Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / અઙ્ગુત્તરનિકાય • Aṅguttaranikāya

    ૨. આનણ્યસુત્તં

    2. Ānaṇyasuttaṃ

    ૬૨. અથ ખો અનાથપિણ્ડિકો ગહપતિ યેન ભગવા તેનુપસઙ્કમિ; ઉપસઙ્કમિત્વા ભગવન્તં અભિવાદેત્વા એકમન્તં નિસીદિ. એકમન્તં નિસિન્નં ખો અનાથપિણ્ડિકં ગહપતિં ભગવા એતદવોચ –

    62. Atha kho anāthapiṇḍiko gahapati yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho anāthapiṇḍikaṃ gahapatiṃ bhagavā etadavoca –

    ‘‘ચત્તારિમાનિ, ગહપતિ, સુખાનિ અધિગમનીયાનિ ગિહિના કામભોગિના કાલેન કાલં સમયેન સમયં ઉપાદાય. કતમાનિ ચત્તારિ? અત્થિસુખં, ભોગસુખં, આનણ્યસુખં 1, અનવજ્જસુખં.

    ‘‘Cattārimāni, gahapati, sukhāni adhigamanīyāni gihinā kāmabhoginā kālena kālaṃ samayena samayaṃ upādāya. Katamāni cattāri? Atthisukhaṃ, bhogasukhaṃ, ānaṇyasukhaṃ 2, anavajjasukhaṃ.

    ‘‘કતમઞ્ચ, ગહપતિ, અત્થિસુખં? ઇધ, ગહપતિ, કુલપુત્તસ્સ ભોગા હોન્તિ ઉટ્ઠાનવીરિયાધિગતા બાહાબલપરિચિતા સેદાવક્ખિત્તા ધમ્મિકા ધમ્મલદ્ધા . સો ‘ભોગા મે અત્થિ ઉટ્ઠાનવીરિયાધિગતા બાહાબલપરિચિતા સેદાવક્ખિત્તા ધમ્મિકા ધમ્મલદ્ધા’તિ અધિગચ્છતિ સુખં, અધિગચ્છતિ સોમનસ્સં. ઇદં વુચ્ચતિ, ગહપતિ, અત્થિસુખં.

    ‘‘Katamañca, gahapati, atthisukhaṃ? Idha, gahapati, kulaputtassa bhogā honti uṭṭhānavīriyādhigatā bāhābalaparicitā sedāvakkhittā dhammikā dhammaladdhā . So ‘bhogā me atthi uṭṭhānavīriyādhigatā bāhābalaparicitā sedāvakkhittā dhammikā dhammaladdhā’ti adhigacchati sukhaṃ, adhigacchati somanassaṃ. Idaṃ vuccati, gahapati, atthisukhaṃ.

    ‘‘કતમઞ્ચ, ગહપતિ, ભોગસુખં? ઇધ, ગહપતિ, કુલપુત્તો ઉટ્ઠાનવીરિયાધિગતેહિ ભોગેહિ બાહાબલપરિચિતેહિ સેદાવક્ખિત્તેહિ ધમ્મિકેહિ ધમ્મલદ્ધેહિ પરિભુઞ્જતિ પુઞ્ઞાનિ ચ કરોતિ. સો ‘ઉટ્ઠાનવીરિયાધિગતેહિ ભોગેહિ બાહાબલપરિચિતેહિ સેદાવક્ખિત્તેહિ ધમ્મિકેહિ ધમ્મલદ્ધેહિ પરિભુઞ્જામિ પુઞ્ઞાનિ ચ કરોમી’તિ અધિગચ્છતિ સુખં, અધિગચ્છતિ સોમનસ્સં. ઇદં વુચ્ચતિ, ગહપતિ, ભોગસુખં .

    ‘‘Katamañca, gahapati, bhogasukhaṃ? Idha, gahapati, kulaputto uṭṭhānavīriyādhigatehi bhogehi bāhābalaparicitehi sedāvakkhittehi dhammikehi dhammaladdhehi paribhuñjati puññāni ca karoti. So ‘uṭṭhānavīriyādhigatehi bhogehi bāhābalaparicitehi sedāvakkhittehi dhammikehi dhammaladdhehi paribhuñjāmi puññāni ca karomī’ti adhigacchati sukhaṃ, adhigacchati somanassaṃ. Idaṃ vuccati, gahapati, bhogasukhaṃ .

