Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મજ્ઝિમનિકાય (ટીકા) • Majjhimanikāya (ṭīkā)

    ૫. અનઙ્ગણસુત્તવણ્ણના

    5. Anaṅgaṇasuttavaṇṇanā

    ૫૭. આયસ્મા સારિપુત્તોતિ એત્થ ઇતિ-સદ્દો આદિઅત્થો, એવમાદિકન્તિ અત્થો. તેન ‘‘ભિક્ખૂ આમન્તેસી’’તિઆદિકં સબ્બં સુત્તં સઙ્ગણ્હાતિ. તેનાહ ‘‘અનઙ્ગણસુત્ત’’ન્તિ. તસ્સ કો નિક્ખેપો? અત્તજ્ઝાસયો. પરેહિ અનજ્ઝિટ્ઠોયેવ હિ મહાથેરો ઇમં દેસનં આરભિ. કેચિ પનાહુ ‘‘એકચ્ચે ભિક્ખૂ સંકિલિટ્ઠચિત્તે દિસ્વા તેસં ચિત્તસંકિલેસપ્પહાનાય ચેવ એકચ્ચાનં આયતિં અનુપ્પાદનાય ચ અયં દેસના આરદ્ધા’’તિ. એવં સબ્બસુત્તેસૂતિ યથા એત્થ અનઙ્ગણસુત્તે, એવં ઇતો પરેસૂતિ સબ્બેસુપિ સુત્તેસુ અનુત્તાનઅપુબ્બપદવણ્ણના એવ કરીયતિ. તેનાહ ‘‘તસ્મા’’તિઆદિ. ગણનપરિચ્છેદોતિ ગણનેન પરિચ્છિન્દનં. ઇદઞ્હિ અપ્પરજક્ખમહારજક્ખતાવસેન દુવિધે સત્તે પચ્ચેકં અત્થઞ્ઞુતાનત્થઞ્ઞુતાવસેન દ્વિધા કત્વા ‘‘ચત્તારો’’તિ અનવસેસપરિયાદાનં. વજ્જીપુત્તકાદયો વિય પુગ્ગલવાદીતિ ન ગહેતબ્બં લોકસમઞ્ઞાનુસારેન અત્થં પટિવિજ્ઝિતું સમત્થાનં વસેન દેસનાય આરદ્ધત્તા, અયઞ્ચ દેસનાનયો સત્થુ નિસ્સાય એવાતિ દસ્સેન્તો ‘‘અયઞ્હી’’તિઆદિમાહ.

    57.Āyasmāsāriputtoti ettha iti-saddo ādiattho, evamādikanti attho. Tena ‘‘bhikkhū āmantesī’’tiādikaṃ sabbaṃ suttaṃ saṅgaṇhāti. Tenāha ‘‘anaṅgaṇasutta’’nti. Tassa ko nikkhepo? Attajjhāsayo. Parehi anajjhiṭṭhoyeva hi mahāthero imaṃ desanaṃ ārabhi. Keci panāhu ‘‘ekacce bhikkhū saṃkiliṭṭhacitte disvā tesaṃ cittasaṃkilesappahānāya ceva ekaccānaṃ āyatiṃ anuppādanāya ca ayaṃ desanā āraddhā’’ti. Evaṃ sabbasuttesūti yathā ettha anaṅgaṇasutte, evaṃ ito paresūti sabbesupi suttesu anuttānaapubbapadavaṇṇanā eva karīyati. Tenāha ‘‘tasmā’’tiādi. Gaṇanaparicchedoti gaṇanena paricchindanaṃ. Idañhi apparajakkhamahārajakkhatāvasena duvidhe satte paccekaṃ atthaññutānatthaññutāvasena dvidhā katvā ‘‘cattāro’’ti anavasesapariyādānaṃ. Vajjīputtakādayo viya puggalavādīti na gahetabbaṃ lokasamaññānusārena atthaṃ paṭivijjhituṃ samatthānaṃ vasena desanāya āraddhattā, ayañca desanānayo satthu nissāya evāti dassento ‘‘ayañhī’’tiādimāha.

    સમ્મુતિપરમત્થદેસનાકથાવણ્ણના

    Sammutiparamatthadesanākathāvaṇṇanā

    તત્થ (અ॰ નિ॰ ટી॰ ૧.૧.૧૭૦) સમ્મુતિયા દેસના સમ્મુતિદેસના, પરમત્થસ્સ દેસના પરમત્થદેસના. તત્થાતિ સમ્મુતિપરમત્થદેસનાસુ, ન સમ્મુતિપરમત્થેસુ. તેનાહ ‘‘એવરૂપા સમ્મુતિદેસના, એવરૂપા પરમત્થદેસના’’તિ. તત્રિદં સમ્મુતિપરમત્થાનં લક્ખણં – યસ્મિં ભિન્ને, બુદ્ધિયા અવયવવિનિબ્ભોગે વા કતે ન તંસમઞ્ઞા, સા ઘટપટાદિપ્પભેદા સમ્મુતિ, તબ્બિપરિયાયતો પરમત્થો. ન હિ કક્ખળફુસનાદિસભાવે અયં નયો લબ્ભતિ, તત્થ રૂપાદિધમ્મં સમૂહસન્તાનવસેન પવત્તમાનં ઉપાદાય પુગ્ગલવોહારોતિ આહ ‘‘પુગ્ગલોતિ સમ્મુતિદેસના’’તિ. સેસપદેસુપિ એસેવ નયો. ઉપ્પાદવયવન્તો સભાવધમ્મા ન નિચ્ચાતિ આહ ‘‘અનિચ્ચન્તિ પરમત્થદેસના’’તિ. એસ નયો સેસપદેસુપિ. નનુ ખન્ધદેસનાપિ સમ્મુતિદેસનાવ. ખન્ધટ્ઠો હિ રાસટ્ઠો, કોટ્ઠાસટ્ઠો વાતિ? સચ્ચમેતં, અયં પન ખન્ધસમઞ્ઞા ફસ્સાદીસુ તજ્જાપઞ્ઞત્તિ વિય પરમત્થસન્નિસ્સયા તસ્સ આસન્નતરા, પુગ્ગલસમઞ્ઞાદયો વિય ન દૂરેતિ પરમત્થસઙ્ગહતા વુત્તા, ખન્ધસીસેન વા તદુપાદાના સભાવધમ્મા એવ ગહિતા. નનુ ચ સભાવધમ્મા સબ્બેપિ સમ્મુતિમુખેનેવ દેસનં આરોહન્તિ, ન સમુખેનાતિ સબ્બાપિ દેસના સમ્મુતિદેસનાવ સિયાતિ? નયિદમેવં દેસેતબ્બધમ્મવિભાગેન દેસનાવિભાગસ્સ અધિપ્પેતત્તા, ન ચ સદ્દો કેનચિ પવત્તિનિમિત્તેન વિના અત્થં પકાસેતીતિ.

    Tattha (a. ni. ṭī. 1.1.170) sammutiyā desanā sammutidesanā, paramatthassa desanā paramatthadesanā. Tatthāti sammutiparamatthadesanāsu, na sammutiparamatthesu. Tenāha ‘‘evarūpā sammutidesanā, evarūpā paramatthadesanā’’ti. Tatridaṃ sammutiparamatthānaṃ lakkhaṇaṃ – yasmiṃ bhinne, buddhiyā avayavavinibbhoge vā kate na taṃsamaññā, sā ghaṭapaṭādippabhedā sammuti, tabbipariyāyato paramattho. Na hi kakkhaḷaphusanādisabhāve ayaṃ nayo labbhati, tattha rūpādidhammaṃ samūhasantānavasena pavattamānaṃ upādāya puggalavohāroti āha ‘‘puggaloti sammutidesanā’’ti. Sesapadesupi eseva nayo. Uppādavayavanto sabhāvadhammā na niccāti āha ‘‘aniccanti paramatthadesanā’’ti. Esa nayo sesapadesupi. Nanu khandhadesanāpi sammutidesanāva. Khandhaṭṭho hi rāsaṭṭho, koṭṭhāsaṭṭho vāti? Saccametaṃ, ayaṃ pana khandhasamaññā phassādīsu tajjāpaññatti viya paramatthasannissayā tassa āsannatarā, puggalasamaññādayo viya na dūreti paramatthasaṅgahatā vuttā, khandhasīsena vā tadupādānā sabhāvadhammā eva gahitā. Nanu ca sabhāvadhammā sabbepi sammutimukheneva desanaṃ ārohanti, na samukhenāti sabbāpi desanā sammutidesanāva siyāti? Nayidamevaṃ desetabbadhammavibhāgena desanāvibhāgassa adhippetattā, na ca saddo kenaci pavattinimittena vinā atthaṃ pakāsetīti.

    સમ્મુતિવસેન દેસનં સુત્વાતિ ‘‘ઇધેકચ્ચો પુગ્ગલો અત્તન્તપો હોતિ અત્તપરિતાપાનુયોગમનુયુત્તો’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૨.૪૧૩; પુ॰ પ॰ ૧૦.૨૫ માતિકા) સમ્મુતિમુખેન પવત્તિતં દેસનં સુતમયઞાણુપ્પાદનવસેન સુત્વા. અત્થં પટિવિજ્ઝિત્વાતિ તદનુસારેન ચતુસચ્ચસઙ્ખાતં અત્થં સહ વિપસ્સનાય મગ્ગેન પટિવિજ્ઝિત્વા. મોહં પહાયાતિ તદેકટ્ઠેહિ કિલેસેહિ સદ્ધિં અનવસેસં મોહં પજહિત્વા. વિસેસન્તિ નિબ્બાનસઙ્ખાતં અરહત્તસઙ્ખાતઞ્ચ વિસેસં. તેસન્તિ તાદિસાનં વિનેય્યાનં. પરમત્થવસેનાતિ ‘‘પઞ્ચિમાનિ, ભિક્ખવે, ઇન્દ્રિયાની’’તિઆદિના (સં॰ નિ॰ ૫.૪૭૨-૪૭૪) પરમત્થધમ્મવસેન. સેસં અનન્તરનયે વુત્તસદિસમેવ. તત્થાતિ તસ્સં સમ્મુતિવસેન પરમત્થવસેન ચ દેસનાયં. દેસભાસાકુસલોતિ નાનાદેસભાસાસુ કુસલો. તિણ્ણં વેદાનન્તિ નિદસ્સનમત્તં, તિણ્ણં વેદાનં સિપ્પગન્થાનમ્પીતિ અધિપ્પાયો સિપ્પુગ્ગહણઞ્હિ પરતો વક્ખતિ. સિપ્પાનિ વા વેદન્તોગધે કત્વા ‘‘તિણ્ણં વેદાન’’ન્તિ વુત્તં. કથેતબ્બભાવેન ઠિતાનિ, ન કત્થચિ સન્નિહિતભાવેનાતિ વેદાનમ્પિ કથેતબ્બભાવેનેવ અવટ્ઠાનં દીપેન્તો ‘‘ગુય્હા તયી નિહિતા ગય્હતી’’તિ મિચ્છાવાદં પટિક્ખિપતિ. નાનાવિધા દેસભાસા એતેસન્તિ નાનાદેસભાસા.

    Sammutivasena desanaṃ sutvāti ‘‘idhekacco puggalo attantapo hoti attaparitāpānuyogamanuyutto’’tiādinā (ma. ni. 2.413; pu. pa. 10.25 mātikā) sammutimukhena pavattitaṃ desanaṃ sutamayañāṇuppādanavasena sutvā. Atthaṃ paṭivijjhitvāti tadanusārena catusaccasaṅkhātaṃ atthaṃ saha vipassanāya maggena paṭivijjhitvā. Mohaṃ pahāyāti tadekaṭṭhehi kilesehi saddhiṃ anavasesaṃ mohaṃ pajahitvā. Visesanti nibbānasaṅkhātaṃ arahattasaṅkhātañca visesaṃ. Tesanti tādisānaṃ vineyyānaṃ. Paramatthavasenāti ‘‘pañcimāni, bhikkhave, indriyānī’’tiādinā (saṃ. ni. 5.472-474) paramatthadhammavasena. Sesaṃ anantaranaye vuttasadisameva. Tatthāti tassaṃ sammutivasena paramatthavasena ca desanāyaṃ. Desabhāsākusaloti nānādesabhāsāsu kusalo. Tiṇṇaṃ vedānanti nidassanamattaṃ, tiṇṇaṃ vedānaṃ sippaganthānampīti adhippāyo sippuggahaṇañhi parato vakkhati. Sippāni vā vedantogadhe katvā ‘‘tiṇṇaṃ vedāna’’nti vuttaṃ. Kathetabbabhāvena ṭhitāni, na katthaci sannihitabhāvenāti vedānampi kathetabbabhāveneva avaṭṭhānaṃ dīpento ‘‘guyhā tayī nihitā gayhatī’’ti micchāvādaṃ paṭikkhipati. Nānāvidhā desabhāsā etesanti nānādesabhāsā.

    પરમો ઉત્તમો અત્થો પરમત્થો, ધમ્માનં યથાભૂતસભાવો. લોકસઙ્કેતમત્તસિદ્ધા સમ્મુતિ. યદિ એવં કથં સમ્મુતિકથાય સચ્ચતાતિઆહ ‘‘લોકસમ્મુતિકારણા’’તિ, લોકસમઞ્ઞં નિસ્સાય પવત્તનતો. લોકસમઞ્ઞાય હિ અભિનિવેસેન વિના ઞાપના એકચ્ચસ્સ સુતસ્સ સાવના વિય ન મુસા અનતિધાવિતબ્બતો તસ્સા. તેનાહ ભગવા ‘‘જનપદનિરુત્તિં નાભિનિવેસેય્ય, સમઞ્ઞં નાતિધાવેય્યા’’તિ (મ॰ નિ॰ ૩.૩૩૨). ધમ્માનન્તિ સભાવધમ્માનં. ભૂતકારણાતિ યથાભૂતસભાવં નિસ્સાય પવત્તનતો. સમ્મુતિં વોહરન્તસ્સાતિ ‘‘પુગ્ગલો સત્તો’’તિઆદિના લોકસમઞ્ઞં કથેન્તસ્સ.

    Paramo uttamo attho paramattho, dhammānaṃ yathābhūtasabhāvo. Lokasaṅketamattasiddhā sammuti. Yadi evaṃ kathaṃ sammutikathāya saccatātiāha ‘‘lokasammutikāraṇā’’ti, lokasamaññaṃ nissāya pavattanato. Lokasamaññāya hi abhinivesena vinā ñāpanā ekaccassa sutassa sāvanā viya na musā anatidhāvitabbato tassā. Tenāha bhagavā ‘‘janapadaniruttiṃ nābhiniveseyya, samaññaṃ nātidhāveyyā’’ti (ma. ni. 3.332). Dhammānanti sabhāvadhammānaṃ. Bhūtakāraṇāti yathābhūtasabhāvaṃ nissāya pavattanato. Sammutiṃ voharantassāti ‘‘puggalo satto’’tiādinā lokasamaññaṃ kathentassa.

    હિરોત્તપ્પદીપનત્થન્તિ લોકપાલનકિચ્ચે હિરોત્તપ્પધમ્મે કિચ્ચતો પકાસેતું. તેસઞ્હિ કિચ્ચં સત્તસન્તાનેયેવ પાકટં હોતીતિ પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય કથાય તં વત્તબ્બં. એસ નયો સેસેસુપિ. યસ્મિઞ્હિ ચિત્તુપ્પાદે કમ્મં ઉપ્પન્નં, તંસન્તાને એવ તસ્સ ફલસ્સ ઉપ્પત્તિ કમ્મસ્સકતા. એવઞ્હિ કતવિઞ્ઞાણનાસો અકતાગમો વા નત્થીતિ સા પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય એવ કથાય દીપેતબ્બા. તેહિ સત્તેહિ કાતબ્બા પુઞ્ઞાદિકિરિયા પચ્ચત્તપુરિસકારોપિ સન્તાનવસેન નિપ્ફાદેતબ્બતો પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય એવ કથાય દીપેતબ્બો.

    Hirottappadīpanatthanti lokapālanakicce hirottappadhamme kiccato pakāsetuṃ. Tesañhi kiccaṃ sattasantāneyeva pākaṭaṃ hotīti puggalādhiṭṭhānāya kathāya taṃ vattabbaṃ. Esa nayo sesesupi. Yasmiñhi cittuppāde kammaṃ uppannaṃ, taṃsantāne eva tassa phalassa uppatti kammassakatā. Evañhi kataviññāṇanāso akatāgamo vā natthīti sā puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbā. Tehi sattehi kātabbā puññādikiriyā paccattapurisakāropi santānavasena nipphādetabbato puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbo.

    આનન્તરિયદીપનત્થન્તિ ચુતિઅનન્તરં ફલં અનન્તરં નામ, તસ્મિં અનન્તરે નિયુત્તાનિ, તન્નિબ્બત્તનેન અનન્તરકરણસીલાનિ, અનન્તરપયોજનાનિ વાતિ આનન્તરિયાનિ, માતુઘાતાદીનિ, તેસં દીપનત્થં. તાનિપિ હિ સન્તાનવસેન નિપ્ફાદેતબ્બતો ‘‘માતરં જીવિતા વોરોપેતી’’તિઆદિના (પટ્ઠા॰ ૧.૧.૪૨૩) પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય એવ કથાય દીપેતબ્બાનિ, તથા ‘‘સો મેત્તાસહગતેન ચેતસા એકં દિસં ફરિત્વા વિહરતી’’તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૫૫૬; ૩.૩૦૮; મ॰ નિ॰ ૧.૭૭; ૨.૩૦૯; ૩.૨૩૦; વિભ॰ ૬૪૨, ૬૪૩) ‘‘સો અનેકવિહિતં પુબ્બેનિવાસં અનુસ્સરતિ એકમ્પિ જાતિ’’ન્તિઆદિના (દી॰ નિ॰ ૧.૨૪૪, ૨૪૫; મ॰ નિ॰ ૧.૧૪૮, ૩૮૪, ૪૩૧; પારા॰ ૧૨) ‘‘અત્થિ દક્ખિણા દાયકતો વિસુજ્ઝતિ, નો પટિગ્ગાહકતો’’તિઆદિના (મ॰ નિ॰ ૩.૩૮૧) ચ પવત્તા બ્રહ્મવિહારપુબ્બેનિવાસદક્ખિણાવિસુદ્ધિકથા પુગ્ગલાધિટ્ઠાનાય એવ કથાય દીપેતબ્બા સત્તસન્તાનવિસયત્તા. ‘‘અટ્ઠ પુરિસપુગ્ગલા (સં॰ નિ॰ ૧.૨૪૯), ન સમયવિમુત્તો પુગ્ગલો’’તિઆદિના (પુ॰ પ॰ ૧) ચ પરમત્થં કથેન્તોપિ લોકસમ્મુતિયા અપ્પહાનત્થં પુગ્ગલકથં કથેસિ. એતેન વુત્તાવસેસાય કથાય પુગ્ગલાધિટ્ઠાનભાવે પયોજનં સામઞ્ઞવસેન સઙ્ગહિતન્તિ દટ્ઠબ્બં. કામઞ્ચેતં સબ્બં અપરિઞ્ઞાતવત્થુકાનં વસેન વુત્તં, પરિઞ્ઞાતવત્થુકાનમ્પિ પન એવં દેસના સુખાવહા હોતિ.

    Ānantariyadīpanatthanti cutianantaraṃ phalaṃ anantaraṃ nāma, tasmiṃ anantare niyuttāni, tannibbattanena anantarakaraṇasīlāni, anantarapayojanāni vāti ānantariyāni, mātughātādīni, tesaṃ dīpanatthaṃ. Tānipi hi santānavasena nipphādetabbato ‘‘mātaraṃ jīvitā voropetī’’tiādinā (paṭṭhā. 1.1.423) puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbāni, tathā ‘‘so mettāsahagatena cetasā ekaṃ disaṃ pharitvā viharatī’’tiādinā (dī. ni. 1.556; 3.308; ma. ni. 1.77; 2.309; 3.230; vibha. 642, 643) ‘‘so anekavihitaṃ pubbenivāsaṃ anussarati ekampi jāti’’ntiādinā (dī. ni. 1.244, 245; ma. ni. 1.148, 384, 431; pārā. 12) ‘‘atthi dakkhiṇā dāyakato visujjhati, no paṭiggāhakato’’tiādinā (ma. ni. 3.381) ca pavattā brahmavihārapubbenivāsadakkhiṇāvisuddhikathā puggalādhiṭṭhānāya eva kathāya dīpetabbā sattasantānavisayattā. ‘‘Aṭṭha purisapuggalā (saṃ. ni. 1.249), na samayavimutto puggalo’’tiādinā (pu. pa. 1) ca paramatthaṃ kathentopi lokasammutiyā appahānatthaṃ puggalakathaṃ kathesi. Etena vuttāvasesāya kathāya puggalādhiṭṭhānabhāve payojanaṃ sāmaññavasena saṅgahitanti daṭṭhabbaṃ. Kāmañcetaṃ sabbaṃ apariññātavatthukānaṃ vasena vuttaṃ, pariññātavatthukānampi pana evaṃ desanā sukhāvahā hoti.

    મહાજનોતિ લોકિયમહાજનો. ન જાનાતિ ઘનવિનિબ્ભોગાભાવેન ધમ્મકિચ્ચસ્સ અસલ્લક્ખણેન. તત્થ ‘‘કિં નામેતં, કથં નામેત’’ન્તિ સંસયપક્ખન્દતાય સમ્મોહં આપજ્જતિ. વિરુદ્ધાભિનિવેસિતાય પટિસત્તુ હોતિ. જાનાતિ ચિરપરિચિતત્થા વોહારકથાય. તતો એવ ન સમ્મોહમાપજ્જતિ, ન પટિસત્તુ હોતિ.

    Mahājanoti lokiyamahājano. Na jānāti ghanavinibbhogābhāvena dhammakiccassa asallakkhaṇena. Tattha ‘‘kiṃ nāmetaṃ, kathaṃ nāmeta’’nti saṃsayapakkhandatāya sammohaṃ āpajjati. Viruddhābhinivesitāya paṭisattu hoti. Jānāti ciraparicitatthā vohārakathāya. Tato eva na sammohamāpajjati, na paṭisattu hoti.

    નપ્પજહન્તિ વોહારમુખેન પરમત્થસ્સ દીપનતો. સમઞ્ઞાગહણવસેન લોકેન ઞાયતિ સમઞ્ઞાયતિ વોહરીયતીતિ લોકસમઞ્ઞા, તાય લોકસમઞ્ઞાય. તસ્સ તસ્સ અત્થસ્સ વિભાવને લોકેન નિચ્છિતં, નિયતં વા વુચ્ચતિ વોહરીયતીતિ લોકનિરુત્તિ, તસ્સં લોકનિરુત્તિયં. તથા લોકેન અભિલપીયતીતિ લોકસમઞ્ઞતાય લોકાભિલાપો, તસ્મિં લોકાભિલાપે ઠિતાયેવ અપ્પહાનતો. પુગ્ગલવાદિનો વિય પરમત્થવસેન અગ્ગહેત્વા.

    Nappajahanti vohāramukhena paramatthassa dīpanato. Samaññāgahaṇavasena lokena ñāyati samaññāyati voharīyatīti lokasamaññā, tāya lokasamaññāya. Tassa tassa atthassa vibhāvane lokena nicchitaṃ, niyataṃ vā vuccati voharīyatīti lokanirutti, tassaṃ lokaniruttiyaṃ. Tathā lokena abhilapīyatīti lokasamaññatāya lokābhilāpo, tasmiṃ lokābhilāpe ṭhitāyeva appahānato. Puggalavādino viya paramatthavasena aggahetvā.

    સન્તોતિ એત્થ સન્તસદ્દો ‘‘દીઘં સન્તસ્સ યોજન’’ન્તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૭૦) કિલન્તભાવે આગતો, ‘‘અયઞ્ચ વિતક્કો અયઞ્ચ વિચારો સન્તા હોન્તિ સમિતા’’તિઆદીસુ (વિભ॰ ૫૭૬) નિરુદ્ધભાવે આગતો, ‘‘અધિગતો ખો મ્યાયં ધમ્મો ગમ્ભીરો દુદ્દસો દુરનુબોધો સન્તો પણીતો’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૬૭; મ॰ નિ॰ ૧.૨૮૧; ૨.૩૩૭; સં॰ નિ॰ ૨.૧૭૨; મહાવ॰ ૭) સન્તઞાણગોચરતાય, ‘‘ઉપસન્તસ્સ સદા સતિમતો’’તિઆદીસુ (ઉદા॰ ૨૭) કિલેસવૂપસમે, ‘‘સન્તો હવે સબ્ભિ પવેદયન્તી’’તિઆદીસુ (ધ॰ પ॰ ૧૫) સાધૂસુ, ‘‘પઞ્ચિમે, ભિક્ખવે, મહાચોરા સન્તો સંવિજ્જમાના’’તિઆદીસુ (પારા॰ ૧૯૫) અત્થિભાવે, ઇધાપિ અત્થિભાવેયેવ. સો ચ પુગ્ગલસમ્બન્ધેન વુત્તત્તા લોકસમઞ્ઞાવસેનાતિ દસ્સેન્તો ‘‘લોકસઙ્કેતવસેન અત્થી’’તિ આહ. અત્થીતિ ચેતં નિપાતપદં દટ્ઠબ્બં ‘‘અત્થિ ઇમસ્મિં કાયે કેસા’’તિઆદીસુ (દી॰ નિ॰ ૨.૩૭૩-૩૭૪; મ॰ નિ॰ ૧.૧૧૦; ૩.૧૫૪; અ॰ નિ॰ ૬.૨૯; ૧૦.૬૦) વિય. સંવિજ્જમાનાતિ પદસ્સ અત્થં દસ્સેન્તો ‘‘ઉપલબ્ભમાના’’તિ આહ. યઞ્હિ સંવિજ્જતિ, તં ઉપલબ્ભતીતિ. અઙ્ગન્તિ એતેહિ તંસમઙ્ગિપુગ્ગલા નિહીનભાવં ગચ્છન્તીતિ અઙ્ગણાનિ, રાગાદયો. અઞ્જતિ મક્ખેતીતિ અઙ્ગણં, મલાદિ. અઞ્જેતિ તત્થ ઠિતં અહુન્દરતાય અભિબ્યઞ્જેતીતિ અઙ્ગણં, વિવટો ભૂમિપદેસો. દોસાદીનં પવત્તિઆકારવિસેસતાય નાનપ્પકારા બહુલપ્પવત્તિયા તિબ્બકિલેસા. પાપકાનન્તિ લામકાનં. અકુસલાનન્તિ અકોસલ્લસમ્ભૂતાનં. ઇચ્છાવચરાનન્તિ ઇચ્છાવસેન પવત્તાનં. સહ અઙ્ગણેનાતિ અઙ્ગણન્તિ લદ્ધનામેન યથાવુત્તકિલેસેન સહ વત્તતિ.

    Santoti ettha santasaddo ‘‘dīghaṃ santassa yojana’’ntiādīsu (dha. pa. 70) kilantabhāve āgato, ‘‘ayañca vitakko ayañca vicāro santā honti samitā’’tiādīsu (vibha. 576) niruddhabhāve āgato, ‘‘adhigato kho myāyaṃ dhammo gambhīro duddaso duranubodho santo paṇīto’’tiādīsu (dī. ni. 2.67; ma. ni. 1.281; 2.337; saṃ. ni. 2.172; mahāva. 7) santañāṇagocaratāya, ‘‘upasantassa sadā satimato’’tiādīsu (udā. 27) kilesavūpasame, ‘‘santo have sabbhi pavedayantī’’tiādīsu (dha. pa. 15) sādhūsu, ‘‘pañcime, bhikkhave, mahācorā santo saṃvijjamānā’’tiādīsu (pārā. 195) atthibhāve, idhāpi atthibhāveyeva. So ca puggalasambandhena vuttattā lokasamaññāvasenāti dassento ‘‘lokasaṅketavasena atthī’’ti āha. Atthīti cetaṃ nipātapadaṃ daṭṭhabbaṃ ‘‘atthi imasmiṃ kāye kesā’’tiādīsu (dī. ni. 2.373-374; ma. ni. 1.110; 3.154; a. ni. 6.29; 10.60) viya. Saṃvijjamānāti padassa atthaṃ dassento ‘‘upalabbhamānā’’ti āha. Yañhi saṃvijjati, taṃ upalabbhatīti. Aṅganti etehi taṃsamaṅgipuggalā nihīnabhāvaṃ gacchantīti aṅgaṇāni, rāgādayo. Añjati makkhetīti aṅgaṇaṃ, malādi. Añjeti tattha ṭhitaṃ ahundaratāya abhibyañjetīti aṅgaṇaṃ, vivaṭo bhūmipadeso. Dosādīnaṃ pavattiākāravisesatāya nānappakārā bahulappavattiyā tibbakilesā. Pāpakānanti lāmakānaṃ. Akusalānanti akosallasambhūtānaṃ. Icchāvacarānanti icchāvasena pavattānaṃ. Saha aṅgaṇenāti aṅgaṇanti laddhanāmena yathāvuttakilesena saha vattati.

    અત્થીતિપિ ન જાનાતિ તાદિસસ્સ યોનિસોમનસિકારસ્સ અભાવા. યેસં કિલેસાનં અત્થિતા, તેસં સપ્પટિભયતા વિસેસતો જાનિતબ્બાતિ દસ્સેતું ‘‘ઇમે કિલેસા નામા’’તિઆદિ વુત્તં. તત્થ કક્ખળાતિ ફરુસા. વાળાતિ કુરુરા. ન ગહિતબ્બાતિ ન ઉપ્પાદેતબ્બા. યાથાવસરસતોતિ યથાભૂતસભાવતો. એવઞ્ચાતિ ‘‘ઇમે કિલેસા નામા’’તિઆદિના વુત્તપ્પકારેન. યેન વા તેન વાતિ નવકમ્મેસુ વા પરિયત્તિધુતઙ્ગાદીસુ વા યેન વા તેન વા. તત્રાતિ નિદ્ધારણે ભુમ્મં. તં પન નિદ્ધારણં સઙ્ગણાનઙ્ગણસમુદાયતોતિ દસ્સેન્તો ‘‘ચતૂસુ પુગ્ગલેસૂ’’તિ વત્વા પુન તદેકદેસતો દસ્સેન્તો ‘‘તેસુ વા દ્વીસુ સાઙ્ગણેસૂ’’તિ આહ. તઞ્હિ દ્વયં પઠમં હીનસેટ્ઠભાવેન નિદ્ધારીયતિ પઠમં ઉદ્દિટ્ઠત્તા. નિદ્ધારણઞ્હિ ક્વચિ કુતોચિ કેનચિ હોતીતિ.

    Atthītipi na jānāti tādisassa yonisomanasikārassa abhāvā. Yesaṃ kilesānaṃ atthitā, tesaṃ sappaṭibhayatā visesato jānitabbāti dassetuṃ ‘‘ime kilesā nāmā’’tiādi vuttaṃ. Tattha kakkhaḷāti pharusā. Vāḷāti kururā. Na gahitabbāti na uppādetabbā. Yāthāvasarasatoti yathābhūtasabhāvato. Evañcāti ‘‘ime kilesā nāmā’’tiādinā vuttappakārena. Yena vā tena vāti navakammesu vā pariyattidhutaṅgādīsu vā yena vā tena vā. Tatrāti niddhāraṇe bhummaṃ. Taṃ pana niddhāraṇaṃ saṅgaṇānaṅgaṇasamudāyatoti dassento ‘‘catūsu puggalesū’’ti vatvā puna tadekadesato dassento ‘‘tesu vā dvīsu sāṅgaṇesū’’ti āha. Tañhi dvayaṃ paṭhamaṃ hīnaseṭṭhabhāvena niddhārīyati paṭhamaṃ uddiṭṭhattā. Niddhāraṇañhi kvaci kutoci kenaci hotīti.

    ૫૮. કિઞ્ચાપિ અઞ્ઞત્થ ‘‘જનકો હેતુ, પરિગ્ગાહતો પચ્ચયો, અસાધારણો હેતુ, સાધારણો પચ્ચયો, સભાગો હેતુ, અસભાગો પચ્ચયો, પુબ્બકાલિકો હેતુ, સહપ્પવત્તો પચ્ચયો’’તિઆદિના હેતુપચ્ચયા વિભજ્જ વુચ્ચન્તિ, ઇધ પન ‘‘ચત્તારો ખો, ભિક્ખવે, મહાભૂતા હેતૂ, ચત્તારો મહાભૂતા પચ્ચયા રૂપક્ખન્ધસ્સ પઞ્ઞાપનાયા’’તિઆદીસુ (મ॰ નિ॰ ૩.૮૫) વિય હેતુપચ્ચયસદ્દા સમાનત્થાતિ દસ્સેતું ‘‘ઉભયેનપિ કારણમેવ પુચ્છતી’’તિ વુત્તં. તત્થ ઉભયેનાતિ હેતુપચ્ચયવચનદ્વયેન. પુચ્છતિ આયસ્મા મહામોગ્ગલ્લાનો દેસનં વડ્ઢેતુકામો. કિઞ્ચાપીતિ અનુજાનનસમ્ભાવનત્થે નિપાતો. કિં અનુજાનાતિ? સમાનેપિ દ્વિન્નં સાઙ્ગણભાવે તસ્સા પજાનનાપ્પજાનનહેતુકતં તેસં સેટ્ઠહીનતં. કિં સમ્ભાવેતિ? થેરસ્સ વિચિત્તપટિભાનતાય નાનાહેતૂપમાહિ અલઙ્કત્વા યથાપુચ્છિતસ્સ અત્થસ્સ પાકટકરણં. તેનાહ ‘‘નપ્પજાનાતી’’તિઆદિ. હેતુ ચેવ પચ્ચયો ચ સેટ્ઠહીનભાવે. તથાઅક્ખાતબ્બતાપિ હિ તેસં તન્નિમિત્તા એવાતિ.

    58. Kiñcāpi aññattha ‘‘janako hetu, pariggāhato paccayo, asādhāraṇo hetu, sādhāraṇo paccayo, sabhāgo hetu, asabhāgo paccayo, pubbakāliko hetu, sahappavatto paccayo’’tiādinā hetupaccayā vibhajja vuccanti, idha pana ‘‘cattāro kho, bhikkhave, mahābhūtā hetū, cattāro mahābhūtā paccayā rūpakkhandhassa paññāpanāyā’’tiādīsu (ma. ni. 3.85) viya hetupaccayasaddā samānatthāti dassetuṃ ‘‘ubhayenapi kāraṇamevapucchatī’’ti vuttaṃ. Tattha ubhayenāti hetupaccayavacanadvayena. Pucchati āyasmā mahāmoggallāno desanaṃ vaḍḍhetukāmo. Kiñcāpīti anujānanasambhāvanatthe nipāto. Kiṃ anujānāti? Samānepi dvinnaṃ sāṅgaṇabhāve tassā pajānanāppajānanahetukataṃ tesaṃ seṭṭhahīnataṃ. Kiṃ sambhāveti? Therassa vicittapaṭibhānatāya nānāhetūpamāhi alaṅkatvā yathāpucchitassa atthassa pākaṭakaraṇaṃ. Tenāha ‘‘nappajānātī’’tiādi. Hetu ceva paccayo ca seṭṭhahīnabhāve. Tathāakkhātabbatāpi hi tesaṃ tannimittā evāti.

    ૫૯. ન્તિ તેસં દ્વિન્નં પુગ્ગલાનં હીનસેટ્ઠતાય કારણં. ઓપમ્મેહિ પાકટતરં કત્વા દસ્સેતું. એતન્તિ સુત્તે અનન્તરં વુચ્ચમાનં વીરિયારમ્ભાભાવેન અઙ્ગણસ્સ અપ્પહાનં. તેનાહ ‘‘ન છન્દં…પે॰… સન્ધાયાહા’’તિ. કત્તુકમ્યતાછન્ધન્તિ કત્તુકમ્યતાસઙ્ખાતં અઙ્ગણસ્સ પહાતુકમ્યતાવસેન ઉપ્પજ્જનકકુસલધમ્મચ્છન્દં. ન જનેસ્સતીતિ ન ઉપ્પાદેસ્સતિ. કુસલો વાયામો નામ છન્દતો બલવાતિ આહ ‘‘તતો બલવતરં વાયામં ન કરિસ્સતી’’તિ, છન્દમ્પિ અનુપ્પાદેન્તો કથં તજ્જં વાયામં કરિસ્સતીતિ અધિપ્પાયો. થામગતવીરિયં ઉસ્સોળ્હીભાવપ્પત્તં દળ્હં વીરિયં. સાઙ્ગણગ્ગહણેનેવ અઙ્ગણાનં કિલેસવત્થુતાય ચિત્તસ્સ સંકિલિટ્ઠતાય સદ્ધાય પુન સંકિલિટ્ઠગ્ગહણં સવિસેસં કિલિટ્ઠભાવવિભાવનન્તિ આહ ‘‘સુટ્ઠુતરં કિલિટ્ઠચિત્તો’’તિ. મલિનચિત્તોતિઆદીસુપિ ‘‘તેહિયેવા’’તિ આનેત્વા સમ્બન્ધિતબ્બં. ઉક્ખલિપુચ્છનચોળકસ્સ વિય વસાપીતપિલોતિકા વિય ચ દુમ્મોચનીયભાવેન મલગ્ગહણં મલીનતા, પીળનં હિંસનં અવિપ્ફારિકતાકરણં વિબાધનં દરથપરિળાહુપ્પાદનેન પરિદહનં ઉપતાપનં, કાલન્તિ કાલનં, યથાગહિતસ્સ અત્તભાવસ્સ ખેપનં આયુક્ખયન્તિ અત્થો. કરિસ્સતીતિ પવત્તેસ્સતિ, પાપુણિસ્સતીતિ વુત્તં હોતિ. તથાભૂતો ચ પાણં ચજિસ્સતિ નામાતિ આહ ‘‘મરિસ્સતી’’તિ.

    59.Tanti tesaṃ dvinnaṃ puggalānaṃ hīnaseṭṭhatāya kāraṇaṃ. Opammehi pākaṭataraṃ katvā dassetuṃ. Etanti sutte anantaraṃ vuccamānaṃ vīriyārambhābhāvena aṅgaṇassa appahānaṃ. Tenāha ‘‘na chandaṃ…pe… sandhāyāhā’’ti. Kattukamyatāchandhanti kattukamyatāsaṅkhātaṃ aṅgaṇassa pahātukamyatāvasena uppajjanakakusaladhammacchandaṃ. Na janessatīti na uppādessati. Kusalo vāyāmo nāma chandato balavāti āha ‘‘tato balavataraṃ vāyāmaṃ na karissatī’’ti, chandampi anuppādento kathaṃ tajjaṃ vāyāmaṃ karissatīti adhippāyo. Thāmagatavīriyaṃ ussoḷhībhāvappattaṃ daḷhaṃ vīriyaṃ. Sāṅgaṇaggahaṇeneva aṅgaṇānaṃ kilesavatthutāya cittassa saṃkiliṭṭhatāya saddhāya puna saṃkiliṭṭhaggahaṇaṃ savisesaṃ kiliṭṭhabhāvavibhāvananti āha ‘‘suṭṭhutaraṃ kiliṭṭhacitto’’ti. Malinacittotiādīsupi ‘‘tehiyevā’’ti ānetvā sambandhitabbaṃ. Ukkhalipucchanacoḷakassa viya vasāpītapilotikā viya ca dummocanīyabhāvena malaggahaṇaṃ malīnatā, pīḷanaṃ hiṃsanaṃ avipphārikatākaraṇaṃ vibādhanaṃ darathapariḷāhuppādanena paridahanaṃ upatāpanaṃ, kālanti kālanaṃ, yathāgahitassa attabhāvassa khepanaṃ āyukkhayanti attho. Karissatīti pavattessati, pāpuṇissatīti vuttaṃ hoti. Tathābhūto ca pāṇaṃ cajissati nāmāti āha ‘‘marissatī’’ti.

    સેય્યથાપીતિ ઉપમાનિદસ્સને નિપાતો. તદત્થં દસ્સેન્તો ‘‘યથા નામા’’તિ આહ. પંસુઆદિનાતિ આદિ-સદ્દેન જલ્લાદીનં સઙ્ગહો, ઘંસનાદીહીતિ આદિ-સદ્દેન છારિકાપરિમજ્જનાદીનં સઙ્ગહોતિ. ‘‘અભિરૂપાય કઞ્ઞા દાતબ્બા’’તિઆદીસુ વિય અન્તરેનપિ અતિસયત્થબોધકસદ્દેન અતિસયત્થો ઞાયતીતિ આહ ‘‘મલગ્ગહિતતરાતિ વુત્તં હોતી’’તિ. પટિપુચ્છાવચનન્તિ અનુમતિપુચ્છાવિસેસો. એવં કરિયમાનાતિ અપરિભોગ-અપરિયોદપનરજોપથનિક્ખિપનેહિ કિલિટ્ઠભાવં આપાદિયમાના. ઓપમ્મં સમ્પટિપાદેન્તોતિ યથૂપનીતં ઉપમં ઉપમેય્યત્થેન સમં કત્વા પટિપાદેન્તો, સંસન્દેન્તોતિ અત્થો. સાઙ્ગણો પુગ્ગલોતિ સાઙ્ગણો તસ્મિં અત્તભાવે અસુજ્ઝનકપુગ્ગલો. આપણાદિતો કુલઘરં આનીતસ્સ મલગ્ગહિતકંસભાજનસ્સ તત્થ લદ્ધબ્બાય વિસુદ્ધિયા અલાભતો યથા અનુક્કમેન સંકિલિટ્ઠતરભાવો, એવં ઘરતો નિક્ખન્તસ્સ પુગ્ગલસ્સ પબ્બજ્જાય લદ્ધબ્બાય વિસુદ્ધિયા અલાભતો અનુક્કમેન સંકિલિટ્ઠતરભાવોતિ દસ્સેન્તો ‘‘સંકિલિટ્ઠકંસપાતિયા’’તિઆદિમાહ. સંકિલિટ્ઠતરભાવો ચ નામ પબ્બજિતસ્સ આજીવવિપત્તિવસેન વા સિયા આચારદિટ્ઠિસીલવિપત્તીસુ અઞ્ઞતરવસેન વાતિ તં સબ્બં સઙ્ગહેત્વા દસ્સેતું ‘‘તસ્સ પુગ્ગલસ્સા’’તિઆદિ વુત્તં. પાચિત્તિયવીતિક્કમનગ્ગહણેન હિ એકચ્ચદિટ્ઠિવિપત્તિયાપિ સઙ્ગહો હોતીતિ. એત્થ ઠિતસ્સાતિ એતિસ્સં આજીવવિપત્તિયં ઠિતસ્સ. ઇમિના નયેન સેસેસુપિ યથારહં વત્તબ્બં. સબ્બપરિસસાધારણા મહાથેરસ્સ દેસના, તસ્મા ગહપતિવસેનપિ યોજેતબ્બં. તત્થ ઉક્કંસગતસંકિલિટ્ઠતરભાવં દસ્સેન્તો ‘‘માતુઘાતાદિઆનન્તરિયકરણ’’ન્તિ આહ. અવિસોધેત્વાતિ યથા અત્તનો સીલે વા દિટ્ઠિયા વા વિસુદ્ધિ હોતિ, એવં કિલેસમલિનચિત્તસન્તાનં અવિસોધેત્વા.

    Seyyathāpīti upamānidassane nipāto. Tadatthaṃ dassento ‘‘yathā nāmā’’ti āha. Paṃsuādināti ādi-saddena jallādīnaṃ saṅgaho, ghaṃsanādīhīti ādi-saddena chārikāparimajjanādīnaṃ saṅgahoti. ‘‘Abhirūpāya kaññā dātabbā’’tiādīsu viya antarenapi atisayatthabodhakasaddena atisayattho ñāyatīti āha ‘‘malaggahitatarāti vuttaṃ hotī’’ti. Paṭipucchāvacananti anumatipucchāviseso. Evaṃkariyamānāti aparibhoga-apariyodapanarajopathanikkhipanehi kiliṭṭhabhāvaṃ āpādiyamānā. Opammaṃ sampaṭipādentoti yathūpanītaṃ upamaṃ upameyyatthena samaṃ katvā paṭipādento, saṃsandentoti attho. Sāṅgaṇo puggaloti sāṅgaṇo tasmiṃ attabhāve asujjhanakapuggalo. Āpaṇādito kulagharaṃ ānītassa malaggahitakaṃsabhājanassa tattha laddhabbāya visuddhiyā alābhato yathā anukkamena saṃkiliṭṭhatarabhāvo, evaṃ gharato nikkhantassa puggalassa pabbajjāya laddhabbāya visuddhiyā alābhato anukkamena saṃkiliṭṭhatarabhāvoti dassento ‘‘saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā’’tiādimāha. Saṃkiliṭṭhatarabhāvo ca nāma pabbajitassa ājīvavipattivasena vā siyā ācāradiṭṭhisīlavipattīsu aññataravasena vāti taṃ sabbaṃ saṅgahetvā dassetuṃ ‘‘tassa puggalassā’’tiādi vuttaṃ. Pācittiyavītikkamanaggahaṇena hi ekaccadiṭṭhivipattiyāpi saṅgaho hotīti. Ettha ṭhitassāti etissaṃ ājīvavipattiyaṃ ṭhitassa. Iminā nayena sesesupi yathārahaṃ vattabbaṃ. Sabbaparisasādhāraṇā mahātherassa desanā, tasmā gahapativasenapi yojetabbaṃ. Tattha ukkaṃsagatasaṃkiliṭṭhatarabhāvaṃ dassento ‘‘mātughātādiānantariyakaraṇa’’nti āha. Avisodhetvāti yathā attano sīle vā diṭṭhiyā vā visuddhi hoti, evaṃ kilesamalinacittasantānaṃ avisodhetvā.

    ભબ્બપુગ્ગલોતિ ઉપનિસ્સયાદિસમ્પત્તિયા તસ્મિં અત્તભાવે વિસુદ્ધપુગ્ગલો. આદિં કત્વાતિ ઇમિના ધોવનઘંસનાદીહિ પરિયોદપનં આદિમન્તં કત્વા વદતિ. સુદ્ધટ્ઠાનં યત્થ વા ન રજેન ઓકિરીયતિ. દણ્ડકમ્મં કત્વાતિ ‘‘એત્તકા ઉદકા, વાલુકા વા આનેતબ્બા’’તિ દણ્ડકમ્મં કત્વા. એત્થ ઠિતસ્સાતિ પરિસુદ્ધે સીલે ઠિતસ્સ. સમ્માવત્તપટિપત્તિસીલેહિ સીલવિસુદ્ધિ દસ્સિતા. વત્તપટિપત્તિયાપિ હિ અઙ્ગણાનં વિક્ખમ્ભનં સિયા. તથા હિસ્સા સંકિલિટ્ઠકંસપાતિયા પરિસુદ્ધપરિયોદાતભાવો ઉપમાભાવેન વુત્તો. પન્તસેનાસનવાસો કિલેસવિક્ખમ્ભનં કિલેસાનં તદઙ્ગનિવારણં. સોતાપત્તિફલાધિગમો…પે॰… અરહત્તસચ્છિકિરિયાતિ સત્તસુપિ ઠાનેસુ ‘‘પરિસુદ્ધપરિયોદાતભાવો વિયા’’તિ પદં આનેત્વા સમ્બન્ધિતબ્બં. પબ્બજિતસ્સ હિ વિસુદ્ધિ નામ હેટ્ઠિમન્તેન સીલવિસુદ્ધિયા વા સિયા કમ્મટ્ઠાનાનુયોગવસેન વિવેકવાસેન ઝાનસ્સાધિગમેન વા વિપસ્સનાભાવનાય વા સામઞ્ઞફલાધિગમેન વાતિ.

    Bhabbapuggaloti upanissayādisampattiyā tasmiṃ attabhāve visuddhapuggalo. Ādiṃ katvāti iminā dhovanaghaṃsanādīhi pariyodapanaṃ ādimantaṃ katvā vadati. Suddhaṭṭhānaṃ yattha vā na rajena okirīyati. Daṇḍakammaṃ katvāti ‘‘ettakā udakā, vālukā vā ānetabbā’’ti daṇḍakammaṃ katvā. Ettha ṭhitassāti parisuddhe sīle ṭhitassa. Sammāvattapaṭipattisīlehi sīlavisuddhi dassitā. Vattapaṭipattiyāpi hi aṅgaṇānaṃ vikkhambhanaṃ siyā. Tathā hissā saṃkiliṭṭhakaṃsapātiyā parisuddhapariyodātabhāvo upamābhāvena vutto. Pantasenāsanavāso kilesavikkhambhanaṃ kilesānaṃ tadaṅganivāraṇaṃ. Sotāpattiphalādhigamo…pe… arahattasacchikiriyāti sattasupi ṭhānesu ‘‘parisuddhapariyodātabhāvo viyā’’ti padaṃ ānetvā sambandhitabbaṃ. Pabbajitassa hi visuddhi nāma heṭṭhimantena sīlavisuddhiyā vā siyā kammaṭṭhānānuyogavasena vivekavāsena jhānassādhigamena vā vipassanābhāvanāya vā sāmaññaphalādhigamena vāti.

    રાગટ્ઠાનિયન્તિ રાગુપ્પત્તિહેતુભૂતં. વિસભાગારમ્મણં સન્ધાય વદતિ ‘‘ઇટ્ઠારમ્મણ’’ન્તિ. તસ્મિન્તિ ઇટ્ઠારમ્મણે. વિપન્નસ્સતીતિ મુટ્ઠસ્સતિ. તં નિમિત્તન્તિ સુભનિમિત્તં. આવજ્જિસ્સતીતિ અયોનિસો આવજ્જિસ્સતિ. સયમેવ અઞ્ઞેન અવોમિસ્સો. કુસલવારપચ્છિન્દનમેવ ચેત્થ અનુદ્ધંસનં દટ્ઠબ્બં. સેસન્તિ ‘‘સાઙ્ગણો સંકિલિટ્ઠચિત્તો’’તિઆદિ. વુત્તનયાનુસારેનાતિ પઠમવારે વુત્તનયાનુસારેન. સબ્બન્તિ માતુઘાતાદિઆનન્તરિયકરણપરિયોસાનં સબ્બં ઉપમાસંસન્દનવચનં.

    Rāgaṭṭhāniyanti rāguppattihetubhūtaṃ. Visabhāgārammaṇaṃ sandhāya vadati ‘‘iṭṭhārammaṇa’’nti. Tasminti iṭṭhārammaṇe. Vipannassatīti muṭṭhassati. Taṃ nimittanti subhanimittaṃ. Āvajjissatīti ayoniso āvajjissati. Sayameva aññena avomisso. Kusalavārapacchindanameva cettha anuddhaṃsanaṃ daṭṭhabbaṃ. Sesanti ‘‘sāṅgaṇo saṃkiliṭṭhacitto’’tiādi. Vuttanayānusārenāti paṭhamavāre vuttanayānusārena. Sabbanti mātughātādiānantariyakaraṇapariyosānaṃ sabbaṃ upamāsaṃsandanavacanaṃ.

    અતિવિરહાભાવતોતિ સતિસમ્મોસાભાવતો, ઉપટ્ઠિતસ્સતિ ભાવતોતિ અત્થો. સેસન્તિ ‘‘સો અરાગો’’તિઆદિ. ‘‘ધોવનઘંસનસણ્હછારિકાપરિમજ્જનાદીહી’’તિઆદિના દુતિયવારાનુસારેન. ‘‘કો નુ ખો’’તિઆદિ પુચ્છાવસેન આગતં, ઇદં નિગમનવસેનાતિ અયમેવ વિસેસો.

    Ativirahābhāvatoti satisammosābhāvato, upaṭṭhitassati bhāvatoti attho. Sesanti ‘‘so arāgo’’tiādi. ‘‘Dhovanaghaṃsanasaṇhachārikāparimajjanādīhī’’tiādinā dutiyavārānusārena. ‘‘Ko nu kho’’tiādi pucchāvasena āgataṃ, idaṃ nigamanavasenāti ayameva viseso.

    ૬૦. અઙ્ગણન્તિ તત્થ તત્થ નામતો એવ વિભાવિતં, ન પન સભાવતો, પભેદતો વાતિ સભાવાદિતો વિભાવનં સન્ધાયાહ ‘‘નાનપ્પકારતો પાકટં કારાપેતુકામેના’’તિ. ઇચ્છાય અવચરાનન્તિ ઇચ્છાવસેન અવચરણાનં. ઓતિણ્ણાનન્તિ ચિત્તસન્તાનં અનુપવિટ્ઠાનં. તે પન તત્થ પચ્ચયવસેન નિબ્બત્તત્તા પવત્તા નામ હોન્તીતિ આહ ‘‘પવત્તાન’’ન્તિ. નાનપ્પકારાનન્તિ વિસયભેદેન પવત્તિઆકારભેદેન ચ નાનાવિધાનં. યેનકારણેન. ન કેવલં લાભત્થિકતા એવ, અથ ખો પુઞ્ઞવન્તતા સક્કતગરુકતા ચ એત્થ કારણભાવેન ગહેતબ્બાતિ દસ્સેન્તો ‘‘પકતિયાપિ ચા’’તિઆદિમાહ. તેન લાભત્થિકોપિ ન યો કોચિ એવં ચિત્તં ઉપ્પાદેતિ પુઞ્ઞવા સમ્ભાવનીયોતિ દસ્સેતિ. થેરા અવજ્જપટિચ્છાદનભયેન મજ્ઝિમાનં આરોચેન્તિ, તથા મજ્ઝિમા નવકાનં, નવકા પન અત્તનો નવકભાવેન વિઘાસાદાદીનં આરોચેન્તિ ‘‘પસ્સથ તુમ્હાકં થેરસ્સ કમ્મ’’ન્તિ. વિઘાસાદાદયો નામ ‘‘ઈદિસસ્સ સન્તિકે ઓવાદત્થં તુમ્હે આગતા’’તિ ભિક્ખુનીનં આરોચેન્તિ. ન ચ મં ભિક્ખૂ જાનેય્યુન્તિ ન ચ વત મં ભિક્ખૂ જાનેય્યું, અહો વત મં ભિક્ખૂ ન જાનેય્યુન્તિ યોજના. ઠાનં ખો પનેતન્તિ એત્થ ખો-સદ્દો અવધારણત્થો, પન-સદ્દો વચનાલઙ્કારોતિ આહ ‘‘અત્થિયેવા’’તિ. પુબ્બે ઇચ્છુપ્પાદવારવણ્ણનાય વુત્તનયેન. ઇતિ-સદ્દો ઇધ આસન્નકારણત્થોતિ તં દસ્સેન્તો ‘‘ઇમિના કારણેના’’તિ આહ . ઇદઞ્ચ કોપઅપ્પચ્ચયાનમેવ ગહણં. તાદિસાનન્તિ કોપઅપ્પચ્ચયાધિભૂતાનન્તિ અધિપ્પાયો.

    60.Aṅgaṇanti tattha tattha nāmato eva vibhāvitaṃ, na pana sabhāvato, pabhedato vāti sabhāvādito vibhāvanaṃ sandhāyāha ‘‘nānappakārato pākaṭaṃ kārāpetukāmenā’’ti. Icchāya avacarānanti icchāvasena avacaraṇānaṃ. Otiṇṇānanti cittasantānaṃ anupaviṭṭhānaṃ. Te pana tattha paccayavasena nibbattattā pavattā nāma hontīti āha ‘‘pavattāna’’nti. Nānappakārānanti visayabhedena pavattiākārabhedena ca nānāvidhānaṃ. Yenakāraṇena. Na kevalaṃ lābhatthikatā eva, atha kho puññavantatā sakkatagarukatā ca ettha kāraṇabhāvena gahetabbāti dassento ‘‘pakatiyāpi cā’’tiādimāha. Tena lābhatthikopi na yo koci evaṃ cittaṃ uppādeti puññavā sambhāvanīyoti dasseti. Therā avajjapaṭicchādanabhayena majjhimānaṃ ārocenti, tathā majjhimā navakānaṃ, navakā pana attano navakabhāvena vighāsādādīnaṃ ārocenti ‘‘passatha tumhākaṃ therassa kamma’’nti. Vighāsādādayo nāma ‘‘īdisassa santike ovādatthaṃ tumhe āgatā’’ti bhikkhunīnaṃ ārocenti. Na ca maṃ bhikkhū jāneyyunti na ca vata maṃ bhikkhū jāneyyuṃ, aho vata maṃ bhikkhū na jāneyyunti yojanā. Ṭhānaṃ kho panetanti ettha kho-saddo avadhāraṇattho, pana-saddo vacanālaṅkāroti āha ‘‘atthiyevā’’ti. Pubbe icchuppādavāravaṇṇanāya vuttanayena. Iti-saddo idha āsannakāraṇatthoti taṃ dassento ‘‘iminā kāraṇenā’’ti āha . Idañca kopaappaccayānameva gahaṇaṃ. Tādisānanti kopaappaccayādhibhūtānanti adhippāyo.

    અનુરહોતિ અનુરૂપે રહસિ. એવમેવ હિ અત્થં દસ્સેતું ‘‘વિહારપચ્ચન્તે’’તિઆદિ વુત્તં. પુરિમસદિસમેવાતિ ‘‘લાભત્થિકો હી’’તિઆદિના વુત્તેન પુરિમેન યોજનાનયેન સદિસમેવ.

    Anurahoti anurūpe rahasi. Evameva hi atthaṃ dassetuṃ ‘‘vihārapaccante’’tiādi vuttaṃ. Purimasadisamevāti ‘‘lābhatthiko hī’’tiādinā vuttena purimena yojanānayena sadisameva.

    ચોદનાય પટિપુગ્ગલભાવો, ચોદના ચ આપત્તિયાતિ ચુદિતકેન ચોદકસ્સ સમાનભાવો આપત્તિઆપન્નતાયાતિ આહ ‘‘સમાનોતિ સાપત્તિકો’’તિ. સપ્પટિપુગ્ગલેનેવસ્સ ચોદનિચ્છાય કારણં વિભાવેતું ‘‘અય’’ન્તિઆદિ વુત્તં. ન ચાયં સાપત્તિકતાય એવ સમાનતં ઇચ્છતિ, અથ ખો અઞ્ઞથાપીતિ દસ્સેન્તો ‘‘અપિચા’’તિઆદિમાહ. અઞ્ઞેન વા પટિપુગ્ગલેન સપ્પટિપુગ્ગલો. અયઞ્હિ ‘‘સપ્પટિપુગ્ગલોવ મં ચોદેય્યા’’તિ ઇચ્છતિ ‘‘એવાહં તસ્સ પટિપુગ્ગલેહિ સદ્ધિં એકજ્ઝાસયો હુત્વા તસ્સ ઉપરિ કિઞ્ચિ વત્તું કાતું વા લભિસ્સામી’’તિ મઞ્ઞમાનો . ઇમસ્મિં પન પક્ખે નો અપ્પટિપુગ્ગલોતિ નત્થિ એતસ્સ પટિપુગ્ગલોતિ અપ્પટિપુગ્ગલોતિ એવમત્થો વેદિતબ્બો.

    Codanāya paṭipuggalabhāvo, codanā ca āpattiyāti cuditakena codakassa samānabhāvo āpattiāpannatāyāti āha ‘‘samānoti sāpattiko’’ti. Sappaṭipuggalenevassa codanicchāya kāraṇaṃ vibhāvetuṃ ‘‘aya’’ntiādi vuttaṃ. Na cāyaṃ sāpattikatāya eva samānataṃ icchati, atha kho aññathāpīti dassento ‘‘apicā’’tiādimāha. Aññena vā paṭipuggalena sappaṭipuggalo. Ayañhi ‘‘sappaṭipuggalova maṃ codeyyā’’ti icchati ‘‘evāhaṃ tassa paṭipuggalehi saddhiṃ ekajjhāsayo hutvā tassa upari kiñci vattuṃ kātuṃ vā labhissāmī’’ti maññamāno. Imasmiṃ pana pakkhe no appaṭipuggaloti natthi etassa paṭipuggaloti appaṭipuggaloti evamattho veditabbo.
