Library / Tipiṭaka / તિપિટક • Tipiṭaka / મહાવગ્ગ-અટ્ઠકથા • Mahāvagga-aṭṭhakathā |
અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા
Anāpattipannarasakādikathā
૧૭૨. અનાપત્તિપન્નરસકે – તે ન જાનિંસૂતિ સીમં ઓક્કન્તાતિ વા ઓક્કમન્તીતિ વાતિ ન જાનિંસુ. અથઞ્ઞે આવાસિકા ભિક્ખૂ આગચ્છન્તીતિ ગામં વા અરઞ્ઞં વા કેનચિ કરણીયેન ગન્ત્વા તેસં નિસિન્નટ્ઠાનં આગચ્છન્તિ. વગ્ગા સમગ્ગસઞ્ઞિનોતિ તેસં સીમં ઓક્કન્તત્તા વગ્ગા; સીમં ઓક્કન્તભાવસ્સ અજાનનતો સમગ્ગસઞ્ઞિનો.
172. Anāpattipannarasake – te na jāniṃsūti sīmaṃ okkantāti vā okkamantīti vāti na jāniṃsu. Athaññe āvāsikā bhikkhū āgacchantīti gāmaṃ vā araññaṃ vā kenaci karaṇīyena gantvā tesaṃ nisinnaṭṭhānaṃ āgacchanti. Vaggā samaggasaññinoti tesaṃ sīmaṃ okkantattā vaggā; sīmaṃ okkantabhāvassa ajānanato samaggasaññino.
૧૭૩. વગ્ગાવગ્ગસઞ્ઞિપન્નરસકે – તે જાનન્તીતિ પબ્બતે વા થલે વા ઠિતા સીમં ઓક્કન્તે વા ઓક્કમન્તે વા પસ્સન્તિ. વેમતિકપન્નરસકં ઉત્તાનમેવ.
173. Vaggāvaggasaññipannarasake – te jānantīti pabbate vā thale vā ṭhitā sīmaṃ okkante vā okkamante vā passanti. Vematikapannarasakaṃ uttānameva.
૧૭૫. કુક્કુચ્ચપકતપન્નરસકે – યથા ઇચ્છાય અભિભૂતો ‘‘ઇચ્છાપકતો’’તિ વુચ્ચતિ, એવં પુબ્બભાગે સન્નિટ્ઠાનં કત્વાપિ કરણક્ખણે અકપ્પિયે અકપ્પિયસઞ્ઞિતાસઙ્ખાતેન કુક્કુચ્ચેન અભિભૂતા ‘‘કુક્કુચ્ચપકતા’’તિ વેદિતબ્બા.
175. Kukkuccapakatapannarasake – yathā icchāya abhibhūto ‘‘icchāpakato’’ti vuccati, evaṃ pubbabhāge sanniṭṭhānaṃ katvāpi karaṇakkhaṇe akappiye akappiyasaññitāsaṅkhātena kukkuccena abhibhūtā ‘‘kukkuccapakatā’’ti veditabbā.
૧૭૬. ભેદપુરેક્ખારપન્નરસકે – અકુસલબલવતાય થુલ્લચ્ચયં વુત્તં.
176. Bhedapurekkhārapannarasake – akusalabalavatāya thullaccayaṃ vuttaṃ.
Related texts:
તિપિટક (મૂલ) • Tipiṭaka (Mūla) / વિનયપિટક • Vinayapiṭaka / મહાવગ્ગપાળિ • Mahāvaggapāḷi
૯૫. અનાપત્તિપન્નરસકં • 95. Anāpattipannarasakaṃ
૯૬. વગ્ગાવગ્ગસઞ્ઞીપન્નરસકં • 96. Vaggāvaggasaññīpannarasakaṃ
૯૮. કુક્કુચ્ચપકતપન્નરસકં • 98. Kukkuccapakatapannarasakaṃ
૯૯. ભેદપુરેક્ખારપન્નરસકં • 99. Bhedapurekkhārapannarasakaṃ
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વજિરબુદ્ધિ-ટીકા • Vajirabuddhi-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / વિમતિવિનોદની-ટીકા • Vimativinodanī-ṭīkā / અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથાવણ્ણના • Anāpattipannarasakādikathāvaṇṇanā
ટીકા • Tīkā / વિનયપિટક (ટીકા) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / પાચિત્યાદિયોજનાપાળિ • Pācityādiyojanāpāḷi / ૯૫. અનાપત્તિપન્નરસકાદિકથા • 95. Anāpattipannarasakādikathā