    ‘‘કતમઞ્ચ, ગહપતિ, આનણ્યસુખં? ઇધ, ગહપતિ, કુલપુત્તો ન કસ્સચિ કિઞ્ચિ ધારેતિ અપ્પં વા બહું વા. સો ‘ન કસ્સચિ કિઞ્ચિ ધારેમિ 3 અપ્પં વા બહું વા’તિ અધિગચ્છતિ સુખં, અધિગચ્છતિ સોમનસ્સં. ઇદં વુચ્ચતિ, ગહપતિ, આનણ્યસુખં.

    ‘‘Katamañca, gahapati, ānaṇyasukhaṃ? Idha, gahapati, kulaputto na kassaci kiñci dhāreti appaṃ vā bahuṃ vā. So ‘na kassaci kiñci dhāremi 4 appaṃ vā bahuṃ vā’ti adhigacchati sukhaṃ, adhigacchati somanassaṃ. Idaṃ vuccati, gahapati, ānaṇyasukhaṃ.

    ‘‘કતમઞ્ચ, ગહપતિ, અનવજ્જસુખં? ઇધ, ગહપતિ, અરિયસાવકો અનવજ્જેન કાયકમ્મેન સમન્નાગતો હોતિ, અનવજ્જેન વચીકમ્મેન સમન્નાગતો હોતિ, અનવજ્જેન મનોકમ્મેન સમન્નાગતો હોતિ. સો ‘અનવજ્જેનમ્હિ કાયકમ્મેન સમન્નાગતો, અનવજ્જેન વચીકમ્મેન સમન્નાગતો, અનવજ્જેન મનોકમ્મેન સમન્નાગતો’તિ અધિગચ્છતિ સુખં, અધિગચ્છતિ સોમનસ્સં. ઇદં વુચ્ચતિ, ગહપતિ, અનવજ્જસુખં. ઇમાનિ ખો, ગહપતિ, ચત્તારિ સુખાનિ અધિગમનીયાનિ ગિહિના કામભોગિના કાલેન કાલં સમયેન સમયં ઉપાદાયા’’તિ.

    ‘‘Katamañca, gahapati, anavajjasukhaṃ? Idha, gahapati, ariyasāvako anavajjena kāyakammena samannāgato hoti, anavajjena vacīkammena samannāgato hoti, anavajjena manokammena samannāgato hoti. So ‘anavajjenamhi kāyakammena samannāgato, anavajjena vacīkammena samannāgato, anavajjena manokammena samannāgato’ti adhigacchati sukhaṃ, adhigacchati somanassaṃ. Idaṃ vuccati, gahapati, anavajjasukhaṃ. Imāni kho, gahapati, cattāri sukhāni adhigamanīyāni gihinā kāmabhoginā kālena kālaṃ samayena samayaṃ upādāyā’’ti.

    ‘‘આનણ્યસુખં ઞત્વાન, અથો અત્થિસુખં પરં;

    ‘‘Ānaṇyasukhaṃ ñatvāna, atho atthisukhaṃ paraṃ;

    ભુઞ્જં ભોગસુખં મચ્ચો, તતો પઞ્ઞા વિપસ્સતિ.

    Bhuñjaṃ bhogasukhaṃ macco, tato paññā vipassati.

    ‘‘વિપસ્સમાનો જાનાતિ, ઉભો ભોગે સુમેધસો;

    ‘‘Vipassamāno jānāti, ubho bhoge sumedhaso;

    અનવજ્જસુખસ્સેતં, કલં નાગ્ઘતિ સોળસિ’’ન્તિ. દુતિયં;

    Anavajjasukhassetaṃ, kalaṃ nāgghati soḷasi’’nti. dutiyaṃ;







    Footnotes:
    1. અણણસુખં (સી॰ સ્યા॰ કં॰ પી॰)
    2. aṇaṇasukhaṃ (sī. syā. kaṃ. pī.)
    3. કિઞ્ચિ વા દેતિ (ક॰)
    4. kiñci vā deti (ka.)



    Related texts:



    અટ્ઠકથા • Aṭṭhakathā / સુત્તપિટક (અટ્ઠકથા) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (અટ્ઠકથા) • Aṅguttaranikāya (aṭṭhakathā) / ૨. આનણ્યસુત્તવણ્ણના • 2. Ānaṇyasuttavaṇṇanā

    ટીકા • Tīkā / સુત્તપિટક (ટીકા) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / અઙ્ગુત્તરનિકાય (ટીકા) • Aṅguttaranikāya (ṭīkā) / ૧-૪. પત્તકમ્મસુત્તાદિવણ્ણના • 1-4. Pattakammasuttādivaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact