹி புரக்க²தோ.

    Anubhossati sampattiṃ, accharāhi purakkhato.

    ‘‘சதுதிங்ஸதிக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜங் கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Catutiṃsatikkhattuñca, devarajjaṃ karissati;

    ப³லாதி⁴போ அட்ட²ஸதங், வஸுத⁴ங் ஆவஸிஸ்ஸதி.

    Balādhipo aṭṭhasataṃ, vasudhaṃ āvasissati.

    ‘‘அட்ட²பஞ்ஞாஸக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    பதே³ஸரஜ்ஜங் விபுலங், மஹியா காரயிஸ்ஸதி.

    Padesarajjaṃ vipulaṃ, mahiyā kārayissati.

    ‘‘கப்பஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி , ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘Kappasatasahassamhi , okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    ‘‘ஸக்யானங் குலகேதுஸ்ஸ, ஞாதிப³ந்து⁴ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘Sakyānaṃ kulaketussa, ñātibandhu bhavissati;

    ஆனந்தோ³ நாம நாமேன, உபட்டா²கோ மஹேஸினோ.

    Ānando nāma nāmena, upaṭṭhāko mahesino.

    ‘‘ஆதாபீ நிபகோ சாபி, பா³ஹுஸச்சேஸு கோவிதோ³;

    ‘‘Ātāpī nipako cāpi, bāhusaccesu kovido;

    நிவாதவுத்தி அத்த²த்³தோ⁴, ஸப்³ப³பாடீ² ப⁴விஸ்ஸதி.

    Nivātavutti atthaddho, sabbapāṭhī bhavissati.

    ‘‘பதா⁴னபஹிதத்தோ ஸோ, உபஸந்தோ நிரூபதி⁴;

    ‘‘Padhānapahitatto so, upasanto nirūpadhi;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    ‘‘ஸந்தி ஆரஞ்ஞகா நாகா³, குஞ்ஜரா ஸட்டி²ஹாயனா;

    ‘‘Santi āraññakā nāgā, kuñjarā saṭṭhihāyanā;

    திதா⁴பபி⁴ன்னா மாதங்கா³, ஈஸாத³ந்தா உரூள்ஹவா.

    Tidhāpabhinnā mātaṅgā, īsādantā urūḷhavā.

    ‘‘அனேகஸதஸஹஸ்ஸா, பண்டி³தாபி மஹித்³தி⁴கா;

    ‘‘Anekasatasahassā, paṇḍitāpi mahiddhikā;

    ஸப்³பே³ தே பு³த்³த⁴னாக³ஸ்ஸ, ந ஹொந்துபணிதி⁴ம்ஹி தே.

    Sabbe te buddhanāgassa, na hontupaṇidhimhi te.

    ‘‘ஆதி³யா மே நமஸ்ஸாமி, மஜ்ஜி²மே அத² பச்சி²மே;

    ‘‘Ādiyā me namassāmi, majjhime atha pacchime;

    பஸன்னசித்தோ ஸுமனோ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் உபட்ட²ஹிங்.

    Pasannacitto sumano, buddhaseṭṭhaṃ upaṭṭhahiṃ.

    ‘‘ஆதாபீ நிபகோ சாபி, ஸம்பஜானோ படிஸ்ஸதோ;

    ‘‘Ātāpī nipako cāpi, sampajāno paṭissato;

    ஸோதாபத்திப²லங் பத்தோ, ஸேக²பூ⁴மீஸு கோவிதோ³.

    Sotāpattiphalaṃ patto, sekhabhūmīsu kovido.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் கம்மமபி⁴னீஹரிங்;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ kammamabhinīhariṃ;

    தாஹங் பூ⁴மிமனுப்பத்தோ, டி²தா ஸத்³த⁴ம்மமாசலா.

    Tāhaṃ bhūmimanuppatto, ṭhitā saddhammamācalā.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ பன ஹுத்வா ஸங்கீ³திமண்ட³பங் பவிஸித்வா த⁴ம்மங் ஸங்கா³யந்தோ தத்த² தத்த² பி⁴க்கூ²னங் ஓவாத³தா³னவஸேன அத்தனோ படிபத்திதீ³பனாதி³வஸேன ச பா⁴ஸிதகா³தா² ஏகஜ்ஜ²ங் கத்வா அனுக்கமேவ கு²த்³த³கனிகாயஸங்கா³யனகாலே தே²ரகா³தா²ஸு ஸங்கீ³திங் ஆரோபெந்தோ –

    Chaḷabhiñño pana hutvā saṅgītimaṇḍapaṃ pavisitvā dhammaṃ saṅgāyanto tattha tattha bhikkhūnaṃ ovādadānavasena attano paṭipattidīpanādivasena ca bhāsitagāthā ekajjhaṃ katvā anukkameva khuddakanikāyasaṅgāyanakāle theragāthāsu saṅgītiṃ āropento –

    1017.

    1017.

    ‘‘பிஸுணேன ச கோத⁴னேன ச, மச்ச²ரினா ச விபூ⁴தனந்தி³னா;

    ‘‘Pisuṇena ca kodhanena ca, maccharinā ca vibhūtanandinā;

    ஸகி²தங் ந கரெய்ய பண்டி³தோ, பாபோ காபுரிஸேன ஸங்க³மோ.

    Sakhitaṃ na kareyya paṇḍito, pāpo kāpurisena saṅgamo.

    1018.

    1018.

    ‘‘ஸத்³தே⁴ன ச பேஸலேன ச, பஞ்ஞவதா ப³ஹுஸ்ஸுதேன ச;

    ‘‘Saddhena ca pesalena ca, paññavatā bahussutena ca;

    ஸகி²தங் கரெய்ய பண்டி³தோ, ப⁴த்³தோ³ ஸப்புரிஸேன ஸங்க³மோ.

    Sakhitaṃ kareyya paṇḍito, bhaddo sappurisena saṅgamo.

    1019.

    1019.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் பி³ம்ப³ங், அருகாயங் ஸமுஸ்ஸிதங்;

    ‘‘Passa cittakataṃ bimbaṃ, arukāyaṃ samussitaṃ;

    ஆதுரங் ப³ஹுஸங்கப்பங், யஸ்ஸ நத்தி² து⁴வங் டி²தி.

    Āturaṃ bahusaṅkappaṃ, yassa natthi dhuvaṃ ṭhiti.

    1020.

    1020.

    ‘‘பஸ்ஸ சித்தகதங் ரூபங், மணினா குண்ட³லேன ச;

    ‘‘Passa cittakataṃ rūpaṃ, maṇinā kuṇḍalena ca;

    அட்டி²தசேன ஓனத்³த⁴ங், ஸஹ வத்தே²ஹி ஸோப⁴தி.

    Aṭṭhitacena onaddhaṃ, saha vatthehi sobhati.

    1021.

    1021.

    ‘‘அலத்தககதா பாதா³, முக²ங் சுண்ணகமக்கி²தங்;

    ‘‘Alattakakatā pādā, mukhaṃ cuṇṇakamakkhitaṃ;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    1022.

    1022.

    ‘‘அட்ட²பத³கதா கேஸா, நெத்தா அஞ்ஜனமக்கி²தா;

    ‘‘Aṭṭhapadakatā kesā, nettā añjanamakkhitā;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    1023.

    1023.

    ‘‘அஞ்ஜனீவ நவா சித்தா, பூதிகாயோ அலங்கதோ;

    ‘‘Añjanīva navā cittā, pūtikāyo alaṅkato;

    அலங் பா³லஸ்ஸ மோஹாய, நோ ச பாரக³வேஸினோ.

    Alaṃ bālassa mohāya, no ca pāragavesino.

    ‘‘ஓத³ஹி மிக³வோ பாஸங், நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Odahi migavo pāsaṃ, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, கந்த³ந்தே மிக³ப³ந்த⁴கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, kandante migabandhake.

    ‘‘சி²ன்னோ பாஸோ மிக³வஸ்ஸ, நாஸதா³ வாகு³ரங் மிகோ³;

    ‘‘Chinno pāso migavassa, nāsadā vāguraṃ migo;

    பு⁴த்வா நிவாபங் க³ச்சா²ம, ஸோசந்தே மிக³லுத்³த³கே.

    Bhutvā nivāpaṃ gacchāma, socante migaluddake.

    1024.

    1024.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ சித்தகதீ², பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பரிசாரகோ;

    ‘‘Bahussuto cittakathī, buddhassa paricārako;

    பன்னபா⁴ரோ விஸஞ்ஞுத்தோ, ஸெய்யங் கப்பேதி கோ³தமோ.

    Pannabhāro visaññutto, seyyaṃ kappeti gotamo.

    1025.

    1025.

    ‘‘கீ²ணாஸவோ விஸஞ்ஞுத்தோ, ஸங்கா³தீதோ ஸுனிப்³பு³தோ;

    ‘‘Khīṇāsavo visaññutto, saṅgātīto sunibbuto;

    தா⁴ரேதி அந்திமங் தே³ஹங், ஜாதிமரணபாரகூ³.

    Dhāreti antimaṃ dehaṃ, jātimaraṇapāragū.

    1026.

    1026.

    ‘‘யஸ்மிங் பதிட்டி²தா த⁴ம்மா, பு³த்³த⁴ஸ்ஸாதி³ச்சப³ந்து⁴னோ;

    ‘‘Yasmiṃ patiṭṭhitā dhammā, buddhassādiccabandhuno;

    நிப்³பா³னக³மனே மக்³கே³, ஸோயங் திட்ட²தி கோ³தமோ.

    Nibbānagamane magge, soyaṃ tiṭṭhati gotamo.

    1027.

    1027.

    ‘‘த்³வாஸீதி பு³த்³த⁴தோ க³ண்ஹிங், த்³வே ஸஹஸ்ஸானி பி⁴க்கு²தோ;

    ‘‘Dvāsīti buddhato gaṇhiṃ, dve sahassāni bhikkhuto;

    சதுராஸீதிஸஹஸ்ஸானி, யே மே த⁴ம்மா பவத்தினோ.

    Caturāsītisahassāni, ye me dhammā pavattino.

    1028.

    1028.

    ‘‘அப்பஸ்ஸுதாயங் புரிஸோ, ப³லிப³த்³தோ³வ ஜீரதி;

    ‘‘Appassutāyaṃ puriso, balibaddova jīrati;

    மங்ஸானி தஸ்ஸ வட்³ட⁴ந்தி, பஞ்ஞா தஸ்ஸ ந வட்³ட⁴தி.

    Maṃsāni tassa vaḍḍhanti, paññā tassa na vaḍḍhati.

    1029.

    1029.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ அப்பஸ்ஸுதங், யோ ஸுதேனாதிமஞ்ஞதி;

    ‘‘Bahussuto appassutaṃ, yo sutenātimaññati;

    அந்தோ⁴ பதீ³பதா⁴ரோவ, ததே²வ படிபா⁴தி மங்.

    Andho padīpadhārova, tatheva paṭibhāti maṃ.

    1030.

    1030.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் உபாஸெய்ய, ஸுதஞ்ச ந வினாஸயே;

    ‘‘Bahussutaṃ upāseyya, sutañca na vināsaye;

    தங் மூலங் ப்³ரஹ்மசரியஸ்ஸ, தஸ்மா த⁴ம்மத⁴ரோ ஸியா.

    Taṃ mūlaṃ brahmacariyassa, tasmā dhammadharo siyā.

    1031.

    1031.

    ‘‘புப்³பா³பரஞ்ஞூ அத்த²ஞ்ஞூ, நிருத்திபத³கோவிதோ³;

    ‘‘Pubbāparaññū atthaññū, niruttipadakovido;

    ஸுக்³க³ஹீதஞ்ச க³ண்ஹாதி, அத்த²ஞ்சோபபரிக்க²தி.

    Suggahītañca gaṇhāti, atthañcopaparikkhati.

    1032.

    1032.

    ‘‘க²ந்த்யா ச²ந்தி³கதோ ஹோதி, உஸ்ஸஹித்வா துலேதி தங்;

    ‘‘Khantyā chandikato hoti, ussahitvā tuleti taṃ;

    ஸமயே ஸோ பத³ஹதி, அஜ்ஜ²த்தங் ஸுஸமாஹிதோ.

    Samaye so padahati, ajjhattaṃ susamāhito.

    1033.

    1033.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதங் த⁴ம்மத⁴ரங், ஸப்பஞ்ஞங் பு³த்³த⁴ஸாவகங்;

    ‘‘Bahussutaṃ dhammadharaṃ, sappaññaṃ buddhasāvakaṃ;

    த⁴ம்மவிஞ்ஞாணமாகங்க²ங், தங் ப⁴ஜேத² ததா²வித⁴ங்.

    Dhammaviññāṇamākaṅkhaṃ, taṃ bhajetha tathāvidhaṃ.

    1034.

    1034.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, கோஸாரக்கோ² மஹேஸினோ;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, kosārakkho mahesino;

    சக்கு² ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, பூஜனீயோ ப³ஹுஸ்ஸுதோ.

    Cakkhu sabbassa lokassa, pūjanīyo bahussuto.

    1035.

    1035.

    ‘‘த⁴ம்மாராமோ த⁴ம்மரதோ, த⁴ம்மங் அனுவிசிந்தயங்;

    ‘‘Dhammārāmo dhammarato, dhammaṃ anuvicintayaṃ;

    த⁴ம்மங் அனுஸ்ஸரங் பி⁴க்கு², ஸத்³த⁴ம்மா ந பரிஹாயதி.

    Dhammaṃ anussaraṃ bhikkhu, saddhammā na parihāyati.

    1036.

    1036.

    ‘‘காயமச்சே²ரக³ருனோ , ஹிய்யமானே அனுட்ட²ஹே;

    ‘‘Kāyamaccheragaruno , hiyyamāne anuṭṭhahe;

    ஸரீரஸுக²கி³த்³த⁴ஸ்ஸ, குதோ ஸமணபா²ஸுதா.

    Sarīrasukhagiddhassa, kuto samaṇaphāsutā.

    1037.

    1037.

    ‘‘ந பக்க²ந்தி தி³ஸா ஸப்³பா³, த⁴ம்மா ந படிப⁴ந்தி மங்;

    ‘‘Na pakkhanti disā sabbā, dhammā na paṭibhanti maṃ;

    க³தே கல்யாணமித்தம்ஹி, அந்த⁴காரங்வ கா²யதி.

    Gate kalyāṇamittamhi, andhakāraṃva khāyati.

    1038.

    1038.

    ‘‘அப்³ப⁴தீதஸஹாயஸ்ஸ, அதீதக³தஸத்து²னோ;

    ‘‘Abbhatītasahāyassa, atītagatasatthuno;

    நத்தி² ஏதாதி³ஸங் மித்தங், யதா² காயக³தா ஸதி.

    Natthi etādisaṃ mittaṃ, yathā kāyagatā sati.

    1039.

    1039.

    ‘‘யே புராணா அதீதா தே, நவேஹி ந ஸமேதி மே;

    ‘‘Ye purāṇā atītā te, navehi na sameti me;

    ஸ்வஜ்ஜ ஏகோவ ஜா²யாமி, வஸ்ஸுபேதோவ பக்கி²மா.

    Svajja ekova jhāyāmi, vassupetova pakkhimā.

    1040.

    1040.

    ‘‘த³ஸ்ஸனாய அபி⁴க்கந்தே, நானாவேரஜ்ஜகே ப³ஹூ;

    ‘‘Dassanāya abhikkante, nānāverajjake bahū;

    மா வாரயித்த² ஸோதாரோ, பஸ்ஸந்து ஸமயோ மமங்.

    Mā vārayittha sotāro, passantu samayo mamaṃ.

    1041.

    1041.

    ‘‘த³ஸ்ஸனாய அபி⁴க்கந்தே, நானாவேரஜ்ஜகே புது²;

    ‘‘Dassanāya abhikkante, nānāverajjake puthu;

    கரோதி ஸத்தா² ஓகாஸங், ந நிவாரேதி சக்கு²மா.

    Karoti satthā okāsaṃ, na nivāreti cakkhumā.

    1042.

    1042.

    ‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, ஸேக²பூ⁴தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Paṇṇavīsati vassāni, sekhabhūtassa me sato;

    ந காமஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜி, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்.

    Na kāmasaññā uppajji, passa dhammasudhammataṃ.

    1043.

    1043.

    ‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, ஸேக²பூ⁴தஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Paṇṇavīsati vassāni, sekhabhūtassa me sato;

    ந தோ³ஸஸஞ்ஞா உப்பஜ்ஜி, பஸ்ஸ த⁴ம்மஸுத⁴ம்மதங்.

    Na dosasaññā uppajji, passa dhammasudhammataṃ.

    1044.

    1044.

    ‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsati vassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன காயகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Mettena kāyakammena, chāyāva anapāyinī.

    1045.

    1045.

    ‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsati vassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன வசீகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Mettena vacīkammena, chāyāva anapāyinī.

    1046.

    1046.

    ‘‘பண்ணவீஸதி வஸ்ஸானி, ப⁴க³வந்தங் உபட்ட²ஹிங்;

    ‘‘Paṇṇavīsati vassāni, bhagavantaṃ upaṭṭhahiṃ;

    மெத்தேன மனோகம்மேன, சா²யாவ அனபாயினீ.

    Mettena manokammena, chāyāva anapāyinī.

    1047.

    1047.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ சங்கமந்தஸ்ஸ, பிட்டி²தோ அனுசங்கமிங்;

    ‘‘Buddhassa caṅkamantassa, piṭṭhito anucaṅkamiṃ;

    த⁴ம்மே தே³ஸியமானம்ஹி, ஞாணங் மே உத³பஜ்ஜத².

    Dhamme desiyamānamhi, ñāṇaṃ me udapajjatha.

    1048.

    1048.

    ‘‘அஹங் ஸகரணீயொம்ஹி, ஸேகோ² அப்பத்தமானஸோ;

    ‘‘Ahaṃ sakaraṇīyomhi, sekho appattamānaso;

    ஸத்து² ச பரினிப்³பா³னங், யோ அம்ஹங் அனுகம்பகோ.

    Satthu ca parinibbānaṃ, yo amhaṃ anukampako.

    1049.

    1049.

    ‘‘ததா³ஸி யங் பி⁴ங்ஸனகங், ததா³ஸி லோமஹங்ஸனங்;

    ‘‘Tadāsi yaṃ bhiṃsanakaṃ, tadāsi lomahaṃsanaṃ;

    ஸப்³ப³காரவரூபேதே, ஸம்பு³த்³தே⁴ பரினிப்³பு³தே.

    Sabbakāravarūpete, sambuddhe parinibbute.

    1050.

    1050.

    ‘‘ப³ஹுஸ்ஸுதோ த⁴ம்மத⁴ரோ, கோஸாரக்கோ² மஹேஸினோ;

    ‘‘Bahussuto dhammadharo, kosārakkho mahesino;

    சக்கு² ஸப்³ப³ஸ்ஸ லோகஸ்ஸ, ஆனந்தோ³ பரினிப்³பு³தோ.

    Cakkhu sabbassa lokassa, ānando parinibbuto.
